Wczoraj podczas załatwiania swoich spraw, poczułem impuls udania się do księgarni, którą często odwiedzam przy ul. Koszykowej w Warszawie (Tania Książka), gdzie za rozsądne ceny można nabyć sporo tytułów, które już zniknęły z rynku i trafiają do takich miejsc jak ta właśnie księgarnia. Jedną z tych książek natychmiast dosłownie przełknąłem (często jak zaczynam czytać to przestaję gdy pojawia się tył okładki) – tytuł Różdżkarstwo z serii tajemnice natury człowieka autor Richard Webster. Mam na temat radiestezji już spory zbiór lecz z doświadczenia wiem, iż zawsze można i należy uzupełniać swoją wiedzę (a sprawdzony przeze mnie osobiście sposób to: korzystanie z doświadczeń innych). Zamieszczam poniższy cytat jako wstęp przed tym o czym za chwilę napiszę z tego powodu, iż mam całkowitą pewność; że my wszyscy zarówno żyjący w dużych miastach jak i małych miejscowościach zostaliśmy pozbawienie prawdy o tym jak się odżywiać nasze ciała aby być zdrowym.
Tutaj na str.146: „Ciała subtelne
Znawcy psychiki zdawali sobie sprawę z istnienia ciał subtelnych, już przed tysiącami lat, mimo że ciała te, otaczające nas na kształt kokonu, są niewidzialne. Mają one niezwykłe znaczenie dla naszego dobrego samopoczucia psychicznego, emocjonalnego i duchowego. Ciało eteryczne dostarcza ciału fizycznemu energii i sił życiowych, z kolei ciało emocjonalne wyraża nasze emocje i odpowiada za nie. Ciało psychiczne zawiera w sobie umysł i umożliwia myślenie. Zablokowanie któregokolwiek z tych ciał subtelnych może spowodować chorobę ciała fizycznego.
Na szczęście jednak zawsze możemy sprawdzić stan ciał subtelnych, testując je za pomocą wahadła.
Poproś osobę poddawaną testowi, aby położyła się na brzuchu, a wahadło umieść nad środkiem jej pleców i zapytaj, czy ciało eteryczne tej osoby jest zdrowe. Następnie zadaj pytania o stan ciał: psychicznego, emocjonalnego i fizycznego osoby badanej.
Niezwykły byłby fakt doskonałego zdrowia tych czterech składowych; aby osobę uznać za zdrową, wystarczy, gdy trzy lub cztery aż nich będą w formie. Dobry stan dwóch jest uznawany za stan przeciętny. Jeśli tylko na jedno uzyskamy odpowiedź pozytywną, pacjent powinien wybrać się na porządne wakacje. Jeśli wszystkie wyniki są negatywne, osoba badana jest na najlepszej drodze do załamania i musi podjąć jakieś kroki w celu natychmiastowego poprawienia swojej kondycji.
Ciało fizyczne leczy się przez zastosowanie się do wskazówek lekarza lub terapeuty.
Ciało eteryczne odżyje dzięki przebywaniu na świeżym powietrzu, umiarkowanym ćwiczeniom, dostatecznemu wypoczynkowi i głębokim oddechom.
Ciało emocjonalne wydobrzeje dzięki aktywności twórczej. Wiele osób twierdzi, że nie ma w ogóle czasu na działania twórcze, jednak jeśli ich ciało emocjonalne jest rozchwiane, aby się wyleczyć, muszą sobie taki czas wygospodarować. Skuteczną terapią w tym przypadku jest również przyjemna muzyka, radosne otoczenie, zgodni towarzysze i świeże powietrze.
Ciało psychiczne leczymy za pomocą pozytywnych afirmacji. Zachorowania tej części naszego ego spowodowane są przez zbyt wiele negatywnych myśli. W większości wypadków myśli negatywne niestety przeważają. Afirmacje to wspaniała metoda na przywrócenie równowagi w naszym ciele mentalnym.”
A teraz jeszcze cytat z książki pt.: MAG Z JAWY nauki nieśmiertelnego taoisty KOSTA DANAOS to na co pragnę zwrócić uwagę znajduje się na str.72: „ Zjadłem jak zwykle, ostatni; zanim po raz pierwszy odwiedziłem Wschód, byłem przekonany, że jem bardzo szybko. Chińczycy przekonali mnie jednak. Że kiedy człowiek je, to je; a później zawsze znajdzie się czas na rozmowę.”
I dochodzimy do tego o czym zamierzałem napisać: z książki pt.: Kosmiczne Podróże moje doświadczenia poza ciałem z Robertem Monroe Rosalind A. McKnight str.142: „RAM: Czy jest jeden pokarm, który najbardziej szkodzi naszym organizmom? ROMC: Problem tkwi w ilości pobieranego jedzenia. Inną ważną rzeczą w jedzeniu jest to, by spożywać naturalny pokarm - pokarm, który nie został przez ludzi zmodyfikowany. Sztuczne składniki, które poprawiają smak i wygląd żywności, są szkodliwe dla systemu energetycznego. Wiele chorób, które są częścią nowoczesnego życia na Ziemi, wywołanych jest przez pokarmy pełne sztucznych, wytworzonych przez człowieka składników. Powoduje to zachwianie równowagi energii w jedzeniu, a często także zniszczenie ważnych witamin. Sztuczne składniki z kolei niszczą równowagę energii w ciele. Wielu ludzi w społeczeństwie takich jak nasze, w których panuje dostatek, jest ofiarami ubóstwa witamin i wygłodzenia, chociaż jadają obficie. (...) Choroba następuje, kiedy ciało traci równowagę. Umysł i emocje także mają duży wpływ na zachwianie równowagi energetycznej i wywołanie chorób. Główna zasada odżywiania polega na tym, by szukać naturalnego przepływu energii - naturalnych pokarmów, naturalnych myśli. Trzymaj się z daleka od sztucznych, czyli nie będących w zestrojeniu z twoimi energiami, pokarmów jak i myśli. To także obejmuje ludzi. Nie pozwól sztucznym ludziom sprawować kontroli nad twoim życiem. Wszystko, co jest sztuczne, nie jest w kontakcie ze swoimi własnymi energiami.(...) RAM: Jakie pokarmy są szczególnie korzystne dla organizmu? ROMC: Świeże soki są doskonałe dla organizmu. Dobrze jest oczyszczać organizm świeżymi sokami. Soki z owoców cytrusowych są szczególnie pomocne dla ciała. Ciało potrafi pobierać naturalny cukier ze wszystkich typów owoców. W twoim społeczeństwie na owoce nakłada się barwniki i spraye, dlatego też powinieneś dokładnie oczyszczać wszystko ci jesz.(...) Należy jeść z poziomu umysłowego, kontrolując spożywany pokarm. Kiedy kontrolę przejmują emocje, ciało często jest maltretowane. Ciało pragnie takich rodzajów pokarmów, do których jest przyzwyczajone. Kiedy jest oczyszczone z niewłaściwych wibracji pokarmowych, pragnie tylko zdrowej żywności. Oto dlaczego jest istotne, by przeprowadzać ciało przez oczyszczające okresy zwane postami, żeby ciało mogło wejść w kontakt ze swoimi własnymi energiami. Kładziemy nacisk na owoce i warzywa, ponieważ posiadają one większość tego, czego potrzebuje ciało dla zachowania właściwej energii. ...Kiedy spożywasz naturalne pokarmy, spożywasz żywe pokarmy. ... Kiedy jaźń tryska życiem, przyciąga żywe pokarmy. str.144 ROMC: Jedzenie zielonych, liściastych roślin jest inna dobrą formą oczyszczania. Również żółte rośliny są oczyszczające. Odkryjesz, że wszystkie żywe rośliny posiadają oczyszczające działanie dla ciała; im jesz więcej zdrowych warzyw i owoców, tym lepiej.(..) Jedną z reguł jest nie mieszanie owoców z warzywami w czasie tego samego posiłku. Nie można przeładowywać ustroju dużymi ilościami produktów mięsnych. Niektóre ustroje nie mogą poradzić sobie z trawieniem produktów mięsnych, inne zaś ich nie potrzebują. Jednak nie ma takiego ustroju, który powinien wchłaniać dużą ilość produktów mięsnych, ponieważ szkodzą one układowi trawiennemu. Produkty mięsne są cięższe w wibracji i wprowadzają wielkie obciążenie do układu trawiennego. Ludzie, którzy przeładowują organizm mięsem, maja większe problemy energetyczne, ponieważ umniejszają energie ciała. Żywe pokarmy, będąc lżejszymi w wibracji, nie wprowadzają wielkiego napięcia do układu trawiennego – dlatego dają ciału więcej energii dla zewnętrznego funkcjonowania. ...trzeba hodować jak najwięcej własnych pokarmów, żeby wiedzieć dokładnie co wchodzi w ich skład? Tak . Pamiętaj, że wszystko posiada wibracje. Każdy kto ma styczność z jakimś produktem, pozostawia w nim swoje wibracje.(...) str.145 Czy dana osoba mogłaby zmienić swoje wibracje poprzez rezygnację z czerwonych mięs i spożywanie tylko wyższych wibracyjnie pokarmów? ROMC: Tak, to jest z pewnością możliwe. (...) Pamiętaj, że siła życiowa w pokarmach jakie spożywasz, odpowiada sile życiowej wewnątrz ciebie.(...) str.146 Czy jest jakaś metoda, którą możemy zastosować, by usunąć destrukcyjne wibracje, które są w takich rzeczach jak ubrania? ROMC: Tak, złóż błogosławieństwo podziękowania na wszystkim co otrzymujesz. ... Czyń wszystko z uznaniem i dziękczynieniem.(...)
Pobłogosław wszystko, co założyłeś na swoje ciało i poproś, żeby jakiekolwiek negatywne wibracje, które mogły być pozostawione na tym ubraniu zanim weszło to w twoje posiadanie - zostały usunięte. Czcij także wszystkie ręce, które były odpowiedzialne za dostarczoną tobie hojność. str.153 ... każda istota jest inna, z powodu różnych kombinacji przepływu tych energii.
Kto zastanawia się dlaczego zamieszczam tyle cytatów? - wyjaśniam: staram się wprowadzić do świadomości czytających sporą dawkę wiedzy (czasami może zaskakującej w swojej prostocie i praktyczności), jednak aby to zadziałało konieczne jest przekonanie również podświadomości. A jak wiadomo, podświadomość bardzo mocno reaguje na słowo pisane, tu dodatkowo wprowadzam dowód, iż to o czym piszę jest znane i stosowane przez wielu.
Pozdrawiam Zbyszek
|