Cytuj:
ROZDZIAŁ III
Pożywienie a zdrowie
Jak twierdzą znachorzy, prawie wszystkie choroby ludzi i przedwczesna śmierć zależą przede wszystkim od żywienia
(tzn. diety), niedopuszczalnych mieszanek w naszym pożywieniu i w konsekwencji od zanieczyszczenia i deformacji jelita
grubego.
Ludzie z reguły uważają się za maszynę, która wrzucony z jednego końca pokarm przetwarza tak, aby drugim
końcem wyrzucić odpadki. "Wrzucaj do niej co chcesz, myślą inni, wszystko się zużyje, spali.
Tak, spali się, ale jeśli wrzuca się nieodpowiednie produkty, to wraz z nimi spala się od 25 do 50 lat naszego życia!
Tylko niewielu wie, że w jelitach grubych gromadzi się przez wiele lat kał, najczęściej, z powodu użycia skrobiowatych
substancji i gotowanego, pieczonego i smażonego pożywienia. Molekuła skrobi nie rozpuszcza się ani w wodzie, ani
w spirytusie, ani w eterze.Te nierozpuszczalne cząsteczki skrobi, dostając się do krwiobiegu, zanieczyszczają krew, tworząc
w niej swoistą "kaszę". Krew poprzez krążenie chce uwolnić się od tej "kaszy i ostatecznie znajduje dla niej różne miejsca
składowania. Gotowane i smażone pożywienie w ogóle nie odżywia komórek i ścianek jelita grubego, wręcz morzy go głodem.
Pożywienie roślinne zaś, posiada swoiste magnetyczne wlaściwości, odżywia ścianki jelita grubego i "wymiata"
wszystko, co znajduje się na drodze do odbytu.
Przez 40 lat życia człowiek zjada ok. 40 000 obiadów, kolacji i śniadań. Jeśli odżywia się przede wszystkim skrobiowym
i gotowanym pożywieniem, to każdy posiłek, przechodząc przez jelito grube, pozostawił warstwę kału. To są przyczyny
zaparć. Dlatego też trzeba często stosować lewatywy: do naczynia wlać 2 litry ciepłej wody i sok z połówki cytryny.
Błędy w żywieniu z lat poprzednich są poważne i można je uszeregować w sposób następujący:
1. Intensywne odżywianie się białkami na skutek zakorzenionego poglądu, że tylko białka dają organizmowi siłę;
stąd stałe gnicie białek w jelitach i zatrucie krwi.
2. Brak wiedzy na temat pożywienia, zbyt długie gotowanie, wyparowywanie pożytecznych soli mineralnych i tym
samym niszczenie witamin.
3. Biały chleb, słodkie bułki, ciastka, nadmiar slodyczy i cukru są przyczyną nadmiernej ilości kwasu we krwi i sta-
łej fermentacji węglowodanów w żołądku. Z drugiej strony stale niedostateczna ilość produktów zasadowych w naszym organizmie
powoduje brak koniecznej neutralizacji kwasów powstających zarówno przy odżywianiu się białkami, jak i przy
fermentacji węglowodanów.
4. Uporczywa, w ciągu 2-3 pokoleń, ucieczka, szczególnie zimą, od surowych jarzyn, zieleniny i owoców, które zawierają
sole mineralne i witaminy.
5. Stały brak zdrowych gatunków chleba, zieleniny i owoców przy siedzącym trybie życia powodują przewlekłą atonię
żołądka i jelita grubego, co z kolei prowadzi do zaparć i samoodtruwania całego organizmu w ciągu szeregu lat.
6. Nadmiar produktów mięsnych, zup na mięsie, ostrych, mięsnych sosów, nadużywanie alkoholu i piwa powoduje
przedwczesne, jeszcze przed czterdziestką, rujnowanie nerek i wątroby i skraca życie o 15-20 lat.
7. Niechęć do wnikliwej obserwacji wszystkich czynności swojego organizmu, do zwalczania złych przyzwyczajeń
w jedzeniu i piciu zawsze prowadzi do choroby.
8. Mleko, w szczególności krowie, nigdy przez przyrodę nie było przeznaczone dla dorosłych, a jedynie dla bardzo
małego cielaczka, który nie może jeść twardych produktów. Nigdy nie należy pić mleka do obiadu, do kolacji i śniadania.
Wielu twierdzi, że odżywiając się przez 15-30 dni tylko mlekiem poprawia stan swojego zdrowia. Przy diecie mlecznej pomaga
nie mleko, a zamaskowana głodówka. Używanie mleka,w szczególności pasteryzowanego,wywołuje zaparcie, o czym
wiele osób nie wie, powoduje stwardnienie stawów i arterii.
Od kołyski, aż do grobowej deski mleko jest dla człowieka najbardziej zdradliwym produktem i przyczynia się do
występowania wielu chorób: grypy, astmy, nieżytu siennego, suchot, chorób oskrzeli i zatok. W krowim mleku jest o 300%
więcej kazeiny niż w mleku kobiecym. Krowa waży 400–800 kg, a człowiek zaledwie 80 kg.
Z kazeiny robi się grzebienie i najtrwalszy klej stolarski. Przypomnijmy więc sobie twierdzenie znachorów i wielu
5
uczonych z dawnych czasów, że od mleka twardnieją stawy i arterie.
Jednakże świeże (prosto od krowy) mleko – 1/4 szklanki dziennie – leczy zadyszkę. Kasza manna.Tybetańczycy mó-
wią: "Zaczęliście od mleka i kaszy manny, a więc i na tym kończcie". Codziennie, chociaż kilka łyżek kaszy powinien jeść
każdy po czterdziestce; dobrze działa na kości, mięśnie i układ trawienny.
Ucha (zupa rybna) przynosi korzyści wszystkim osłabionym, szczególnie zupa ze szczupaka. W rybie jest dużo sodu
i fosforu.
Twaróg – dziennie 100 g przy miażdżycy tętnic, chorobach serca, wątroby.
Orzechy, rodzynki, ser – codzienne ich użycie uspokaja system nerwowy, usuwa zmęczenie, bóle głowy, wzmacnia
mięsień sercowy i system nerwowy. Pożyteczne przy chorobach wątroby. Jedna porcja to: 30 g orzechów włoskich, 20 g rodzynków,
20 g sera.
Winogrona i rodzynki są zalecane przy podagrze. Poza tym zapobiegają tworzeniu się kamieni. Rodzynki można
też wykorzystywać jako słaby środek przeczyszczający. Jednak razem z winogronami i rodzynkami nie należy jeść w du-
żych ilościach innych owoców i warzyw, a także nie pić mleka, kwasu, wód mineralnych, ponieważ przy jednoczesnym ich
spożyciu nasilają się procesy fermentacji.Winogron lepiej nie jeść przy otyłości, chorobie wrzodowej żołądka, cukrzycy, zapaleniu
jelita grubego połączonego z biegunką.
Cytryny i pomarańcze – pożyteczne przy początkach nadciśnienia, chorobach kobiecych i powiększeniu tarczycy.
1/2 cytryny utrzeć ze skórką i wymieszać z cukrem. Stosować po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
Morele suszone dodają sił fizycznych, szczególnie mężczyznom.
Żurawiny leczą nieżyty żołądka.
Czarna jarzębina – nie znajdziemy innych jagód z taką ilością jodu. Zalecana jest przy sklerozie i wolu. l kg jarzę-
biny na 1 kg cukru – po łyżeczce, 3 razy dziennie.
Grzyby są ciężkostrawne i dlatego nie są wskazane przy chorobach układu trawiennego, wątroby i nerek.
Gorczyca i pieprz szkodliwie działają na nerki.
Figi, szpinak, szczaw i rabarbar mają kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalną,
nie wchłanianą przez organizm substancję. Weżmy pod uwagę: produkty te, używane w dużych ilościach powodują tworzenie
się kamieni w nerkach.
Sok z białej kapusty ma silne właściwości żółciopędne. Jest pożyteczny przy zapobieganiu nieżytowi i owrzodzeniu
żołądka (po pół szklanki, 3 razy dziennie przed jedzeniem, przez 2-3 tygodnie). Przechowywać w temperaturze nie
większej niż 2o C, nie dłużej niż 2 doby.
Ziemniaki pożyteczne są przy chorobach nerek i systemu sercowo-naczyniowego. Jednak ci, którzy cierpiąna nadwagę
lub cukrzycę powinni jeść ich mniej. Sok z surowych ziemniaków w medycynie ludowej wykorzystuje się przy chorobach
żołądka z nadkwasotą. Wymyte, wytarte starannie ziemniaki w łupinach utrzeć na drobnej tarce. Wycisnąć sok
z krochmalem. Pić tylko świeży, po 1/2 szklanki 3 razy dziennie na czczo.
Marchew jest korzystna przy zaparciach, chorobach wątroby, nerek, kamicy nerkowej i kamicy żołądka. Ale nie jest
wskazana przy zaostrzeniu choroby wrzodowej żołądka i zapaleniach jelita grubego.
Burak gotowany i wywar z niego posiadają właściwości przeczyszczające i moczopędne.
Dynia (miąższ) polepsza pracę jelit przy zaparciach, nasila wydzielanie moczu.
Rzodkiew i rzodkiewka polepszają trawienie. Dodatkowo rzodkiew ma właściwości moczopędne i żółciopędne,
a także sprzyja wydalaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu.
Jednak warzyw tych nie należy używać przy owrzodzeniu żołądka, nieżytach żołądka, chorobach wątroby i nerek,
a także przy podagrze.
Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, wątrobie, nerkach, nasilają wydzielanie kwasu moczowego. Dobrze
jest je wykorzystywać przy chorobach wątroby, nerek, miażdżycy i podagrze.
Cebula pobudza apetyt, ale przy chorobach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek należy je wyelimjnować z jadłospisu.
Czosnek głuszy procesy ropienia i fermenltacji w żołądku i jelitach, zwiększa wydalanie moczu.
Chrzan zwiększa wydzielanie kwasu solnego?. Działa moczopędnie. Ale niewskazany jest dla ludzi cierpiących na
nieżyty, wrzody żołądka, choroby jelit, wątroby i nerek.
Pietruszka (korzeń) sprzyja krzepnięciu krwi, zalecana jest przy chorobach krwi oraz jako element diety przy kamicy
moczowej,środek moczopędnyy i wiatropędny. Sprzyja rozpuszczaniu piasku i kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym.
Ale przeciwwskazana jest przy ostrych chorobach nerek.
Seler działa moczopędnie i przeciwzapalnie. Szczególnie pożyteczny jest przy chorobach nerek i podagrze.
Koper – działa moczopędnie, przeczyszczającco, wiatropędnie i żółciopędnie.
6
Jabłka - pożyteczne przy podagrze, sklerozie naczyń. Sprzyjają wydalaniu z organizmu kwasu moczowego, zwiększają
wydzielanie moczu. Kwaśne gatunki zaleca się jeść przy cukrzycy i otyłości, a słodkie – przy skłonnościach do kamieni,
chorobach nerek i podagrze.
Czarna porzeczka – napar wodny z jej liści sprzyja wydalaniu z organizmu nadmiaru kwasu moczowego.
Arbuz jest pożyteczny jako środek profilakftyczny przy skłonnościach do tworzenia się kamieni, przy chorobach
układu sercowo-naczyniowego i wątroby.
Poziomka leśna – wspaniały środek przy chorobach serca, wątroby i nerek. Jej owoce pomagają (w dużych ilościach)
przy chorobach dróg żółciowych, chorobie nadciśnieniowej, podagrze i innych zaburzeniach przemiany soli. Napar z liści
poziomki ma zastosowanie jako środek moczopędny przy kamieniach w wątrobie i nerkach.
Maliny sprzyjają poceniu się, działają też moczopędnie. Ale nie zaleca się ich przy podagrze i chorobach nerek.
"Warzywa i owoce (a nie zupy i konserwy) powinny zająć miejsce honorowe na naszym stole. Są bogate w łatwoprzyswajalne
sole mineralne. Sole wapnia polepszają pracę serca, zwiększają wydalanie moczu. Sole miedzi i żelaza są
krwiotwórcze, a sole jodu zapobiegają miażdżycy. Oprócz tego sole mineralne utrzymują równowagę kwasowo-zasadową
płynów w organizmie zmniejsząją wahnięcia w stronę kwasów – a to nie jest rzadkością przy chorobach serca i naczyń,wą-
troby i nerek, przy cukrzycy i infekcjach.
Przypomnijmy sobie o witaminach, jeżeli nasz organizm jest osłabiony!
Uczestniczą one w podtrzymywaniu sił obronnych organizmu, w podwyższaniu jego odporności na przeziębienia,
infekcje i rozmaite choroby.
Ponieważ najlepsze połączenia witamin występują w naturalnych produktach, przede wszystkim w warzywach
i owocach,toteż niedobór witamin daje o sobie znać zimą i wiosną, kiedy z reguły na naszym stole jest mało zieleniny,świe-
żych warzyw i owoców, a te, które są, witamin mają coraz mniej. Niektóre witaminy przyswajane są przez organizm tylko
poprzez pożywienie, niektóre ulegają syntezie w organizmie, gromadzą się w nim.
Fragment z : ''350 recept zielarzy rosyjskich!''
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&cad=rja&uact=8&ved=0CEcQFjAIahUKEwjn2ta_2oDJAhXo83IKHeeXBJw&url=http%3A%2F%2Fwww.powrotdonatury.net.pl%2Fczytelnia%2FCzytelnia%2FApteka%2520natury%2520-%2520ksi%25C4%2585%25C5%25BCki%2F350%2520Recept%2520zielarzy%2520rosyjskich.pdf%2Fdownload.html&usg=AFQjCNFYbbz_7ZtY7FsoXV1_9tkfOstozQ&sig2=ybjLolTOVFaPQf-2UOnEHA&bvm=bv.106923889,d.bGQ