Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 15 sie 2020, 13:53

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
Post: 05 lis 2011, 10:00 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 gru 2010, 10:50
Posty: 1901
Cytuj:
Pszczoły i ich miód

Opublikowano: 04.11.2011 | Kategorie: Zdrowie

Znany jest ludziom od zarania cywilizacji. Pierwsze zapiski na jego temat pojawiają się w czasach starożytnych. W Grecji był uważany za pokarm bogów, a w Egipcie miał znaczenie obrzędowe. Już wtedy doceniano jego właściwości lecznicze. Miód, bo o nim mowa, jedno z najstarszych lekarstw jest z powodzeniem wykorzystywany we współczesnej medycynie.

Obrazek

Miód ma zazwyczaj konsystencję gęstego płynu, ale też występuje w postaci stałej. Może mieć barwę od białej, poprzez jasnożółtą do ciemnobrązowej. W zależności od tego czy miód powstał z nektaru czy spadzi wyróżniamy miody nektarowe (kwiatowe), spadziowe oraz mieszane.

SKĄD SIĘ BIERZE ZDROWOTNE DZIAŁANIE MIODU?

Jego dobroczynne dla zdrowia składniki trafiają wprost do naszego krwiobiegu, z pominięciem procesu trawienia. Miód pszczeli posiada wartości lecznicze dzięki obecności specjalnych enzymów dodawanych przez pszczoły w trakcie produkcji.

Jego preparaty mają właściwości odtruwające – eliminują z organizmu ołów i inne metale ciężkie. Mają również właściwości ogólnie wzmacniające, regenerujące i uodparniające. Kuracja miodem ma swoją fachową nazwę – jest to apiterapia, dziedzina medycyny, która zajmuje się leczeniem i profilaktyką schorzeń przy użyciu miodu oraz innych produktów pszczelich np. propolisu.

NAJZDROWSZA APTEKA TO PSZCZELA PASIEKA


W zależności od tego, z jakiego nektaru kwiatowego miód powstaje, działa na różne dolegliwości.

- Miód akacjowy – o kolorze białym lub kremowym. Uważany jest za najjaśniejszy z miodów. W smaku jest słodki, ale nieco mdły. Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego.

- Miód rzepakowy – odznacza się jasnym kolorem, od białego do jasnożółtego. W smaku jest słodki, czuć zapach kwiatów rzepaku. Jest łatwo przyswajalny przez wątrobę. Może być stosowany przy chorobach serca i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

- Miód lipowy – w stanie płynnym ma barwę herbacianą. Jego smak jest ostry i gorzkawy. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Ma właściwości przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i uspokajające.

- Miód koniczynowy – otrzymywany z koniczyny białej ma kolor słomkowy i jest słodki. Natomiast miód otrzymany z koniczyny czerwonej odznacza się ciemniejszym kolorem i jest lekko kwaśny. Działa on uspokajająco, używany przy leczeniu anemii.

- Miód malinowy – o charakterystycznym zapachu malin i kwaśnym smaku. Zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Stosowany jest przy leczeniu niedokrwistości i miażdżycy, może działać napotnie, przeciwgorączkowo i antyseptycznie.

- Miód gryczany – jest to typowy ciemny miód. Przy dostępie światła może stać się prawie czarny. Ma charakterystyczny ostry, słodki smak oraz intensywny zapach kwiatów gryki. Stosowany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci oraz przy zaburzeniach na tle nerwowym.

- Miód wrzosowy – ma kolor bursztynowy. Odznacza się intensywnym zapachem wrzosu i aromatem. Zawiera dużo witamin z grupy B. Posiada właściwości lecznicze przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.

- Miód wielokwiatowy – jest zbierany z różnych roślin. Jego zapach i barwa zależą od zebranego nektaru. Stosowany jest przy anemii, a także przy walce z alergią.

Oprócz miodów kwiatowych, drugą grupę stanowią miody spadziowe. W Polsce są to zazwyczaj miody otrzymywane z jodły i świerku. Substancje w nich zawarte są stosowane przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych. Są zdrowsze, dlatego polecane są dla dzieci. Miody otrzymane ze spadzi drzew liściastych mają właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciw zapalne i dezynfekujące. Możemy także się spotkać z miodami mieszanymi. Mają one dużą aktywność antybiotyczną.

W JAKIEJ FORMIE NAJLEPIEJ SPOŻYWAĆ MIÓD?

Medycyna ludowa i lekarze zgadzają się, że miód wspomaga leczenie wielu chorób. Ale tylko wtedy, gdy jest spożywany w odpowiedni sposób – najlepiej wieczorem zalać łyżkę miodu przegotowaną wodą i odstawić do rana. Mówi się, że miód rozcieńczony ma więcej właściwości niż miód w skondensowanej formie. Wtedy cukier i wszystkie odżywcze składniki są najlepiej przyswajane. – mówi Edmund Rostkowski, doświadczony pszczelarz. Jednak według prof. nauk farmaceutycznych Artura Stojko, ludzie, którzy w takiej formie spożywają specyfik, popełniają błąd, bo hormony roślinne zawarte w miodzie nie rozpuszczają się w wodzie, ale osadzają na ściankach szklanki, przez co nie korzystamy z ich dobrodziejstwa. Zatem, w jakiej formie należy spożywać miód? Według naukowca miód najlepiej spożywać w naturalnej postaci, bez rozcieńczania, bo dodatkowo działa antybakteryjnie na przełyk.

MIÓD A GORĄCA HERBATA

Czy miód traci właściwości jeśli posłodzimy nim herbatę? To zależy. Ciepłe napoje można „pomiodzić”, ale starajmy się, by temperatura nie przekroczyła 50-60 stopni Celsjusza. Jeśli już dodamy miód do wrzątku, to należy go wypić w ciągu 10 minut – mówi Pan Edmund. Dlaczego tak się dzieje? W miodzie jest dużo enzymów, w tym najważniejszy – inhibina, która niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Ale enzym ten jest bardzo wrażliwy na światło i temperaturę. Jeżeli włożymy łyżeczkę miodu do gorącego mleka, to ulegnie on rozkładowi, a my wypijemy tylko słodkie węglowodany, ponieważ inhibina ścina się tak jak białko w temperaturze powyżej 42 stopni. – wyjaśniła w wywiadzie dla portalu „Dbam o Zdrowie” dr Jolanta Żeligowska-Garnczarek, specjalistka od apiterapii.

KOSMETYCZNY CUD-MIÓD

Już w starożytnych czasach miód został doceniony za swoje właściwości. W starożytnym Egipcie wykorzystywano go jako kosmetyk, afrodyzjak, a także środek do balsamowania. Prawdopodobnie niezwykła uroda Kleopatry była wynikiem częstych kąpieli w oślim mleku z miodem. Poppea, żona cesarza Nero używała mieszaniny mleka i miodu w formie okładów podtrzymujących piękny, młody wygląd jej twarzy.

Ostatnie badania naukowe potwierdzają silne działanie antybiotyczne miodu. Miód hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków. Miód jest środkiem pomagającym w nawilżeniu i utrzymaniu odpowiedniej wilgotności skóry. Stąd jest naturalnym składnikiem wszelkiego rodzaju kosmetyków, nawet tych do delikatnej skóry, w tym dzieci. W Polsce najlepszym kosmetycznym miodem jest miód mniszkowy z mniszka pospolitego czyli tzw. mlecza. Skutecznie uelastycznia skórę. Jako maseczka na włosy pomaga w walce z rozdwajającymi się końcówkami.

Uważany za ojca medycyny – Hipokrates swoją długowieczność zawdzięczał produktom z miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras. Co prawda współczesne badania nie potwierdziły wpływu miodu na długowieczność, ale jeszcze nie wszystkie substancje pochodzące z ula zostały do końca rozszyfrowane i zbadane.

Źródło: Ekologia.pl
http://wolnemedia.net/zdrowie/pszczoly-i-ich-miod/

_________________
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 05 lis 2011, 10:00 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 05 lis 2011, 17:13 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 cze 2011, 10:36
Posty: 153
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: mężczyzna
Bardzo wartościowy art - jak znalazł na jesienną porę i nie tylko :tak:

Od czasu, gdy po raz pierwszy kupiłem miód prosto z pasieki, już nigdy więcej nie zaglądłem do marketu!
Różnica jest kolosalna między takim miodem a "mieszanką miodów z UE i poza UE", jak to widnieje na etykietach.
Inną kwestią jest dośc często wykrywane skażenie miodu antybiotykami, którymi są leczone pszczoły i które potem przenikają do miodu.

Nie należy oczywiście tych substancji mylić z naturalnymi związkami stymulującymi układ odpornościowy zawartymi w miodzie.

Poniżej kilka ciekawostek na temat tych naturalnych antybiotyków:
http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/pszczele-ciekawostki,152/miod-antybiotyk,286.html
http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/573/1/1/miod-nowy-slodki-antybiotyk.html

Pozdrawiam smakoszy :hejka:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 lis 2011, 23:11 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 122
Płeć: kobieta
Świetny artykuł, zwłaszcza ta klasyfikacja miodów - jaki na co. Wielkie dzięki :tak: Pytanie tylko, gdzie można takie miody dostać? Szczerze mówiąc, nie spotkałam się nigdy z malinowym ani koniczynowym :(

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 gru 2011, 12:33 
tigeroo9
Bardzo ciekawy artykuł, fajnie się czytało :okok:
Kiedyś było inaczej ale teraz nie wyobrażam sobie żeby w moim domu nie było miodu. Akurat mam możliwość kupowania miodu z pasieki :uśmiech: Najbardziej lubimy rzepakowy i wielokwiatowy :uśmiech:
Pozdrawiam i wszystkim życzę dużo zdrowia podczas tej jesiennej pogody. Wspomagajcie się oczywiście miodem :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 01 gru 2011, 12:38 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 122
Płeć: kobieta
Rzepakowy jest świetny! Kiedyś kupiłam z ciekawości, na wyjeździe od miejscowego pszczelarza. I prawdę mówiąc, tylko dlatego, że się wyróżniał - był bardzo gęsty i biały. Od tamtej pory to mój ulubiony miód :) Jednak ciekawa jestem jak może smakować ten malinowy lub koniczynowy :język:

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 gru 2011, 16:30 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 gru 2010, 10:50
Posty: 1901
Cytuj:
MIÓD MALINOWY
Miód malinowy


Pochodzi z kwiatów maliny (Rubus idaeus) charakteryzuje się kolorem złocistym, po skrystalizowaniu jaśnieje, prawie śnieżnobiały. Malina kwitnie około 3 tygodnie, a rozpoczyna kwitnienie z końcem maja. Z 1 ha można pozyskać od 40 do 120kg miodu. Zapach miodu miły przypomina zapach kwiatów malin. Podobnie jak miody poprzednie szybko krystalizuje. Miód malinowy działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo. Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciwmiażdżycowy. Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i nieżycie żołądka.

Najliczniejszą grupę związków w miodzie stanowią węglowodany. W największej ilości monosacharydy: glukoza (~34%) i fruktoza (~39%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne. W największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Zasadniczą grupą związków decydującą o smaku i aromacie miodu są olejki eteryczne pochodzące z nektaru. Łącznie z miodu wyodrębniono ponad 50 substancji aromatycznych, wśród których znajdują się wyższe alkohole alifatyczne, aldehydy i ketony a także estry i związki polifenolowe. Barwa miodu uzależniona jest od obecności różnych barwników. Największe znaczenie maja karotenoidy, głównie β-karoten i ksantofil. Zawartość związków azotowych w miodzie jest niewielka. Spośród białek występujących w miodzie ważną rolę biologiczną spełniają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych pszczół. Do najważniejszych należy zaliczyć inwertazę, która powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy, α-amylazę i β-amylazę, prowadzące do przemiany polisacharydów do dekstryn a następnie do cukrów prostych; oksydazę glukozy powodującą utlenianie glukozy do kwasu glukonowego. W reakcji tej powstaje nadtlenek wodoru – związek o właściwościach antyseptycznych. Ponadto miód zawiera pewne ilości mikroelementów: (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne). W miodzie stwierdzono również występowanie substancji o charakterze hormonalnym. Ważne zadanie spełnia acetylocholina. Miód zawiera także niewielkie ilości witamin – B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę.
Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Dominujący udział cukrów prostych – glukozy i fruktozy, decyduje o właściwościach wzmacniających miodu. Cukry te są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Miód jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecnie miód wchodzi w skład diety: sportowców, alpinistów, płetwonurków. Cukry proste biorą też udział w detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniżając toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i innych używek. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Antybakteryjne właściwości miodu są wynikiem kompleksowego działania kilku czynników. Jednym z nich jest powstający nadtlenek wodoru. Bakteriostatyczne działanie miodu wywołane jest także jego wysokim ciśnieniem osmotycznym, jak również może być to efekt działania olejków eterycznych i flawonoidów, występujących w miodzie w niewielkich ilościach. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Dzieci w wieku 1–4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennie; dzieci w wieku 5–12 lat powinny spożywać 15–40 g miodu dziennie
http://miodylublin.pszczelipark.pl/polish-honey/miod-malinowy/


Miód malinowy prawdopodobnie dostępny pod tym linkiem.

http://miodylublin.pszczelipark.pl/polish-honey/miod-malinowy/

Pozdrawiam i smacznego. :mniam: :hejka:












]

_________________
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 02 gru 2011, 15:38 
Cytuj:
Żyjcie bez miodu, słodcy weganie!

Serio, sztuczny miód też robią pszczoły! W naszym współczesnym choć nie cywilizowanym społeczeństwie, utrzymujemy się przy życiu wyłącznie kosztem zwierząt, małych i dużych. W świecie przyrody nazywa się to pasożytnictwem. W świecie ludzi nazywa się to komfortem.

Jak daleko może postępować wykorzystanie innych stworzeń dla potrzeb człowieka? Weganie nie jedzą miodu, bo nie wykorzystują innych stworzeń. Jednak istnieje określenie weganizm + miód, co sprowokowało mnie do napisania na ten temat. Osobiście przestałam jeść miód, kiedy koleżanka mająca przyjaciela hodującego pszczoły, pokazała mi plaster miodu wyjaśniając, że w niektórych komórkach jest miód, a w niektórych larwy pszczół, jednak cały plaster wrzuca się do bębna i odwirowuje się miód. Larwy w plastrze giną. Giną też pszczoły, które podczas zbioru miodu atakują pszczelarza. A hodowle wielkoprzemysłowe miodu to już nadużycie na ogromną skalę. Pszczołom zabiera się często cały miód, bez pozostawienia ilości niezbędnej do przetrwania zimy. Jeśli cała kolonia ginie, to kupuje się nowe larwy i zakłada nową hodowlę. Takie wykorzystywanie stworzeń, będących uosobieniem pracowitości i tak dobroczynnych, zapylających większość roślin, jest okrutne. Bez pszczół świat może przetrwać najwyżej 10 lat, a według Alberta Einsteina tylko 4 lata.

Jest mnóstwo słodkich smakołyków dla wegan – słód z brązowego ryżu, jęczmienny, kukurydziany, syrop daktylowy czy syrop z agawy. Ponadto mamy mnóstwo suszonych słodkich owoców – rodzynki, figi, daktyle. Wiele osób lubi słodkości, a skoro można je uzyskać z roślin, nie ma potrzeby wykorzystywać pszczół. Jedna pszczoła w ciągu życia produkuje pół łyżeczki miodu.


http://weganizm.blox.pl/2010/01/Zyjcie-bez-miodu-slodcy-weganie.html



Na górę
   
 
 
Post: 02 gru 2011, 15:54 
Vortex7 pisze:
Pszczołom zabiera się często cały miód, bez pozostawienia ilości niezbędnej do przetrwania zimy.


Znam informację, że pszczołom ogólnie zabiera się miód, a w zamian dostają cukier bądź środki farmakologiczne grupy sponsorującej IIWŚ - firmy Bayern.



Na górę
   
 
 
Post: 15 sty 2012, 16:37 
Witam :hejka:
Warto tu jeszcze wspomnieć o miodach Manuka

Obrazek

Miód jest produktem o niezwykle bogatym składzie chemicznym. Największą grupę związków w miodzie stanowią węglowodany (około 77–80%), głównie cukry proste. Na smak miodu mają z kolei wpływ znajdujące się w nim kwasy organiczne (np. glukonowy, jabłkowy i cytrynowy) oraz olejki eteryczne z nektaru. W skład miodu wchodzą również niewielkie ilości związków azotowych – trzeba tu wymienić przede wszystkim enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół, a wśród nich inwertazę, która powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy, amylazy i oksydazy. Bardzo ważnym enzymem jest lizozym wykazujący działanie przeciwbakteryjne. Miód zawiera też związki flawonowe (między innymi kwercetynę, kemferol) o działaniu przeciwzapalnym, a także niewielką ilość witamin, mikroelementów i hormonów, głównie acetylocholiny.

To, co odróżnia miód Manuka od innych miodów, to znajdujące się w nim substancje aktywne o wyjątkowych właściwościach antybakteryjnych (UMF). Prof. Peter Molan z uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii wynalazł metodę testowania pozwalającą naukowo udowodnić siłę leczniczego działania miodu.

Niebagatelne znaczenie dla jakości tego miodu ma fakt, że pochodzi on z wolnych od zanieczyszczeń terenów Nowej Zelandii oraz jest wytwarzany z nektaru jednego gatunku rośliny, a dokładnie Leptospermum scoparium, czyli krzewu Manuka występującego wyłącznie na obszarze Australii i Nowej Zelandii.
Miód Manuka doskonale sprawdza się przy leczeniu zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego – reguluje czynności trawienne żołądka, poprawia przemianę materii. Z powodzeniem stosuje się go u osób chorujących na wrzody, cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS). Silne działanie antyseptyczne miodu Manuka sprawia, że jest on niezwykle skuteczny przy zwalczaniu bakterii: Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, Helicobacter pylori, grzybów, pierwotniaków, paciorkowca, gronkowca. Miód Manuka daje doskonałe efekty również przy leczeniu infekcji i zakażeń skórnych. Warto stosować go na trudno gojące się rany, odleżyny, rany cukrzycowe, skaleczenia, oparzenia. Jego skuteczność sprawdzono także przy leczeniu stanów przeziębieniowych: chrypki, suchości w gardle, bólów gardła, kaszlu, zapalenia zatok.
Właściwie istnieje jeszcze tylko jedno przeciwwskazanie – alergia na produkty pszczele. Miód jest silnym alergenem, ale uczulenie sporadycznie występuje u osób, które nie mają innych alergii, np. na pyłki kwiatów albo jad pszczeli. Osobom uczulonym chcącym stosować miód Manuka zalecam kontakt z lekarzem, podobnie pacjentom chorym na cukrzycę.

http://www.manukazdrowie.pl/wywiad%20far,55.html

Dodaję informację o tym miodzie w formie ciekawostki. Ja nie próbowałam tego miodu, bo jego cena powala i nasz miód z pasieki bardzo mi smakuje :uśmiech:
Pozdrawiam :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 15 sty 2012, 16:44 
Vortex7 pisze:
Jedna pszczoła w ciągu życia produkuje pół łyżeczki miodu.[/quote]

http://weganizm.blox.pl/2010/01/Zyjcie-bez-miodu-slodcy-weganie.html[/quote]


Nie jem miodu. Jestem weganka. :)



Na górę
   
 
 
Post: 18 sty 2012, 9:41 
Witam :uśmiech:
Myślę, że w tym temacie warto jeszcze wspomnieć o mleczku pszczelim i propolisie :uśmiech:

Obrazek

Propolis

zwany jest też kitem pszczelim, w ulu spełnia funkcje zabezpieczające przed zakażeniami, bakteriami, pleśnią i innymi drobnoustrojami. Z jednego ula uzyskuje się ok. 50g propolisu.
Skład chemiczny propolisu nie jest jeszcze do końca znany. Różni się ze względu na kraj pochodzenia, rodzaj roślin i żywicy zbieranej przez pszczoły. Zawiera kilkaset substancji aktywnych biologicznie, występują w nim m.in. flawonoidy, kwasy aromatyczne, estry, sterole, kwasy tłuszczowe i mikroelementy.


Działanie propolisu:

- ze względu na właściwości bakteriobójcze bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu grypy, przeziębień, zapalenia krtani, astmy oskrzelowej i innych chorób układu oddechowego
- działa pomocniczo w dolegliwościach układu pokarmowego (nieżytach żołądka i dwunastnicy oraz wątroby)
- wykorzystywany w stomatologii, szczególnie w leczeniu zapaleń jamy ustnej i paradontozy
- regenerujące działanie przydatne jest przy leczeniu chorób skóry i ran, oparzeniach i odmrożeniach
- wzmacnia organizm w stanach zmęczenia i osłabienia
- reguluje ciśnienie tętnicze krwi i uszczelnia naczynia włosowate
- wspomaga w leczeniu chorób zwyrodnieniowych i reumatycznych, powodując ustępowanie bólów i obrzęków

Szereg badań potwierdziło antybiotyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości propolisu. Dla niektórych naukowców propolis stał się antybiotykiem XXI wieku. Wg doc. dr Schellera (kier. Zakładu Mikrobiologii Śląskiej Akademii Medycznej, jest autorem oznaczania antybakteryjnej aktywności kitu pszczelego) odbudowa tkanki kostnej i skórnej regeneruje się sześciokrotnie szybciej niż w przypadku zastosowania innych farmaceutyków. Również badania prowadzone w Centrum Leczenia Alzheimera w Wielkiej Brytanii wskazują na pozytywną rolę w zmniejszaniu symptomów choroby.
Najlepiej przyjmować propolis rano i w południe przed posiłkami po 20-30 kropli w niewielkiej ilości letniego płynu. W aptekach dostępne są również maści propolisowe stosowane przy chorobach skóry.

Mleczko pszczele
to substancja służąca do karmienia larw pszczół i trutni przez pierwsze dni życia, powstaje w gruczołach gardzielowych pszczół robotnic.
Mleczko pszczele zawiera przeciętnie ok. 65% wody, 12% białka, 12% cukrów, 6% lipidów, 5% kwasów organicznych , hormony, sole mineralne i witaminy (z grupy B, wit. PP). Ilość witamin przewyższa tu znacznie miód i pyłek kwiatowy. Występuje w nim ponad dwadzieścia makro- i mikroelementów : m.in. miedź, magnez, potas, krzem, żelazo, cynk, siarka. W skład mleczka wchodzą kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, fosfolipidy, sterole i woski.
Ze względu na nietrwałość należy je przechowywać w lodówce w temp. 0-5 st. C – w takich warunkach zachowuje swoje właściwości przez okres roku.


Wpływ mleczka pszczelego na organizm:

- przyspiesza odnowę tkanek, wg badań skraca czas gojenia ran i oparzeń, zapobiega odwapnieniu kości po ciężkich złamaniach
- wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, działa m.in. na gronkowce złociste, dwoinki zapalenia płuc, laseczki wąglika
- hamuje rozwój pleśni patogennych i drożdżaków
- działa korzystnie na serce i układ krążenia, ma zastosowanie w stanach pozawałowych, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, stanach zapalnych żylnych i naczyniowych
- ma wpływ na układ nerwowy, mobilizuje do odnowy fizycznej i psychicznej
- zapobiega i leczy schorzenia przewodu pokarmowego (zapalenia jelita, stany zapalne woreczka żółciowego, trzustki i wątroby), pobudza procesy przemiany materii
- wspiera w leczeniu schorzeń reumatycznych, m.in. w reumatoidalnym zapaleniu stawów, chorobie zwyrodnieniowej stawów, bólach pourazowych
- pomocne w chorobach nerek i nadnerczy, działa moczopędnie wspierając leczenie otyłości
- wykazuje korzystny wpływ na dolne drogi oddechowe, stosowane przy przeziębieniach

Mleczko pszczele występuje w postaci tabletek do ssania, kapsułek, syropów. Zalecana dawka dla dorosłej osoby wynosi 50mg -300mg dziennie, dla dzieci o połowę mniej.
Ze względu na szczególne właściwości w odnowie komórek, mleczko pszczele znalazło szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest istotnym składnikiem wielu kremów, balsamów i innych preparatów pielęgnacyjno-odżywczych przeznaczonych do każdego rodzaju skóry.
http://www.era-zdrowia.pl/naturalne-leczenie/apiterapia/propolis-i-mleczko-pszczele.html

Pozdrawiam :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 18 sty 2012, 11:10 
Recepta na sporzadzenie nalewki z kitu pszczelego (kit pszczeli - propolis)

Nalewke z kitu pszczelego przygotowujemy w nastepujacych proporcjach: 50 g rozdrobnionego kitu pszczelego zalac 12 litra spirytusu. Butelke nalezy szczelnie zamknac i odstawic na dobe. Po tym czasie nalewke mozna juz stosowac.



Katar

Zanurzyc w propolisie zakonczona wata paleczke, lekko odsaczyc i wypedzlowac obie dziurki nosa.


Przeziebienie, anginy, stany zapalne gardla, jamy ustnej, dziasel i jezyka

Do szklanki letniej wody wlac 20 kropli nalewki i plukac jame ustna i zajete angina migdaly. Zabieg powtarzac trzy razy dziennie przez kilka kolejnych dni, nawet jesli ustapia objawy choroby.
Oprocz tego zazywac dwa razy dziennie po 10 kropli w stolowej lyzce wody lub na kostce cukru.



Skaleczenia i oparzenia

Przemyc zranione miejsce utleniona woda i nalozyc na nie opatrunek nasaczony nalewka propolisowa. Zabieg powtrarzac w zaleznosci odpotrzeb jeden lub dwa razy dziennie.



Egzemy, zmiany grzybicze

Zanurzonym w nalewce platkiem ligniny parokrotnie w ciagu dnia lekko przetrzec zmienione chorobowo miejsca. Nie osuszac. Zabieg powtarzac az do skutku.



Owrzodzenie zoladka i jelit

Oprocz ordynowanych przez lekarza lekow, zololecznicy polecaja zazywanie propolisy trzy razy dziennie po 15 kropli na lyzke wody lub kostke cukru. Propolis nalezy przyjmowac na pol godziny przed posilkami.



Bakteryjne i wirusowe schorzenia narzadow kobiecych

Do irygacji stosowac roztwor 20 kropli w 1/2 litra wody. Zabieg wykonywac raz dzienine przez 2 tygodnie.


Zrodlo: Medycyna naturalna, Dziennik zdrowia 2010, Andrzej Zak



Na górę
   
 
 
Post: 20 sty 2012, 20:10 
Witam :hejka:
Pyłek pszczeli

Obrazek

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Do wydania przez roślinę owoców, nasion konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, następnie zapłodnienie i rozwój zarodka nowej rośliny. Aby zwiększyć szansę na zapłodnienie, rośliny produkują pyłek w bardzo dużych ilościach.
Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.
Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, odnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie odnóży nazywamy pyłkiem pszczelim.

Obrazek

Znoszony do ula pyłek przeznaczony jest na bieżące potrzeby pokarmowe, oraz tworzone są zapasy na okres braku pyłku w przyrodzie. Świeży pyłek składany jest do komórek, ubijany, pokrywany miodem. Następuje proces fermentacji (zbliżony do fermentacji kiszonej kapusty). Zakonserwowany pyłek to pierzga.
Pyłek pszczeli może być w części przechwytywany przez pszczelarza przy użyciu poławiaczy pyłku. Następnie jest suszony, zamrażany lub w inny sposób konserwowany. Jest cennym produktem odżywczym i leczniczym.

Skład chemiczny pyłku

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.Są to:
węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.

Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.
Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.
Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.
Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42.
Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.

Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku pszczelego

Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu chemicznego. Zobacz!
"Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny". -Cz. Bańskowoski ("Farmacja Polska")
Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim, szczególnie z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na zdrowie człowieka.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:

Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.Wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych, wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,

działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.

Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.Pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn, ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków, wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby), pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.

Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych, zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,

Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
Stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.

Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.Pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy, wspomaga leczenie stanów pozawałowych, wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.

Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby, jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.

Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka, wspomaga leczenie silnych zaparć, przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.

Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
W początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów, w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.

Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.

Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.

Pierzga, czyli pszczele zapasy pyłku kwiatowego

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Spożywana jest przez pszczoły w okresach braku pyłku w przyrodzie, jesień, późna zima, wczesna wiosna. Pszczoły po przyniesieniu pyłku do ula układają go warstwami w komórkach, dodają wydzielinę gruczołów ślinowych, dopełniają komórki miodem. W temperaturze ula ok. 30° C. dochodzi do fermentacji mlekowej pyłku, zarazem jego zakonserwowania.
Pierzga ma wyższą wartość spożywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny. Jest pokarmem o dużej zawartości białka, witamin, składników mineralnych, substancji biotycznych. Podobnie jak pyłek posiada dobre właściwości lecznicze, odtruwające. Zastosowanie pierzgi jest analogiczne jak pyłku.
http://www.pasieka.rostkowski.info/pylek.html
Pozdrawiam :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 27 lut 2012, 10:59 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1823
Marsz w obronie pszczół

27-02-2012 | Aktualności


15 marca w Warszawie odbędzie się protest pszczelarzy. Chcą oni zwrócić uwagę społeczeństwu na masowe wymieranie pszczół w ostatnich latach. Ich zdaniem, jest to skutek coraz większej chemizacji rolnictwa, powstawania wielkich upraw monokulturowych oraz rosnącej skali upraw GMO na świecie.

W imieniu komitetu organizacyjnego marszu, Zbigniew Pęcak ze Związku Pszczelarzy Zawodowych, opublikował na łamach miesięcznika „Pszczelarz” apel do czytelników. Pisze w nim m.in.:

Zapraszamy (wzywamy) do wzięcia udziału w „Marszu w obronie pszczół”. Zwrócimy uwagę na rolę pszczoły miodnej w obecnym ekosystemie i pogarszającą się sytuację w związku z degradacją środowiska.

Koleżanki i Koledzy, zaproście do udziału w marszu polityków, posłów, senatorów, ludzi nauki i kultury. Nikt nie powinien odmówić, jeśli rozumie trudną sytuację wynikającą z faktu wymierania pszczół. Bądźmy w tym dniu razem. Bądźmy jedną, wielką rodziną, bez liderów, bez prezesów. Upomnijmy się o ważną sprawę – czystość naszego środowiska.

Ostatnio w mediach dużo się mówi o trudnej sytuacji w pszczelarstwie. Pszczoły miodne i ich praca zaczyna być dostrzegana i to nie ze względu na jej słodkie produkty, ale przede wszystkim ze względu na wpływ zapylania na wzrost plonów i cały ekosystem. Pamiętajmy, że pszczoła miodna to tak naprawdę nie producent miodu, ale przede wszystkim jeden z najważniejszych zapylaczy roślin. Bez pszczół nie ma mowy o prawidłowym rozwoju roślin. Około 80% upraw stanowią rośliny owadopylne, a 20% – wiatropylne, samopylne i potrzebujące dopylenia. Pszczoła miodna jest jedynym zapylaczem, który jest w stanie zapylić przemysłowe plantacje owadopylnych roślin rolniczych. Wynika to głównie z faktu, że tylko Apis mellifera zimuje gromadnie i tworzy odpowiednio liczne rodziny zapylaczy. Dodatkowo jej rola wzrasta wraz z nasilonym ubywaniem dzikich zapylaczy.

W innych krajach dostrzeżono już tę niezwykle ważną rolę pszczół nie tylko ze względów przyrodniczych, ale i ekonomicznych. Za zapylanie plantacji rzepaków, koniczyny białej czy upraw sadowniczych na terenie Niemiec, pszczelarze otrzymują od rodziny pszczelej 60-100 euro z tytułu zapylania. Pszczelarze w Stanach Zjednoczonych otrzymują po około 200 dolarów od rodziny pszczelej za zapylenie plantacji bawełny oraz drzew cytrusowych. W ubiegłym roku kwota ta wynosiła około 100 dolarów, ale ze względu na duży upadek pszczół została podwojona. Widać więc, że sytuacja w pszczelarstwie jest coraz trudniejsza, a bez prawidłowego zapylenia plantacji plony są niedostateczne i bez radykalnych posunięć będą się zmniejszały.

Moi drodzy, znamy zgubny wpływ chemii na degradację środowiska naturalnego. Jeśli jeszcze dodamy do tego możliwość wprowadzenia upraw GMO i obecność masowego ginięcia pszczół przy rozwoju chorób i braku skutecznych leków, mamy tragiczny obraz naszego pszczelarstwa. Apelujemy więc raz jeszcze o dokładne i wnikliwe przeanalizowanie pogarszającej się sytuacji. Jeśli Państwo uznacie, że którakolwiek z podanych przyczyn wpływa na obecną sytuacji w pszczelarstwie, prosimy o przyłączenie się do nas, póki nie jest za późno.

Marsz w obronie pszczół: 15 marca, Warszawa, początek o godz. 12 pod Kolumną Zygmunta, następnie przemarsz pod gmach Ministerstwa Rolnictwa.


http://nowyobywatel.pl/2012/02/27/marsz-w-obronie-pszczol/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 29 lut 2012, 17:53 
Na miodzie jestem wychowany od dziecka . Mruga
Wujo był pszczelarzem i pożerałem tego mnóstwo.Teraz mniej,ale wiem jakie ma działanie dla organizmu. :tak:
Co do mleczka pszczelego - pamiętam jak łyżeczkę tego dostałem będąc dzieciakiem - spirytus tak nie potrafi chyba tak mocno wstrzymać oddech jak to.
Ostatnio nabyłem litr nawłociowego [już kończe prawie] - super jest !
Krótkie info:
Miód z nawłoci jest stosunkowo mało znaną odmiana miodu, produkowany jest przez pszczoły z nektaru kwiatu nawłoci. Posiada jednak tak samo dużo właściwości leczniczych jak inne znane rodzajepolskich miodów.Jest jednak dość trudny do kupienia, bardzo rzadko można go znaleźć na półkach sklepowych.

Miód nawłociowy ma jasno żółtą barwę, oraz lekko kwaśny i gorzkawy smak. Może właśnie dlatego, nie jest kupowany tak często jak inne miody , o bardziej słodkim i przyjemnym smaku. Miód jest bardzo cenną substancją odżywczą i leczniczą, znaną od tysięcy lat.

Poleca się by zastępować cukier zwykły w kuchni właśnie miodem, gdyż miód składa się z cukrów prostych, i jest bardzo dobrze przyswajalny w organizmie człowieka. Pomaga więc w walce z miażdżycą i cukrzycą. Zawiera substancje bakteriobójcze, witaminy i bardzo dużo różnego rodzaju mikroelementów.

Miód nawłociowy jest polecany głównie w chorobie nadciśnienia tętniczego. Czyni wręcz cuda w ludzkim krwiobiegu. Rekompensuje tym pewnieten trochę kwaskowaty smak.Polecany jest ogólnie przy schorzeniach układu krążenia, prewencji przed miażdżycą. Pomaga teżprzy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu .

źródło:
Cytuj:
http://pszczela.miodnia.pl/?page_id=9


Polecam każdą odmianę ..dzieciakom przede wszystkim -zamiast debilnych słodzików w "syropkach" :bangheadwall:



Na górę
   
 
 
Post: 29 lut 2012, 18:59 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1823
ViceVersa pisze:
Ostatnio nabyłem litr nawłociowego [już kończe prawie] - super jest !


Może mi poradzisz?
Mam możliwość kupić nawłociowy z domieszką wrzosowego, albo czysty wrzosowy. Przyznam się, że lepiej mi smakuje wrzosowy i odpowiada mi jego galaretowata konsystencja.
Który kupić?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 mar 2012, 18:52 
Ale -jak wiesz-zależy do czego go chcesz zastosować Mruga
Nie polegałbym na działaniu miodóww mieszankach zawartości i sposobie działania takowych.
Jestem zwolennikiem czystej postaci danego ich rodzaju.Albo-albo.Co nie oznacza,że np. zjesz teraz nawłociowy a za godzinkę mozesz spokojnie wrzosowy.
Pozdrawiam

edit:
I nie sugeruj się smakiem ,chyba że traktujesz jak zdrowego cukierka



Na górę
   
 
 
Post: 01 mar 2012, 20:34 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1823
ViceVersa pisze:
Ale -jak wiesz-zależy do czego go chcesz zastosować Mruga
Nie polegałbym na działaniu miodóww mieszankach zawartości i sposobie działania takowych.
Jestem zwolennikiem czystej postaci danego ich rodzaju.Albo-albo.Co nie oznacza,że np. zjesz teraz nawłociowy a za godzinkę mozesz spokojnie wrzosowy.
Pozdrawiam

edit:
I nie sugeruj się smakiem ,chyba że traktujesz jak zdrowego cukierka


Może mało precyzyjnie sformułowałem pytanie.
Miód używam jako pożywienie i kupuje prosto od pszczelarza. Nie stosuje go jako leku na moje dolegliwości. Jak mi jeden smakuje to nie znaczy, że nie kupię innego jak będzie bardziej wartościowy. Nawłociowy i wrzosowy wybiera się w jesieni jako ostatnie miody w sezonie, więc nie sposób uzyskać super czystość gatunku jak kwitnienia obu gatunków się zazębiają i nie ma już wtedy wielu kwitnących roślin, a tym bardziej nie są to plantacje tylko natura .
Każdy pszczelarz ci to powie, że nie ma miodów czystych gatunkowo. Wyjątek może stanowić wywiezienie pszczół na plantację np. 200h rzepaku to wtedy czystość będzie zbliżona do 99%. Takie coś jednak nie występuje w Polsce.

Myślałem, że będziesz miał informacje z pierwszej ręki porównujące te oba miody.

.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 02 mar 2012, 13:39 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 02 mar 2012, 13:35
Posty: 1
Ale czy miód wpływa na cukrzycę?

_________________
miód pszczeli



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 14 mar 2012, 12:02 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1823
“Kiedy wyginie pszczoła, rodzajowi ludzkiemu pozostaną już tylko 4 lata” – Albert Einstein.

Jutro 15 marca w Warszawie o godzinie 12 spod Kolumny Zygmunta rusza MARSZ W OBRONIE PSZCZÓŁ.
(…) Ideą „MARSZU W OBRONIE PSZCZÓŁ” jest zwrócenie uwagi polskim decydentom, politykom oraz społeczeństwu na zagrożenie, jakie stanowi dla pszczelarstwa, a w konsekwencji dla całego polskiego rolnictwa, nadmierna chemizacja, wprowadzenie do ochrony upraw wysoce toksycznych dla owadów środków ochrony roślin tzw. nowej generacji, szczególnie z grupy neonikotynoidów oraz na wpływ upraw roślin GMO na drastyczny spadek populacji pszczoły miodnej.

Po marszu planowane jest spotkanie z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministrem Ochrony Środowiska, podczas którego przedstawione zostaną postulaty środowisk pszczelarskich związane z ideą tego przedsięwzięcia oraz przypomniane – po raz kolejny – nasze główne bolączki, oczekiwania i postulaty związane z podniesieniem efektywności i opłacalności polskiej gospodarki pasiecznej.

* Więcej informacji: http://bartnik.pl/pl/component/content/article/399
* zob. też wypowiedzi pszczelarzy sprzed kilkunastu dni: http://www.youtube.com/watch?v=vHHGVRwajaI

ArtAtak – komunikat ICPPC (Jadwiga Łopata, Sir Julian Rose)

ZAPRASZAMY na happening grupy ArtAtak który jest częścią MARSZU W OBRONIE PSZCZÓŁ. Znani artyści pokażą jak symboliczna łąka pełna ziół, kwiatów i pszczół zostanie zniszczona przez ”czarne siły”. Siły te symbolicznie ukazują interesy ponadnarodowych korporacji i wspierającą je politykę prowadzoną przez rząd RP, a zwłaszcza ministerstwa: rolnictwa i środowiska. Ich działania niszczą tradycyjne rolnictwo i pszczelarstwo.

Koalicja POLSKA WOLNA od GMO, która włącza się do MARSZU z hasłami: GINĄ PSZCZOŁY! ŻĄDŁEM w RZĄD! STOP AGROCHEMII! STOP GMO! NATYCHMIASTOWY ZAKAZ DLA MON 810 I AMFLORA! OCALIĆ TRADYCYJNE NASIONA! pomaszeruje też pod flagami z hasłem Zbigniewa Libery.
..Brak woli politycznej Rządu RP co do wprowadzenia zakazu upraw GMO, maskowany twierdzeniem o niemożliwości jego wykonania, jest zwykłą manipulacją i wprowadzaniem w błąd polskiego społeczeństwa. To nieprawda, że nie ma możliwości zakazania upraw GMO. Już 9 krajów w UE wprowadziło takie zakazy! Tak samo nie jest konieczne stosowanie niebezpiecznej agrochemii… – mówi Edyta Jaroszewska-Nowak, rolniczka i działaczka Koalicji POLSKA WOLNA od GMO.
..Hasła ŻĄDŁEM w RZĄD! STOP AGROCHEMII! STOP GMO! – mamy nadzieję - obudzą świadomość polityków i przypomną im, że zostali wybrani, aby reprezentować interesy polskiego społeczeństwa, a nie ponadnarodowych korporacji… dodaje Lena Huppert w imieniu konsumentów.

UWAGA! Happening odbędzie się 15 MARCA POD MINISTERSTWEM ROLNICTWA W CZASIE GDY PROTESTUJĄCY BĘDĄ DOCHODZIĆ (!) DO GMACHU Ministerstwa Rolnictwa. MARSZ W OBRONIE PSZCZÓŁ organizowany jest przez polskich pszczelarzy.
TRASA marszu: wymarsz o godz. 12.00 – start: Kolumna Zygmunta, Krakowskie Przedmieście, Nowy Świat, Plac Trzech Krzyży, Ministerstwo Rolnictwa.

KONTAKT:
Edyta Jaroszewska – Nowak, tel: 609645386, e-mail: edytaj66@tlen.pl
Jadwiga Łopata, tel.: 33 8797 114, e-mail: jadwiga@icppc.pl
Lena Huppert , tel.: 502085840, e-mail: lenahuppert@wp.pl
Koalicja POLSKA WOLNA OD GMO reprezentuje tysiące obywateli, http://www.polska-wolna-od-gmo.org

PROGRAM MARSZU I KONTAKT DO ORGANIZATORÓW MARSZU:
http://chronmy.pszczoly.pl/marsz-w-obronie-pszczol/
http://chronmy.pszczoly.pl/kontakt/
WIĘCEJ INFORMACJI O ZAGROŻENIACH DLA PSZCZÓŁ
http://festiwalstopgmo.pl/index.php/321 ... szczelarzy

DODATKOWE INFORMACJE:

Hasło Zbigniewa Libery: …Uprawy GMO niszczą bioróżnorodność, zabijają pszczoły i prowadzą do trwałego uzależnienia rolników od amerykańskiego koncernu. Dzisiaj Natura należy do Boga czy chcesz by jutro była własnością Monsanto?…

W postulatach pszczelarzy zawartych w P E T Y C JI do NAJWYŻSZYCH WŁADZ RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ pisze mi. ”Wnosimy o wprowadzenie całkowitego zakazu upraw organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) na terenie Polski z powodu trudnych do przewidzenia i nieodwracalnych konsekwencji dla rolnictwa i środowiska naturalnego.”

Przedstawicielka Departamentu Prawa UE Ministerstwa Spraw Zagranicznych przedstawiając ostatnio, na debacie u Prezydenta, prawne uwarunkowania wprowadzenia zakazu upraw GMO w Polsce w zgodzie z przepisami UE również stwierdziła, że do tej pory ani Ministerstwo Rolnictwa, ani Ministerstwo Środowiska nie było zainteresowane skorzystaniem z tych możliwości.

Domagamy się także prawa do nieograniczonego obrotu nasionami tradycyjnymi, lokalnymi, które są dorobkiem pokoleń rolników i pszczelarzy. Są naszym wspólnym dobrem. Takie ograniczenia są w projekcie ustawy o nasiennictwie (druk nr 176) która jest obecnie w Sejmie. Tradycyjni rolnicy przez setki lat selekcjonowali swoje nasiona, wymieniali z innymi rolnikami dla pozyskiwania różnorodności odmian i oczekiwanych cech. To nie może zostać zaprzepaszczone. Tymczasem projekt nowej ustawy o nasiennictwie zawiera m.in. takie zapisy: ”…Maksymalna ilość materiału siewnego danej odmiany w przypadku rzepaku, jęczmienia, pszenicy, grochu, słonecznika, kukurydzy i ziemniaka wynosi 0,3 % materiału siewnego danego gatunku stosowanego rocznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz odpowiednio 0,5 % dla pozostałych gatunków… Łączna ilość wprowadzonego do obrotu materiału siewnego odmian regionalnych roślin rolniczych nie może jednak przekroczyć 10%…”

Prowadzący badania nad pszczołami profesor Dr. Hans-Hinrich Kaatz z Uniwersytetu Halle-Wittenberg w Niemczech należy do tych, którzy odkryli fenomen masowego wymierania pszczół, znanego jako syndrom masowego ginięcia pszczół (colony collapse disorder). W 2009 roku przeprowadził sześciotygodniowy eksperyment nad pszczołami, które już wtedy cierpiały z powodu pasożyta jelita cienkiego Nosema apis. W eksperymencie tym jedna grupa pszczół była odżywiana zwykłym pyłkiem kukurydzianym, a druga pyłkiem genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy Bt. Grupa odżywiana pyłkiem kukurydzianym GM wymarła w ciągu 3 tygodni, a grupa, odżywiana normalnym pyłkiem kukurydzianym, żyła znacznie dłużej. W USA podobne obserwacje zostały poczynione przez pszczelarzy mających swoje ule na tych samych terenach co komercyjne uprawy kukurydzy Bt.
W ostatnim czasie rośnie również zaniepokojenie w związku z odkryciem, że pszczoły mogą być ofiarą “horyzontalnego” przeniesienia genów: transfer genów, które pochodzą z pyłku roślin do pszczoły miodnej. Uprawy GM wytwarzają nowe rodzaje białek i toksyn w ich nektarze, to wyraźnie zagraża bezpieczeństwu miodu produkowanego w obszarach, gdzie uprawiane są genetycznie zmodyfikowane rośliny. Na podstawie tych wyników, Walter Haefeker, dyrektor Niemieckiego Stowarzyszenia Pszczelarzy, ostrzegł, że zagrożona jest egzystencja pszczelarstwa.

Pamiętajmy, że 84 % gatunków roślin i 76% produkcji żywności w Europie zależy od zapylania przez pszczoły. Szacuje się, że pszczoły przynoszą unijnej gospodarce ponad 15 mld euro. Bez nich nie będzie miodu, jabłek, ogórków, pomidorów, oleju rzepakowego, kaszy gryczanej, nie będzie naturalnego jedzenia.

http://monitorpolski.wordpress.com/2012/03/14/wydarzenia-i-komentarze-14-marca-2012r/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 kwie 2013, 16:42 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
Pszczoły czeka śmierć głodowa

Z powodu przeciągającej się zimy pszczołom może grozić śmierć głodowa – alarmuje Tadeusz Woszczyński, Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Warszawie.

Chodzi o zapasy jedzenia, które pszczoły robią na jesieni. „One pół roku żyją w zamknięciu i zapasy powinny starczyć właśnie na ten czas. Jeśli jedzenia zabraknie, rodzina ginie – powiedział Tadeusz Woszczyński Informacyjnej Agencji Radiowej.

Owady te z końcem lutego zaczynają się rozbudzać matka składa czerw (jaja), który pozostałe pszczoły pielęgnują. Powstałe larwy trzeba jednak czymś wykarmić.

Mimo, iż pszczelarze wkładają jesienią do uli przeciętnie około piętnastu kilogramów cukru, to wyniku przeciągającej się zimy zapasy te mogą nie wystarczyć.

O tym, w jakiej kondycji są pszczoły dowiem się, gdy temperatura przekroczy 15 stopni Celsjusza – wtedy będzie można rozebrać gniazda. Jednak pszczelarze szacują, że ubytek rodzin pszczelich może sięgać nawet 30 procent.

http://wolnemedia.net/ekologia/pszczoly-czeka-smierc-glodowa/

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group