Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 19 lip 2019, 20:25

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 02 sty 2013, 8:41 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree

Rejestracja: 16 mar 2010, 22:10
Posty: 652
Zmiany na ziemi są widoczne ,szczególnie u konkurencyjnych gatunków,wyścig o schedę po homo sapiens się rozpoczął :język:
http://www.geekweek.pl/najinteligentniejsza-mysz-swiata/373269/#more-373269



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 02 sty 2013, 8:41 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 30 kwie 2013, 22:35 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 gru 2010, 10:50
Posty: 1900
Cytuj:
Zmanipulowana pogoda !
W wyniku czego zaobserwowano niszczaca nasze srodowisko bakterie PSEUDOMONAS SYRINGAE !!!

http://de.wikipedia.org/wiki/Pseudomonas_syringae

KRWAWIĄCE DRZEWA !!! -to tu na mp ktoś pisał o tym chyba kiedyś że widział takie drzewa w Polsce ?

Kasztanowce w Nordhein-Westfalen maja ciemne czerwono brązowe plamy .
Kasztanowce krwawią …
Zjawisko zaobserwowano w Niemczech,Anglii,Belgii,Francji.

Bakterie się niezwykle szybko rozmnażają i nie można ich niczym zwalczyć.

W Baden-Wittenberg zaobserwowano umierające śliwy ok 50 % ,oraz inne rośliny lista jest długa .
Bakterie można znaleźć w sztucznym śniegu który w ostatnim czasie występuje ekstremalnie na całym świecie .

phpBB [video]


http://www.monitor-polski.pl/szczepionki-na-lagodne-chroby-tez-zabijaja/#more-6188

_________________
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 kwie 2013, 22:55 
Cytuj:
Bakterie można znaleźć w sztucznym śniegu który w ostatnim czasie występuje ekstremalnie na całym świecie .


?
Uwierzę, na słowo.

Cytuj:
Kasztanowce w Nordhein-Westfalen maja ciemne czerwono brązowe plamy .


Jeśli chodzi o plamy na liściach to wina motyla- szrotówka kasztanowiaczka/szrotówek kastanowiaczek. Pojawił się w postaci plagi tychże drzew około 10 lat temu w mojej miejscowości. Obecnie przy kasztanowcach można zauważyć przeźroczyste pojemniki z płynem, jako element walki ze szkodnikiem kasztanowca.

Filmu nie obejrzę, ze względu na ograniczony transfer ale z chęcią przeczytam Wasze wypowiedzi.



Na górę
   
 
 
Post: 01 maja 2013, 8:59 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 gru 2010, 10:50
Posty: 1900
Cytuj:
Rak kory drzew owocowych (Diaporthe perniciosa, Phomopsis mali)
Rak bakteryjny drzew owocowych (Pseudomonas syringae)


Obrazek
Biologia
Na czereśniach i wiśniach objawy raka bakteryjnego drzew owocowych widoczne są na wszystkich nadziemnych organach drzewa. Porażone kwiaty brunatnieją i zasychają. Następnie z porażonych kwiatów bakterie przenikają do krótkopędów i gałęzi. Na zainfekowanych pędach widoczne są wycieki gumy, na owocach pojawiają się brunatne gnilne plamy, a na liściach wodniste, żółte przebarwienia, w których miejscu tkanka brunatnieje i wykrusza się. Jesienią bakterie raka wnikają do pędów przez blizny po opadłych liściach i tam zimują. Na wiosnę rak bakteryjny drzew owocowych powoduje zamieranie pędów i tworzy nekrozę kory. Bakterie raka zimują na powierzchni porażonych pędów, w pąkach oraz w miękiszu korowym drzew. Wiosną razem z gumowatymi wyciekami soku roślinnego zasiedlają powierzchnię pędów. Bakterie rozpryskiwane są przez krople deszczu, przedostają się na kwiaty, liście i zawiązki owoców i wnikają do pędów. Gdy jest duża wilgotność powietrza, na porażonych pędach pojawiają się liczne wycieki gumy. Duże znaczenie mają infekcje kwiatów dokonane wiosną oraz jesienne zakażenie pędów poprzez blizny po opadłych już liściach. Drogą do infekcji dla raka bakteryjnego drzew owocowych mogą być również uszkodzenia pędów moreli np. przez zwójkę koróweczkę.

Szkodliwość
Choroba ta atakuje sady czereśniowe, wiśniowe, morelowe, brzoskwiniowe, czasem też jabłoniowe i gruszowe powodując duże straty gospodarcze. Bardzo groźne są jesienne infekcje gałęzi, konarów i pni, na których tworzą się rozległe rany spowodowane przez raka bakteryjnego drzew owocowych. Kora zamiera i pęka odsłaniając drewno, a na pędach pojawiają się zgrubienia i intensywne wycieki gumy. Patogen ten może spowodować obniżenie odporności drzew na przymrozki przez wykorzystanie składników pokarmowych rośliny żywicielskiej oraz produkcję toksyn.

Zwalczanie
W celu ograniczenia występowania raka bakteryjnego drzew owocowych należy usuwać i niszczyć silnie porażone drzewa. W przypadku mniej porażonych drzew – wycinać i niszczyć zrakowaciałe pędy, a miejsca po wycięciu zabezpieczać pastami ochronnymi bądź farbą emulsyjną z dodatkiem fungicydu. Wskazane jest również wycinanie z grubszych pni i konarów obumarłej kory oraz zabezpieczanie tych miejsc pastami ochronnymi. W sadach, gdzie występuje rak bakteryjny drzew owocowych nie uzupełniać nasadzeń nowymi drzewami. Obecnie do zwalczania raka bakteryjnego drzew owocowych zarejestrowane są następujące preparaty:
- Champion 50 WP,
- Cuproflow 375 SC,
- Flowbrix 380 SC,
- Funguran EASY 50 WP,
- Kocide 101 WP,
- Miedzian 50 WP,
- Miedzian Extra 350 SC,
- Neoram 37,5 WG,
- Nordox 75 WG.
Przed ich zastosowaniem należy zapoznać się z etykietą-instrukcją stosowania dołączoną do opakowania.

http://www.e-sadownictwo.pl/porady/chooby/1722-rak-bakteryjny-drzew-owocowych-pseudomonas-syringae

_________________
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 maja 2013, 10:25 
Dzięki za informacje :spoko:

Jesteś pewien, że to pojawiło się teraz?

Jako młody chłopak widziałem szczególnie w okresie owocowania pęknięcia w korze, zazwyczaj to były stare czereśnie i jabłonie. Wyciekała z nich lepka substancja, później zastygała tworząc a'la strupy na drzewie.

Nie jestem w temacie i może to dwie różne sytuacje.



Na górę
   
 
 
Post: 15 lip 2014, 13:21 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
Zakwaszone oceany zagrażają produkcji blisko 60% ziemskiego tlenu

Autorzy: Martha Baskin, Mary Bruno [ wersja oryginalna ]

16 czerwca 2014

Zakwaszenie oceanów sprawia, że fitoplankton staje się toksyczny. To zła wiadomość dla wielu gatunków – z naszym włącznie – ponieważ jest on głównym źródłem ich pożywienia i tlenu.

Co się dzieje, kiedy fitoplankton, organizm (najczęściej) jednokomórkowy będący fundamentem morskiego łańcucha pokarmowego, staje się toksyczny?

Toksyny często koncentrują się w skorupiakach i wielu innych gatunkach morskich (od zooplanktonu po fiszbinowce) żywiących się fitoplanktonem. Najnowsze, pionierskie badanie zespołu naukowców na pokładzie RV Melville pokazuje, że zakwaszenie oceanów [spadek pH] niebezpiecznie zmieni te mikroskopijne rośliny, które karmią całą menażerię morskich stworzeń i produkują blisko 60% planetarnego tlenu.

Badacze pracowali w nasyconych węglem wodach Zachodniego Wybrzeża [Stanów Zjednoczonych] – było to żywe laboratorium analizujące konsekwencje zmian chemicznych oceanu wywołanych zwiększonymi koncentracjami atmosferycznego dwutlenku węgla. Naukowcy z Centrum Nauki o Rybołówstwie Narodowej Służby Oceanicznej i Atmosferycznej [NOAA] i Laboratorium Środowiska Morskiego Pacyfiku, wraz z zespołami uniwersyteckimi ze stanu Maine, Hawajów i Kanady, skupili się na wyjątkowych strefach podniesionych wód Kalifornii, Oregonu i Waszyngtonu. Tamtejsze silne wiatry sprzyjają mieszaniu, które wydobywa głęboki, wielowiekowy CO2 na powierzchnię oceanu. Odkrycia ujawniają przyszłość oceanów. Obraz nie jest różowy.

Naukowcy już wiedzą, że zakwaszenie oceanów, termin używany do opisania morskiej toni nasyconej wysokim stężeniem dwutlenku węgla, stwarza problemy organizmom, które budują muszle. „Brakuje nam szczegółowej wiedzy o dokładnych skutkach, jakie zakwaszenie oceanów przyniesie dla morskich społeczności fitoplanktonu,” mówi dr Bill Cochlan, oceanograf biologiczny z Uniwersytetu Stanowego San Francisco, który kieruje projektem. „Nasza hipoteza jest taka, że zjawisko to wpłynie na ilość i jakość niektórych metabolitów w fitoplanktonie, zwłaszcza lipidów i kwasów tłuszczowych.”

Zakwaszone wody zdają się utrudnić fitoplanktonowi wchłanianie substancji odżywczych. Bez nich nie obronią się przed chorobami i toksynami. Wówczas dojdzie do akumulacji toksyn w zooplanktonie, skorupiakach i innych gatunkach żywiących się fitoplanktonem.

Przyjrzyjmy się niebezpiecznemu okrzemkowi o nazwie Pseudo-nitzschia. Kiedy połkną go ludzie, toksyny z zakwitów tego jednokomórkowego glonu mogą spowodować stałą utratę pamięci krótkotrwałej i w niektórych przypadkach śmierć, ustaliła dr Vera Trainer, oceanograf Programu Biotoksyn Łowisk Morskich NOAA. Badania laboratoryjne wykazują, że kiedy kwasowość (lub pH) komórek Pseudo-nitzschii jest obniżona, produkują one więcej toksyn. Gdy badacze RV Melville natknęli się na duży rozkwit Pseudo-nitzschii u wybrzeży Point Sur w Kalifornii, gdzie poziom pH już jest niski, otrzymali rzadką okazję, aby sprawdzić, czy ich teoria „sprawdza się w naturze” – wyjaśnia Trainer.

Wiele populacji fitoplanktonu stało się przedmiotem pokładowych eksperymentów podczas 26-dniowego rejsu RV Melville’a, który rozpoczął się w połowie maja, a zakończył w ubiegłym tygodniu.

Inną niepokojącą substancją jest kwas domoikowy – neurotoksyna produkowana przez gatunki fitoplanktonu. Waszyngton ma długą historię epidemii kwasu domoikowego. Toksyna ta gromadzi się w małżach i może skończyć w układzie pokarmowym ludzi. „Zmiany oceaniczne mogą stymulować w przyszłości wzrost poziomu kwasu domoikowego w naturalnej populacji,” mówi profesor Charles Trick, biolog z Uniwersytetu Zachodniego w Ontario i jeden z badaczy RV Melville’a. Oznacza to, że zakwaszone oceany mogą wywołać większe i bardziej intensywne ogniska zabójczego fitoplanktonu, które byłyby wyrokiem śmierci dla wielu gatunków morskich.

Wycinek hipotezy stwierdza, że stężenie kluczowych kwasów tłuszczowych jest niższe przy niskim poziomie pH. Badacze muszą ustalić, co dokładnie oznacza w tym przypadku określenie „niższe”, ale najistotniejszym wnioskiem jest to, że redukcja krytycznych kwasów tłuszczowych jest równoznaczna z mniej odżywczą dietą ryb i innych organizmów.

Jeśli zrozumienie interakcji między CO2, zakwaszeniem oceanów i zapewnieniem składników odżywczych fitoplanktonowi i innym stworzeniom oceanicznym sprawia Ci trudność, pomyśl o tym: Co drugi oddech zawdzięczasz fitoplanktonowi. Te pojedyncze komórki generują lwią część światowego tlenu. „Jeżeli utraciły stan równowagi,” mówi Trainer, „utraci go reszta ziemskiego życia.”

Strach budzi fakt – zauważa Trainer – iż naukowcy tacy jak ona, szczegółowo dokumentujący stan populacji światowego fitoplanktonu, „w pewnym sensie dokumentują zagładę naszego gatunku. Mam nadzieję, że nasz przekaz jest dostatecznie czytelny i społeczeństwo zda sobie sprawę, że zagrożenie jest prawdziwe.”

Według pracy naukowców z RV Melville’a następstwa już trwają.

„Nie chodzi o zdarzenie z odległej przyszłości,” mówi Trainer. „To dzieje się teraz.”

***

Populacja fitoplanktonu spada o 40% od 1950 roku [ Scientific American, 29 lipca 2012]

Mikroskopijne rośliny, które stanowią podstawę oceanicznego łańcucha pokarmowego, wymierają, informuje badanie opublikowane 29 lipca w Nature.

Te drobne organizmy zwane fitoplanktonem pochłaniają również dwutlenek węgla, aby produkować ponad połowę światowego tlenu.

Ich liczba zmalała od połowy XX wieku, co przyniesie nieznane konsekwencje dla ekosystemów morskich i planetarnego cyklu węglowego.

Naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Dalhousie stwierdzili, że globalna populacja fitoplanktonu spadła o 40% od 1950 roku. Oznacza to roczny spadek o blisko 1%.

Badacze uważają, że przyczyną jest wzrost temperatury powierzchni morza.

„To bardzo niepokojące, kiedy pomyślimy o potencjalnych skutkach stuletniej redukcji podstawy łańcucha pokarmowego,” powiedział ekolog morski Daniel Boyce, główny autor badania.

Poza konsumpcją CO2 fitoplankton może wpływać na ilość ciepła pochłanianego przez oceany świata, a niektóre jego gatunki emitują cząsteczki siarczanu, które uczestniczą w tworzeniu chmur. [...]

Tłumaczenie: exignorant
http://exignorant.wordpress.com/2014/06 ... ego-tlenu/

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group