Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 11 gru 2019, 7:44

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Post: 03 maja 2016, 9:33 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 02 maja 2016, 17:12
Posty: 5
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Witajcie

Mam 31 lat,od okresu dojrzewania mialem duze problemy z tradzikiem ale nie na twarzy jak wiekszosc tylko na plechach i to calych,moj mlodszy brat tez ma ten problem ale nie w takim stopniu jak ja.Mijaly lata a moj tradzik na plechac nie znikal,w wieku 21 lat wyjechalem do pracy do Danii,jak mialem 23 lata udalem sie do polecanego dermatologa ktory stwierdzil ze jedyna szansa wyleczenia mnie z tradziku jest Izotek,na tamta chwile tradzik byl moim utrapieniem,uprawialem sport,ciczylem na silowni i zawsze strasznie stresujace bylo dla mnie przebierac sie w szatni,bo czasami szly glupie komentarze od kolegow ze biore sterydy i dlatego mam zupe na plecach...zaczalem brac izotek i bralem go chyba 6 miesiecy lub 8 nie pamietam dokladnie,lek ten pomogl mi w duzym stopniu ale co teraz juz wiem po rozmowie z moja dziewczyna ktora tez go brala to to ze przed w trakcie ani po odstawieniu izoteku nie mialem zadnych badan krwi! a moja dziewczyna od swojego dermatologa takie skierowania dostawala...
Ogolnie podczas brania Izoteku jedyne objawy jakie mialem to suchosc oczu i ust,poza tym normalnie pracowalem i uprawialem sport,gralem w pilke i chodzilem na silownie,nie bralem odzywek,jadlem zdrowo.Po odstawieniu Izoteka zaczalem suplemenowac sie odzywkami tzn bialko,kreatyna,gainery.W wieku 28 lat wrocilem do Polski,co jakis czas robilem sobie badania na watrobe i nerki bo czytalem ze te narzady sa obciazane przez odzywki i zawsze wszystko wychodzilo w normie a boli zadnych nie mialem.Dodam ze sterydow nie bralem.Zawsze staralem sie zdrowo odzywiac,ciemnie pieczywo,ryz brazowy,makaraon brazowy,filety z kurczaka,brokuly,kalafior,ogolnie duzo warzyw,owocow,fast food moze raz na 2 tyg jakis kebab,pizza,alkohol raz na kilka miesiecy.

W grudniu robilem 30 urodziny i zjadlem wczesniej pierogi smazone a potem sporo wodki i jeszcze torta i nic mnie nie bolalo,nastepnego dnia czulem sie normalnie.Czy przy chorej trzustce po takiej imprezce nie powinenem zwijac sie z bolu?


Na poczatku stycznia zaczalem miec tepe uciski z prawej strony jakby w miejscu watroby.Moja cudowna dziewczyna namowila mnie na zrobienie prob watrobowych.Zrobilem je prywatnie i aspat ,alat wyszlo w normie poza jednym wskaznikiem czyli fosfataza zasadowa 172( norma 53-128).Nastepnego dnia zrobilem jeszcze dla pewnosci USG jamy brzusznej,na badaniu lekarz stwierdzila ze z watroba wszystko jest ok natomiast powiedziala ze nie podoba jej sie moja trzustka,ze jest podrazniona, w opisie napisala "trzustka o zwiekszonej echogenicznosci-odczyn zapalny?"

Od razu z tym wynikiem udalem sie do lekarza rodzinnego ktory dal mi skierowanie na badania z krwi i moczu w kierunku trzustki
amylaza krew 117 norma 28-100
amylaza mocz 648 norma 21-447
cholesterol,trojglicerydy,fosfataza w normie

Po konsulatacji z lekarzem rodzinnym przeszedlem na diete trzustkowa,lekarz przepisala mi Kreon 3 tabletki do kazdego posilku.Po przejsciu na diete trzustkowa i łykania kreonu zaczelo mi sie przelewac w brzuchu,bulgotac i nie mialem apetytu oraz doszlo uczucie pelnosci ktorego wczesniej nie mialem.Po 4 dniach odstawilem kreon ale nie czulem sie lepiej,w miedzyczasie zaczalem ciagle siedziec w necie i szukac wszystkiego o trzustce.Co bardzo dziwne po ok 6 dniach diety i stresu,problemow ze snem nagle spadla mi ostrosc wzorku! nie wiem czy to z powodu braku witamin?

dostalem skierowanie do gastrologa w szpitalu,w polowie lutego mialem wizyte, lekarz obejrzal wyniki i dal skierowanie na ponowne badania krwi i moczu oraz usg

amylaza krew 93 norma 28-110
amylaza mocz 350 norma 21-447
glukoza 103
usg trzustka bez zmian

czyli podczas diety wyniki wrocily do normy ale ze stresu i czytania w internecie stracilem apetyt,zaczalem chudnac oraz dalej nie wierzylem ze wszystko ok ale zaczelo bolec mnie w miejscu gdzie jest trzustka pomimo diety a wczesniej jadlem wszystko i mnie nie bolalo w tym miejscu

ponowilem badania krwi prytawnie w polowie marca wraz z markerem ca 19-9

amylaza 100,
marker 3 (norma powyzej 37)
glukoza 103

Nastepnie wyprosilem skierowanie od rodzinnego na Tomograf komputerowy z kontrastem ktory zrobilem prywatnie

wynik tomografu - trzustka bez widocznych tk zmian,podobnie jak cala reszta narzadow.

przez te 3 miesiace schudlem ok 10 kg, z nerwow nie moge spac,ogolnie jestem zalamany bo boje sie choroby przewkleklego zapalenia trzustki...

badania 13 marca
amylaza 124
glukoza 88

amylaza dalej podwyzszona ale glukoza wkoncu spadla



dzisiaj tez zrobilem badania

amylaza 117 norma 28-100
glukoza 78 norma 70-99

widac ze glukoza mi systematycznie spada i troche spadla amylaza,dodam ze pije codziennie 2 lyzki oleju z czarnuszki oraz jedna lyzke oleju z ostropestu,pije herbate trzustowa herbapol oraz herbate z pokrzywy,herbate z morwy bialej ale nie wiem czy te herbaty w tym momencie to dobry pomysl

dzisiaj tj 2 maja zrobilem badanie hemoglobiny glikowanej

HbA1c% (DCCT) 5,0 % 4,8 — 5,9
HbA1c (IFCC) 31 mmol/mol 29 — 42

robilem tez test na kwasowosc zoladka z soda oczyszczona i wyglada na to ze mam niedokwaszony zoladek bo odbilo mi sie dopiero po 4 min,czy w takiej sytuacji dobrze by bylo zaczac lykac betaine HCL?


Prosze o pomoc

-- 13 maja 2016, 15:39 --

nikt nie pomoze ? :(



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 03 maja 2016, 9:33 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group