Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 13 sie 2020, 2:51

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
Post: 02 lis 2011, 19:51 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 cze 2011, 10:36
Posty: 153
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: mężczyzna
Przeszukałem forum i nie znalazłem takiego wątku, więc zakładam :)

Chciałbym poruszyć temat zakwaszenia organizmu, który być może dla wielu osób będzie nowością, choć mam nadzieję, że będzie ich niewiele :tak:

Bez nadmiernego ględzenia odeślę od razu do artykułów, które rzeczowo nakreślą całe zagadnienie.

http://www.arkadia-klinika.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=72
http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188
http://filtry-do-wody-aquarion.pl/woda/kwasica-zakwaszenie-organizmu/

W większości treściowo powyższe artykuły pokrywają się. W sieci jest jeszcze sporo na ten temat, więc jak ktoś się zainteresuje, to będzie drażył go dalej 8-)

Warto wiedzieć, co to jest to zakwaszenie i jak sobie z nim radzić, gdyż wiele chorób przewlekłych (jak choćby cukrzyca, kamica nerkowa, osteoporoza a nawet pewne nowotwory) i nie tylko ma swoje xródła właśnie w zakwaszeniu organizmu. A można stosunkowo skutecznie przeciwdziałać temu w naturalny sposób.

:hejka:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 02 lis 2011, 19:51 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 02 lis 2011, 21:49 
Offline
Master Mason * 3rd Degree
Master Mason * 3rd Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 mar 2011, 17:22
Posty: 22
Płeć: mężczyzna
Od dziś będę zwracał na to uwagę!

Przedtem nie wiedziałem że mleko zakwasza organizm Smutny

Należy zatem ograniczać dostarczanie wyrobów mlecznych organizmowi.

Dzięki za ten temat. Na pewno pomoże na moje problemy.

Pozdrawiam :hejka:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 02 lis 2011, 22:25 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 maja 2011, 19:24
Posty: 215
Lokalizacja: H.- Niemcy / k.B-B
Płeć: kobieta
Najlepszy na odkwaszanie organizmu jest ocet jabłkowy: http://lepszezdrowie.info/ocet.htm

Ocet jabłkowy ma wiele innych zalet:
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_ocet_jablkowy.html :winko:
U mnie w domu też trwa kuracja octem jabłkowym, a jak dobrze wpływa na przemianę materii, można jeść, a się nie tyje………… :D

_________________
http://www.youtube.com/user/Atena7777Szczepienia
http://www.youtube.com/user/1Atena7777



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 lis 2011, 20:30 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 cze 2011, 10:36
Posty: 153
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: mężczyzna
O tak, ocet jabłkowy jest nie do przecenienia - szczególnie ten własnej roboty :tak:

Cały paradoks kwasowości polega na tym, że słodkie jedzenie (np słodycze, cukier) zmienia się w organizmie w odczyn kwaśny - zakwasza organizm. Z kolei kwaśne jedzenie jak cytryna czy ocet alkalizują (odkwaszają) organizm.

Noxxion - nie przerażaj się tak tym tematem Mruga Artykuły mają nam głównie za zadanie uświadomić, co zakwasza, a co alkalizuje organizm i tak układać dietę, aby w miarę możliwości była równowaga. Inną sprawą jest dyskusyjna kwestia mleka - ja bym się skłaniał ku piciu kwaśnego mleka, kefiru itp. - one nie będą zakwaszać organizmu. Mięsa nie jadam, więc pominę ten temat Mruga

Temat kwasowości jest kolejnym już wątkiem zwracającym naszą uwage na to, jak istotne jest jedzenie i szeroko rozumiany tryb życia.
:hejka:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 lis 2011, 15:34 
Jest do kupienia świetny preparat odkwasząjący ALKALA N Dostępny w aptekach homeopatycznych, lub na zamówienie w normalnych. Do preparatu dołaczony jest tester kwasowości w postaci papierków, na które trzeba nasiusiać i w zależności od poziomu zakwaszenia zastosować. Kilkoro znajomych próbowało i potwierdzają skuteczność działania, ja również zamierzałem skorzystać ,ale po przeprowadzonym teście okazało się że mam max dobry wynik na skali i jest to zbędne :D Grunt to zdrowa dieta, preparat działa, ale jesli nie zmieni się nawyków żywieniowych to problem bedzie pojawiał się na nowo. Najbardziej zakwaszają nabiał, mięso i słodycze. Jak najmniej tego shitu w jedzeniu!



Na górę
   
 
 
Post: 05 lis 2011, 0:53 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 cze 2010, 22:52
Posty: 1712
Płeć: kobieta
a ja polecam kurację sokiem z cytryny :)
zaczynamy od 1 dziennie, aż do 5 i w odwrotnej kolejności.
Można ewentualnie rozcieńczać wodą.
Bardzo skuteczna kuracja - o ile ją połączymy z odpowiednią dietą.

tak na szybko:

Kwasy:
cukier
nabiał
mięso
zboża
kawa/herbata

Zasady:
sól
owoce
warzywa
proso (jako jedno z nielicznych zasadowych)

I teraz wystarczy pomyśleć, co przeważa w naszej diecie.... A powinno być: 80% zasadowych i 20% kwasowych.
Trzeba jeszcze pamiętać, że stres zwiększa zakwaszenie.

_________________
// \\
\\ //



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 05 lis 2011, 13:31 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 lis 2009, 1:03
Posty: 68
Lokalizacja: Opole
Płeć: kobieta
Oczywiście dodaj też alkohol w każdej postaci, jako czynnik zakwaszający. Z herbat to pozwalam na zieloną ,
a znakomicie oczyszcza i podwyższa pH picie zielonej glinki.

serdecznie pozdrawiam :))



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 19 lis 2011, 22:41 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 cze 2011, 10:36
Posty: 153
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: mężczyzna
Jak już zostało wielokrotnie wspomniane, zdrowa i urozmaicona dieta to podstawa :tak:

Jednakże w dzisiejszych czasach wiele warzyw nie zawiera podręcznikowo przypisywanych im witamin, woda jest skażona i nie da się uwolnić na stałe od stresu.

Z pomocą może tu przyjść suplement diety specjalnie opracowany do zwalczania zakwaszenia organizmu. Rzecz jasna działa on przez jakiś czas i dopóki nie zmienimy nawyków, to trzeba by go brać całe życie :mrgreen: Jednakże jest on bardzo przyjazny w swoim składzie i można go zażywać przez dłuższy czas :tak:

Jest to tzw. "proszek zasadowy". Ja z doświadczenia polecam z austriackiej firmy Langsteiner - do kupienia/zamówienia w każdej aptece lub w internecie. Koszt to 25-30 zł a puszka 300g wystarcza nam na 1-1,5 m-ca.

Oto słów kilka na temat tego suplementu:

"PROSZEK ZASADOWY BEZ LAKTOZY

Organizm człowieka sam nie produkuje minerałów trzeba mu ich dostarczyć z pożywieniem. Dla właściwego funkcjonowania procesów metabolicznych niezbędna jest równowaga pomiędzy kwasami i zasadami w organiźmie. Niestety błędy żywieniowe często powodują, że nasz organizm jest “zbyt kwaśny” - równowaga kwasowo-zasadowa jest zaburzona. “Proszek Zasadowy” zawiera minerały umożliwiające przywrócenie tej równowagi. Dodatkowym, cennym składnikiem jest pierwiastek śladowy selen oraz oligofruktoza. Oligofruktoza jest naturalną substancją balastową częściowo trawioną, o działaniu prebiotycznym. Pobudza układ pokarmowy do pracy, stymuluje rozwój bifidobakterii w jelicie grubym. Ma korzystny wpływ na florę jelitową.
Proszek Zasadowy, dzięki odpowiednio dobranym składnikom, przywraca i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Długotrwałe zakwaszenie organizmu może prowadzić do rozwoju poważnych chorób takich jak osteoporoza i artretyzm, a także być przyczyną wielu dolegliwości np. ogólnego zmęczenia, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć.
Działanie:
Proszek Zasadowy został specjalnie opracowany w celu utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Do jego produkcji używa się starannie wyselekcjonowanych surowców. Zawiera on specjalnie dobrane substancje alkalizujące, przywracające i utrzymujące równowagę kwasowo-zasadową w organiźmie.
W Proszku Zasadowym celowo pominięto wszelkie sztuczne substancje smakowe, by nie stracić nic z jego efektywności. Dodatkowo zaletą Proszku Zasadowego jest dodatek substancji o bardzo skutecznych właściwościach oczyszczających przewód pokarmowy. Ponadto preparat został wzbogacony selenem. Niedobór tego pierwiastka śladowego występuje u około 80% populacji.
Wskazania i przeciwwskazania:
Proszek zasadowy neutralizuje nadmiar kwasów oraz pomaga utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Poprawia perystaltykę jelit, łagodzi zgagę, wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, dodaje sił witalnych. Jak dotąd nie stwierdzono żadnych skutków niepożądanych działania Proszku Zasadowego. Mogą go bez obawy przyjmować nawet kobiety ciężarne. Zwłaszcza podczas ostatnich trzech miesięcy ciąży wiele kobiet cierpi z powodu zgagi. Nie mogą one jednak stosować leków konwencjonalnych, gdyż w okresie ciąży są one niedozwolone.

Dawkowanie:
Dorośli - 1 raz dziennie - najlepiej przed snem - 8 g (czubata łyżeczka do herbaty) rozpuścić w 250 ml płynu.

Opakowanie:
Puszka 300 g

Status:
Suplement diety

Skład:
Maltodekstroza, węglan wapnia, oligofruktoza z inuliny (11,5%), wodorowęglan potasu, węglan magnezu, wodorowęglan sodu, aromat, środek słodzący sól sodowa kwasu cykloheksanosulfoamidowego (440mg na 100g proszku = ok. 141mg na litr przygotowywanej porcji), witamina C, glukonian cynku, pirofosforan żelaza, środek słodzący sacharynian sodowy (120mg na 100g proszku = ok.38mg na litr przygotowywanej porcji), witamina E,siarczan miedzi, molibdenian sodowy, selenin sodowy"
http://www.langsteiner.eu/produkty.php

Z mojego doświadczenia powiem, że po zażywaniu tego suplementu wzmocniły mi się paznokcie, że aż mam problem z ich obcinaniem :mrgreen: Poza tym usprawmił on pracę jelit i wpłynął pozytywnie na włosy. Na siłę nie bedę się niczego doszukiwał, ale u każdego reakcja może być inna.

Co ważne produkt może być zażywany przez kobiety w ciąży :tak:

Może ktoś akurat skorzysta z tego postu Mruga

:hejka:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 sie 2013, 10:04 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 gru 2010, 10:50
Posty: 1901
Cytuj:
Ocet jabłkowy

Obrazek

Czy ocet jabłkowy jest silnym środkiem leczniczym? Nauka mówi, że tak

Jednym z najbardziej tradycyjnych leków na prawie wszystko jest ocet jabłkowy. Przez wieki był ludowym remedium reklamowanym w leczeniu niemal każdej dolegliwości, cukrzycy, otyłości, a nawet raka. Oto, co odkryła nauka:

Ocet jabłkowy stał się znany w Stanach Zjednoczonych w latach 50-tych, gdy rozreklamowano go w bestsellerowej książce o medycynie ludowej: A Vermont Doctor’s Guide to Good Health, napisanej przez D.C. Jarvisa. Podczas boomu alternatywnej medycyny w ostatnich latach, ocet jabłkowy w płynie i tabletkach stał się popularnym suplementem diety.

Ocet jabłkowy prawdopodobnie pomaga zwalczać wiele chorób i dolegliwości, pomaga poprawić stan ogólny. Likwiduje wszy, odwraca proces starzenia, ułatwia trawienie, zapobiega grypie, zapobiega trądzikowi, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza stan zapalny, zabija grzyby, reguluje równowagę pH, rozpuszcza kamienie nerkowe i pomaga złagodzić alergie, migreny, astmę, nudności, zgagę i czyści z toksyn cały organizm. Ale co mówi nauka?

Cukrzyca.Wpływ octu jabłkowego na poziom cukru we krwi jest chyba najlepiej zbadany i najbardziej obiecującym dobroczynnym działaniem octu jabłkowego na stan zdrowia. Liczne badania wykazały, że ocet może obniżyć poziom glukozy. Na przykład, badanie (White, A. Diabetes Care, listopad 2007) na 11 osobach z cukrzycą typu 2. Stwierdzono, że biorąc dwie łyżki octu jabłkowego przed snem obniżony zostaje poziom glukozy rano o 4% -6%. W innym badaniu z Arizona State University, osoby testowane codziennie piły 20 gramów octu jabłkowego i 40 g wody. Osoby odporne na działanie insuliny, które piły ocet miały o 34% mniejszy poziom glukozy po posiłku w porównaniu do pomiarów kontrolnych. Ocet może być najbardziej skutecznym środkiem leczniczym, ale większość ludzi z cukrzycą nadal go nie przyjmuje.

Wysoki poziom cholesterolu. Badania z 2006 r., przeprowadzone w Medscape General Medicine, wykazały, że ocet jabłkowy może obniżyć poziom cholesterolu. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie medycznym, naukowcy odkryli, że wspomaganie diety octem jabłkowym może zwiększyć poziom HDL (dobry cholesterol), a obniża poziom trójglicerydów. (Journal of Agricultural and Food Chemistry, June 22, 2011).

Ciśnienie krwi i zdrowie serca. W innych badaniach na szczurach stwierdzono, że ocet może obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Obszerne badania eksperymentalne i obserwacyjne wykazały również, że ludzie, którzy jedli sałatki z oliwek i octu jabłkowego 5/6 razy w tygodniu, mieli niższy poziom ryzyka zachorowania na choroby serca, niż ludzie, którzy ich nie jedli. Badacze sugerowali, że „to obniżenie ciśnienia krwi może powodować znaczące zmniejszenie aktywności reniny i późniejszy spadek angiotensyny II”. Potas w occie „wyrównuje stężenie sodu w organizmie, co pomaga utrzymać ciśnienie krwi w zdrowych granicach”. „Ocet jabłkowy zawiera także magnez, minerał, który działa dobroczynnie na ściany naczyń krwionośnych, a tym samym obniża wysokie ciśnienie krwi”.

Rak. Niektóre badania laboratoryjne wykazały, że ocet może skutecznie zabijać komórki nowotworowe lub spowalniać ich wzrost. Jedno z badań wykazało, że spożywanie octu jabłkowego było powiązane ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka przełyku. Inne mówi o wpływie na osoby, które mają zwiększone ryzyko wystąpienia raka pęcherza moczowego. W ostatnich badaniach, pektyny, które można znaleźć w occie, wykazały możliwość spowolnienia wzrostu komórek nowotworowych w gruczole krokowym.

http://www.news-medical.net/news/201007 ... ancer.aspx

Ponadto ocet jabłkowy, przy swojej kwasowości, pomaga w detoksykacji i oczyszczaniu przewodu pokarmowego i czyszczeniu jelita grubego, co wspomaga zdrowie prostaty.

Utrata masy ciała. Przez tysiące lat, ocet był używany jako środek pomagający na odchudzanie. (…)

Ocet jabłkowy jest preferowanym typem octu, bowiem odpowiada za wiele procesów obejmujących eliminację grzyba. Choć ocet biały również ma wysokie właściwości kwasowe, ocet jabłkowy zawiera również cechy detoksykacyjne, jakie likwidują alergie skórne. Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych podczas oczyszczania skóry octem jabłkowym.

Oto kilka innych korzyści z używania tego środka:

Włosy: Powszechnie wiadomo, że ocet jabłkowy można stosować jako płukankę do włosów po umyciu, wzmacnia włosy.

Twarz: Czy wiesz, że ocet jabłkowy może pomóc w regulacji pH skóry? Należy rozcieńczyć ocet jabłkowy wodą i rozprowadzić miksturę po twarzy wacikiem jak toner.

Ręce i nogi: Czy masz uczucie, że twoje dłonie i stopy są zmęczone i obrzęknięte po ciężkim dniu pracy? Zrób sobie osobisty masaż spa przez pocieranie ich octem jabłkowym.

Oparzenia słoneczne: Dodaj filiżankę octu jabłkowego do kąpieli na 10 minut.

Zęby: ocet jabłkowy pomaga usunąć plamy z zębów. Szczotkuj zęby bezpośrednio octem jabłkowym, potem wypłucz.

Detoks: Dodaj 2 łyżki octu jabłkowego na 1 lub 2 litry przefiltrowanej wody. Pij przez cały dzień, aby oczyścić organizm i nerki.

Czyszczenie plam: Soda oczyszczona i ocet jabłkowy to niesamowita kombinacja, która ma wiele zastosowań. Posyp sodę na plamę, następnie dodaj ocet jabłkowy i zostaw to na 15 minut, następnie spłucz ciepłą wodą. To bezpieczniejsza alternatywa.

Trawienie: niewielka ilość octu jabłkowego, wypita tuż przed posiłkiem, stymuluje produkcję soków trawiennych.

Łupież: środek domowy, wymieszaj 1/4 szklanki octu jabłkowy z 1/4 szklanki wody.Uważa się, że roztwór octu przywróci równowagę pH skóry głowy i powstrzyma rozwój grzybów powodujących łupież.

Ugryzienia komarów i innych insektów: użyj zaledwie 1/4 łyżeczki octu jabłkowego, a natychmiast złagodzisz skutki ukąszeń owadów.

Bóle brzucha: Zmieszaj 1 łyżkę octu jabłkowego z ok. 1 litrem ciepłej wody i pij rano na pusty żołądek. Można dodać trochę miodu.

Równowaga kwasowości: Niektórzy lekarze zalecają korzystanie z octu jabłkowego do przywrócenia równowagi alkalicznej. Teoria diety zasadowej polega na tym, że nasza krew jest lekko zasadowa (normalny poziom pH między 7,35 a 7,45), a nasza dieta powinna odzwierciedlać ten poziom pH. Zwolennicy teorii kwasowo-zasadowej uważają, że dieta bogata w żywność, jaka wytwarza nadmierną kwasowość powoduje brak energii, nadmierną produkcję śluzu, infekcje, niepokój, drażliwość, bóle głowy, ból gardła, zatok i przekrwienie błony śluzowej nosa, reakcje alergiczne, a także zwiększa ryzyko powstania zapalenia stawów i dny moczanowej.

źródło: http://preventdisease.com/news/13/07111 ... -Yes.shtml

przygotował: stophasbara

http://wolna-polska.pl/wiadomosci/ocet-jablkowy-2013-08

_________________
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 sie 2013, 10:50 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sty 2012, 16:17
Posty: 434
Płeć: kobieta
Cytuj:
Równowaga kwasowo-zasadowa
Dodany 21 maja 2012 przez Marlena

Każdy żywy organizm dąży do zachowania homeostazy, czyli stanu równowagi. Nie myślimy na codzień o tym, dzieje się to bez udziału naszej woli. Bez homeostazy nasz organizm czekałaby śmierć. Nasz organizm jednak za wszelką cenę aby uniknąć naszej śmierci non stop kontroluje takie parametry jak przykładowo temperatura ciała – gdy jest za gorąco ciało wytwarza pot aby nas schłodził, gdy jest zimno dostajemy „gęsiej skórki” i drżenia mięśni, które ma wyrównać utratę ciepła. Inne parametry to pH krwi i płynów ustrojowych, ciśnienie osmotyczne, stężenie związków chemicznych w płynach ustrojowych, ich objętość itd. Czy wiesz jakie parametry ma prawidłowe pH ludzkiej krwi?

O ile ludzie nauczyli się zwracać uwagę na taki parametr homeostazy jak ciepłota ciała i posiadają w domach termometry do jej mierzenia, to na temat pH organizmu panuje powszechna ignorancja. Prawidłowe pH naszej krwi to 7,365 ( w skali 0-14). Przy pH krwi =6,95 następuje śpiączka cukrzycowa i śmierć, a pH=7,7 jest przyczyną drgawek tężyczkowych i może prowadzić do śmierci. Dzisiejsza dieta obfitująca w produkty zakwaszające powoduje same nieszczęścia, miliony ludzkich istnień mogłoby uniknąć cierpień w postaci cukrzycy czy nowotworu gdyby ich organizmy latami zamiast być zakwaszane pozostawały w stanie homeostazy. Homeostaza jest kluczem do długowieczności. Pamiętajmy na każdym kroku, że naruszenie równowagi kwasowo-zasadowej na dłuższą metę prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych i wybitnie skraca życie. Nasz organizm chce abyśmy żyli, nie chce naszej śmierci, zatem pomóżmy mu i nie zakwaszajmy go tym, co mu dajemy jako paliwo.

Wszystko to, co zjadamy oddziaływuje na nasz organizm: może go zakwaszać albo alkalizować. Zakwasza także stan umysłu (stres), leki, wszelkie używki (kofeina, tytoń, czekolada). Generalnie należy przyjąć zasadę, że lepiej przesadzić ze spożywaniem produktów alkalizujących niż kwasotwórczych. Wkrótce podam bardziej szczegółową listę pokarmów zakwaszających i alkalizujących. Dzisiaj wypunktuję to, co najważniejsze.

Zakwaszają organizm:
- wszystkie martwe tkanki zwierzęce (mięsa, ryby, wędliny)
- krowie mleko i jego przetwory (z wyjątkiem naturalnie sfermentowanych np. jogurt naturalny)
- jaja
- mąki i ziarna przenicy, żyta, kukurydzy, ryżu i ich przetwory (wypieki słodkie i słone, płatki itd.)
- cukier (biały, brązowy) i zawierające go produkty spożywcze
- syntetyczne słodziki (aspartam, acesulfam itd.), konserwanty, barwniki, aromaty
- melasy i przetworzone mieszanki miodów pszczelich
- czekolada i kakao
- potrawy smażone
- kawa, czarna herbata
- sól rafinowana biała
- rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy, palmowy itd.
- niektóre strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki
- niektóre owoce (żurawiny, borówki, jagody, śliwki)
- napoje alkoholowe wszelkiego typu
- tytoń (zarówno papierosy jak i fajka)
- leki
- stres!


Alkalizują organizm:

- niemal wszystkie jarzyny i owoce (przodują cytryny, poza tym arbuz i ogórki!)
- skiełkowane nasiona warzyw i traw
- nierafinowane oleje: oliwa z oliwek, rzepaku, olej kokosowy, olej lniany
- sól morska i sól himalajska
- świeże mleko kozie i jego przetwory (niepasteryzowane)
- mleko kobiece
- mąki i wypieki z quinoa (komosy ryżowej), dzikiego ryżu, gryki, amarantusa i orkiszu, kasza jaglana
- jonizowana woda alkaliczna
- stewia, ksylitol (cukier brzozowy), organiczny miód pszczeli (taki prosto od pszczelarza)
- prawidłowo zaparzona zielona herbata, herbaty ziołowe (nie z żurawiną), yerba mate, woda z cytryną
- umiarkowana aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu (marsze, gimnastyka itp., natomiast aktywność wyczynowa (sportowcy) zakwasza


Nie oceniajcie na podstawie smaku: cytryna jest bardzo kwaśna ale cudownie alkalizuje. Pijcie dużo wody czy herbaty zielonej ze świeżo wyciśniętą cytryną. Byle bez cukru. Cukier jest słodki ale zakwasza :)

Przez chwilę zastanówcie się ile zakwaszających rzeczy jecie podczas dnia? Oczywiście jeśli już zrobiliście armageddon opróżniając ze śmieci swoją lodówkę i szafki kuchenne według zalecanej przeze mnie czarnej listy to jecie głównie produkty alkalizujące i macie swoją witalność i zdrowie pod kontrolą. Jeśli nie – zacznijcie mieć je pod kontrolą od dzisiaj, ponieważ nikt inny tego za Was nie zrobi, a już na pewno nie służba zdrowia czy inne państwowe instytucje.

http://www.akademiawitalnosci.pl/rownowaga-kwasowo-zasadowa/

Obrazek

_________________
Kto chce, zawsze znajdzie sposób, kto nie chce, zawsze znajdzie wymówkę.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 sie 2013, 10:22 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 02 lut 2013, 22:08
Posty: 445
Płeć: mężczyzna
tigeroo9 pisze:
Detoks: Dodaj 2 łyżki octu jabłkowego na 1 lub 2 litry przefiltrowanej wody. Pij przez cały dzień, aby oczyścić organizm i nerki.


Jak długo należy pić taką wodę? Wg uznania? Czy konieczna jest filtrowana czy może być mineralna?

_________________
Dlaczego wmawiamy sobie, że istnieje grawitacja zamiast po prostu wzbić się w powietrze?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 sie 2013, 22:55 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 16 sie 2013, 22:26
Posty: 5
Płeć: mężczyzna
Dobrze, że narobiłem tego octu.
tigeroo pisze:
Włosy: Powszechnie wiadomo, że ocet jabłkowy można stosować jako płukankę do włosów po umyciu, wzmacnia włosy.


jak myślicie można używać octu z Kombuchy na włosy z łupieżem? Czy zarodniki grzyba nie wpłyną zbyt dobrze na skórę głowy :bezradny:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 sie 2013, 22:32 
Offline
Master Mason * 3rd Degree
Master Mason * 3rd Degree

Rejestracja: 22 lip 2013, 0:36
Posty: 20
Płeć: kobieta
Większość witamin to kwasy. Czy odkwaszanie organizmu nie wypłukuje tych witamin?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 sie 2013, 23:43 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1823
V-i-l-l pisze:
Większość witamin to kwasy.


Możesz to rozwinąć lub potwierdzić jakimś linkiem?

Przecież nie zjadamy samych wyodrębnionych witamin tylko zawsze jako pożywienie o różnym składzie.
Cytryna ma odczyn zasadowy i wiele innych owoców.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 sie 2013, 0:22 
Offline
Master Mason * 3rd Degree
Master Mason * 3rd Degree

Rejestracja: 22 lip 2013, 0:36
Posty: 20
Płeć: kobieta
Cytryna zasadowy? Hmm...

A już rozwijam:
Witamina C - kwas askorbinowy
Witamina B5 - kwas pantotenowy
Witamina B9 - kwas foliowy
Witamina B15 - kwas pangamowy
Witamina PP - kwas nikotynowy



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 sie 2013, 8:34 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2010, 14:53
Posty: 138
Płeć: mężczyzna
V-i-l-l pisze:
Cytryna zasadowy? Hmm...

A już rozwijam:
Witamina C - kwas askorbinowy
Witamina B5 - kwas pantotenowy
Witamina B9 - kwas foliowy
Witamina B15 - kwas pangamowy
Witamina PP - kwas nikotynowy


Wczoraj miałem Ci odpisać ale zrezygnowałem ze względu na to ,że znajdziesz odpowiedź bo na necie jest wystarczająco inf.

Uściślając wypowiedź @homorka cytryna ma odczyn kwasowy lecz alkalizuje środowisko org.
Więcej zapewne znajdziesz na jakichś mądrych stronach.
Co do wypłukiwania-samo stwierdzenie można by zanegować chyba ,że np. wit C syntetyczna ,która masz we krwi a nie w kom leci podczas picia wody bo nie wchłania się /nie trafia do komórek org.
Itd można prowadzić dywagacje.
Pozdrawiam

_________________
"Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać." (Cyceron)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 sie 2013, 10:06 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1823
Fragment stąd:
http://www.vitanatural.pl/rownowaga-kwasowo%E2%80%93zasadowa-organizmu-kluczem-do-zdrowia-i-witalnosci-odkwaszanie-organizmu-bez-drakonskiej-diety

Równowaga kwasowo – zasadowa kluczem do zdrowia i witalności

[...]

Cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku – staraj się go unikać.

Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku. Wskazane jest min. 1-2 godzin po posiłku spożywanie wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soku z cytryny – świetnie gasi pragnienie oraz odkwasza organizm (na 1-2 litr wody – 1-2 cytryny).



Według wskazań dietetyków powinniśmy jeść ok. 80 % produktów zasadotwórczych i 20 % produktów kwasotwórczych. Okazuje się, że niestety jemy odwrotnie 20 % produktów zasadotwórczych i 80 % produktów kwasotwórczych. Efektem jest obniżenie poziomu pH, czyli zakwaszenie organizmu, co sprzyja dolegliwościom, a nawet prowadzi do wielu chorób.

Jakie jest rozwiązanie?

Zmień sposób odżywiania, zacznij jeść więcej pokarmów wysoko-zasadotwórczych, zwłaszcza surowych warzyw warzyw. Mniej produktów wysoko-kwasotwórczych: mięsa, białej mąki, kawy. Pić wodę jonizowaną z Aquariona lub mineralną, źródlaną niegazowaną z sokiem z cytryny (odkwasza). Aby zachować zdrowie i pozbyć się dolegliwości, należy odżywiać się w dużej mierze produktami zasadotwórczymi i ograniczać kwasotwórcze. Odżywiaj się według zasady: "im prościej tym lepiej – im bardziej naturalnie tym zdrowiej".



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 sie 2013, 10:39 
Wlasnie jak tak Was czytam w kontekscie tego soku cytrynowego, cos mi sie skojarzylo...
Moj wujek kiedys robil wino... i to wino wyszlo za kwasne.
Zeby zneutralizowac ten kwas sypal kwasek cytrynowy. Twierdzil, ze jakby dosypal cukru wino byloby kwasniejsze. :lol:



Na górę
   
 
 
Post: 09 mar 2017, 13:09 
Offline
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Rejestracja: 09 mar 2017, 13:03
Posty: 1
Lokalizacja: Kraków
Wiele osób twierdzi, że zakwaszenie organizmu w ogóle nie istnieje :) Ja bym nie była taka śmiała w tej teorii, bo coś w tym musi być, że jeżeli czlowiekowi wychodzą genialne wyniki u lekarza, a caały czas się źle czuje to musi byc jakaś inna przyczyna. Pomijając ditę i ruch, która działa i pomogła mi dużo, czy ktoś zna jeszcze inne sposoby?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 mar 2017, 15:28 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Terapia wisceralna - równowaga kwasowo zasadowa

phpBB [video]


Wywiad z prof. Aleksandrem Ogułowem na temat równowagi kwasowo - zasadowej w organizmie człowieka oraz chorobach związanych z zaburzeniem tej równowagi.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group