Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 15 sie 2020, 2:14

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 03 lut 2010, 11:56 
Hejka,

Czy ktoś mógłby mi podać kilka ciekawych stron z przepisami na zdrowe żarcie? Jestem w tym temacie kompletnie zielony... nie znam żadnych stron, żadnych przepisów, czy to na soki czy na potrawy.

Jeśli ktoś z Was zna albo wymyśla sam i chciałby się podzielić to zapraszam...

Głównie chodzi mi o kombinacje soków, ponieważ nie dawno zakupiłem sokowirowke i mam ochote z niej korzystac. Nie ważne, czy to będzie mieszanka marchewki z czarnoziemem - jeśli ma to 'uzdrawiać' - proszę bardzo o pomoc. :b



Na górę
   
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 03 lut 2010, 11:56 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 03 lut 2010, 12:25 
Kup/Zrób sobie wiciskarke do owoców, weź tarkę, przygotuj młynek do kawy

Teraz uważaj : seler, pietruszka, buraki, szczypiorek, pomidory, cebula, cytryna, pomarańcze, grjfruty, banany, kiwi.
Nic nie kombinuj tylko zdaj sie na siebie, przygotowuj sobie soki, przeciery i takie papki warzywne.
Poczytaj sobie takie ksiazki Michała Tombaka, obejzyj terapie Garsona - przyjrzyj sie co i jak jest robione. Nie musisz miec takiej maszyny! Obejrzyj tez "cofanie cukrzycy w 30" - nie chodzi o chorobe ale o żarcie, przypatrz sie jak to jest robione ;] To jest prostrze niz myslisz...

Bylbym zapomniał, Twoj podpis, przemyśl go ;]



Na górę
   
 
 
Post: 03 lut 2010, 12:49 
co dzień zamiast kolacji pije sok z sokowirówki kilka marchwi pół buraka chyba że mały to cały pół pietruchy kawałek selera ząbek czosnku jak duży to pół do tego jak jestem głodny kroma razowego mieszać możesz co masz pod ręką robiłem też próby z kapustą czerwoną białą dodając jej trochę do wyżej wymienionych składników ale nie dużo bo zmienia smak co jak komu pasuje.Jedno tylko słyszałem od kilku znających się na rzeczy żeby warzywa jeść do każdego posiłku a owoce jako oddzielny posiłek i tylko do poludnia ale to ma akurat znaczenie gł. przy odchudzaniu bo owoce to cukry proste i opózniają wchłanianie białka



Na górę
   
 
 
Post: 03 lut 2010, 14:42 
Poszperam jeszcze na ten temat i bedzie git.

Jedyne moj problem to uzaleznienie od ciemnego chleba z twarogiem (ze wsi) i miodem (ze wsi) + mleko (ze wsi) z kakako (klasycznym, nie - rozpuszczanym) :D :D :D
Mysle, ze dzieki takim wlasnie soczkom bede mogl sobie uzupelniac uczucie pustki w zoladku i nie tylko...



Na górę
   
 
 
Post: 03 lut 2010, 16:10 
Offline
Grand Elect Mason * 14th Degree
Grand Elect Mason * 14th Degree

Rejestracja: 19 cze 2009, 9:35
Posty: 1508
ja ostatnio dużo piję soku z pomarańczy :) -> kupuje kilka worków pomarańczy (1 worek = 1 kg) i wyciskam w domu ręcznie takim urządzonkiem i z 1kg wychodzi około 0,5 litra soku + miąższ :) -> bardzo dobre i zdrowe ;-) Polecam ;)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 lut 2010, 18:10 
Może popełniłem błąd pisząc, że w tematach soków jestem 'zielony', oczywiście zdarzyło mi się już nie jednokrotnie skorzystać z tego co oferuje "pomarańcz" (tak napisano w sklepie=)) jak i jabłko czy kiwi. - wyśmienite!
Jabłka jest łatwiej dostać z "ziemii Wiejskiej", ale co z tego skoro owoce egzotyczne są tylko w sklepach i na targowiskach? Czy ktoś z Was korzystał już z własnej energii by naenergetyzować i oczyścić wode?, może można zrobić to samo z owocami 'bez wartości', albo ogólnie z pożywieniem?

Strone odwiedza przecietnie 500 osob - moze tak zlożymy sie na własny statek i wykupimy własną glebę by sadzić i transportować tylko swoje owoce? :telefon: :czytaj: :buja:



Na górę
   
 
 
Post: 03 lut 2010, 19:40 
Offline
Secret Master * 4th Degree
Secret Master * 4th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sty 2010, 19:46
Posty: 37
Sokoterapia w chorobach

Dr Norman W. Walker (ojciec sokoterapii) powiedział:

„ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ”

Nasz organizm nie jest przystosowany do strawienia ogromnej ilości substancji chemicznych zawartych w naszym pożywieniu zjadanym w ciągu całego życia. Ponieważ nie produkuje on odpowiednich do tego celu enzymów, nie strawione produkty przemiany materii kumulują się w organizmie prze lata w postaci toksycznych złogów, stając się głównym czynnikiem powstawania chorób cywilizacyjnych.

Jedynym źródłem aktywnych enzymów są rośliny.
Trudno byłoby zjeść odpowiednią ilość surowych roślin, by osiągnąć zamierzony cel. Nasza wątroba musiałaby wykonać ogromną pracę ( bardzo przez nas odczuwalną) , żeby przetrawić na cząstki koloidalne pęczek natki pietruszki – źródło wit. C) , parę łodyg selera naciowego – źródło sodu i potasu ) , marchwi, jabłek , botwiny, szpinaku i wiele innych roślin, aby sprostać dziennemu zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze. na dzienne Dlatego najskuteczniejszym sposobem na oczyszczenie organizmu, regenerację komórek i uruchomienie procesów samoregulacji i samoleczenia organizmu jest Picie Esencji Natury czyli odpowiednio pozyskanych soków z roślin leczniczych.
Celowo używamy tutaj słowa ESENCJI , gdyż większa części populacji kojarzy słowo ”sok” z również z płynami, które nie posiadają enzymów, natlenione, przetworzone, rozcieńczone, barwione, słodzone, konserwowane nawet te jednododniowe w butelkach, a już na pewno niedopuszczalne !!! barwione i konserwowane w kartonach itd.

Do skutecznej KURACJI – TERAPII SOKAMI nie nadają się :
* Soki w sprzedaży ogólnodostępnej - ponieważ są poddawane obróbce czyli pozbawione czynnych substancji odżywczych i zwierają również substancje chemiczne .
* Pozyskiwane za pomocą sokowirówek, ponieważ tarka ze stali nierdzewnej zachowuje się pod wpływem kilku tysięcy obrotów/minutę jak śmigło i wytwarza temperaturę utleniając soki w momencie ich przygotowywania.
* Wyciskarki ze stali nierdzewnej, żeliwne prasy, miksery, blendery ponieważ stal nierdzewna unieczynnia aktywne substancje np.: żelazo, magnez itd. , a to wszystko ograbia je z większości walorów odżywczych, szczególnie tych najważniejszych czyli czynnych enzymów.
* Urządzeń kuchennych z plastikowych części ( często nie atestowane) , które wchodząc w kontakt z soko- pożywieniem mogą emitować szkodliwe substancje toksyczne.

Co warto wiedzieć zanim rozpoczniemy terapię sokami:
* Soki pić najlepiej przed posiłkami ok. 15 min -30 min, od ½ - 1 szkl. małymi łyczkami mieszając w ustach.
* Soki muszą być wyciśnięte przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki – dzięki niej w sokach uzyskuje się najwięcej witamin, enzymów i soli mineralnych, a to zachowuje ich lecznicze właściwości
* Jeśli sok jest właściwie przyrządzony można go pić kilka szklanek dziennie – najlepiej ½ l - 1l. dziennie w zależności od samopoczucia można więcej
* W pierwszych dniach picia soków ( zwłaszcza włączając soki chlorofilowe - z zielonych części roślin ) może wystąpić pewien niesmak w ustach, lekkie zawroty czy bóle głowy . Jest to najczęściej wynikiem reakcji zachodzących w organizmie, który stara się usunąć toksyczne substancje. Po wydaleniu zanieczyszczeń z organizmu Natura nagrodzi nas ogromnych zwiększeniem energii i siły.
* Soki pasteryzowane czy sterylizowane nie mają żadnej wartości. W procesie przetwórczym, wskutek ogrzewania, naświetlania, dodawania środków chemicznych, tracą swoją siłę życiową ( przyp. dr Walker).
* Z przygotowanych soków przed wypiciem zdejmujemy wytworzony nadmiar piany.
* Soki należy pić powoli, każdy łyk przetrzymując chwilę w ustach w celu wymieszania ze śliną.
* Kuracje mieszankami soków powinny trwać min 30 dni max. ok. 3 miesięcy , a prze­prowadzać ją najlepiej 2-3 razy w roku. Zalecane konsultacje z lekarzem.

W kuracjach należy dziennie wypijać po min. 1/2 szklanki soku na 30 minut przed głównymi posiłkami.

Uwaga! Kuracje stosuje się w celu wspomagania leczenia schorzeń
1. W celach profilaktyki zdrowotnej można pić soki zmieszane wg poniższych receptur lub sporządzone wg upodobań smakowych.
2. Przedawkowanie sokami nie jest możliwe, gdyż organizm człowieka nie wchłonie więcej składników niż potrzeba. Nadmiar wydali.

Soki pijemy niewielkimi łykami mieszając przez chwilę w ustach – w ustach zostaje zainicjowany proces trawienia , a ślinianki już na tym etapie wytwarzają trzy rodzaje enzymów.

Dlaczego tak ważne dla organizmu są świeże soki z roślin czyli żywy pokarm.
W niektórych warzywach, orzechach i nasionach tkwią potężne po­tencjały chemiczne niezbędne do odnowy gruczołów - przysadki móz­gowej, tarczycy, nadnerczy, prostaty, jajników, jąder itd. Przyjmując w pożywieniu „składniki odbudowujące gruczoły" pomagamy całemu organizmowi. Jest to uzupełnianie che­micznych niedoborów , które wpływają na regeneracje organizmu i taką właśnie rolę powinny spełniać soki wa­rzywne i płynne pokarmy.
Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym. Z tym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrz komórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne - dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Słabość i choroba nie znajdują oparcia w oczyszczonym i dobrze odżywionym organizmie. Otłuszczone tkanki oraz osłabione narządy wewnętrzne i gruczoły pozostają w bli­skim związku z zalegającymi w ciele produktami przemiany materii, pozostałościami leków i innymi zanieczyszczeniami.

Potęga zielonych soków
Niezwykle uzdrawiające działanie mają soki z zielonych warzyw. Problematyka soków z zielonych warzyw wiąże się z oczyszczaniem ustroju - tematem rzadko dziś docenianym
Lecznicze działanie chlorofilu
* Poprawiają obraz krwi
* Unieszkodliwia toksyny
* Pomaga oczyścić wątrobę
* Łagodzi problemy nadmiaru cukru we krwi
* Poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
* Usuwa lub zmniejsza zapachy ciała
* poprawia naturalny drenaż nosa
* Przynosi ulgę w bólach gardła
* Łagodzi objawy wywołane przez wrzody układu pokarmowego
* Zmniejsza ilość wydzielin kataralnych
* Leczy żylaki
* Czyści i odwania jelita
* Łagodzi stany zapalne w niektórych postaciach zapalenia wątroby
* Zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
* Łagodzi objawy astmy
* przyspiesza gojenie się wrzodów
* Niszczy bakterie w ranach 100 %
* Łagodzi wysięk z nosa
* Wpływa korzystnie na narządy limfatyczne (migdałki, wyrostek robaczkowy itp.)
* Łagodzi objawy bolesnych hemoroidów
* Wzmacnia układ naczyniowy
* Uśmierza bóle wywołane stanami zapalnymi

Przykładowe mieszanki soków w różnych dolegliwościach
Zastosowanie w chorobach
Mieszanka soków
1 Reumatyzm
Bóle w kościach i mięśniach
obrzęki kończyn z marchwi + ogórka + zielonej papryki (160 ml + 40 ml + 40 ml), proporcja 4:1:1
2 choroby skóry,
egzemy, wypryski, pryszcze, zapale­nie oczu, kruche paznokcie Z marchwi + ogórków + sałaty (160 ml + 40 ml + 40 ml), proporcja 4:1:1
3 bóle brzucha, skurcze, kolki, nadmierne wytwarza­nie gazów, zaparcia, reumatyzm, anemia, niskie i wysokie ciśnienie, bóle głowy (typu migrenowego). Z marchwi + szpinaku (80 ml + 160 ml), pro­porcja l: 2
4 oczyszcza skórę z plam i przebarwień , szczególnie często występujących u osób w podeszłym wieku. Z marchwi + zielonej papryki (80 ml + 160 ml), proporcja l: 2
5 przy zapaleniu układu moczowo-płciowego, przy niewydolności naczyń krwionośnych. Z marchwi + pietruszki (160 ml + 80 ml), proporcja 2: l
6 oczyszcza organizm śluzu i sprzyja szybkiej likwidacji tkanki tłuszczowej Do 1,5 — 2 l mieszanki pić w odciążające dni sokowe. Rezultat jest oszałamiający! z pomidorów (54 ml) + jabłek (108 ml) + dyni (54 ml) + cytryny (24 ml), proporcja 2:4:2:1
7 utrzymuje świeżość i ładny wygląd skóry, uspokaja i wzmacnia system nerwowy, poprawia pamięć i pracę mózgu, podwyższa odporność organizmu, z ogórka (80 ml) + czarnej porzeczki (80ml) + jabłek (40 ml) + grapefruitów (40 ml), proporcja 2:2:1:1

Kuracje oczyszczające

MIĘKKIE OCZYSZCZANIE WĄTROBY SOKAMI WARZYWNYMI
Pierwszy zestaw;
Marchew 300g,ogórek świeży 90g, burak 90g.
Drugi zestaw;
Marchew 270g, seler 130g, pietruszka 60g.
Zastosowanie zestawów
Pić rano na czczo. Stosować najlepiej latem i jesienią.

OCZYSZCZANIE JELITA GRUBEGO WARZYWAMI I OWOCAMI
1. Pić po 1/2 szklanki soku z kapusty kwaszonej 3 razy dziennie.
Stosować przez 14 dni.
2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki na 1-2 milimetry, tak aby na owocach pozostał biały miąższ. Razem z białym miąższem jeść pomarańcze rano i wieczorem.
Stosować przez 14 dni.
3.Dziesięć suszonych śliwek, wieczorem zalać wrzątkiem, odstawić na noc. Rano na czczo wypić wodę, śliwki zjeść. Następnie znowu zaparzać 10 suszonych śliwek. Odstawić do wieczora. Wieczorem, przed snem wodę wypić, śliwki zjeść. Kurację stosować przez 10 dni.

OCZYSZCZANIE WĄTROBY PRZY POMOCY SOKÓW WARZYWNYCH.
[/i]Oczyszczenie wątroby przy pomocy oleju i soku z cytryny jest najbardziej skuteczne, ale są osoby, które nie są w stanie wypić oleju, mało tego, one nawet nie znoszą jego zapachu. Co wtedy robić ? Oczyścić wątrobę mieszankami soków warzywnych. Jest to kuracja dłuższa, ale tym niemniej skuteczna. Pozwala ona oczyścić wątrobę i rozpuścić kamienie ( jeśli one są).

INSTRUKCJA PRZEPROWADZENIA TERAPI SOKAMI W CIĄGU 1 DNIA ;
1. Pić rano, w porze obiadowej i wieczorem 1/2 szklanki gorącej wody, do
której należy wycisnąć sok z 1 cytryny.
2. Pić w ciągu dnia 3 - 4 razy po 1/2 szklanki mieszanki soków z marchwi
buraka z sokiem ze świeżego ogórka, w proporcji 10:3:3,
( w ilości 250 g + 75 g + 75 g). Kurację przeprowadzać należy przez 2
tygodnie. W pierwszym roku przeprowadzać 4 kuracje po 14 dni co
3 miesiące, dalej- raz w roku.
Proporcja mieszanki soków ( 10:3:3) pozwala nie tylko rozpuścić kamienie
ale i wyczyścić przewody wątroby i pęcherzyka żółciowego.

WARIANTY OCZYSZCZANIA NEREK:
Spośród wielu wariantów oczyszczania nerek omawiamy 3 najbardziej skuteczne. Można stosować dowolny z nich, można je stosować wymiennie. Proszę wybrać ten, który Państwu najbardziej odpowiada.
Wariant 1
Oczyszczanie nerek powinno przeprowadzać się według wyżej podanej instrukcji oczyszczania wątroby przy pomocy soków warzywnych.
Wariant 2
Dobry wynik daje oczyszczanie nerek przy pomocy mieszanki soków z marchwi, selera, pietruszki w proporcji (9:5:2).
Wciągu dnia należy 3-4 razy pić najlepiej przed jedzeniem 1/2 szklanki mieszanki.
Czas trwania kuracji 1-2 tygodnie. W pierwszym roku co 3 miesiące kuracje należy powtarzać, następnie raz w roku.
Wariant 3
W celu rozpuszczenia i rozdrobnienia do wielkości ziarna piasku wszystkich kamieni w organizmie jest konieczny napar z owoców dzikiej róży.
Dwie łyżki stołowe owoców dzikiej róży zalać 200 ml. wody, gotować przez piętnaście minut a, następnie ostudzić. Po tym przecedzić i pić po 1/3 szklanki trzy dziennie .
Czas trwania kuracji - dwa tygodnie. Co trzy miesiące powtarzać kurację.Sok z pietruszki - bardzo skuteczny środek przy schorzeniach układu moczowego-płciowego i kamieniach w nerkach (szczególnie wtedy, gdy w moczu znajduje się białko, lub w nerkach jest infekcja). Sok z pietruszki jest jednym z najsilniej działających, dlatego też należy go spożywać oddzielnie, w czystej postaci, w ilości powyżej 30-50 g.
Po wydaleniu kamieni z nerek należy zmienić sposób odżywiania ponieważ kamienie są tylko skutkiem, główną przyczyną ich tworzenia się - to nadmiar kwasu moczowego i jego soli, które to w wyniku wielu przyczyn (zaburzenia przemiany materii, dziedziczności, itp.) nie są wydalane z organizmu.

Należy wyeliminować z jadłospisu produkty zawierające dużo białka, szczególnie: wątrobę, smażone i wędzone mięso, ryby solone, buliony mięsne, itp. Należy spożywać więcej sałatek, surówek owoców, przerośniętej pszenicy, codziennie pić soki. Sałatki można umiarkowanie solić, żeby stymulować prace nerek i unikać słodyczy, która je zaburza.


Doskonałe NA PRZEZIĘBIENIA I GRYPĘ


Sok cytrynowy

Jest bogaty w witaminę C, mikroelementy i hormony. Wspaniale oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu. Ci, którzy chcą wyglądać młodo, powinni pić sok z jednej cytryny codziennie. Dzięki zawartości hormonów fitoestrogenowych sok z cytryn jest szczególnie pożyteczny dla kobiet w starszym wieku. Zadziwiające związki pierwias­tków chemicznych zawarte w soku cytrynowym to wspaniała profilaktyka dla chorób infekcyjnych. Późną jesienią i wczesną wiosną należy profilaktycznie pić sok z cytryn przeciwko epidemii grypy i przeziębieniom według następującego schematu:
* dzień — 1 cytryna 10 dzień
* dzień — 2 cytryny - 9 dzień
* dzień — 3 cytryny - 8 dzień
* dzień — 4 cytryny 7 dzień
* dzień — 5 cytryn 6 dzień
Od 1- go do 5- go dnia zwiększamy spożywanie o 1 cytrynę, a od 6-tego do 10-tego dnia zmniejszamy o jedną cytrynę.
W sumie przez 10 dni należy wypić 30 cytryn.

Sok z cytryny przygotowuje się następująco: cytrynę przekroić wszerz na dwie połowy, każdą wycisnąć i pić bez dodatku cukru. Jeśli nie możecie Państwo pić czystego soku cytrynowego, to można go rozcieńczyć wodą i dodać 1 łyżeczkę miodu. Wyciśnięte połówki cytryny nie należy wyrzucać, przecież w pozostałej części cytryny i skórce są cenne fitocydy i olejki eteryczne, które korzystnie działają na pracę serca, naczyń krwionośnych, mózgu. Wyrośnięte połówki cytryny należy drobno pokroić, przełożyć do słoika, zalać miodem lub posypać cukrem i wstawić do lodówki. Po 10 godzinach otrzy­macie Państwo wspaniałą esencję (wyciąg z cytryny), którą można pić zamiast herbaty lub kawy dodając wodę mineralną lub przego­towaną.
http://www.vitajuice.pl/terapia-sokami.html
http://www.diety.endi.pl/Dieta_odchudza
http://sklep.tarotnet.pl/product_info.p



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 lut 2010, 19:46 
Offline
Grand Master Architect * 12th Degree
Grand Master Architect * 12th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 cze 2009, 19:25
Posty: 787
Lokalizacja: Sopot
Płeć: mężczyzna
saJms pisze:
Czy ktoś z Was korzystał już z własnej energii by naenergetyzować i oczyścić wode?, może można zrobić to samo z owocami 'bez wartości', albo ogólnie z pożywieniem?

Strone odwiedza przecietnie 500 osob - moze tak zlożymy sie na własny statek i wykupimy własną glebę by sadzić i transportować tylko swoje owoce? :telefon: :czytaj: :buja:

Świetny pomysł saJms - właściwie świadome hodowanie rośliny, to energetyzowanie jej przez całe jej życie - jakiż potencjał drzemie w jednym tylko owocu, który się narodził w ten sposób? Żeby wyhodować swoje własne "drzewko szczęścia" na prawdę nie potrzeba wiele, a żywe stworzenie, któremu dajesz opiekę, roztoczy swoją opiekę wokół ciebie - tlen, który będzie produkować taka roślina, będzie wytwarzany specjalnie dla ciebie, a jeśli zrodzi się z niej jakiś owoc, będzie on konkretnie dla ciebie więcej wart, niż wszystko co zjadłeś w ciągu roku, pod warunkiem, że będziesz traktował tę roślinę, jak równą ci istotę żywą - nie mówi, nie chodzi, nie myśli w taki sposób jak ty, ale żyje i posiada świadomość, która na miłość odpowie miłością. Ty żyjesz dla wielu spraw - twoja myśl, choć silna rozbija się na miliony mniejszych, by ogarnąć każdy kolejny dzień - ona będzie żyła tylko dla ciebie, a jej myśl, choć słabiutka, wzmocniona będzie każdą twoją myślą, każdym uśmiechem, który pojawi się na twojej twarzy, kiedy się do niej uśmiechniesz i każdym słowem, które do niej wypowiesz - jej myśl będzie skupiona tylko na tobie i ta miłość, którą jej dasz rozmnoży się bardziej, niż jesteś sobie to w stanie wyobrazić.

Rośliny to nasi wielcy bracia, bez których nie przeżyli byśmy tutaj ani chwili (podobnie owady i inne zwierzęta oraz cała masa innych istot, o których nie mamy pojęcia). Ich wpływ na nasze życie jest przeogromny, pomimo, że nie zwracamy zwykle na nie w ogóle uwagi. Jednak ich wpływ ukierunkowany na konkretną osobę, tak jak nasz ukierunkowany na konkretną istotę, są miriady razy silniejsze - świadoma więź vs nieświadome istnienie obok siebie, są jak rzut kamieniem, do uderzenia komety, tylko w odwrotnej kolejności ;)

Ja sam mam "bambusowy zagajnik" w pokoju (8 roślinek w doniczkach) i widzę każdego dnia, jak biorą na siebie to, co mogłoby uderzyć we mnie - sporo czasu spędzam przy komputerze i wieczorem, kiedy go wyłączam i dotykam delikatnie liście moich przyjaciół, czuję pod palcami wibracje od pobliskich urządzeń elektrycznych (zasilacza itp) - pochłaniają elektrosmog, który sam wytwarzam. Trochę od tego usychają im liście, ale wypuszczają nowe pąki, nowe gałązki - są niezniszczalne odkąd zacząłem zwracać na nie uwagę, odkąd zacząłem z nimi rozmawiać :) Wcześniej stały przez dwa lata w moim pokoju i nic się z nimi nie działo - nie rosły, nie usychały, tylko stały i ciągnęły wodę. Po lekturze Anastazji zacząłem na nie zwracać uwagę, rozmawiać z nimi, czy tylko myśleć "do nich", a one ożyły, wybuchły nowymi pędami, zaczęły usychać im niektóre liście - niemal zakotłowało się w moim pokoju, chociaż nawet ich nie ruszyłem (fizycznie) - widzę tego rezultaty, dlatego zachęcam (przynajmniej) do zajęcia się jakąś doniczką ;)


Co do energetyzowania czegokolwiek myślą, to oczywiście jest to możliwe i tak proste, jak wypowiedzenie w głowie słowa "dziękuję" :) Nasaru Emoto swoje badanie zawęził do wody, bo woda reaguje w widoczny sposób, ale wibracja myśli, intencji i uczuć ma wpływ na cały plan materialny i każda pozytywna myśl wpływa na to, na co ją kierujesz (negatywna z resztą też :język: ). A nawet jeśli byłoby ciężko komuś to przyjąć, a zgadzałby się z badaniami pana Emoto, to każda żywa istota składa się ze sporej ilości wody, chociaż sam uważam, że tzw kamyki na szczęście przynoszą rzeczywiście szczęście właśnie dlatego, że ludzie kierują na nie swoją pozytywną myśl :) Ja osobiście rozrzucam pozytywne myśli wszędzie, gdzie tylko mogę - nawet samochód mi się rzadziej psuje i w momentach "podwyższonego ryzyka" zdaje się reagować szybciej niż ja ;) Kiedyś przejechałem na zepsutym sprzęgle 150 km, przy czym ostatnie 10 km po mieście w godzinach szczytu, kiedy to sprzęgło chcąc nie chcąc męczyłem bardziej niż przeciętnie, a ono dokonało żywota w momencie kiedy wjechałem na kanał u mechanika :lol: przypadek? ;)

Wracając do jedzenia, jeśli przed zjedzeniem jabłuszka rozgrzejesz je swoją pozytywną myślą, wyobrażając sobie jak wielką rzecz ono robi dla ciebie i zjesz je, jako najwyśmienitszy co w życiu jadłeś, to ta energia nie rozejdzie się byle gdzie, ale "stanie się ciałem" i to jabłuszko da ci tyle ile sobą i twoją myślą będzie samo mogło zdziałać, w kierunku który mu nadałeś :zęby: Tak jest z każdym istnieniem na planie fizycznym i niefizycznym, które potrafi odczytywać intencję, a potrafi to nawet kamień (tylko człowieki, pomimo ich boskich korzeni zapomnieli o tej podstawowej więzi wszystkiego ze wszystkim). Oczywiście myśl kamienia jest wolniejsza, niż myśl rośliny, która jest wolniejsza od myśli żywego zwierzęcia, które jest wolniejsza od myśli człowieka, ... ;) Ale zasada jest prosta - cały świat chce uszczęśliwić człowieka, który chce uszczęśliwić świat, jeśli jego intencja jest szczera ;) Czym bardziej będziesz w stanie połączyć się z istnieniem tego, na co kierujesz swoją myśl, czym mocniej będziesz umiał docenić jego przeznaczenie i wkład w życie twoje i całego wszechświata, czym większy nadasz swoją myślą sens temu istnieniu, na który kierujesz swoją myśl, czym mniej technicznie do tego podejdziesz, a z większym uczuciem, szczerością i prostotą, tym większy skutek uzyskasz :mrgreen:


przepraszam za tak długie marudzenie, ale strasznie się ucieszyłem, że ktoś poruszył ten właśnie temat
dzięki ci wielkie saJms, za twoje pytanie :mrgreen:

_________________
Evolution - the greatest show on Earth !



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 lut 2010, 17:53 
Offline
Secret Master * 4th Degree
Secret Master * 4th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sty 2010, 19:46
Posty: 37
"Soki na zdrowie" - Zbigniew Ogrodnik

Czy wiesz, że regularne spożywanie świeżego soku z agrestu przyczynia się do zmniejszenia otyłości, zaś sok z aronii należy pić przy miażdżycy, nadciśnieniu i zaburzeniach systemu nerwowego? Czy wiesz również, że jabłka myją zęby, a cebula jest jednym z najskuteczniejszych leków naturalnych, szczególnie polecanym dzieciom w przypadku wszelkich infekcji dróg oddechowych, gardła, migdałków i oskrzeli?

"Soki na zdrowie" to kompendium wiedzy, ukazujące cenne właściwości owocowych i warzywnych soków na organizm człowieka oraz dostarczające rzetelnych informacji na temat, kiedy najskuteczniej je spożywać i w jakiej postaci. W książce zawarte są również przepisy na domowe przyrządzanie zdrowych i smacznych soków.

Fragment książki:

Pigwa
Cydonia oblonga
Opis
Pigwa jako roślina uprawna jest znana od około 2000 lat p.n.e, jednak nie udało się ustalić jej pierwotnego miejsca pochodzenia. Prawdopodobnie jednak pochodzi z Persji, Turkiestanu i Półwyspu Arabskiego. Ponoć właśnie stąd rozprzestrzeniła się po krajach Azji Mniejszej i w Grecji. Obecnie znana jest na całym świecie, a uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego, w Ameryce Północnej, a także w Polsce.
Skład
Owoce zawierają dużo substancji korzystnie działających na nasz organizm, m.in.: cukry, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy), garbniki, pektyny, węglowodany, związki mineralne (żelazo, miedź), witaminę C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B.

Walory lecznicze
Sok z pigwy na różne dolegliwości przepisywał już Hipokrates. Owoce pomagają przy gruźlicy, działają leczniczo przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, a także przy przeziębieniach z kaszlem i zapaleniem dróg oddechowych. Ponadto wzmacniają one apetyt, dobrze działają na wątrobę, są stosowane przeciwko biegunkom i wymiotom.

Sok naturalny
- Bardzo dojrzałe owoce dokładnie umyć i otrzeć z meszku. Następnie pokroić na małe kawałki i wycisnąć sok praską lub wirować w sokowirówce. Sok przecedzić i dosłodzić do smaku. O ile nie będziemy go spożywać od razu, należy zlać go do butelki z ciemnego szkła, szczelnie zamknąć, pasteryzować przez 10 minut. Butelki chłodzić w pozycji leżącej i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zła przemiana materii
- Świeży sok zmieszać w równych proporcjach z miodem i zażywać po 1 łyżeczce od herbaty 3 razy dziennie. Pobudza także apetyt.

Krwawe biegunki, krwotoki z płuc
- Wycisnąć sok z liści pigwy w ilości 1/2 łyżeczki. Pić 2-3 razy dziennie.

Maseczka do niezdrowej cery
- 1-2 łyżki stołowe soku z pigwy dokładnie wymieszać z 1 łyżką stołową mielonej glinki. Dodać kilka kropli soku z cytryny, nanieść na twarz i pozostawić do całkowitego zeschnięcia. Zmywać zimną wodą.

Niestrawność, wzdęcia
- 1,5 litra soku z pigwy, 500 ml spirytusu, 2 g cynamonu, 0,8 g goździków i 0,5 g gorzkich migdałów zmieszać ze sobą. Wszystkie składniki zalać spirytusem w butli. Przygotować syrop z cukru i zimny dodać do ratafii. Macerować przez 2 miesiące. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Pić po 1/2 szklanki dziennie.

Spis treści:

Wstęp 9
Soki 11

Owoce 17
Agrest 19
Ananas 21
Arbuz 23
Aronia 24
Awokado 26
Brzoskwinia 27
Brusznica 29
Czarna jagoda 30
Czarna porzeczka 32
Czereśnia 35
Biała porzeczka, czerwona porzeczka 36
Cytryna 37
Cytryniec chiński 43
Daktyl 44
Dereń właściwy 45
Dzika róża 46
Dynia zwyczajna, dynia olbrzymia 47
Figa 49
Głóg dwuszyjkowy, głóg jednoszyjkowy 50
Granat 51
Grejpfrut 53
Grusza 55
Jabłoń 57
Jarząb domowy 60
Jarzębina szlachetna 61
Jeżyna 63
Kalina koralowa 64
Kiwi 65
Malina właściwa 67
Mandarynka 69
Mango 70
Melon 71
Mirabelka 72
Morela 73
Morwa biała, morwa czarna 75
Niesplik 75
Oliwnik 76
Pigwa 78
Pomarańcza 79
Poziomka pospolita 82
Śliwa 83
Tarnina 84
Truskawka 85
Winorośl 87
Wiśnia 89
Żurawina 90

Warzywa 93
Burak 95
Brukselka 99
Cebula 100
Chrzan 104
Czarna rzodkiew 106
Czosnek 110
Cykoria 112
Fasola zwyczajna 113
Gorczyca biała 114
Kapusta 115
Karczoch zwyczajny 119
Marchew 120
Ogórek 126
Papryka 128
Pietruszka 129
Pomidor 132
Por ogrodowy 134
Rzepa 135
Rzeżucha ogrodowa 138
Rzodkiewka 139
Sałata 142
Seler 143
Szczaw 146
Szparagi 147
Szpinak 148
Ziemniaki 150

Zioła 153
Aloes 155
Babka lancetowata i szerokolistna 158
Bez czarny 160
Brzoza brodawkowata 162
Bylica piołun 164
Dziurawiec 165
Głóg dwuszyjkowy 167
Jaskółcze ziele 168
Jałowiec pospolity 170
Jeżówka purpurowa, jeżówka wąskolistna 172
Krwawnik pospolity 174
Lucerna siewna 175
Łopian większy 177
Mniszek lekarski 178
Nagietek lekarski 181
Ogórecznik lekarski 182
Podbiał pospolity 183
Pokrzywa zwyczajna 184
Rojnik murowy 188
Rokitnik zwyczajny 188
Skrzyp polny 189
Szakłak pospolity 191
Trawa pszeniczna 191

Literatura 203
Liczba stron: 216
http://sklep.tarotnet.pl/


Ostatnio zmieniony 04 lut 2010, 20:43 przez Axia, łącznie zmieniany 6 razy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 lut 2010, 20:22 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2009, 23:59
Posty: 1070
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
Czy wiesz, że regularne spożywanie świeżego soku z agrestu przyczynia się do zmniejszenia otyłości, zaś sok z aronii należy pić przy miażdżycy, nadciśnieniu i zaburzeniach systemu nerwowego?

Sok z różnych warzyw i owoców ma za zadanie oczyszczenie organizmu z toksyn jak również uzupełnienie niektórych witamin, przez co niezależnie z jakich owoców jest sok ma to same zadanie, niema tu żadnego cudownego uzdrawiania. Zmniejszanie otyłości odbywa się za pomocą małej zawartości węglowodanów, niema w tym nic nadzwyczajnego.
Cytuj:
Sok naturalny ?
- Bardzo dojrzałe owoce dokładnie umyć i otrzeć z meszku. Następnie pokroić na małe kawałki i wycisnąć sok praską lub wirować w sokowirówce. Sok przecedzić i dosłodzić!!! do smaku.

Właśnie widać jakie soki naturalne proponują z dodatkiem trucizny chyba jakiś amator pisał tą książkę. Tą książkę to można jedynie na podpałkę kupić.

Najlepsze walory soków i jakie terapie stosować opisał Gerson.

p.s. popraw link do strony bo nie działa!

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 lut 2010, 21:29 
Offline
Secret Master * 4th Degree
Secret Master * 4th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sty 2010, 19:46
Posty: 37
Jacolo, przecież nikt Ci nie każe pić soków wg przepisów Zbigniewa Ogrodnika.
Jeżeli Tobie odpowiadają soki wg Gersona, to życzę Ci smacznego.
Przepisów jest niezliczona ilość i każdy wybiera co dla niego najlepsze.

Jeżeli życzysz sobie zrobić z tej książki podpałkę, to oczywiście........Twój wybór. ;)

A oto kilka słów o tym autorze.

Zbigniew Ogrodnik, opolanin, autor kilku książek poświęconych o zdrowiu

Kiedy dziadek Tymoteusz, znany na Podhalu zielarz, opowiadał mu o leczniczym działaniu roślin, słuchał ze znudzeniem. - Wszak w podstawówce nie myśli się o chorobach - opowiada Zbigniew Ogrodnik, opolanin, autor kilku książek poświęconych o zdrowiu
Niewątpliwie fascynację roślinami rozbudził w nim dziadek, jednak gros swej wiedzy zawdzięcza zawodowi... geodety. - 25 lat jeździłem zawodowo po całej Polsce, co wykorzystałem dla poszerzenia swojej wiedzy. Spisywałem od starszych ludzi przepisy na nalewki, syropy czy inne roślinne medykamenty. To jest obecnie najcenniejsze źródło mego archiwum, bo wszystkie przepisy są sprawdzone - opowiada pan Zbigniew, zarzekając się, że nie uznaje się za zielarza. - Tych jest w Polsce zaledwie kilku, ja po prostu znam się tylko na ziołach - uważa.
http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,2279182.html



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 lut 2010, 21:57 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2009, 11:59
Posty: 164
Płeć: mężczyzna
Czy sokowirówka jest dobrym wyborem (w procesie odwirowywania sok a co za tym idzie cenne składniki w nim zawarte zostają utlenione) ?? Do owoców/warzyw lepsza byłaby (IMO) wolnoobrotowa wyciskarka.
Poza tym gdzie sie zaopatrywać w owoce/warzywa bo kupić nafaszerowane chemią to nie problem.

PS
A do słodzenia (jak ktoś już musi) to może ksylitol albo stevia ??



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 lut 2010, 23:47 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2009, 23:59
Posty: 1070
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
Axia pisze:
Jacolo, przecież nikt Ci nie każe pić soków wg przepisów Zbigniewa Ogrodnika.
Jeżeli Tobie odpowiadają soki wg Gersona, to życzę Ci smacznego.
Przepisów jest niezliczona ilość i każdy wybiera co dla niego najlepsze.

Skoro mówimy tu o zdrowym żywieniu a gość zaleca dosładzanie soków, to odpada w przedbiegach po prostu nabija ludzi w butelkę i zarabia na niewiedzy kasę. Po to jest ten dział na forum żeby pisać o zalecanych lub nie produktach, metodach żywienia a jeżeli ktoś jawnie pisze takie bzdury to trzeba o tym mówić.
Cytuj:
Czy sokowirówka jest dobrym wyborem (w procesie odwirowywania sok a co za tym idzie cenne składniki w nim zawarte zostają utlenione) ?? Do owoców/warzyw lepsza byłaby (IMO) wolnoobrotowa wyciskarka.

Dlatego po odwirowaniu sok powinien być wypity w kilka minut od zrobienia, nie powinno się go robić na zapas na później.
Cytuj:
Poza tym gdzie się zaopatrywać w owoce/warzywa bo kupić nafaszerowane chemią to nie problem.

A myślisz ze jak kupisz na wsi to będą idealne? przy dzisiejszych opryskach przez samych rolników jak przez chemtrails wszystko jest skażone, ale wiadomo że to jest lepsze niż marketowe GMO.

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 05 lut 2010, 11:18 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2009, 11:59
Posty: 164
Płeć: mężczyzna
Jacolo pisze:
Cytuj:
Czy sokowirówka jest dobrym wyborem (w procesie odwirowywania sok a co za tym idzie cenne składniki w nim zawarte zostają utlenione) ?? Do owoców/warzyw lepsza byłaby (IMO) wolnoobrotowa wyciskarka.

Dlatego po odwirowaniu sok powinien być wypity w kilka minut od zrobienia, nie powinno się go robić na zapas na później.

Nie ma znaczenia czy wypijesz go od razu jak juz jest utleniony.
Cytuj:
Poza tym gdzie się zaopatrywać w owoce/warzywa bo kupić nafaszerowane chemią to nie problem.

A myślisz ze jak kupisz na wsi to będą idealne? przy dzisiejszych opryskach przez samych rolników jak przez chemtrails wszystko jest skażone, ale wiadomo że to jest lepsze niż marketowe GMO.[/quote]
Mam rodzinke na wsi to wiem że zieleninka nie jest pryskana - pytanie było raczej ogólne - gdzie ludzie zaaopatrują się w zielenine aby zdobyć jak najzdrowszą ??
voich pisze:
a kto powiedział ze warzywa i owoce to zdrowe żarło ?
....zdrowe żywienie to racjonalne żywienie

...wiem coś o tym bo jestem dietetykiem m. in.

polecam mięcho :tak:

A tutaj temat o sokach jest a nie kolejna awantura jak w temacje o wegetarianizmie.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 05 lut 2010, 11:34 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2009, 23:59
Posty: 1070
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
m3tatron pisze:
Jacolo pisze:
Cytuj:
Czy sokowirówka jest dobrym wyborem (w procesie odwirowywania sok a co za tym idzie cenne składniki w nim zawarte zostają utlenione) ?? Do owoców/warzyw lepsza byłaby (IMO) wolnoobrotowa wyciskarka.

Dlatego po odwirowaniu sok powinien być wypity w kilka minut od zrobienia, nie powinno się go robić na zapas na później.

Nie ma znaczenia czy wypijesz go od razu jak juz jest utleniony.

Czytaj ze zrozumieniem do kilku minut od wytworzenia soku zawartość witamin utrzymuje się w nim(ok 5 minut). Owoce i warzywa w rożnym czasie się utleniają, np, jabłko utlenia się szybciej od marchwi. Sam proces mielenia i odwirowania nie powoduje natychmiastowego procesu utleniania.
Cytuj:
A tutaj temat o sokach jest a nie kolejna awantura jak w temacje o wegetarianizmie.

Niema żadnej awantury, przecież piszemy o wytwarzaniu soków z warzyw i owoców nie z mięsa :) , tylko jak chce ktoś uświadamiać ludzi co jest dobre z soków to niech trochę się doinformuje a nie przeczyta jedną książkę i głupoty pisze.

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 lut 2010, 11:26 
Offline
Secret Master * 4th Degree
Secret Master * 4th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sty 2010, 19:46
Posty: 37
Jacolo :hejka:
w odpowiedzi na Twoje posty odsyłam Cię do tematu, który założyłam: "ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie", gdzie wyjaśniam jak i po co się tu pojawiłam (reakcja na dyskwalifikujący post Easy_Ridera).
Co do książki, którą krytykujesz, to po przeczytaniu wątku:"ZDROWIE - ...", powinieneś już wiedzieć, że przedstawiam, a nie polecam.
Bądź uprzejmy nie wyliczać komuś ile książek przeczytał, bo tego nie wiesz. Ja również nie wiem jaką wiedzę posiadasz i nie oceniam Cię. Jak chcesz zmieniać świat, to zacznij od siebie.
Pozwól też każdemu wybrać, to co jest dla niego najlepsze, bo nie zawsze to co Ty uważasz za rewelacyjne jest korzystne dla drugiego człowieka. Tak więc pracuj nad sobą, a nie nad innymi.
A teraz, żeby było w temacie:
terapii Gersona nie stosowałam, natomiast jestem po korzystnej dla mnie terapii sokami proponowanej przez rodzimych autorów, tj. dr Jadwigę Górnicką i prof. Jana Górnickiego - wydanie broszurowe pt."Sokoterapia" oficyna Wydawnicza "Lech", Warszawa 1993.
Żebyś nie miał kolejnych problemów, że powołuję się na coś, co napisali kolejni laicy, to trochę Ci ich przybliżę:
- dr Jadwiga Górnicka - znany lekarz warszawski, ma za sobą długoletnią praktykę i ogromne doświadczenie w zakresie stosowania terapii naturalnych. Autorka wielu książek , w tym popularnej "APTEKI NATURY", członek międzynarodowych stowarzyszeń zajmujących się naturalnymi metodami leczenia.
- prof. Jan Górnicki - znany naukowiec, od wielu lat zajmujący się popularyzowaniem medycyny naturalnej. Autor wielu publikacji m.in. dotyczących różnych metod leczniczych medycyny Wschodu.
To tyle z mojej strony. Dyskusję uważam za wyczerpaną.
Pozdrawiam. :bużki:


SOK NONI

Noni - inaczej morinda citrifolia - to tropikalny owoc, rosnący na dziewiczych wyspach Polinezji Francuskiej, stosowany od 2000 lat przez polinezyjskich lekarzy i uzdrowicieli. Niezwykła siła naturalnych składników połączona w owocu, który jest największym odkryciem medycyny naturalnej XXI wieku dostępna jest znów dzisiaj.
http://www.korczak.fenomennoni.pl/index.php

Morinda citifolia to wiecznie zielona roślina występująca tylko w Polinezji, Malezji, Australii oraz południowo- wschodniej Azji. Jej wysokość sięga 10 metrów.
Owoc Noni zawiera składniki jakich nie posiada żadna roślina na świeci na Ziemi. Jest zupełnie wolny od zanieczyszczeń, toksyn, pestycydów, nawozów sztucznych i innych chemicznych dodatków. Do tej pory zidentyfikowano większość aktywnych składników. Prokseroninę oraz wiele innych alkaloidów, 18 różnych aminokwasów, ponad 150 substancji witalnych i odżywczych, substancje wzmacniające, minerały, mikropierwiastki, kwasy organiczne, odczynniki białkowe, enzymy.
Badania dowodzą, że Noni wzmacnia system immunologiczny, reguluje funkcje komórek, regeneruje zniszczone komórki. Noni chroni nasze ciało przed zniszczeniem poprzez dostarczanie mu składników, których potrzebuje.
W Noni bardzo cenną substancją jest xeronina, jest ona niezbędna w regeneracji i odbudowie komórek, także tych już uszkodzonych każdego organizmu. I to ta substancja wpływa pozytywnie na rezultaty leczenia wielu chorób.

Sok NONI
* działa przeciwnowotworowo
* wzmacnia układ odpornościowy
* wpływa na metabolizm
* podnosi poziom energii i witalności
* poprawia pamięć i koncentrację
* poprawia kondycję układu krwionośnego
* stymuluje komórki i tkanki do lepszej wzajemnej współpracy
* poprawia wygląd skóry i paznokci
* wspomaga układ pokarmowy, dzięki temu staje się bardziej wydajny, ponieważ przyjmuje więcej składników odżywczych z pokarmu
* zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, substancje będące przyczyną wielu groźnych chorób

Noni jest bezcennym ziołem leczniczym ponieważ:
* hamuje rozwój i komórek rakowych i guzów
* obniża wysokie ciśnienie krwi
* razem z melatonina i serotoniną wpływa na uregulowanie snu, temperatury ciała i nastrojów
* jest czynnikiem o właściwościach antyhistaminowych i antypobudzających
* łagodzi ból
* ma właściwości antybakteryjne, chroni przed problemami trawiennymi i przed chorobami serca

SUBSTANCJE AKTYWNE ZAWARTE W OWOCU NONI

Xeronina - regeneruje i odbudowuje komórki. Powoduje, że ponad 3 miliardy komórek organizmu może się ciągle regenerować. Prokseronina, prokseronaza i serotonina łączą się tworząc Xeroninę zawsze, kiedy powstaje stan zapalny lub uszkodzenie.
Aminokwasy - podstawowy budulec białek. Aminokwasy są związkami biologicznie ważnymi jako materiał budulcowy wszystkich białek. Niektóre stanowią produkty wyjściowe do biosyntezy ważnych hormonów. Człowiek w przeciwieństwie do roślin nie potrafi syntezować wszystkich aminokwasów. Musi je pobierać z pokarmem. Noni zawiera 17 z 20 znanych aminokwasów, w tym 9 najważniejszych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.
Damnakantol - stymuluje wytwarzanie limfocytów typu "T" - "zabójców raka". Substancja o działaniu antyseptycznym i bakteriobójczym. Stymuluje system odpornościowy do wytwarzania limfocytów typu "T", najważniejszych obrońców organizmu. Bardzo ważne w chorobach nowotworowych, zakażeniach wirusem HIV i innych chorobach z osłabioną odpornością.
Terpen - odmładza komórki i przyspiesza usuwanie toksyn. Poprawia dotlenienie krwi i tkanek. Dzięki utlenionym terpenom komórki lepiej przyswajają składniki odżywcze oraz leki, a także szybciej usuwają składniki przemiany materii i toksyny.
Tlenek azotu - polepsza funkcjonowanie organizmu. Uczestniczy praktycznie w każdej komórkowej i fizjologicznej funkcji w organizmie.
Polisacharydy - stymulują układ odpornościowy. Pobudzają reakcje obronne, szczególnie w przypadku komórek rakowych. Aktywizują walkę organizmu z komórkami nowotworowymi na poziomie molekularnym.
Błonnik - oczyszcza jelita. Błonnik oczyszcza krew z toksyn, obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi, poprawia pracę jelit, przeciwdziała zaparciom.
Glikozydy - chronią organizm przed rakiem.
Fitonutraceutyki - odżywiają komórki. Naturalne substancje, które dostarczają składników odżywczych komórkom i narządom. Zapobiegają chorobom, chronią przed rakiem, spowalniają procesy starzenia się.
Kwasy tłuszczowe - zapewniają zdrowie Twojemu sercu. Są podstawowym budulcem skóry, komórek nerwowych, naczyń krwionośnych oraz błon komórkowych Limonen - substancja niezbędna do walki z nowotworem.

SUBSTANCJA ZAWARTA W NONI I OWOCACH CYTRUSOWYCH ZWALCZA RAKA WE WCZESNYCH JEGO ETAPACH.
Selen - przyspiesza dostarczanie tlenu do serca. Silny antyoksydant opóźniający proces starzenia. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi i nadciśnieniu tętniczemu.
Skopoletyna - łagodzi ból. Ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Usuwa skutecznie
wszelkie rodzaje bólu. Poprawia samopoczucie i zapewnia dobry, zdrowy sen.
Glutation - enzym "młodości".
http://www.suplementy24h.pl/polinesian

NONI - czyż to nie intrygująca nazwa jak dla owocu?

Owoce niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa
NONI stały się na wyspach Tahiti najważniejszym elementem medycyny ludowej.
Dosłownie każda część rośliny była używana przez uzdrowicieli. Kwiaty, korzeń, kora, liście, owoce, nasiona - wszystko miało swoje zastosowanie w leczeniu. Używano określonych części rośliny NONI do leczenia stanów zapalnych, infekcji skóry, gorączki, zaparć, biegunek, stłuczeń i zwichnięć, bólów różnego pochodzenia, cukrzycy i oparzeń.
Owoce NONI były również cennym źródłem pożywienia dla mieszkańców wysp. Jedzono je często, ponieważ dostarczały wielu niezbędnych witamin i minerałów, zapewniając energię, siłę, witalność, samopoczucie i zdrowy wygląd.
Docierający do wysp w drugim tysiącleciu europejscy kolonizatorzy zauważali, że ich mieszkańcy cieszyli się doskonałym zdrowiem, wyglądali na ludzi szczęśliwych i zadowolonych z życia. Jednak brak szacunku dla ich kultury i ludowej medycyny spowodował, iż bardziej cywilizowani Europejczycy nie chcieli skorzystać z bogatych doświadczeń wyspiarzy, dlatego przez następne stulecia wiedza o NONI częściowo uległa zapomnieniu.
Wiedza o uzdrawiających właściwościach NONI była przekazywana z rodziców na dzieci przez niezliczone pokolenia mieszkańców południowego Pacyfiku. Ze względu na niezwykłe właściwości sok z NONI stosowano wewnętrznie i zewnętrznie. Pomimo bardzo szerokiego zastosowania NONI oraz darzenia niezwykłym szacunkiem przez mieszkańców wysp Polinezji Francuskiej, cudowne sekrety tej niezwykłej rośliny pozostawały zupełnie nie znane dla reszty świata przez tysiące lat. Dopiero w XX wieku etnobiolodzy badając metody, jakie stosowali rodzimi uzdrowiciele rozpoczęli studia nad tym zdumiewającym owocem.

Dzisiaj naukowcy są pod ogromnym wrażeniem efektywności działania tego owocu. W latach 50 dwudziestego wieku dr Ralph Heinicke, uznany naukowiec, biochemik badając owoc ananasa odkrył niezwykłą substancję "Xeroninę". Odgrywa ona podstawową rolę w regeneracji i odbudowie komórek każdego organizmu. Xeronina stała się nadzieją na wyleczenie wielu chorób, ponieważ w testach klinicznych dawała obiecujące rezultaty. Zaintrygowany dr Heinicke zaczął poszukiwać roślin, w których stężenie xeroniny byłoby największe.
To co odkrył, było wręcz niewiarygodne! Okazało się, że owoc NONI (Morinda citrifolia) występujący na wyspach Polinezji Francuskiej zawiera aż 80 razy więcej xeroniny niż jakakolwiek inna roślina na ziemi.
Dzięki temu, że wpływa na nasze zdrowie już na poziomie komórkowym, ma wpływ na cały ludzki organizm Dr Heinicke oraz inni badacze odkryli rolę xeroniny jako fundamentalnego składnika mającego wpływ na ludzkie zdrowie, ponieważ jest ona niezbędna do właściwej komunikacji komórkowej oraz budowy białka.

Xeronina pomaga naprawiać się uszkodzonym komórkom.
Mówiąc krótko - leczy je z chorób
To jest właśnie Fenomen NONI

Badania udowodniły, że NONI:
* wzmacnia układ odpornościowy, czyli wspomaga naturalną odporność na infekcje
* wpływa na nasz metabolizm
* podnosi poziom energii i witalności
* pijący NONI mają jasniejszy umysł, lepiej się koncentrują
* poprawia kondycję układu krwionośnego
* stymuluje komórki i tkanki do lepszej komunikacji ze sobą
* ma dobry wpływ na skórę i włosy
* dzięki tej roślinie układ pokarmowy staje się bardziej wydajny, ponieważ przyjmuje więcej składników odżywczych z pokarmu
* zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, substancje będące przyczyną wielu groźnych chorób
Wydawać by się mogło, że jeśli coś jest lekiem na tak wiele chorób, to nie może być skuteczne. Dlaczego Noni jest jedynym środkiem na Ziemi, który leczy tak wiele chorób w skuteczny sposób?
Noni - Morinda Citrifolia - to polinezyjska roślina, która zawiera składniki, jakich nie posiada żadna inna roślina na naszej planecie. Do tej pory zidentyfikowano większość aktywnych składników. Prokseroninę oraz wiele innych alkaloidów, 18 różnych aminokwasów, ponad 150 substancji witalnych i odżywczych, substancje wzmacniające, minerały, mikropierwiastki, kwasy organiczne, odczynniki białkowe, enzymy. Dzięki temu, że Noni wpływa na nasze zdrowie już na poziomie komórkowym ma wpływ na cały ludzki organizm.
http://www.korczak.fenomennoni.pl/fenomen-noni.php

http://www.suplementydiety.pl/index.php?id=1



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 lut 2010, 12:34 
Offline
Master Elect of Nine * 9th Degree
Master Elect of Nine * 9th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 maja 2009, 22:33
Posty: 379
Płeć: mężczyzna
Sok NONI - stosowałem przez jakiś czas w zamiarze wyleczenia cukrzycy, bo na to też ma działać. Okazało się, że poziom cukru zamiast zmaleć, wzrósł. Może na co innego ten sok działa, nie sprawdzałem, w każdym razie nie jest to lek dla przeciętnie zarabiających ludzi - aby jego stosowanie miało sens, trzeba by miesięcznie zużywać dwie butelki litrowe, co z kosztami przesyłki wyniesie ok. 400 zł. O tym też trzeba mówić, bo są zapewne tańsze i może skuteczniejsze leki ziołowe na określone schorzenia. Natomiast często są przereklamowane tego rodzaju specyfiki "na wszystko", jak Alveo, Ocean czy właśnie NONI, których ceny są porażające - wszystkie w pobliżu 200 zł za butelkę litrową, a nadają się one tylko do podtrzymania ogólnego stanu zdrowia lub jako środki wspomagające, ale nie jako lek na konkretne leczenie.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 lut 2010, 12:50 
Offline
Grand Elect Mason * 14th Degree
Grand Elect Mason * 14th Degree

Rejestracja: 19 cze 2009, 9:35
Posty: 1508
To co w tym filmie jedzą jedz, a pewnie wyleczysz cukrzyce... dieta to podstawa... pewnie warto też połączyć to z terapią gersona i cisnąć sporo na sokach :)
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_po_prostu_na_surowo_-_cofanie_cukrzycy_w_30_dni_napisy_pl_video.html

-> dodatkowe info o insuline:
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie.html#cukrzyca



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 lut 2010, 14:56 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2009, 15:29
Posty: 3
Płeć: kobieta
easy-rider,
tutaj są informacje na temat naturalnego leczenia cukrzycy.

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_cukrzyca_-_insulina_cichy_zabojca_cz1.html

edit: używaj znaczników [url] przy podawaniu linków, inaczej się rozleci :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 lut 2010, 0:52 
Offline
Master Elect of Nine * 9th Degree
Master Elect of Nine * 9th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 maja 2009, 22:33
Posty: 379
Płeć: mężczyzna
@Wyspa, mila - dzięki za linki. Co do tej metody leczenia cukrzycy opartej na diecie wegańskiej - może jest skuteczna jako terapia w krótkim okresie czasu, ale trudno byłoby mi z tym żyć przez lata i nie wiadomo, jak by na to zareagował organizm.

Wygląda jednak na to, że mamy kolejny spisek na tle żywnościowym, powodujący masowe zachorowania na cukrzycę i objawy towarzyszące. Szkoda, że artykuł na stronie vismaya-maitreya jeszcze jest niedokończony, bo autor nie doszedł jeszcze do żadnych praktycznych wniosków, ale będę śledził ciąg dalszy.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 lut 2010, 10:45 
Easy_Rider pisze:
@Wyspa, mila - dzięki za linki. Co do tej metody leczenia cukrzycy opartej na diecie wegańskiej - może jest skuteczna jako terapia w krótkim okresie czasu, ale trudno byłoby mi z tym żyć przez lata i nie wiadomo, jak by na to zareagował organizm.


Weganie nie chorują na cukrzycę...w ogóle na nic nie chorują, znam vegan i cieszą się doskonałym zdrowiem od bardzo wielu lat.



Na górę
   
 
 
Post: 10 lut 2010, 10:56 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 paź 2009, 15:04
Posty: 58
Płeć: mężczyzna
redmuluc pisze:
Weganie nie chorują na cukrzycę...w ogóle na nic nie chorują, znam vegan i cieszą się doskonałym zdrowiem od bardzo wielu lat.

To pewnie znasz młodych wege. Ja znam takich co to mają już "swoje lata" i niestety choroby a nawet operacje. Jeden jest nawet dość otyły. Zawsze mnie zastanawiało jak on się utuczył na tych warzywach. ;)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 lut 2010, 11:28 
dr02d2u pisze:
redmuluc pisze:
Weganie nie chorują na cukrzycę...w ogóle na nic nie chorują, znam vegan i cieszą się doskonałym zdrowiem od bardzo wielu lat.

To pewnie znasz młodych wege. Ja znam takich co to mają już "swoje lata" i niestety choroby a nawet operacje. Jeden jest nawet dość otyły. Zawsze mnie zastanawiało jak on się utuczył na tych warzywach. ;)


Niekoniecznie, niektórzy są o wiele starsi i są veganami od 20 lat i naprawdę wyglądają świetnie. Jak ktoś przechodzi na dietę vege po laaatch zaniedbań, po ciężkich operacjach (ze strachu) to no cóż ..."indyk myślał o niedzieli".
Ci goście są na vege z nakazu buddyzmu i nikt tam nawet nie śmie dyskutować o tym czy to słuszne czy nie.

Obrazek
Obrazek

Co potrafią robić ... najtrudniejsze treningi komandosów to dla nich zaledwie rozgrzewka. :D
Tylko zaczynają od qigong w wieku 4, 6 lat co stanowi podstawę zdrowia na całe życie. Jeśli ktoś zachoruje... to śmieją się z niego że nie opanował podstawowego zestawu ćwiczeń dla dzieci.
Ich dieta jest jak na nasze standardy bardzo skromna.

Treningi, umiejętności i dieta mnichów z klasztoru Shaolin:

Shaolin Kung Fu (exploding the meat myth)
phpBB [video]



Na górę
   
 
 
Post: 10 lut 2010, 12:35 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 paź 2009, 15:04
Posty: 58
Płeć: mężczyzna
redmuluc, jednak to o czym teraz piszesz dotyczy już nie tylko samej diety, ale całego trybu życia i praktyki fizyczno-duchowej.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 lut 2010, 12:47 
dr02d2u pisze:
redmuluc, jednak to o czym teraz piszesz dotyczy już nie tylko samej diety, ale całego trybu życia i praktyki fizyczno-duchowej.


Tak...jakby nie patrzeć dieta jest ważna, bo daje ci siły do praktyki fizyczno-duchowej.
To jest ze sobą powiązane.
Jakby to wyjaśnić...przekonania, urazy, depresja, siedzenie przed TV i chodzenie do kościoła (w sensie brak duchowości) jak owca, nie przyczynią się do poprawy stanu zdrowia. Psychika jest silniejsza i to co naprawisz dietą możesz zniszczyć swoim negatywnym nastawieniem i na odwrót, zła dieta może powodować negatywne nastawienie. "Jak zatruta krew, to i zatrute myśli..."

Tu potrzeba czegoś więcej...zmiany świadomości i stylu życia. Bo tak naprawdę jedzenie nie jest nam potrzebne, energię generujemy w inny sposób czego przykładem są właśnie ci mnisi. Mnich i cukrzyca, hot-dogi, chipsy, TV, coca-cola - zapomnij :lol: Zła dieta z kolei może zniszczyć ich pracę, to jest wszystko ściśle związane.



Na górę
   
 
 
Post: 16 lut 2010, 6:03 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lut 2010, 8:35
Posty: 66
Płeć: kobieta
dr02d2u pisze:
To pewnie znasz młodych wege. Ja znam takich co to mają już "swoje lata" i niestety choroby a nawet operacje. Jeden jest nawet dość otyły. Zawsze mnie zastanawiało jak on się utuczył na tych warzywach.

Jedzenie warzyw nie doprowadzi do otylosci. Rowniez znam wegetarian "przy kosci". Wiem jednak, ze bardzo lubia slodycze. Problemem sa slodycze z makabryczna zawartoscia chemii i inne produkty przetworzone chemicznie, a nie dieta wegetarianska.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 mar 2010, 10:24 
Offline
Master Mason * 3rd Degree
Master Mason * 3rd Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 maja 2009, 18:32
Posty: 28
Easy_Rider,

link do sklepu z sokiem Noni za 80zł-
http://freedelikatesy.pl/index.php?page ... e=&x=0&y=0



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 15 mar 2010, 18:48 
Offline
Secret Master * 4th Degree
Secret Master * 4th Degree

Rejestracja: 15 lut 2010, 20:22
Posty: 39
saJms pisze:
Hejka,

Czy ktoś mógłby mi podać kilka ciekawych stron z przepisami na zdrowe żarcie? Jestem w tym temacie kompletnie zielony... nie znam żadnych stron, żadnych przepisów, czy to na soki czy na potrawy.

Jeśli ktoś z Was zna albo wymyśla sam i chciałby się podzielić to zapraszam...

Głównie chodzi mi o kombinacje soków, ponieważ nie dawno zakupiłem sokowirowke i mam ochote z niej korzystac. Nie ważne, czy to będzie mieszanka marchewki z czarnoziemem - jeśli ma to 'uzdrawiać' - proszę bardzo o pomoc. :b



oto storna o weganizmie i fruktarianizmie
//www.surawka.republika.pl/
- jest tam mnostwo przepisow m.in. na soki i drinki



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 15 mar 2010, 23:20 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lis 2009, 20:04
Posty: 536
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: mężczyzna
Polecę coś co polecił mi admin(pozdrawiam :hejka: )
http://puszka.pl/

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 mar 2010, 9:18 
Offline
Secret Master * 4th Degree
Secret Master * 4th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sty 2010, 19:46
Posty: 37
Czosnek – wszechstronny lek

Właściwości dezynfekujące czosnku znane są już od ponad 4500 lat. Działanie dezynfekujące czosnku jest tak silne, że podobno wystarczą 3 minuty, aby sok czosnku zniszczył kolonię bakterii. Przed erą antybiotyków czosnek był w powszechnym użyciu jako chroniący przed chorobami zakaźnymi, mającymi charakter epidemii – cholerą, dżumą, durem brzusznym, durem plamistym, grypą i innymi.

Obecnie stosuje się surowice, szczepionki oraz antybiotyki, które oprócz objawów niepożądanych, powodują uodpornienie wielu szczepów bakterii, czego nigdy nie ma po zastosowaniu czosnku. Jest przy tym bardzo mało toksyczny dla człowieka. Nie jest wskazany jedynie dla osób z niskim ciśnieniem krwi, w ostrym nieżycie żołądka i jelit oraz dla matek karmiących.

Dokuczliwy zapach, jaki występuje przez pewien czas po jego spożyciu, można zmniejszyć jedząc jednocześnie świeże liście pietruszki, selera lub estragonu lub żując jabłko, gumę do żucia z chlorofilem albo kilka ziaren kawy. Dostępne na rynku gotowe preparaty czosnkowe mają wprawdzie tylko słaby zapach, ale im są bardziej bezwonne, tym z reguły są mniej skuteczne.

Czosnek surowy ma silniejsze działanie przeciwbakteryjne. Gotowanie nie zmniejsza jednak innych właściwości czosnku, takich jak działanie przeciwzakrzepowe i ochronne na układ krążenia. Gotowanie i smażenie nie upośledzają też działania czosnku na układ trawienny oraz właściwości przeciwrakowych.

Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek i jego przetwory maja udowodnione wynikami wielu badań wszechstronne i skuteczne działanie. Przede wszystkim działają bakteriobójczo, niszczą liczne drobnoustroje, drożdże, grzyby i wirusy. Wywiera również znaczące działanie na przewód pokarmowy, gdyż zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pobudza wytwarzanie żółci i ułatwia jej przepływ, wzmaga przyswajanie składników pokarmowych, hamuje nadmierną fermentację, umożliwia swobodne odchodzenie gazów. Zabija również pasożyty jelitowe, zwłaszcza owsiki, glisty a nawet obezwładnia tasiemce.
Znane jest też korzystne działanie czosnku na układ krążenia przez obniżanie ciśnienia krwi i w pewnym zakresie normalizację czynności dynamicznych serca, nieznaczne zwiększenie siły skurczu i zwolnienia pulsu do poziomu fizjologicznie uzasadnionego. Duże znaczenie ma działanie przeciwmiażdżycowe czosnku, wskutek obniżania poziomu cholesterolu i kwasów tłuszczowych we krwi.
Czosnek działa również skutecznie na drogi oddechowe, gdyż zmniejsza skurcze i stan zapalny, niszczy bakterie, pobudza wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie, a także łagodzi uczucie duszności. Najskuteczniejsze pod tym względem są świeżo utarte lub pokrojone ząbki czosnku lub wyciśnięty sok.
Poza tym czosnek ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwreumatyczne, a nawet w pewnym sensie przeciwnowotworowe wskutek właściwości wirusobójczych, zwiększających ogólną odporność organizmu i moczopędnych.

Lecznicze przepisy I

Starochiński lek z czosnku

300 g czosnku
200 ml spirytusu

Czosnek oczyścić, umyć, posiekać i zgnieść w drewnianym moździerzu. Przełożyć do butelki, zalać spirytusem, zakorkować i odstawić na 10 dni w chłodne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. Po 10 dniach dokładnie przecedzić przez podwójną gazę lub bardzo gęste sitko. Przechowywać w lodówce. Nalewkę spożywamy w postaci kropli, 3 razy dziennie w 50 ml mleka lub kefiru, przed posiłkiem.
Przeprowadzając kurację najpierw przyzwyczajamy organizm do czosnku, zaczynając od 1 kropli i stopniowo zwiększając do 17, czyli:
1szy dzień – przed śniadaniem 1 kropla, przed obiadem 2 krople, przed kolacją 3 krople
2gi dzień – przed śniadaniem 4 krople, przed obiadem 5 kropli, przed kolacją 6 kropli itd. aż do 17 kropli (6. dzień). Potem dawkę zmniejszamy, zaczynając od 17 kropli aż do 1 kropli w 12tym dniu kuracji.
Po takim przyzwyczajeniu organizmu możemy stosować już pełną dawkę 25 kropli 3 razy dziennie, nadal przed posiłkami w 50 ml mleka lub kefiru. Kontynuujemy kurację aż do zużycia przygotowanej porcji.

Kurację można powtórzyć po 5 latach.
Stosuje się ją w stanie przedzawałowym, przeciwko miażdżycy, stenokardii, udarowi mózgu i nowotworom. Ponadto likwiduje w organizmie złogi tłuszczu i zwapnienia, ułatwia przemianę materii, uelastycznia naczynia krwionośne, eliminuje szum w głowie, działa na poprawę wzroku, i ogólnie odmładzająco na organizm

Czosnek przeciw miażdżycy

1 filiżanka mleka
2 ząbki czosnku

Czosnek posiekać, zgnieść i gotować w mleku przez 5 minut. Pic po 1 filiżance dziennie.

Olej czosnkowy przy miażdżycy

Zgnieść ząbki ze średniej wielkości główki czosnku, zalać szklanką nie rafinowanego oleju słonecznikowego i odstawić do lodówki na 24 godziny. Łyżeczkę otrzymanej mikstury zmieszać z łyżeczką soku z cytryny. Zażywać 3 razy dziennie przed jedzeniem przez 2-3 miesiące.

Lecznicze przepisy II

Czosnek na podwyższone ciśnienie

*1 główka czosnku 1/2 l wody, 3 cytryny - Gotować czosnek z wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić. Wlać płyn do butelki i dodać sok z cytryn. Pic codziennie po kieliszku na czczo.

*Zmiażdżyć 1 ząbek czosnku i zalać go na noc szklanką przegotowanej zimnej wody. Wypić rano przed śniadaniem.

Zupa z czosnku przy podwyższonym ciśnieniu

5-6 ząbków czosnku
trochę oliwy z oliwek
1,5 l mleka
2 żółtka
sól, pieprz

Posiekać czosnek i podsmażyć na oliwie, zalać mlekiem. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i , mieszając, dodać żółtka. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z grzankami z chleba.

Czosnek na podwyższone ciśnienie

1 główka czosnku 1/2 l wody
3 cytryny

Gotować czosnek z wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić. Wlać płyn do butelki i dodać sok z cytryn. Pic codziennie po kieliszku na czczo.

Wyciąg z czosnku bezwonny

30 ząbków czosnku obrać z łusek, posiekać bardzo drobno lub utrzeć na miazgę, ewentualnie zmiksować w 1 l przegotowanej chłodnej wody, dodać sok z 500 g cytryn, wymieszać, rozlać do małych słoików z przykrywkami i przechowywać w lodówce. Pic po 1 łyżeczce lub 1 łyżce stołowej 1-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkami. Przy dłuższym stosowaniu kontrolować ciśnienie krwi – dotyczy to zwłaszcza osób z niskim ciśnieniem. Wyciąg ma wszystkie działania czosnku.

Nalewki na czosnku

*200 g czosnku, 1 l alkoholu 60 proc. - Obrany ze skórki i posiekany czosnek zalać alkoholem i odstawić w zamkniętym naczyniu na 10 dni. Przecedzić. Dawkowanie: 20-30 kropli 2-3 razy dziennie przeciwko nicieniom i innym chorobom wymienionym wyżej.

*50g zmiażdżonego czosnku zalać 150g koniaku. Odstawić w zamkniętym naczyniu na 14 dni. Po tym czasie przecedzić i pić dwa razy dziennie, dwie godziny po jedzeniu, po 25 kropli w kieliszku, dodając nieco przegotowanego mleka. Nalewka ma zastosowanie przy nadciśnieniu tętniczym i podwyższonym cholesterolu.

Czosnek w plasterkach

Pokroić 1-2 ząbki czosnku na plasterki i nie rozgryzając w ustach połknąć, popić 1/4 szklanki wody i wkrótce zjeść posiłek. Zapewnia to bezwonny oddech, natomiast nie zmniejsza skuteczności działania. Jeśli jednak czosnek ma działać w jamie ustnej, wówczas najlepiej jest plasterki lub miazgę położyć na cienki chleb posmarowany masłem i powoli żuć. Nie uniknie się przykrego zapachu, ale zwiększa to skuteczność, zwłaszcza w stanach ropnych.

Lecznicze przepisy III

Ocet z czosnku

50 g czosnku
100 g octu

Posiekać czosnek, zalać octem i odstawić na 10 dni.
Dawkowanie: 20-30 kropli 2-3 razy dziennie przeciwko biegunce i innym chorobom wymienionym wyżej.

Przeciwko biegunce

Czosnek rozgnieść albo posiekać, wymieszać z natką pietruszki i masłem i używać do chleba. Można także posiekać 5-6 ząbków czosnku, zalać szklanką wody i odstawić na noc, a następnie przecedzić. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance. Taki sam ekstrakt stosuje się do przepłukiwania dziąseł przy paradentozie.
Przeciwko przeziębieniu pęcherza moczowego

Kilka ząbków czosnku ugotować w 100-200 ml wody, przecedzić i codziennie rano pić przez kilka dni.

Przeciwko zapaleniu pęcherza moczowego

3 główki czosnku
400 ml białego wina

Drobno posiekany czosnek gotować w winie przez 10 minut, odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić przed spaniem po 1 szklaneczce ciepłego wina przez 3 tygodnie. Oprócz tego należy pić napar z jęczmienia lub owsa.

Przeziębienie – zapobiegawczo

*24 duże ząbki czosnku i 3 całe dobrze umyte cytryny (przeciąć na 4 części i usunąć pestki) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wszystko zalewamy litrem przegotowanej i ostudzonej wody i zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny w chłodnym miejscu. Przecedzamy i zlewamy do butelek z ciemnego szkła. Pijemy 1-2 kieliszki dziennie.

*Ugotować na parze 4-6 ząbków czosnku bez zdejmowania błoniastej osłonki, którą usuwamy po ugotowaniu. Zjadać codziennie przed snem całą porcję dokładnie przeżuwając. Kurację przeprowadzać 2 razy w roku przez 2 tygodnie.

Przeziębienie

*Obrane ząbki czosnku (dorośli 50-60 g, dzieci 1-5 lat – 25 g, 5-15 lat – 40 g) zalać 250 ml wrzącej wody i moczyć przez 12 godzin. Dzieciom do 12 lat podawać po 1 łyżeczce a starszym i dorosłym po 1 łyżce stołowej

*2-4 ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Zalać szklanką gorącego mleka, dodać 1 łyżeczkę miodu. Pić codziennie przed snem.

Czosnek na bezsenność

25 kropli nalewki czosnkowej rozpuścić w szklance letniej wody, dodać pół łyżeczki miodu i wypić przed snem.

Wywar z czosnku na problemy z trawieniem

25 g czosnku
1 l wody lub mleka
Czosnek gotować z wodą lub mlekiem przez 15 minut, przecedzić. Pić 2 szklanki dziennie na lepsze trawienie, przeciwko biegunce, podwyższonemu ciśnieniu i gazom.

Lecznicze przepisy IV

Czosnek na pasożyty jelitowe

*Codziennie na czczo pół godziny przed posiłkiem należy wypić filiżankę mleka zagotowanego z kilkoma drobno pokrajanymi ząbkami czosnku. Kuracja trwa 14 dni.

*Dorośli 15-20 kropli nalewki na alkoholu rozcieńczonej wodą 3 razy dziennie.

*3-4 ząbki czosnku gotować 20 minut w 0,25 l wody lub mleka. Pić 2 razy dziennie po szklance przez 3-4 dni. Po miesiącu powtórzyć kurację.

*3-4 ząbki czosnku zalać filiżanką gorącej wody lub mleka. Moczyć przez noc. Wypić nazajutrz na czczo. Stosować przez 3 tygodnie.

*Owsiki I – Rozetrzeć 5-8 ząbków czosnku, zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej, wstrząsnąć i przecedzić. Używać do lewatyw.

*Owsiki II – 1 główkę czosnku oczyścić i posiekać, zaparzyć 1 l wody lub mleka i po ostudzeniu (najlepiej letni) wykorzystać do lewatywy. Zaleca się również jadanie dużej ilości czosnku.

Wyciąg olejowy z czosnku na zapalenia skóry i hemoroidy

Do 50 g obranych z łusek i utartych na miazgę ząbków dodać 200 ml oliwy lub innego oleju roślinnego i pozostawić w zamkniętym słoiku na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej, często wstrząsając. Chronić od światła. Następnie dodać zawartość 5 kapsułek Wit. E i wymieszać. Stosować zewnętrznie do smarowania i okładów w różnych uszkodzeniach i zakażeniach skóry. W przypadku hemoroidów przykładać na noc wacik nasycony wyciągiem – regularnie przez tydzień.
Wyciągiem olejowym nacierać też skórę z krostami 3-4 razy dziennie.

Czosnek na trudno gojące się rany

Sok z czosnku, mieszaninę soku z czosnku i miodu albo nalewkę z czosnku wykorzystuje się przy leczeniu trudno gojących się ran i ropiejących wrzodów. Okłady należy zmieniać kilka razy dziennie.

Wyciąg glicerynowy przy infekcji pochwy

Do 100 ml gliceryny dodać miazgę z 50 g czosnku, zmiksować i pozostawić na tydzień w zamkniętym słoiku. Przecedzić, uzyskanym płynem nasączać tampony z waty i umieszczać w pochwie 1-2 razy dziennie przy zakażeniu rzęsistkiem, drożdżami lub grzybami

Czosnek na bóle reumatyczne

Obolałe miejsca masować mieszaniną rozgniecionego czosnku i oliwy z oliwek. Chorym na reumatyzm zaleca się regularne jadanie świeżego lub gotowanego czosnku.
Bóle reumatyczne łagodzi też nacieranie octem czosnkowym.

Na pogryzienia przez insekty

Stosuje się sok albo nalewkę czosnkową, którą należy zwilżyć miejsce ugryzienia

Czosnek na odciski

*Rozgnieść ząbki czosnku i otrzymaną masę położyć na odcisk. \powtarzać czynność codziennie przez 15 dni. W tym samym celu można także wykorzystać ząbek czosnku przypieczony w piekarniku. Najprościej jednak jest natrzeć kilka razy dziennie odcisk przekrojonym ząbkiem czosnku.

*Do ciepłej osolonej wody wrzucić drobno pokrojony czosnek i moczyć w niej nogę, na której znajduje się odcisk. Odcisk powoli złuszczy się a czop także zginie.

Bulion czosnkowy

Nie wystrasz się, widząc w przepisie główkę czosnku. Czosnek, który na surowo terroryzuje otoczenie swoim zapachem, staje się delikatny i łagodny, gdy jest powoli gotowany w zupie. Więc zdobądź się na odwagę i spróbuj tej zupy.

Składniki:
1,5 l wywaru z obierek ziemniaczanych (patrz przepis wyżej)
1,5 łyżki oliwy z oliwek
pół listka laurowego
główka czosnku, podzielonego na ząbki i obranego
1/4 łyżeczki tymianku
odrobina szałwii

Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki i gotuj powoli na małym ogniu przez 30-45 minut. Wyjmij czosnek i liść laurowy.
Możesz podawać jako czysty bulion z gotowanym makaronem, kładzionymi kluskami, ryżem, uszkami.
Możesz też w czasie gotowania dorzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, groszek, ziemniaki pokrojone w kostkę, cukinie pokrojoną w plasterki i serwować jako inną zupe. Możesz tez użyć tego bulionu do gotowania sosów, risotto lub zup-kremów.

Czosnek jako przyprawa kuchenna

Największą sławą cieszy się w kuchni południowo-europejskiej, zwłaszcza francuskiej. Stosowany jest w większości pikantnych dań, gorących i zimnych. Jest nieodzownym dodatkiem do duszonych mięs, do przyprawiania żurów i czerwonego barszczu, pieczeni baraniej i wieprzowej. Stosowany jest również w mieszankach różnych warzyw, przyprawia się nim sosy i zieloną sałatę. Można dodawać go do twarogu, szpinaku, kotletów siekanych i placków ziemniaczanych.

Ząbkiem czosnku nacieramy salaterkę, aby nadać lekkiego pikantnego zapachu sałatkom, jeden lub dwa ząbki czosnku dodajemy do sosów i marynat lub do oliwy czy octu. Rozcieramy go z masłem do pieczenia francuskich grzanek, mięsa lub ryby z rusztu. Pokrojone ząbki czosnku wtykamy w mięso przed upieczeniem.

Dzięki duszeniu w tłuszczu, czosnek traci nieco swój specyficzny aromat i staje się łagodniejszy. Przykry zapach wydzielający się po zjedzeniu czosnku można częściowo złagodzić, spożywając jednocześnie świeżą natkę pietruszki, selera lub lubczyku.
LINK



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group