Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 24 kwie 2018, 3:53

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 20 lut 2010, 23:21 
Temat popularny na wielu forach dyskusyjnych ,ale niestety ja po wielu próbach nie poradziłem sobie z problemem i może znajdzie się "litościwa dusza" :twisted: co pomoże ,a mianowicie posiadam płytę główną Asus M4A77TD PRO i dysk Seagate s-ata i mam problem z odpaleniem systemu windows xp 64-bit z dysku w trybie AHCI -pokazuje elegancki niebieski ekran ,nie pomaga tu integracja sterownika AHCI z płytą instalacyjną -efekt jest identyczny ten sam błąd !!!Oczywiście drivery ahci są najnowsze ,a próba instalacji sterownika ahcix64.sys ręcznie czyli na "chama" kończy sie dziwnym komunikatem systemu :że sterownik nie jest przeznaczony do systemu 64 bitowego i jak pisałem integracja sterownika z instalką daje tylko to ,że instalator widzi dysk , a po pierwszym restarcie wysypuje sie tak samo !Pozostaje więc jak na razie tryb natywny kontrolera s-ata ,nie przeszkadza to zbytnio ,ale drażni :P Może trzeba tu jakiejś "boskiej matrycy" ??
Pod Windows 7 ultimate działa wszystko bez zarzutu i widać nowszy system operacyjny radzi sobie dużo lepiej z obsługą trybu ahci!



Na górę
   
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 20 lut 2010, 23:21 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 21 lut 2010, 0:44 
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: 08 kwie 2009, 11:34
Posty: 3171
Mało szczegółów, ale wyjaśnij mi jedno po jaką cholerę ci Windows Xp64 Bit skoro masz Windows 7 Ultimate który bez problemu odpala stare programy przeznaczone na XP ? Jaki jest sens tej operacji?

Poza tym jeśli już to sprawdź na płycie głównej czy masz włączoną usługę dysku AHCI,
Asus to taka pokręcona firma która lubi nie dawać tej funkcji w biosie płyty.
Ściągnij najnowsze stery stąd http://usa.asus.com/product.aspx?P_ID=0AvsBb7WBZe2i9zK
z działu Others program do tworzenia dysku startowego ASUS Make AMD RAID/AHCI Driver Disk.
Możesz też zaktualizować bios płyty głównej w przypadku braku AHCI



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 lut 2010, 9:28 
redmuluc może za mało czytelnie przedstawiłem to ,ale oczywistym jest to ,że tryby ide czy ahci w biosie można ustawiać dowolnie ,ale tylko w trybie natywnym (czyli emulującym ide) chodzi system windows xp 64 poprawnie!!Wszystko o czym piszesz to zrobiłem i jeszcze dużo rzeczy więcej i problem pozostaje !Najwyraźniej system wymaga jakiejś poprawki ,ale po service packu 2 nic się juz nie pokazało chyba:(

a dlaczego upieram sie przy windowsie xp 64??Dlatego ,że jest bardziej żwawy ,przejrzysty ,a niestety pod windowsem 7,czyli inaczej mówiąc pod directx 11 niektóre starsze programy nie działają najlepiej ,przykład w grze battlefield1942 nie działa obsługa efektów dźwiekowych w trybie hardware ,a to jest niezbedne do prawidłowej lokalizacji źródeł dźwięku !
Uwierz mi ,że w komputerach siedzę 15 lat i z niejednym problemem doprowadzającym świętego do szału dałem sobie radę ,ale czasem ręce opadają :bangheadwall:
czytając dyskusje na forach widzę ,że nawet posiadający sprzęt Intela mają ten sam problem i próbują ręcznie podmieniać pliki w katalogu system32 i modyfikować odpowiednio rejestr systemowy,ale u mnie to sie kończy tak jak opisałem to wyżej!

A tu jest faq z microsoftu ,który absolutnie :lol: wszystko wyjaśnia:
http://support.microsoft.com/kb/324103



Na górę
   
 
 
Post: 21 lut 2010, 19:34 
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: 08 kwie 2009, 11:34
Posty: 3171
Ta domyśliłem się, ... też kiedyś miałem problem z Asusami i od tej pory tylko Gigabyte i problemów zero. Też robiłem różne konfiguracje, choć rożnie bywa, możesz też próbować alternatywnych sterowników z modeli wyższych i sprawdza się to laptopach HP bo tam tez lubią zrobić kaszanę.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 lut 2010, 13:58 
AHCI wykładało już i ms "millenium" > największy kit w historii.
Odnośnie os-ów 64 bit na razie niestety nie jestem w stanie pomóc. :bezradny:



Na górę
   
 
 
Post: 22 lut 2010, 14:10 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2009, 23:59
Posty: 1069
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
redmuluc pisze:
Ta domyśliłem się, ... też kiedyś miałem problem z Asusami i od tej pory tylko Gigabyte i problemów zero.

Dokładnie to samo zauważyłem z asusami stale coś, od kilku lat składam na gigabyte i wszystko działa bez problemu, jedyny mankament niektórych wersji płyt głównych a konkretnie kart dźwiękowych to są np problemy z tunerami TV, jest problem żeby ze sobą współgrały, ale poza tym najlepsze jak dla mnie.

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 lut 2010, 17:35 
A więc odpowiem : pytanie co jest nie tak z asusem?/jeżeli pod windowsem 7 ahci działa bezproblemowo ,a pod windowsem xp nie to czyja to wina??? No na pewno nie jest to wina płyty głównej ,chyba ,że udowodnicie ,że na płycie gł. gigabyta z chipsetem AMD działa wzystko dobrze ,a zmieniajac firme na Asusa juz nie!!!konkrety proszę !Firma Asus sprzedaje od lat najwiecej płyt gł. na świecie nie bez powodu!:P



Na górę
   
 
 
Post: 01 wrz 2010, 18:08 
Mam ten problem rozwiązany i piszę ten post ,bo nie spotkałem się przegladając różne fora dyskusyjne z należytym rozpatrzeniem tego problemu!
Napisałem nawet do pomocy technicznej Asus Polska i tam mi odpowiedzieli ,że u nich wszystko na tym sprzęcie chodzi dobrze i nie stwierdzili opisanego przez ze mnie problemu!
No cóż "chłopaki z pomocy technicznej dla VIP-ów " nie namęczyli się myślowo i poradzili mi abym zainstalował sobie winowsa 7 ,bo Microsoft nie udziela już wsparcia dla Windowsa XP ! :dope:
Dla windowsa XP 32-bit być może,ale dla Windowsa Xp 64 ciągle są dostępne aktualizacje online,które i tak dla tego problemu nie mają żadnego znaczenia!!

A więc co należy zrobić krok po kroku:

1.przygotować przy pomocy programu "nlite" płytę instalacyjną z Windowsem ,w moim przypadku to jest instalka Windows Xp 64 z service pack 2 ,z odpowiednimi driverami:
amdhdc.inf -sterownik txt dla kontrolera PCI IDE
ahcix64.inf - sterownik txt dla kontrolera S-ATA
SMBUSati.inf - sterownik rodzajowy PnP dla South Bridge AMD 7.xx

Te trzy sterowniki nie znajdziecie w komplecie na stronie Asusa co jest żałosne :evil:(zresztą tam mają sygnaturkę rok 2005) ,tylko należy poszukać w witrynie ECS ten komplet dla odpowiedniej płyty głównej z chipsetem AMD ,tam mają datę 2008 sic!
W czasie preparowania płyty instalacyjnej należy także usunąć wszystkie zbędne sterowniki do starych kontrolerów :ALI ,VIA ,Toshiba i Intel ,a także AMD Standart Dual Chanell Controler !

2.Wchodzimy do BIOS-u i ustawiamy od razu dla wszystkich napędów tryb AHCI przed instalacją Windowsa!!
Należy przed tym zaglądnąć do manualki płyty głównej i zobaczyć ,które kanały kontrolera S-ATA sprawdzaja dyski w trybie AHCI i tak należy je podłączyć!!!

3.restartujemy kompa i uruchamiamy z płyty instalatora Windows ,który po załadowaniu do RAM w.w. driverów widzi poprawnie dyski i instaluje się bez wyswietlania na niebiesko błedu 0x0000007B!

Czy warto sie tak chrzanić??Jaki będzie zysk??Myśle że warto ,dla szybszego zarzadzania Winzgrozą :spoko:



Na górę
   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group