Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 07 sie 2020, 15:45

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
Post: 03 gru 2015, 12:44 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Pobieram Lugolę z wit C, wg niektórych tworzy się wówczas askorbinian jodu.. ;)
I traci ten 'szpitalny 'smak'. JOd jest antyoksydantem.. Pasuje z ''C''..
Na nadżerki w żołądku korzystniej Lugola z samą wodą..
Cytuj:
Rano do śniadania/po śniadaniu - chlorella, spirulina, Lugola + jeszcze witaminę D3 + B50

Chlorella ze spiruliną 'zje' te witaminy.. ;)

Pochłaniacze:
spirulina, ziemia okrzemkowa, chlorofil w płynie, czy węgiel aktywowany..
(wchłaniają witaminy (C), jedzenie, jak lekarstwa, które byłyby podane w jej towarzystwie)

Utleniacze:
ostropest, sok z grapefruita, srebro koloidalne, woda utleniona przyjmowana doustnie, MMS, wszystko co zawiera Kurkuminę, oraz inne.

Antyutleniacze(antyoksydanty):
BHT, ALA, witamina C, E i ogromnie przeciwutleniajaca astaksantyna, Selen.
oraz fioletowe jagody, purpurowa kukurydza, jagoda acai, zielona herbata, resweratrol..
z wiki:
Cytuj:
E270 – kwas mlekowy (regulator kwasowości)
E330 – kwas cytrynowy (regulator kwasowości i stabilizator)
E300 – kwas askorbinowy (witamina C; substancja klarująca, regulator kwasowości i stabilizator)
E301 – askorbinian sodu (regulator kwasowości i stabilizator)
E302 – askorbinian wapnia (pełni funkcję regulator( kwasowości i stabilizator)
E304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (stabilizatory)
E306 – mieszanina tokoferoli
E307 – alfa-tokoferol
E308 – gamma-tokoferol
E309 – delta-tokoferol
E310 – galusan propylu
E311 – galusan oktylu
E312 – galusan dodecylu
E315 – kwas izoaskorbinowy
E316 – izoaskorbinian sodu
E320 – butylohydroksyanizol (BHA) dodawany do tłuszczów, suszu ziemniaczanego, gum do żucia
E321 – butylohydroksytoluen (BHT)
E335 – wodorowinian sodu i winian sodu
E336 – wodorowinian potasu i winian potasu
E337 – winian sodowo-potasowy
E385 – sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego



Te grupy nie powinny być pobierane razem teoretycznie, bo będą się'zwalczać'..
Potencja spada do ''0''.
Szczególnie pochłaniacze są 'skuteczne'w tym..



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 03 gru 2015, 12:44 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 03 gru 2015, 13:21 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 20 wrz 2015, 19:53
Posty: 75
No to grubo :)

czyli trzeba zmienić na:

wszystkie witaminy + jod + selen - 8-9 rano
chlorella, spirulina, krzem - 15 po południu
ostropest - 18
witamina C - przed/z ostatnim posiłkiem np o 21
tak będzie dobrze Greg?


Ostatnio zmieniony 03 gru 2015, 13:32 przez gnorluk, łącznie zmieniany 2 razy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 gru 2015, 13:24 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
JOd jest antyoksydantem.. Pasuje z ''C''..

Biorę Jod z witC.. ;)

Cytuj:
ORGANICZNE PREPARATY JODU
Jod w preparatach organicznych traci właściwości toksyczne i drażniące, zachowując właściwości jako mikroelement i antyseptyk.==
==Najlepiej wchłania się jod zawarty w produktach naturalnych (rośliny – glon laminaria, zielone łupiny orzechów włoskich, pomidory, ryby zwłaszcza tłuste i owoce morza, jaja) oraz przez skórę. Nieorganiczne preparaty jodu należy przyjmować rozpuszczone w substancjach neutralizujących soki żołądkowe, jak substancje zawierające glicerynę, ocet jabłkowy, mleko i kefir.
Przy obróbce cieplnej większość jodu ulatnia się.

Na podstawie: Irina Filippowa „Jod isceliajuszczyj”, wyd. „Wies`”, St. Petersburg, 2001
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiKxtj047_JAhXLWywKHWAIAVsQFggfMAA&url=http%3A%2F%2Fsci.pam.szczecin.pl%2F~fasting%2Fdownload%2FJOD.DOC&usg=AFQjCNGSXdtz0K-iTfBH0x45oDeIq41Dhg&sig2=dhSnMy80PtC-Stp3mJMCfA

Cytuj:
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji świeżych, słodkich i dojrzałych jabłek. Ma szlachetny, bursztynowy kolor, a co ważniejsze zawiera sporo witamin, w tym A, B1, B2, B6, C, E, P, i mikroelementów (potas, wapń, magnez, siarka). Stanowi także doskonałe źródło beta-karotenu i przeciwutleniaczy.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news- ... ign=chrome

Jod z witamina C chyba się jednak lubi ;)
Ale są i inne zdania na ten temat..

Cytuj:
chlorella, spirulina, krzem - 15 po południu

Jak pobierasz Krzem?
Podobno najlepiej jest się w nim, z nim.. wykapać! ;)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 gru 2015, 14:46 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 20 wrz 2015, 19:53
Posty: 75
W formie ziemii okrzemkowej (diatomit) 2 łyżeczki rozpuszczone w wodzie/koktajlu w składzie: miód, pyłek pszczeli, droźdze piwne. Ale teraz muszę to zmienić skoro krzem pochłania witaminy i pić to jakoś osobno - myślałem właśnie żeby razem z chlorellą i spiruliną.
Ogólnie krzem smakuje jak hmm landrynki anyżkowe ;D Niestety nie mam wanny, a to i tak pewnie by drogo wynosiła taka impreza ;)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 gru 2015, 15:09 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Nie sam Krzem, a okrzemki, to złożona substancja:
Cytuj:
To są informacje z dość starych danych, nie mam linków, trzeba sobie „pokopać” w necie, choćby z pomocą wujka Google, być może dziś tych właściwości jest więcej.
Perma Guard jest jednym z 4 złóż, których produkt jest dopuszczony do spożycia na terenie USA, ale też najdroższym.
Teraz ostrzeżenia: Nie należy wdychać pyłu, dotyczy także zwierząt, gdyż trudno jest potem te cząstki usunąć z płuc (mogą dawać objawy astmy). Dywanów, posłań zwierzaków nie należy posypywać zbyt obficie, aby nie tworzył się kurz z okrzemków.
Należy używać wyłącznie ziemi okrzemkowej przeznaczonej do spożycia – inne rodzaje np. do basenów są zeszklone w wysokiej temperaturze i niebezpieczne przy spożyciu. W USA jest jeszcze jeden rodzaj, przeznaczony dla zwierząt do spożycia i ten jak zwykle, dla ludzi też się nadaje. Jest też jeszcze jeden rodzaj „ogrodniczy” do nawożenia gleby i ten też do spożycia się już nie nadaje!
Ten ostatni u nas jest chyba też dostępny teraz.

Jeżeli do odkurzania chcecie potem użyć odkurzacza, to tylko z bardzo gęstym workiem papierowym. W innym przypadku pył „zatrze” silnik wcześniej lub później i odkurzacz się spali.

Nie napisałem wcześniej, ale działa tez na wszelkiego rodzaju mrówki!==
==W przeciwieństwie do Enterosgelu nie usuwa pozytywnej flory bakteryjnej ze względu na dodatni potencjał elektryczny.
Cena też jest nieporównywalna, w cenie tuby Enterosgelu mamy 1 kg ziemi okrzemkowej najwyższej jakości z dostawą – u koników o połowę taniej.
Niewątpliwie żel jest wygodniejszy w stosowaniu i polecałbym go używać doraźnie, głównie przy zatruciach pokarmowych.
A w przypadku planowanych akcji detoksykacji ziemia okrzemkowa dla mnie nie ma konkurenta wobec swojej obojętności dla organizmu. Skutki uboczne to typowy Herx przy przesadzeniu z ilością i u niektórych, zwłaszcza skłonnych do zaparć, zatwardzenia z tego samego powodu==

==Ziemia okrzemkowa:
1. działa antypasożytniczo
2. słabo, ale detoksykuje metale ciężkie, w tym związki aluminium, nieco podobnie jak chlorella.
3. oczyszcza okrężnicę ze złogów
4. przyczynia się do likwidacji stanów zapalnych przewodu pokarmowego
5. reguluje wypróżnianie.
6. ma znaczący wpływ na poprawę stanu płuc
7.pomaga likwidować grzybicę stóp i paznokci jeżeli naprószymy jej nieco do skarpetek

Z: Cheops
Różne zastosowania..



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 gru 2015, 13:40 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 15 lip 2015, 11:45
Posty: 52
Płeć: mężczyzna
Wczoraj wieczorem miałem intensyny trening na siłowni,
a przed treningiem rozpuściłem witamine C lewoskrętną w szklance wody.
Dzisiaj rano pomiar PH: 4,7PH no to masakra jakaś,
Czy wysiłek fizyczny moze dodatkowo zakwaszać? Czy to wit. C brana sama moze zakwaszać?
pomyslałem ze moze PHmetr błedy pokazuje, ale niestety wczoraj robiłem pomiary: wody mineralnej 7,1PH, z filtra 7,2PH, przegotowana: 7,9PH wiec raczej pokazuje prawdziwe wartości.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 gru 2015, 16:53 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lut 2015, 19:01
Posty: 208
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Warszawa
greg2015 pisze:
Pobieram Lugolę z wit C, wg niektórych tworzy się wówczas askorbinian jodu.. ;)
I traci ten 'szpitalny 'smak'. JOd jest antyoksydantem.. Pasuje z ''C''..
Na nadżerki w żołądku korzystniej Lugola z samą wodą..
Cytuj:
Rano do śniadania/po śniadaniu - chlorella, spirulina, Lugola + jeszcze witaminę D3 + B50

Chlorella ze spiruliną 'zje' te witaminy.. ;)

Pochłaniacze:
spirulina, ziemia okrzemkowa, chlorofil w płynie, czy węgiel aktywowany..
(wchłaniają witaminy (C), jedzenie, jak lekarstwa, które byłyby podane w jej towarzystwie)

Utleniacze:
ostropest, sok z grapefruita, srebro koloidalne, woda utleniona przyjmowana doustnie, MMS, wszystko co zawiera Kurkuminę, oraz inne.

Antyutleniacze(antyoksydanty):
BHT, ALA, witamina C, E i ogromnie przeciwutleniajaca astaksantyna, Selen.
oraz fioletowe jagody, purpurowa kukurydza, jagoda acai, zielona herbata, resweratrol..
z wiki:
Cytuj:
E270 – kwas mlekowy (regulator kwasowości)
E330 – kwas cytrynowy (regulator kwasowości i stabilizator)
E300 – kwas askorbinowy (witamina C; substancja klarująca, regulator kwasowości i stabilizator)
E301 – askorbinian sodu (regulator kwasowości i stabilizator)
E302 – askorbinian wapnia (pełni funkcję regulator( kwasowości i stabilizator)
E304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (stabilizatory)
E306 – mieszanina tokoferoli
E307 – alfa-tokoferol
E308 – gamma-tokoferol
E309 – delta-tokoferol
E310 – galusan propylu
E311 – galusan oktylu
E312 – galusan dodecylu
E315 – kwas izoaskorbinowy
E316 – izoaskorbinian sodu
E320 – butylohydroksyanizol (BHA) dodawany do tłuszczów, suszu ziemniaczanego, gum do żucia
E321 – butylohydroksytoluen (BHT)
E335 – wodorowinian sodu i winian sodu
E336 – wodorowinian potasu i winian potasu
E337 – winian sodowo-potasowy
E385 – sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego



Te grupy nie powinny być pobierane razem teoretycznie, bo będą się'zwalczać'..
Potencja spada do ''0''.
Szczególnie pochłaniacze są 'skuteczne'w tym..

Jeżeli chodzi o nadżerki żołądka, jest nadkwasota, tak się dzieje jeżeli mamy zakwaszenie organizmu. Trzeba odkwasić organizm, pić dużo, dużo wody pić łykami. Można jodem leczyć, ale bardzo ważna jest woda. Ja miałam nadżerki , leczyłam wodą, krzemem, wodą utlenioną. Krzem piłam 2 miesiące , po dwóch miesiącach przez tydzień na czczo piłam sok świeży z 1 startego ziemniaka. Po trzech latach powrócił ból, potraktowałam żołądek dużą ilością wody, przeszło, od roku cisza, ale nawadniam organizm, no , czasami o tym przypomina mi lekki ból głowy, wtedy liczę ile to ja wczoraj wypiłam wody i bania, mało, bo 1 litr , zaczynam pić z solą himalajską i jest ok.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 gru 2015, 17:23 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Sok z kapusty świeżej może być na żołądkowe problemy (i nie tylko..) pomocny:

Cytuj:
Pojechałem na wyspę Alcatraz i pokazałem ludziom jak robić sok z kapusty, świeżo wyciśnięty sok z kapusty.
Okazało się, że każdy z uwięzionych zaczął pić sok z kapusty i u każdego, który miał wrzoda na żołądku, wrzód znikł w ciągu 7 dni. Tylko u bardzo nielicznych ból się zmniejszył, a proces leczenia trwał dłużej.
To brzmi jak bajka, ale tak było, jest to udokumentowane.
Dr Cheney używał soku z kapusty w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Dobroczynne działanie soku z kapusty przypisywał witaminie, którą nazwał Vitaminią U (U od ulcer/wrzód) z braku lepszej nazwy.
.Nie przypisuję sobie zasługi w tym temacie, to sprawa lekarzy. Mogę tylko powiedzieć, że byłem bardzo szczęśliwy, że mogłem robić dla nich te soki. To bardzo mnie oświeciło. Było to wiele lat temu – 1949/50.
To były początki mojej przygody z sokowaniem. Sam walczyłem z moim demonem – rakiem pęcherza. Po ok. 10 dniach do 2ch tygodni, skończyły się moje krwawienia, krew w moczu już się nie pojawiła. Tylko przez picie soków. To było moje doświadczenie z tzw. pierwszej rąki.
Tak mówił o sobie Juiceman – Jay Kordich.


W bonusie wit.U, C..... i ca ły garnitur pozostałych ... Mruga



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 gru 2015, 21:11 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 15 lip 2015, 11:45
Posty: 52
Płeć: mężczyzna
Ja tez wypiłęm dużo słoików soku z kiszonej kapusty w celach probiotycznych,
ale nie mozna go stale stosować, bo obniza poziom Jodu w organizmie.
Mam pytanie odnosnie buforowania wit. C, zeby ją uzupełnić ale nie zakwaszać organizmu,
- 1x łyzeczka witaminy C +0,5łyżeczki sody oczyszczonej bedzie miało PH ok 7 obojetne,
Czy mozna do tego dodać jeszcze sok z cytryny? albo ocet jabłkowy?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 gru 2015, 21:23 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 25 cze 2014, 21:17
Posty: 447
Asambler pisze:
Ja tez wypiłęm dużo słoików soku z kiszonej kapusty w celach probiotycznych,
ale nie mozna go stale stosować, bo obniza poziom Jodu w organizmie.
Mam pytanie odnosnie buforowania wit. C, zeby ją uzupełnić ale nie zakwaszać organizmu,
- 1x łyzeczka witaminy C +0,5łyżeczki sody oczyszczonej bedzie miało PH ok 7 obojetne,
Czy mozna do tego dodać jeszcze sok z cytryny? albo ocet jabłkowy?

Moim zdaniem jest to kompletnie bez sensu. Branie buforowanego kwasu askorbinowego powoduje że musisz brać go więcej bo jest mniejsza skuteczność, bo jest właśnie buforowany czyli mniej kwaśny. Musiałbyś go brać stale w dużych ilościach żeby jakieś niekorzystne efekty wystąpiły (jeśli w ogóle o czym nie słyszałem a nawet środowisko silnie kwaśne może neutralizować kamienie nerkowe), a przecież bierze się tak w ten sposób tylko w stanach chorobowych, a gdy jesteś zdrowy parę gram dziennie. Prawie wszystko inne co jesz też zakwasza ci organizm może nawey bardziej niż taki kwas askorbinowy brany w małych ilościach profilaktycznie.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 gru 2015, 22:39 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Asambler pisze:
Ja tez wypiłęm dużo słoików soku z kiszonej kapusty w celach probiotycznych,
ale nie mozna go stale stosować, bo obniza poziom Jodu w organizmie.
Mam pytanie odnosnie buforowania wit. C, zeby ją uzupełnić ale nie zakwaszać organizmu,
- 1x łyzeczka witaminy C +0,5łyżeczki sody oczyszczonej bedzie miało PH ok 7 obojetne,
Czy mozna do tego dodać jeszcze sok z cytryny? albo ocet jabłkowy?


Można często, a Jod dodatkowo robiąc chociażby plamy na skórze..
Ocet jabłkowy albo cytryna pasują do tego bardzo ładnie.. ;)

Przy pobieraniu witC chodzi tylko o witC, reszta to dodatki..

-- 10 gru 2015, 22:51 --

skulldragl pisze:
Asambler pisze:
Ja tez wypiłęm dużo słoików soku z kiszonej kapusty w celach probiotycznych,
ale nie mozna go stale stosować, bo obniza poziom Jodu w organizmie.
Mam pytanie odnosnie buforowania wit. C, zeby ją uzupełnić ale nie zakwaszać organizmu,
- 1x łyzeczka witaminy C +0,5łyżeczki sody oczyszczonej bedzie miało PH ok 7 obojetne,
Czy mozna do tego dodać jeszcze sok z cytryny? albo ocet jabłkowy?

Moim zdaniem jest to kompletnie bez sensu. Branie buforowanego kwasu askorbinowego powoduje że musisz brać go więcej bo jest mniejsza skuteczność, bo jest właśnie buforowany czyli mniej kwaśny. Musiałbyś go brać stale w dużych ilościach żeby jakieś niekorzystne efekty wystąpiły (jeśli w ogóle o czym nie słyszałem ), a nawet środowisko silnie kwaśne może neutralizować kamienie nerkowe),.a przecież bierze się tak w ten sposób tylko w stanach chorobowych, a gdy jesteś zdrowy parę gram dziennie. Prawie wszystko inne co jesz też zakwasza ci organizm może nawey bardziej niż taki kwas askorbinowy brany w małych ilościach profilaktycznie.

Czy dużo mniejsza ta skuteczność?
W askorbinianie sodu jest 90% witC o wchłanialności 90-93%..
Zależy tez czy suplementujemy sie profilaktycznie czy doraźnie.
Przy chorobach (doraźnie) duże dawki należy buforować, żeby nie zakwaszać płynów ustrojowych.
Odpowiednie pH jest równie ważne lub ważniejsze od nasycenia witC.
Przy 75/25 dieta nie zakwasza, ale trzyma zasadowy odczyn..
Cytuj:
a nawet środowisko silnie kwaśne może neutralizować kamienie nerkowe

Masz na myśli mocne zakwaszenie żołądka, tak myslę..?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 11 gru 2015, 14:25 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lut 2015, 19:01
Posty: 208
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Warszawa
greg2015 pisze:
Sok z kapusty świeżej może być na żołądkowe problemy (i nie tylko..) pomocny:

Cytuj:
Pojechałem na wyspę Alcatraz i pokazałem ludziom jak robić sok z kapusty, świeżo wyciśnięty sok z kapusty.
Okazało się, że każdy z uwięzionych zaczął pić sok z kapusty i u każdego, który miał wrzoda na żołądku, wrzód znikł w ciągu 7 dni. Tylko u bardzo nielicznych ból się zmniejszył, a proces leczenia trwał dłużej.
To brzmi jak bajka, ale tak było, jest to udokumentowane.
Dr Cheney używał soku z kapusty w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Dobroczynne działanie soku z kapusty przypisywał witaminie, którą nazwał Vitaminią U (U od ulcer/wrzód) z braku lepszej nazwy.
.Nie przypisuję sobie zasługi w tym temacie, to sprawa lekarzy. Mogę tylko powiedzieć, że byłem bardzo szczęśliwy, że mogłem robić dla nich te soki. To bardzo mnie oświeciło. Było to wiele lat temu – 1949/50.
To były początki mojej przygody z sokowaniem. Sam walczyłem z moim demonem – rakiem pęcherza. Po ok. 10 dniach do 2ch tygodni, skończyły się moje krwawienia, krew w moczu już się nie pojawiła. Tylko przez picie soków. To było moje doświadczenie z tzw. pierwszej rąki.
Tak mówił o sobie Juiceman – Jay Kordich.


W bonusie wit.U, C..... i ca ły garnitur pozostałych ... Mruga

I do tego z kapusty jest dobrze przyswajalne wapienko Mruga .
Teraz piję zielone soki, ale bez kapusty, na razie bez kapusty, bo z kapustą tez robię. Zielone nie dość, że odkwasza organizm to jeszcze leczy, odchudza, jak ktoś ma problemy (chlorofil) , no oczywiście pozbywamy się drożdżaków i innych chorób, bo również oczyszcza z toksyn. Ja nie choruję, ale na gorące dmucham :tak:

-- 11 gru 2015, 14:28 --

Asambler pisze:
Ja tez wypiłęm dużo słoików soku z kiszonej kapusty w celach probiotycznych,
ale nie mozna go stale stosować, bo obniza poziom Jodu w organizmie.
Mam pytanie odnosnie buforowania wit. C, zeby ją uzupełnić ale nie zakwaszać organizmu,
- 1x łyzeczka witaminy C +0,5łyżeczki sody oczyszczonej bedzie miało PH ok 7 obojetne,
Czy mozna do tego dodać jeszcze sok z cytryny? albo ocet jabłkowy?

Pomimo tego, że C jest kwaśna to C nie zakwasza organizmu :tak:

-- 11 gru 2015, 14:35 --

Asambler , a Ty masz nadkwasotę żołądka ?. Pomimo tego, że C jest kwaśna to nie zakwasza organizmu , kiedyś sądzono inaczej, kiedyś sądzono, że z C tworzą się kamienie nerkowe, niestety to nieprawda.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 12 gru 2015, 14:07 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
Pomimo tego, że C jest kwaśna to nie zakwasza organizmu


Syntetyczny kwas L-A chyba jednak zakwasza..
Ale z sokami może być mniej kwasowy, na wszelki wypadek dodaję zamiast askorbinian.
Efekt ten sam, a pH obojętne .. Mruga



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 12 gru 2015, 15:18 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 25 cze 2014, 21:17
Posty: 447
Cytuj:
Syntetyczny kwas L-A chyba jednak zakwasza..

Jakieś badanie empiryczne?
Cytuj:
Efekt ten sam, a pH obojętne .. Mruga

"Badanie" paskami lakmusowymi?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 12 gru 2015, 15:19 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 15 lip 2015, 11:45
Posty: 52
Płeć: mężczyzna
biedronka pisze:
Asambler , a Ty masz nadkwasotę żołądka ?

Mam refluks i za mało soków żołądkowych, dlatego stosuje Betaine HCL i pomaga.
Z mojego doświadczenia wynika, żę jednak syntetyczna wit.C sama rozpuszczana w wodzie, zakwasza,
Brałem od lipca, prawie codziennie wit C. i mimo ze moja dieta nie jest bardzo kwaśna to jednak pomiary PH wykazały mocne zakwaszenie.
To sok z cytryny, mimo ze kwaśny to ma minerały, które powoduja ze jest lekko alkaliczny, ale wit. C sokiem z cytryny nie da sie zalkalizować.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 12 gru 2015, 19:16 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
skulldragl pisze:
Cytuj:
Syntetyczny kwas L-A chyba jednak zakwasza..

Jakieś badanie empiryczne?
Cytuj:
Efekt ten sam, a pH obojętne .. Mruga

"Badanie" paskami lakmusowymi?

Empirycznie-organonoleptycznie, to jest kwas (4.2 pH), przy czym jestem zwolennikiem pilnowania lekko zasadowego pH.

Tak 'prymitywne' badanie paskami pH. Mam ze swojego otoczenia, rodziny wiele dowodów na skuteczność podwyższania pH.
Badań klinicznych nie znajdziesz bo alopatia z tego kpi..
Cytuj:
To sok z cytryny, mimo ze kwaśny to ma minerały, które powoduja ze jest lekko alkaliczny, ale wit. C sokiem z cytryny nie da sie zalkalizować.

słuszna uwaga kolegi Mruga



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 12 gru 2015, 21:08 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 25 cze 2014, 21:17
Posty: 447
OK, specem nie jestem ale na logikę wszystko co jecie zakwasza organizm no chyba że jesteście rawfood w co wątpie, a poza tym kwasy żołądkowe są wielokrotnie bardziej kwaśne niż kwas askorbinowy i żyjemy, ba nawet źle jak nie są odpowiednio kwaśne.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 13 gru 2015, 13:23 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Dlatego stymulatory dokwaśniające warto zadawać przed jedzeniem ..



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 08 lut 2016, 21:54 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2011, 0:45
Posty: 1103
Płeć: mężczyzna
Jeszcze to warto przeczytać
Cytuj:
Może słyszałeś, że witamina C jest dobra dla organizmu, ale nie do końca wiesz, na czym polega jej działanie?

Wiele osób zdaje sobie sprawę, że witamina C jest istotnym elementem diety, większość przypomina sobie o niej w momencie zachorowania na grypę lub przeziębienia.

To jednak tylko niewielki procent korzyści jakie niesie ze sobą witamina C.

Prawda jest taka, że ludzie są jednym z niewielu gatunków na świecie, które nie produkują własnej naturalnej witaminy C. Pozostaje nam pozyskiwanie jej ze źródeł zewnętrznych takich jak owoce i warzywa. Niestety, naszym przyzwyczajeniem jest gotowanie i smażenie, a że witamina C “nie lubi” wysokich temperatur tracimy ją z pożywienia. Rozczarują się więc wszyscy, którzy wyciskają cytrynę do gorącej herbaty z nadzieją na dostarczenie witaminy C do organizmu ponieważ jedyną korzyścią w tym wypadku są walory smakowe. Pozostaje nam więc tylko spożywanie świeżych owoców i warzyw. Ponadto trzeba wiedzieć, że witamina C nie wykorzystana przez organizm jest wydalana. Dlatego ważne jest aby regularnie spożywać jej odpowiednią dawkę w celu utrzymania wysokiego poziomu.

Jak stwierdzić, czy występuje niedobór witaminy C?

Niektóre z objawów niedoboru witaminy C obejmują:

· Wysypkę na nogach

· Krwawienie z dziąseł

· Bóle stawów i mięśni

· Osłabienie mięśni

· Zmęczenie i stany obniżonego samopoczucia

· Długo gojące się rany

· Łatwo pojawiające siniaki na skórze.


Oto niektóre z objawów wczesnego ostrzegania o jej braku:

Odczuwasz zmęczenie i brak energii. Masz wrażenie, że Twoje kości również są słabe.

Jesteś przygnębiony i apatyczny przez cały czas. Nie masz zapału do niczego tak jak w przeszłości.

Pojawiają się u Ciebie gwałtowne zmiany nastroju, jesteś drażliwy i szybko się denerwujesz.

Cierpisz na zapalenie dziąseł, zauważasz, że Twoje zęby są jakby luźniej osadzone lub Twoje dziąsła krwawią. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu w organizmie, co jest potrzebne do budowy i utrzymania tkanki.

Łatwo “nabijasz” sobie siniaki, które długo się goją – to może to być najwcześniejszy sygnał oznaczający niedobór witaminy C.

Twoje włosy są suche i łamliwe.

Doświadczasz przewlekłego bólu stawów i kończyn. Jeśli niedobór witaminy C osiągnie wysoki poziom, może dojść do krwawienia w obrębie stawów co powoduje silny ból.

Jeśli dopada Cię grypa czy przeziębienie za każdym razem kiedy znajdziesz się w zasięgu wirujących bakterii może to oznaczać, że masz słaby układ odpornościowy, który potrzebuje solidnej dawki witaminy C.

Są to tylko niektóre z objawów, świadczących o braku witaminy C. Jeśli więcej niż kilka z tych objawów dotyczy Ciebie, powinieneś skonsultować się z lekarzem, aby można było rozpocząć prawidłowe leczenie poprzez uzupełnienie witaminy C w organizmie, zarówno poprzez dietę jak i suplementy.

Działanie witaminy C w połączeniu z wysokiej jakości fosfolipidami lecytynowymi (liposomy)

Witamina C – Odporność – Układ Immunologiczny – Infekcje i Przeziębienia.

Układ odpornościowy podatny jest na działanie stresu oksydacyjnego powodowanego przez wolne rodniki, które są szkodliwymi produktami ubocznymi trawienia zanieczyszczonego pożywienia lub szkodliwych substancji wdychanych z atmosfery. Według badań opublikowanych w „Annals of Nutrition and Metabolism” w 2007 roku, właściwości antyoksydacyjne witaminy C pomagają układowi odpornościowemu wyeliminować lub zmniejszyć stan zapalny poprzez redukcję wolnych rodników.
Połączenie witaminy C oraz Fosfolipidów wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego (odpornościowego) organizmu zmniejszając ryzyko przeziębień i chorób oraz znacznie skracając czas infekcji.

Witamina C – Układ oddechowy

Zmniejsza ryzyko zachorowania oraz łagodzi objawy astmy, przewlekłego zapalenia oskrzeli, a także innych schorzeń układu oddechowego. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Helsinkach w Finlandii i opublikowane w „Military Medicine” w listopadzie 2004 roku wykazały, że suplementacja witaminy C może zmniejszyć częstość występowania infekcji i przeziębień 45 do 91%, oraz zmniejszyć częstość występowania zapalenia płuc od 80 do 100%

Witamina C – Układ krążenia i serce

Wit.C wraz z fosfolipidami wzmacniają pracę serca oraz całego układu krążenia. Zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w arteriach, regulują poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają tworzeniu się i usuwają już istniejące złogi miażdżycowe. Uszczelniają naczynia krwionośne redukując siniaki i przyspieszając gojenie się ran. Powodują wzrost glutationu – naczelnego przeciwutleniacza – w komórkach i poza nimi. Wzmacniają komórki śródbłonka serca regulując przepływ krwi. Zapobiegają chorobom tętnic, zwałom i udarom.

Witamina C – Układ mięśniowy i kostny

Duża dawka witaminy C wspomaga syntezę kolagenu odpowiedzialnego za produkcję tkanki łącznej. Wzmacnia kości, zęby i paznokcie. Łagodzi objawy zakwasów i bierze udział w przyspieszeniu regeneracji mięśni po treningu. Fosfolipidy zwiększają wytrzymałość na wysiłek fizyczny, zmniejszając towarzyszący mu ból.

Witamina C – Wątroba i drogi żółciowe, nerki

Duża dawka doskonałej jakości fosfolipidów zapewnia całkowitą ochronę wątrobie, wzmacniając jednocześnie jej funkcjonowanie. Zapobiega odkładaniu się tłuszczy w komórkach wątroby redukując efekt zwany stłuszczeniem wątroby. Zapobiega procesowi marskości.
Witamina C jako silny przeciwutleniacz wiąże substancje toksyczne ułatwiając ich wydalanie z organizmu i tym samym odciążając wątrobę. Ponadto fosfolipidy wspierają witaminę c podwajając siłę regulacji cholesterolu oraz wspierają profilaktykę oraz leczenie kamicy żółciowej. Cholina zawarta w fosfolipidach reguluje pracę nerek oraz wątroby.

Witamina C – Leczenie raka

Witamina C walcząc z wolnymi rodnikami i powodując regenerację komórek stanowi doskonałą wartość dodaną w walce z nowotworami. Stosowana przed i po chemioterapii lub radioterapii może przyczynić się do szybszej rekonwalescencji.
Według niektórych badań odpowiednio duża dawka witaminy C zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, a w szczególności raka żołądka, przełyku, trzustki, jamy ustnej, szyjki macicy, odbytu, piersi.
Suplement AltrientC może przyczynić się podniesienia jakości życia oraz zminimalizować skutki uboczne terapii przeciwnowotworowych.

Witamina C – Zatrucie toksynami i metalami ciężkimi

Altrient C dzięki dużej biodostępności wysokiej dawki witaminy C posiada działanie detoksykacyjne. Eliminuje z organizmu metale ciężkie, tj nikiel, rtęć, kadm, ołów.
Znacznie łagodzi objawy „dnia następnego” czyli po nadużyciu alkoholu. Fosfatydylocholina bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowi pomoc w leczeniu przewlekłych chorób wątroby spowodowanych różnymi czynnikami w tym uszkodzenia spowodowane alkoholem, niektórymi lekami lub substancjami toksycznymi.

Witamina C – Układ nerwowy – koncentracja, pamięć, samopoczucie, depresja.

Fosfolipidy wysokiej jakości działają tonizująco na układ nerwowy, pomagają w stanach depresyjnych oraz poprawiają zdolność zapamiętywania i ogólną pracę mózgu. Witamina C w dużej dawce wspomaga układ nerwowy w walce ze stresem fizycznym, chemicznym i emocjonalnym oraz co za tym idzie skutkami chorób cywilizacyjnych. Wpływa pozytywnie na poprawę nastroju i samopoczucia.

Witamina C – Starzenie się organizmu – ujędrnianie i likwidacja zmarszczek

Witamina C jako silny antyoksydant, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz innych zewnętrznych i wewnętrznych związków toksycznych. Bierze udział w regeneracji witaminy E – witaminy młodości, oraz poprawia przyswajalność niehemowego („dobrego”) żelaza.
Biorąc udział w syntezie kolagenu ma ogromny wpływ na poprawę jędrności i elastyczności skóry. Według badań przeprowadzonych przez specjalistów w Aspen Clinical Research już po 28 dniach stosowania 1-3 saszetek dziennie stan skóry poprawia się o 33%.

Witamina C – Odchudzanie i aktywność sportowa

Niedobór witaminy C może powodować spadek poziomu karnityny w mięśniach nawet o 50%. Podstawowa rolą karnityny jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie przetwarzane są one w energię. Ponadto pełni ważną rolę w metabolizmie węglowodanów. Karnityna ma także duży wpływ na regulowanie aktywności różnych hormonów tj jak testosteron czy hormony tarczycy, które są zaangażowane w spalanie tłuszczów.

_________________
Dobrze się bawię.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 mar 2016, 20:59 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 12 sty 2016, 18:20
Posty: 87
Płeć: kobieta
Czy bakterii E. coli w moczu można spożywać duże dawki wit. C w postaci kwasu askorbinowego? Podawałam wczoraj mamie, a dzisiaj mówi, że ją nerka trochę pobolewa?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 23 mar 2016, 6:23 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
skrajem_lata pisze:
Czy bakterii E. coli w moczu można spożywać duże dawki wit. C w postaci kwasu askorbinowego? Podawałam wczoraj mamie, a dzisiaj mówi, że ją nerka trochę pobolewa?

Czasami zdarza się taki ból, ale to mija z czasem, po kilku dniach zazwyczaj.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 mar 2016, 0:00 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 gru 2010, 10:50
Posty: 1901
Film o witaminach - napisy PL

phpBB [video]


Andrew Saul mówi, że specjalistą numer jeden w medycynie ortomolekularnej jest Abram Hoffer,
specjalistą numer dwa Robert F. Cathcart, specjalistą numer trzy jest Frederick Robert Klenner i później dr Wilfrid i Evan Shute.
Mamy tu tych wszystkich lekarzy, którzy spędzili całe
dekady swojego życia na leczeniu ludzi dużymi dawkami witamin.
Wszyscy oni zgłaszali to samo, mówili, że witaminy są lepsze od medykamentów, są bezpieczniejsze, prawie w ogóle nie mają efektów ubocznych, nikt nie umiera od witamin, są tanie, skuteczne i leczenie dzięki nim trwa krócej.
A tych, którzy to krytykują, chciałbym zapytać: która cześć z tego ci przeszkadza? Co jest takiego nie w porządku z faktem, że dzięki wysokim dawkom witamin ludzie zdrowieją?

To, co próbuję zrozumieć, to dlaczego, przyjmując, że wszystko to jest prawdą, świat medyczny nie leczy ludzi witaminami, pomimo tylu sukcesów i medycznej dokumentacji?
Dlaczego nie jest to powszechną praktyką?
Cóż, Andrew mówi, że dzieje się tak dlatego, że odżywianie nigdy
nie było częścią szkolenia medycznego i nawet dziś - nadal nie jest.
To z kolei pasuje firmom farmaceutycznym i wszystko jest w porządku.
Lekarze to ludzie o dobrych intencjach,
którzy wiele się nauczyli i są wiecznie zajęci i mają system przekonań. Ich system przekonań jest taki, że jeśli czegoś nie wiedzą, nie jest to warte ich wiedzy.
Reszta z nas ma równie problematyczny system przekonań, gdyż
my wierzymy, że jeśli lekarz czegoś nie wie, nie warto tego wiedzieć.
To jest obronna, wręcz zabunkrowana mentalność, że musimy korzystać z medycyny konwencjonalnej.
A jeśli konwencjonalna medycyna nie działa, nic więcej już nie można zrobić.
Jeśli ograniczysz opiekę medyczną do systemu jednopartyjnego
napędzanego przez przemysł farmaceutyczny, a setki tysięcy czy milion ludzi nadal umiera rocznie - coś jest nie tak.

Źródło: That Vitamin Movie
-------------------------------
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 kwie 2016, 18:17 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
Witamina C: czy jest kluczowym czynnikiem w zdrowieniu? - napisy PL
phpBB [video]

Cytuj:
Jak wielu Nowozelandczyków, James Goodwin oglądał w ubiegłym miesiącu 60-minutowy film zatytułowany „Żyjący dowód”. Opowiadał o rolniku z King Country nazwiskiem Alan Smith, który w 2009 roku był bliski śmierci na świńską grypę. Personel szpitala w Auckland chciał odłączyć go od aparatury podtrzymującej życie. „Zespół jednomyślnie uważa, że pana Smitha należy odłączyć od aparatury ECMO i w ten sposób pozwolić mu umrzeć. Dalsze podtrzymywanie go przy życiu oddala tylko w czasie jego nieuniknioną śmierć”.
Rodzina musiała walczyć z lekarzami.
Kiedy szpital wyraził zgodę, Alan zaczął wracać do zdrowia, a dziś, no cóż, twierdzi, że jest dowodem na to, iż witamina C działa.
Źródło: Vitamin C: Is it really a key factor in recovery? 100% Yes!
https://www.youtube.com/watch?v=C2orjgvW2tY

Film źródłowy pochodzi z roku 2011
,
Tak zwana walka z lekarzami w niektórych rzeczywistościach jest z góry skazana na uśmiercenie pacjenta
===

Dopiszę coś od siebie-na temat owocu KIWI.
Mam od chyba 7lat w ogródku drzewka [dwa-"chłopczyk/dziewczynka"].W naszym klimacie rosną owocują-owoce mają po dojrzeniu takie wielkości orzecha włoskiego i są mniej mięsiste,ale słodkie niemożliwie,pychota.Może miałbym i ciut większe,ale nie są w miejscu ciągle nasłonecznionym
Do tej pory mam pół kilo wysuszonych z zeszłego roku -długo schną i są już twarde ,podjadam czasem :)
macie ogródki i miejsce-sadzić,podlewać;zlinkuję:
http://vitalia.pl/artykul758_Kiwi-bomba-witaminowa.html

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 kwie 2016, 9:34 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree

Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:05
Posty: 14
Płeć: kobieta
Wodę z solą himalajską piję regularnie od miesiąca (sól dobrej jakości, jak skończę kupię kłodawską).
Problemy nadal są. Rozwolnieniowo działa na mnie tylko sól gorzka i to saszetka do półtorej.

Co do wit.C to stosuję C-1000 z dziką różą Nowa, i ta pewnie się nie nadaje do kalibracji.

Znalazłam taką: http://www.aptekagemini.pl/witamina-c-l ... uture.html
Może być?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 kwie 2016, 11:49 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Może być taka wit.C
Lepszy dla żołądka jest askorbinian.

Cytuj:
Rozwolnieniowo działa na mnie tylko sól gorzka i to saszetka do półtorej.

Co to za saszetki?

Zastosuj sodę również z rana, a do wody z solą dodaj kropelki wody utlenionej.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 kwie 2016, 15:34 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree

Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:05
Posty: 14
Płeć: kobieta
Znalazłam taki
http://techlandlab.pl/sklep/askorbinian-sodu-e301/

Mają tam też sodę oczyszczoną, szkoda że nie ma wody utlenionej. Miałam się zabrać za WU po przeczytaniu wątku o betainie, ale nie zdążyłam.

Co do soli to w każdej aptece dostaniesz 25gramowe torebeczki z siarczanem magnezu.
Sól ściąga wodę z organizmu do jelit, wszystko działa trochę jak delikatna lewatywa.
Zresztą w punkcie drugim terapii wiscelarnej jest ten specyfik.
U mnie jednak problemy trawienne nie wynikają z czynników psychicznych, tylko z błędów żywieniowych, więc ciężko by było mnie uwarunkować.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 kwie 2016, 20:25 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Jasne, tylko nie kupuję niczego w saszetkach, siarczan też jest w kg opakowaniach, dużo taniej.
Ta lewatywa bywa też niedelikatna ;)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 kwie 2016, 11:41 
Offline
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Rejestracja: 27 kwie 2016, 11:38
Posty: 1
Płeć: kobieta
Znalazłam zapowiedź książki Saula - Wylecz się sam


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 08 maja 2016, 10:12 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 11 lut 2015, 14:14
Posty: 1697
Płeć: mężczyzna
Kapitalne opracowanie, film i transkrypt dodatkowo, to po prostu trzeba przeczytać :tak:

Cytuj:
Podstawy z witaminy C – dr Suzanne Humphries

Pewien aktywny w latach 50-tych lekarz wypowiedział dość kąśliwy komentarz na temat swoich kolegów po fachu, stwierdził, że:

„istnieją lekarze, którzy woleliby stać obok i patrzeć jak ich pacjent umiera niż podać mu kwas askorbinowy, ponieważ w ich ograniczonych umysłach istnieje on wyłącznie jako witamina”.


Witamina C, podstawy czyli co, jak i kiedy - dr Suzanne Humphries - napisy PL
phpBB [video]


Cytuj:
Pewien aktywny w latach 50-tych lekarz wypowiedział dość kąśliwy komentarz na temat swoich kolegów po fachu. Stwierdził, że:
„istnieją lekarze, którzy woleliby stać obok i patrzeć jak ich pacjent umiera niż podać mu kwas askorbinowy, ponieważ w ich ograniczonych umysłach istnieje on wyłącznie jako witamina”.
Te słowa wypowiedział dr Frederick Klenner, który był wybitnym lekarzem w latach 50-tych. Jest autorem wielu artykułów, w których szczegółowo opisał w jaki sposób z powodzeniem stosuje witaminę C w leczeniu tężca, polio – wyleczył 100% swoich pacjentów chorych na polio – ukąszeń węży i pająków, odry i innych chorób zakaźnych.

Jeśli nie rozumiesz czym jest wolny rodnik i w jaki sposób wywołuje stres oksydacyjny w organizmie, to naprawdę trudno będzie ci zrozumieć jak i dlaczego witamina C lub jakikolwiek inny antyoksydant kontroluje uszkodzenia i zapewnia dobre funkcjonowanie organizmu.

Zalecane dzienne zapotrzebowanie żywieniowe na witaminę C dla ludzi jest raczej śmieszne.
Naczelne na wolności zjadają dziennie około 30 miligramów na kilogram. Świnka morska, niezależnie od tego czy żyje dziko czy w laboratorium, potrzebuje dziennie około 33 miligramów na kilogram. Kozy wytwarzają 185 miligramów dziennie na kilogram.

Lekarz nazwiskiem Steve Hickey pisze o licznych błędach przy ustalaniu tego zapotrzebowania popełnionych przez Narodowy Instytut Zdrowia oraz o błędnej analizie przeprowadzonej przez Instytut. Przeprowadzający badanie za „normalny” uznali poziom powyżej 28,4 mikromoli na litr. Ja nie uważam go za normalny, ponieważ wiem, że przeciętny mężczyzna, jeśli zjada 2 owoce kiwi dziennie, może podnieść swój poziom do około 70 w mięśniach szkieletowych. Badacze ustalili, że 13% tych mężczyzn znajdowało się poniżej normy, mniej niż 28,4, a ten mały procent, dokładnie 3%, wskazuje osoby z całkowitym niedoborem, na granicy szkorbutu, przy 11,4 mikromolach lub mniej.

Witamina C oddaje elektron i staje się tym zużytym rodzajem lub kwasem dehydroaskorbinowym. Ten kwas może spotkać różny los. Może znaleźć się w komórce i zostać przetworzony w kwas askorbinowy. Tam też może działać i zająć się innymi reaktywnymi formami tlenu. Może także trafić do mitochondriów, ponieważ one również mają jeden z tych specjalnych transporterów, i zostać przetworzony w zwykły kwas askorbinowy. Tam może się zająć innym problemem. Okazuje się, że mitochondria biorą zużytą witaminę C i przechowują jej znaczne ilości, ponieważ wytwarzają dużo toksycznych reaktywnych form tlenu, na które trzeba zareagować natychmiast, bo inaczej zniszczą te mitochondria.

Cytuj:
Czarne słupki na wykresie na dole pokazują hospitalizowanych pacjentów, zaś białe słupki pacjentów ambulatoryjnych, przy czym wartości procentowe pacjentów, którzy mieli te różne poziomy są wyrażone w mikromolach na litr. Widzimy, co można było przewidzieć, że pokrywają się i można też dostrzec, że niektórzy z tych pacjentów faktycznie osiągnęli poziom od 100 do 150, a niektórzy stosowali suplementację.
Niemal jeden na pięciu hospitalizowanych pacjentów, o tutaj, miał ilość witaminy C zbliżoną do poziomu szkorbutu, zaś ci z poziomem witaminy C… zaś poziomy witaminy C obniżały się jeszcze bardziej przed wypisaniem ze szpitala.
Ale co gorsza, te 24% pacjentów, którzy przyjmowali witaminę C przed wypisaniem ze szpitala, w większości przestało ją brać na zalecenie lekarza przyjmującego ich do szpitala.
Ponieważ większość szpitali nigdy nie bierze pod uwagę ani nie zawraca sobie głowy badaniem poziomu witaminy C hospitalizowanych pacjentów, duży procent ludzi po opuszczeniu szpitala chodzi po świecie niczym tykające bomby zegarowe. Ale nawet gdyby lekarze faktycznie wiedzieli, że ktoś ma niski poziom witaminy C, co by z tym zrobili?


Transkrypt dostępny w linku poniżej:
http://szczepienia.wybudzeni.com/2016/0 ... jak-kiedy/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 23 maja 2016, 9:19 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree

Rejestracja: 04 lis 2015, 22:36
Posty: 10
Witam. Może odpowiedź na moje pytanie gdzieś już padła, ale dopiero dziś wieczorem będę miała czas na przeczytanie całego tematu. Pytam więc na szybko: z czym jecie/pijecie wit C żeby zneutralizować ten strasznie kwaśny smak? Kiedyś już miałam do niej podejście, ale właśnie przez ten smak w końcu zrezygnowałam, nie potrafiłam się zmusić.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group