Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 22 lut 2020, 20:36

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: 03 kwie 2011, 13:47 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2010, 23:29
Posty: 1780
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
Chipsy z buraków, paluszki z marchewki

Buraki, czerwona kapusta, marchew. Nie, to nie składniki zupy jarzynowej, a... surowce do produkcji chipsów. Firma Frito-Lay zamierza nimi w USA zastąpić sztuczne składniki, m.in. barwnik FD&C Red 40. Czy konsumenci w Polsce również byli karmieni sztucznymi dodatkami?
W Stanach Zjednoczonych obecność sztucznych dodatków nie jest niczym specjalnym. Jednak w trosce o zdrowie konsumentów i propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych Frito-Lay zmienia przepisy. Do końca roku połowa sprzedawanych przez firmę przekąsek ma być wytworzona z naturalnych składników.


Frito-Lay chce zmniejszyć wykorzystywanie przy produkcji takich składników jak glutaminian sodu czy kwas glutaminowy. Spółka pracuje jednak nad tym, aby konsumenci nie odczuli zmian smaku. Na pierwszy ogień idą takie produkty jak SunChips, Rold Gold, chipsy Lay's oraz Tostitos.

Jednak specjaliści ds. żywienia podchodzą sceptycznie do zmian składników. Uważają oni, iż zawartość tłuszczu czy węglowodanów (w tym cukru) zbytnio się nie zmieni.
- Ważne jest, aby zmniejszyć zawartość tłuszczu, cukru i soli. Cała reszta to czysty marketing - twierdzi David Kessler, były członek Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) dla Wall Street Journal.

Niektóre ze składników naturalnych kosztują nawet o 35 proc. więcej niż ich sztuczne odpowiedniki, twierdzi Frito-Lay. Jednak na pytanie zadane wprost, czy wzrost cen składników przełoży się na końcowy koszt produktu, firma odmówiła WSJ komentarza.

A co znajduje się w polskich przekąskach?
- W chipsach Lays oferowanych w Polsce nie stosujemy żadnych konserwantów, sztucznych barwników i sztucznych aromatów od ponad 2 lat - mówi WP Małgorzata Skonieczna, dyrektor ds. korporacyjnych we Frito Lay. - Ten sam produkt oferowany w rożnych miejscach na świecie różni się od polskiego chipsa Lays składem przypraw czy rodzajem używanego oleju.

W Polsce sprzedawane są takie produkty Frito-Lay, jak różne rodzaje chipsów Lays, Twistos czy Cheetos.
Przejdź do archiwum wiadomości z branży "Żywność i rolnictwo" »
Autor:
Michał Jankowski
Redaktor Serwisów Ekonomicznych Wirtualnej Polski


http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Chipsy-z-burakow-paluszki-z-marchewki,wid,13276128,wiadomosc.html

_________________
Obrazek

http://www.prisonplanet.pl/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 03 kwie 2011, 13:47 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 03 kwie 2011, 14:07 
Zdrowe to może nie ale przynajmniej mniej szkodliwe również dietetycznie. Nie wydaje mi się żeby warzywa przetworzone w taki sposób miały jeszcze jakiekolwiek witaminy czy wartości odżywcze no ale przynajmniej bez konserwantów. I tak b. rzadko jem chipsy, jedynie okazyjnie. Ale zawsze to jakiś krok we właściwym kierunku. Skoro już produkują a konsumenci konsumują to przynajmniej niech nie szkodzi jeśli nie pomaga.



Na górę
   
 
 
Post: 03 kwie 2011, 14:28 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2010, 23:29
Posty: 1780
Płeć: mężczyzna
No ale trzeba ich docenić za to że chcą usunąć wyżeracz mózgu glutaminian sodu

Cytuj:
GLUTAMINIAN SODU - KOLEJNA
ZJADANA PRZEZ NAS TRUCIZNA


Mowa jest o Glutaminianie Sodu kod E-621, uznawany, jako 5 smak, inaczej „umami” – jest to związek naturalnie występujący w praktycznie każdym produkcie spożywczym, po raz pierwszy wyizolowany na początku 20 wieku przez pewnego japońskiego uczonego. Pełni rolę wzmacniacza smaku i zapachu, bardzo szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, jako dodatek do żywności, szczególnie chętnie dodawany do produktów wysoko przetworzonych, tj. sosy, zupy w proszku, konserwy rybne, mięsne i wielu innych, dzięki czemu ich smak jest bardziej wyrazisty i bardziej zbliżony do naturalnego.

Glutaminian jest głównym składnikiem białek, gdzie występuje w formie aminokwasu, zwłaszcza w produktach wysokobiałkowych: sery, mięso, nabiał, itp. Zawiera 3x mniej sodu niż znajduje się w soli kuchennej, dlatego może być to jeden z powodów tak rozpowszechnionego dodawania go, do tak wielu produktów, by zredukować ogólną zawartość sodu w diecie, co jest istotne dla osób z wysokim ciśnieniem.

I nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że syntetyczny glutaminian sodu znajdujący się w zjadanym posiłku, powoduje wzrost jego stężenia w organizmie kilkadziesiąt razy bardziej, niż w przypadku zjedzenia naturalnego posiłku bez dodatków smakowych, co już nie jest obojętne dla naszego organizmu. Wówczas związek ten potrzebny organizmowi do normalnego funkcjonowania, może przyczynić się do powstawania wielu stanów patologicznych i doprowadzić np. do uszkodzenia mózgu.

Syntetyczny glutaminian sodu jest uzależniający, działa neurotoksycznie podobnie jak narkotyk, oddziaływując bezpośrednio na mózg, powodując osłabienie zdolności koncentracji i uczenia się, upośledza powstawanie nowych połączeń nerwowych w mózgu, a już istniejące uszkadza, wpływając na złą ogólną kondycję mózgu, mogąc z czasem doprowadzić do powstawania schorzeń neurologicznych tj. skleroza, czy choroba Alzheimera.

Powoduje także nadpobudliwość tzw. ADHD, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego sztucznie zwiększa apetyt, przyczyniając się do powstawania nadwagi i otyłości, co ma miejsce zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych, gdzie dominuje tzw. szybkie żarcie „fast food”, w którym znajduje się sporo tego środka. Podrażnia żołądek, może nasilać działanie alergenów, powoduje nadmierne pocenie się, bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca, bóle migrenowe, może się przyczynić do uszkodzenia wzroku, a nawet jego utraty.

Powyższych skutków „ubocznych” zażywania produktów zawierających glutaminian sodu nie sposób doświadczyć w ciągu kilku dni czy tygodni, gdyż ta neurotoksyna potrafi odkładać się latami w naszym organizmie, a tego efekty dostrzeżemy z opóźnieniem, dlatego na nic się zda podawanie dziennych bezpiecznych norm spożywania tego środka, gdyż każdy człowiek ma inny organizm, lecz prędzej czy później doświadczycie niektórych skutków ubocznych, jeżeli niestosujecie umiaru w spożywaniu produktów, które zawierają E – 621.

Dlatego unikaj napojów dla sportowców, przetworzonego jedzenia z torebki i czytaj etykiety!, a na pewno uda ci się w dużym stopniu wyeliminować glutaminian sodu ze swojego menu.


http://www.vismaya-maitreya.pl/teorie_spiskowe_glutaminian_sodu_-_kolejna_zjadana_przez_nas_trucizna.html

_________________
Obrazek

http://www.prisonplanet.pl/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group