EwelinaL, pytaj ile potrzebujesz, biologię (i tematy pokrewne) uwielbiam

więc jak tylko będę mieć czas to odpowiem. Możesz też mnie złapać na facebooku w grupie sceptycznej szczepieniom (tam też pojawił się wątek o witaminach), i jest sporo osób które mają pytania okołotematyczne i dzielą się swoim doświadczeniem:
https://www.facebook.com/groups/188120481225671/EwelinaL pisze:
Wyczytałam, że witamine K podaje sie czesciej wcześniaczkom i dzieciom, ktorych mamy miały problemy przy porodzie? Czy to prawda? Bo ja dostałam ten bobik z wit. D +K, ale moje dziecko nie jest wcześniakiem i nie miałam problemu przy porodzie.
Dobrze rozumiem, że mieszkasz w Polsce? Ja mogę przybliżyć jak to wygląda u nas w kraju, niestety nie wiem czy takie same zalecenia obowiązują w innych.
Lilly pisze:
Noworodkom w polskich szpitalach w 1. dobie życia podaje się fitomenadion (Phytomenadionum) czyli syntetyczną witaminę K1. Zgodnie z
Zaleceniami zespołu ekspertów dotyczących profilaktyki krwawienia z niedoboru witaminy K u noworodków i niemowląt:1. Wszystkie noworodki po urodzeniu powinny otrzymać witaminę K, przy czym:
- noworodki zdrowe, donoszone – 0,5 mg domięśniowo lub 2 mg doustnie,
- noworodki z grupy ryzyka* – 0,5 mg domięśniowo,
- noworodki urodzone przedwcześnie:
<1,5 kg – 0,3 mg domięśniowo lub dożylnie,
>1,5 kg – 0,5 mg domięśniowo.
2. Noworodki i niemowlęta karmione piersią poza jednorazową dawką witaminy K podaną po urodzeniu wymagają dalszej profilaktycznej podaży witaminy K od 2. tyg. życia do ukończenia 3. mies. życia. Niemowlęta karmione piersią powinny otrzymywać witaminę K w dawce 25 mcg/dobę.
* poród zabiegowy, zamartwica urodzeniowa, hipotrofia wewnątrzmaciczna, zespół aspiracji smółki, leki przed porodem u matki (karbamazepina, fenytoina, barbiturany, cefelosporyny, rifampicyna, INH, pochodne kumaryny)
Czyli, zgodnie z powyższym,
wszystkie dzieci zaraz po urodzeniu dostają jednorazowo preparat z wit. K domięśniowo, zarówno te zdrowe i donoszone, jak i wcześniaki, różnica jest tylko w dawce (sprawdź w książeczce zdrowia czy twój maluch miał podane w szpitalu, choć prawidłowo powinnaś zostać o tym poinformowana i podpisać zgodę). Później, suplementacja doustna do 3 miesiąca dotyczy wszystkich dzieci karmionych piersią, dzieci karmione mlekiem modyfikowanym nie potrzebują dodatkowych dawek (w związku z tym, że pokarm sztuczny zawiera w swoim składzie tę witaminę). Pediatra przepisała Ci Bobik D+K, gdyż takie są standardy postępowania (zalecenia) dot. profilaktyki krwawienia z niedoboru wit. K oraz profilaktyki niedoborów wit. D.
Jak pisałam wcześniej
TUTAJ, zalecenia podawania witaminy K wynikają z tego, że:
1. Zawartość wit. K w mleku kobiecym (ok. 0,25mcg/100ml) jest niewystarczająca do pokrycia dobowego zapotrzebowania (co wynika z diety i zmienności mleka).
2. Niezależnie od sposobu żywienia, głównym źródłem witamin z grupy K2 w ustroju jest endogenna synteza przez niektóre szczepy bakteryjne zasiedlające jelito grube (Enterobacteriaceae np. Escherichia coli, Veillonellaceae, Bacteroides). Bakterie flory jelitowej wytwarzają witaminę K w ilości ok. 1-1,5 mg/dobę. U dzieci karmionych pokarmem kobiecym w przewodzie pokarmowym przeważają Bifidobakteriae i Lactobacillus, które w przeciwieństwie do ww. nie produkują witaminy K.
3. W okresie życia płodowego transport witaminy K przez łożysko jest na bardzo niskim poziomie z powodu istnienia bariery łożyskowej dla witaminy K.
Ja bym tu od siebie dodała jeszcze punkt 4. Zbyt wczesne zaciśnięcie pępowiny, a co za tym idzie mniejsza ilość krwi z krążenia matczyno-płodowego u dziecka o ok. 30% (w tym ilość erytrocytów, żelaza, czynników krzepnięcia, witamin, komórek macierzystych, limfocytów, przeciwciał i innych).