Forum DI
http://davidicke.pl/forum/

Gumy do żucia - trujesz siebie i SWOJE DZIECI
http://davidicke.pl/forum/gumy-do-zucia-trujesz-siebie-i-swoje-dzieci-t12048.html
Strona 1 z 1

Autor:  dar66 [ 10 maja 2013, 5:55 ]
Tytuł:  Gumy do żucia - trujesz siebie i SWOJE DZIECI

z wczoraj :
[tak jakby inne gumy nie były groźne]

Wpadka giganta. Sprzedawali groźne gumy do żucia

Koncern Wrigley wycofuje z amerykańskich sklepów swoje najnowsze gumy do żucia "Alert Energy
Caffeine Gum". Produkt badają teraz eksperci z Food and Drug Administration.

Cytuj:
Niebezpieczna okazała się dawka kofeiny, którą zawierają gumy. W jednej gumie znajduje
się aż 40 miligramów kofeiny, to tyle samo co w pół filiżanki kawy - podkreśla serwis
npr.org.


Lekarze przypominają, że kofeina jest dla dzieci bardzo niebezpieczna: zakłóca pracę serca, sen
i wywołuje niepokój.

Przedstawiciele koncernu twierdzą, że nowa guma znika ze sklepów "tymczasowo". Dodają, że
wycofują towar za względu na "szacunek dla agencji i konsumentów". Prawdopodobnie w przyszłości
będzie sprzedawana tylko dorosłym.

Food and Drug Administration wykrywała już zbyt duże ilości kofeiny w cukierkach, orzechach i
słodkich napojach.

źródło:
http://www.sfora.biz/Wpadka-giganta-Spr ... cia-a55457

i dodatek:

SKŁAD CHEMICZNY GUMY DO ŻUCIA:

Polimery – główny składnik

Substancje słodzące - sorbitol, maltitol, syrop maltitolu, mannitol, acesulfam K, aspartam

Substancje wypełniające - węglan sodu, aromaty

Baza gumowa – zawiera lecytynę sojową

Substancja utrzymująca wilgotnoość – glicerol

Zagęstnik – guma arabska

Substancja glazurująca - węglan wapnia, wosk carnauba

Emulgator – lecytyna sojowa

Barwniki

Przecziwutleniacz BHA

Aromaty

Krótkie filmiki przedstawiajace proces produkcji gum do żucia

phpBB [video]


Bardzo fajna animacja flashowa pokazująca jak powstaje guma do żucia :

http://www.gumassociation.org/default.aspx?Cat=2

źródło:
http://ogumie.wordpress.com/2009/03/15/sklad-chemiczny/

=============

Wrigley's Orbit, guma do żucia o smaku miętowym

Wiele słyszy się o zaletach gumy do żucia. Najważniejszą, obok świeżego oddechu, jest
zwiększone wydzielanie śliny w jamie ustnej, która ogranicza rozwój bakterii, redukuje płytkę
nazębną i zapobiega infekcjom dziąseł. Niestety, zdecydowana większość gum do żucia zawiera
toksyczne substancje. Dotyczy to także gum Orbit.

Składniki: substancje słodzące (izomalt, sorbitol, mannitol, aspartam, acesulfam K; baza gumowa
(lecytyna sojowa), aromaty, substancja utrzymująca wilgotność (glicerol - E422), zagęstnik
(guma arabska), barwnik - E171, substancja glazurująca - wosk carnauba (E904), przeciwutleniacz
- BHA (butylowany hydroksyanizol).

Guma Orbit to guma bez cukru, który został zastąpiony przez szereg toksycznych dodatków -
substancji słodzących. Do tej pory najlepiej zbadaną substancją słodzącą jest aspartam i
acesulfam K (patrz pkt. 7 i 8). Izomalt (E953), sorbitol (E420) i mannitol (E421)
odpowiedzialne są za napis na opakowaniu gum Orbit o możliwych efektach przeczyszczających -
warto jeszcze dodać, że substancje te mogą powodować bóle brzucha oraz wzdęcia. Ponadto
mannitol (alergen) może powodować nudności i wymioty a według niektórych badań, może natomiast
powodować obrzęk mózgu. Koniecznie trzeba też wspomnieć o przeciwutleniaczu BHA (E320), który
może mieć toksyczny wpływ na nerki, wywoływać wysypkę, pokrzywkę, a także duszności. Wedle
niektórych badań w wysokim stężeniu wywołuje nowotwory u zwierząt laboratoryjnych. W wielu
krajach jest niedozwolony w produktach dla dzieci.

Wnioski: Guma Orbit to produkt składający się z aromatów i dodatkowo 10 różnych dodatków
żywnościowych (E) - toksyczność niektórych z nich została udowodniona. Kobiety w ciąży powinny
unikać tego produktu jak ognia.

źródło:
http://www.eioba.pl/a/27cz/jestes-tym-co-jesz

[warto teraz tam kliknąć - nawet przy tym temacie -sporo innych "smakołyków" ]

=============

Guma do żucia Mentos (Pure Fresh) - analiza składu :

"Guma do żucia Pure Fresh “MENTOS“


Skład: E967 Ksylitol, mannitol, sorbitol, maltitol, syrop maltitolowy, aspartam, acesulfam K,
sukraloza, baza gumowa, sok pomarańczowy 3%, E422 Glicerol, aromaty, kwas cytrynowy, kwas
mlekowy, E414 Guma arabska, karboksymetyloceluloza, żelatyna, E171 Dwutlenek tytanu, koszenila,
beta- karoten, lecytyna sojowa, E473 Estry sacharozy, ekstrakt z zielonej herbaty 0,1%, E903
Wosk carnauba, E320 Butylohydroksyanizol (BHA). Zawiera źródło fenyloalaniny.

1.Ksylitol E967(dawniej produkowany z brzozy ,obecnie produkowany z odpadów przemysłu
drzewnego)Środek utrzymujący wilgotność,Stabilizator -uznawany za nieszkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach
spożywczych,korzystny wpływ na zdrowie,duże dawki mogą wywołać biegunkę i wzdęcia,u szczurów
wywołał guzy.

Zastosowanie w żywności:Lody, czekolady, dżemy, wyroby cukiernicze, guma do żucia, cukierki
toffi, miętusy.

Inne zastosowanie: Pasty do zębów.

2.Mannitol E421(izolowany z wodorostów)-Substancja słodząca ,Środek utrzymujący
wilgotność-niebezpieczny dla zdrowia i życia

Potencjalne skutki: Nadpobudliwość, mdłości, wymioty, biegunka, pokrzywka, niezalecany dzieciom
i diabetykom, dysfunkcje nerek, podrażnienia żołądka, anafilaksja

Zastosowanie w żywności: Produkty spożywcze z modyfikowanymi węglowodanami lub niskokaloryczne,
guma do żucia, słodycze, dżemy, galaretki

Inne zastosowanie: Kremy do rąk, produkty do układania włosów.

3.Sorbitol ,syrop sorbitolowy E420 (mogą być syntetyczne z glukozy) Środek utrzymujący
wilgotność ,Substancja słodząca -umiarkowanie szkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: Nadmierne spożycie może spowodować skurcze jelit, biegunkę, dolegliwości
żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, katarakty, może zakłócać wchłanianie lekarstw, przez co stają się
bardziej toksyczne lub mniej efektywne: w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych

Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze, suszone owoce, guma do żucia ,czekolady,lizaki
Inne zastosowanie: Kosmetyki ,spraye do włosów, szampony, płyny do higieny jamy ustnej, pasty
do zębów, balsamy, anty-zamarzacze

4.Maltitol,syrop maltitowy E965 ( produkowany z maltozy)Substancja słodząca ,Stabilizator
-uznawany za nieszkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach
spożywczych,nadmiar może działać przeczyszczająco.

Zastosowanie w żywności: Produkty niskokaloryczne, suszone owoce, wyroby cukiernicze.
Inne zastosowanie: Przemysł piwowarski.


5.Aspartam E951(Produkowany z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego,w ciele rozpada się do
metanolu,następnie formaldehydu ,może pochodzić z roślin GM ) -Substancja słodząca ,Wzmacniacz
smaku i zapachu -niebezpieczny dla zdrowia i życia

Potencjalne skutki: Bóle głowy,depresja, niepokój, astma, zmęcznie, adpobudliwość, symptomy jak
w stwardnieniu rozsianym, ślepota, agresja, migrena, bezseenność , zawroty głowy, irytacja,
epilepsja, utrata pamięci, apopleksja ponad 92 przypadki, niezalecany dzieciom i kobietom w
ciąży, teratogenny

Zastosowanie w żywności: Sztuczne słodziki, produkty spożywcze niskokaloryczne, napoje
dietetyczne, gumy do żucia, napoje bezalkoholowe, kawa rozpuszczalna, może występować we
wszystkich produktach niezawierających cukru

Inne zastosowanie: Kremy do rąk,produkty do układania włosów.

6.Acesulfam K E950-Substancja słodząca Wzmacniacz smaku i zapachu-niebezpieczny dla zdrowia i
życia

Potencjalne skutki: Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu
oddechowego i nowotwory u zwierząt

Zastosowanie w żywności: Sztuczny słodzik, niskokaloryczne artykuły spożywcze, niskokaloryczna
guma do żucia

Inne zastosowanie: Produkty do higieny jamy ustnej

7.Guma arabska E414-Zagęstnik ,Emulgator,Substancja żelująca,Stabilizator-niewiadomym jest czy
jest bezpieczny dla zdrowia

Potencjalne skutki: Mało toksyczna przy spożyciu doustnym, astma, wysypka,pokrzywka, katar
sienny

Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, guma do żucia, galaretki
polewy

Inne zastosowanie: Kosmetyki, produkty do pielęgnacji włosów, lekarstwa

8.Karboksymetyloceluloza E466(guma celulozowa,produkowana z produktów bawełnianych,może
pochodzić z roślin GM)Zagęstnik ,Stabilizator Substancja wypełniająca-niewiadomym jest czy jest
szkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: Słabo wchłaniana ,wzdęcia,w dużych dawkach może powodować biegunkę i
skurcze jelit, w badaniach na zwięrzętach powodowała nowotwory i guzy

Zastosowanie w żywności: Mleko modyfikowane dla niemowląt, lody, lukier, wyroby cukiernicze,
twarogi, serki homogenizowane

Inne zastosowanie: Płyn do układania włosów, krem do rąk, lekarstwa, środki przeczyszczające,
środki zobojętniające kwasy, tytoń.

9.Dwutlenek tytanu E171 (występuje naturalnie ,może zawierać nanocząsteczki) Barwnik biały
Zmętniacz -uznawany za nieszkodliwy

Potencjalne skutki: Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, kontakt ze skórą
może powodować podrażnienia, niepełne dowody wywoływania nowotworów u zwierząt .

Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze posypywane cukrem, słodycze, guma do żucia,lukier,
dżemy, galaretki, półprodukty z czerwonych owoców

Inne zastosowanie:Talk kosmetyczny, puder do twarzy, przyprawy, kremy z filtrem UV, tusze do
pisaków, farby.

10.Lecytyna sojowa E322-(mogą pochodzić z soi,mogą pochodzić z roślin GM)Stabilizator
,Emulgator- uznawany za bezpieczny dla zdrowia

Potencjalne skutki: Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych ,powinny go unikać
osoby uczulone na soję.

Zastosowanie w żywności: Czekolady, mleko w proszku, margaryny, desery w proszku, wyroby
cukiernicze

Inne zastosowanie: Kosmetyki, szminki, kremy do rąk, środki farmaceutyczne.

11.Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerylu E475 Emulgator,Zagęstnik -bezpieczny dla zdrowia
Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, w
dużych dawkach może wywoływać mdłości, biegunkę, gazy wzdęcia, bóle brzucha, może ułatwiać
przyswajanie alergenów z żywności

Zastosowanie w żywności: Margaryny, desery mleczne,guma do żucia,czekolady,majonezy.
Inne zastosowanie: brak

12.Kwas karminowy,karmina .koszelina E120 (zakazany w niektórych krajach)-Barwnik czerwony –
niebezpieczny dla zdrowia

Potencjalne skutki: Astma, anafilaksja, możliwe zagrożenie życia, katar sienny, pokrzywka,
powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.

Zastosowanie w żywności: Niektóre napoje alkoholowe, czerwony sos jabłkowy, owocowe nadzienia
do ciast, mięsa, wypieki, jogurty, polewy, sosy.

Inne zastosowanie: Kosmetyki,czerwone cienie do powiek, szampony, tusz do rzęs

13.Wosk carnauba E903 (otrzymywany z liści brazylijskiej palmy)Środek nabłyszczający i
powlekający -nieszkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: Rzadko wywołuje reakcje alergiczne ;kontaktowe zapalnie skóry, podrażnienia
żołądka

Zastosowanie w żywności:Wyroby cukiernicze,owoce woskowane,soki owocowe,sosy
Inne zastosowanie: Kosmetyki,szminki,tusz do rzęs,lakiery

14.Butylohydroksyanizol E320(BHA -uzyskiwany z ropy naftowej ,zakazany w niektórych
krajach)-Przeciwutleniacz, Konserwant-niebezpieczny dla zdrowia i życia

Potencjalne skutki: Pokrzywka, senność, katar sienny, ból głowy,świszczący oddech, zmęczenie,
astma, niezalecany dzieciom, może wpływać na: nerki, wątrobę, tarczycę , żołądek, płodność,
kancerogenny, teratogenny

Zastosowanie w żywności: Koncentrat pomidorowy, jadalne tłuszcze i oleje, guma do żucia,
produkty odtłuszczone, margaryny, przetwory mięsne, lody.

źródło:
http://cudownediety.blogspot.com/2012/0 ... aliza.html

Autor:  Sponsor [ 10 maja 2013, 5:55 ]
Tytuł:  Gumy do żucia - trujesz siebie i SWOJE DZIECI


Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/