Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 23 lip 2019, 4:42

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
Post: 22 sty 2019, 19:00 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 10 gru 2018, 10:56
Posty: 7
Płeć: kobieta
R4M30 pisze:
O szkodliwości takich czy innych form witamin, ich wpływie na wynik pomiaru można przeczytać w temacie, do którego link pojawił się już dwa razy:
http://bow1.pl/viewtopic.php?f=1&t=87
Jeśli nie masz problemu z wykonaniem badań, możesz wykonać następujące badania:
- poziom homocysteiny
- poziom wit. B12
- poziom kwasu foliowego
- poziom D3


Witajcie.
Dawno mnie nie było, ale nie robiłam badań więc nie pisalam.
Mam badania:
- witamina B12: 315 pg/ml [ 197-771 ]
- kwas foliowy: 13,69 ng/ml [ 3,89 - 26,80 ]
- homocysteina: 6,3 umol/L [ 4,7 - 12,6 ]
- OB: 4 mm/h [ 0-15 ]

Witaminy D nie mam, ale mam skierowanie i mogę zrobić badanie dopiero w marcu.
Krótko o moim samopoczuciu: rewelacja. Raz miałam atak w święta Bożego Narodzenia, ale nosiłam dużo ciężkich butelek i przesiliłam ręce po prostu. Atak był silny, trwał 3 dni, ale potem po prostu przeszło.

Co biorę od grudnia:
ALA co 2h + wit C z każdą dawką ALA w cyklach 3-dniowych
wit D 2x dziennie w sumie 20 tyś jedn.
wit E 2x dziennie w sumie 800 IU (mix tokoferoli)
wit B3 3x dziennie w sumie ok 1500mg (kwas nikotynowy)
selen 2x dziennie w sumie 200mcg (l-selenometionina)
witamina B-complex 2x dziennie (dość wysokie dawki w dobrych formach, np. metylokobalamina 25mg i foliany - 25mg)
cynk - 1x dziennie 65mg
magnez + b6 - wieczorem 2x w odstepie 1-2h, w sumie 200mg jonów magnezu + 4mg B6
bor - w sumie 10mg
MSM jak mi sie przypomni

Zbieram się do zakupienia Betainy HCl


EDIT:
Przypomniałam sobie, że badałam b12 i kwas foliowy 2 lata temu, w kwietniu 2016 roku. Byłam wtedy w ostrym rzucie, wszystkie stawy zajęte i ledwo chodziłam. Potem w czerwcu trafiłam do szpitala.
Do czego zmierzam - wyniki były robione w tym samym laboratorium, nic wtedy nie suplementowałam oprócz MSM i byłam na diecie bez mięsa, cukru, ale gluten spożywałam. Wyniki przedstawiały się tak:

- witamina B12: 392 pg/ml [ 197-771 ]
- kwas foliowy: 4,26 ng/ml [ 3,89 - 26,80 ]
- żelazo: 31 [ 31-47]

Zastanawia mnie różnica odnośnie b12, myślicie że po chemioterapii tak mnie przetrzebiło?
15 kwietnia tego roku to będzie rok bez metotrexatu, który brałam dokładnie 18 miesięcy.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 22 sty 2019, 19:00 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 24 sty 2019, 21:03 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 28 maja 2016, 11:53
Posty: 102
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Nie mam doświadczenia z tego typu wynikami. Nie wiem, jak niski powinien być poziom witaminy B12 i kwasu foliowego aby spowodować zwiększenie poziomu homocysteiny, ale poziom homocysteiny masz dobry, wydaje się być aż za dobry.
Bow1 pisze:
Niski poziom homocysteiny może też świadczyć o niskim poziomie Ft3 w takim przypadku trzeba podrasować tarczycę.
Znowu, nie wiem jak silny wpływ może mieć poziom FT3 na poziom homocysteiny, ale poziom FT3 masz nie najwyższy.

Bow1 pisze:
Kiedy leczyłem mamę z Alzheimera podnieśliśmy poziom B12 (metylokobalamina) do 10 000 ale nie ma potrzeby dochodzić aż do takiego poziomu. W zupełności wystarczy 2000.
Dawki metylokobalaminy zależą od jej poziomu (optymalny 2000) oraz od poziomu homocysteiny.
eveliyah pisze:
Co biorę od grudnia:
witamina B-complex 2x dziennie (dość wysokie dawki w dobrych formach, np. metylokobalamina 25mg i foliany - 25mg)
Metylokobalaminy 'solo' w dużej dawce jest 5mg, a folianów 0,8mg, więc dawek, jakie napisałaś, nie możesz mieć w tym B-complexie. Poziomu B12 nie podniesiesz, stosując tylko tą z B-complexu, zwłaszcza przy problemach z trawieniem.

Razem z witaminą D3, powinno się brać jeszcze witaminę K2 i witaminę A.
Temat Wit K2, osteoporoza, nadciśnienie tętnicze itd.
http://www.bow1.pl/viewtopic.php?f=1&t=91
Jeśli nie masz nic przeciwko, możesz stosować większe dawki witaminy D3.
Farmakologia dla studentów medycyny i lekarzy pisze:
U dzieci nie obserwuje się objawów toksycznych jeszcze przy codziennym stosowaniu witaminy D w dawce 10 000 IU na kilogram masy ciała.

eveliyah pisze:
magnez + b6 - wieczorem 2x w odstepie 1-2h, w sumie 200mg jonów magnezu + 4mg B6
Magnez najlepiej przyjmować w postaci proszku- unikamy wtedy zjadania dodatków. Dodatkowo, B6 jest zapewne w nie najlepszej formie w takim complexie. B6 najlepiej czerpać z B-complexu lub 'solo', w formie P-5-P.

eveliyah pisze:
selen 2x dziennie w sumie 200mcg (l-selenometionina)
Bow1 pisze:
Najlepszy selen jest w orzechach brazylijskich. Selen w kaps często po przekroczeniu nawet niewielkich dawek bywa toksyczny natomiast ten z orzechów nigdy nie jest szkodliwy.
100mcg selenu dziennie jest chyba wystarczającą dawką.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 25 sty 2019, 12:37 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 10 gru 2018, 10:56
Posty: 7
Płeć: kobieta
R4M30 pisze:
Metylokobalaminy 'solo' w dużej dawce jest 5mg, a folianów 0,8mg, więc dawek, jakie napisałaś, nie możesz mieć w tym B-complexie. Poziomu B12 nie podniesiesz, stosując tylko tą z B-complexu, zwłaszcza przy problemach z trawieniem.

Właśnie tak patrzę i pomyliłam się z tą b12. Forma metylokobalamina ale w dawce 100µg. Myślisz, że powinnam zakupić pastylki do ssania solo? Znalazłam dawkę 1000µg lub 500µg.
A folianów mam 400µg.

R4M30 pisze:
Razem z witaminą D3, powinno się brać jeszcze witaminę K2 i witaminę A.
Temat Wit K2, osteoporoza, nadciśnienie tętnicze itd.
http://www.bow1.pl/viewtopic.php?f=1&t=91
Jeśli nie masz nic przeciwko, możesz stosować większe dawki witaminy D3.

Do każdej kaspułki witaminy D 10 000 IU biorę witaminę K2MK7 w ilości 300 µg. Obecnie biorę taki zestw 2x dziennie.
Sugerujesz, że powinnam zacząć brać np 30 000 IU dziennie?

R4M30 pisze:
eveliyah pisze:
magnez + b6 - wieczorem 2x w odstepie 1-2h, w sumie 200mg jonów magnezu + 4mg B6
Magnez najlepiej przyjmować w postaci proszku- unikamy wtedy zjadania dodatków. Dodatkowo, B6 jest zapewne w nie najlepszej formie w takim complexie. B6 najlepiej czerpać z B-complexu lub 'solo', w formie P-5-P.

B6 mam w kompleksie właśnie w takiej formie.
Magnez mam apteczny w formie myślę dobrej, bo to cytrynian. Ale jak go skończę to rozważam właśnie sproszkowny jabłczan magnezu bądź cytrynian.

R4M30 pisze:
eveliyah pisze:
selen 2x dziennie w sumie 200mcg (l-selenometionina)
Bow1 pisze:
Najlepszy selen jest w orzechach brazylijskich. Selen w kaps często po przekroczeniu nawet niewielkich dawek bywa toksyczny natomiast ten z orzechów nigdy nie jest szkodliwy.
100mcg selenu dziennie jest chyba wystarczającą dawką.

Biorę tyle selenu bo przygotowuję się do sporządzenia własnego płynu Lugola i spożywania go w kroplach. Z tymi orzechami to nie wiem, bo ponoć różne orzechy zawierają różne ilości selenu i tak naprawdę nie wiadomo ile selenu mogą zawierać + kwestia pleśni w orzechach?
Jod zamierzam brać w dni, w które nie będę przyjmować R-ALA + witamina C, bo ponoć nie można łączyć wit C i płynu Lugola.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 25 sty 2019, 20:18 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 28 maja 2016, 11:53
Posty: 102
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
eveliyah pisze:
Forma metylokobalamina ale w dawce 100µg. Myślisz, że powinnam zakupić pastylki do ssania solo? Znalazłam dawkę 1000µg lub 500µg.
Brałaś jakiś czas B-complex z dawką 100µg metylokobalaminy i pozytywnego wpływu na poziom B12 nie widać. Najlepiej zaopatrzyć się w pastylki z dawką 5000mcg (5mg). Napotkałem się na opis jednego z wyników B12:
Bow1 pisze:
izabela pisze:
B12 415 pg/ml, D3 46,95.

B12 i D3 jest malutko.

eveliyah pisze:
Do każdej kaspułki witaminy D 10 000 IU biorę witaminę K2MK7 w ilości 300 µg. Obecnie biorę taki zestw 2x dziennie.
Sugerujesz, że powinnam zacząć brać np 30 000 IU dziennie?
Chyba nie ma przeciwwskazań, żeby dojść do dawki nawet 10x30000 IU.
Bow1 pisze:
Poziom 25(OH)D3 właściwie nie ma znaczenia. Znaczenie mają dawki one po prostu muszą być wysokie by stały się lecznicze.
Ja suplemntowałem po 500 tyś IU dziennie i osiągnąłem po 45 dniach poziom 600 ng/ml
O_l_O pisze:
Ja ponad milion IU brałem / dzień i żadnych skutków ubocznych nie było. Za to bóle lędźwiowe po ... uwaga 1! dniu przeszły.
Cytuj:
Ludzie, którzy zapadają na nowotwory najczęściej mają niski lub bardzo niski poziom witaminy D3

Dawniej witamina D3 była bardziej powszechnie stosowana, podawano ją w miligramach, jednak nowe normy dawkowania, które się pojawiły jeszcze przed wojną (1 IU to 0,000025 milligrama) spowodowały, że spożycie spadło drastycznie. Efekty znamy wszyscy, a dodatkowo rozsiewane są plotki o toksyczności tej witaminy przy dziennych dawkach już nawet 5000 IU co jest wierutną bzdurą. Sporym zaskoczeniem, o którym mówił Pan Bogusław są poziomy D3 (wg metabolitu 25 OH), od których leczenie zaczyna być naprawdę skuteczne i to wielu chorób, m.in. takich jak hashimoto (ha, zaskoczenie?) – te poziomy to 250 i więcej….

Żeby była jasność: nie chodzi tu o to kto zalicytuje większe spożycie witaminy D3, a jedynie o pokazanie jak ważna jest ta witamina w procesach zdrowienia, co ma swoje potwierdzenie i odzwierciedlenie w osobach, które przeszły taką kurację. Tak, zapewne znajdziecie badania, że poziom powyżej 140 może już zabić i być śmiertelny. Niestety jakoś nie ma to potwierdzenia w praktyce, czego dowodem jest Pan Bogusław z poziomem sięgającym 359.

Pamiętacie Jerzego Ziębę, który podczas Rewolucji Zdrowia na naszych oczach wypijał całą “pipetę” D3, w której pewnie było ze 100.000 IU? Nie wygląda na chorego. Pan Bogusław przyjmuje, że powinno się przyjmować 1000 IU na… każdy kilogram masy ciała! Oczywiście nie przez cały czas, ale w stanach chorobowych – obowiązkowo.
http://www.bow1.pl/viewtopic.php?f=1&t=35

Z selenem chodziło mi o to, że nie należy z nim przesadzać, tak samo jak z płynem Lugola.
Bow1 pisze:
Witamina C neutralizuje jod więc godzinę przed jodem i godzinę po nie można brać wit C.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group