daaatz napisal:
Cytuj:
Wiesz pamiętam na studiach jak myślałem, a po sesji będę mieć spokój, a po sesji było coś innego.
Potem pierwsza praca taka poważniejsza, no to rok pędu żeby wyrwać się wyżej, potem się douczyć żeby znów mieć lepiej. Potem jako, że to było mieszkanie na wynajmie to swój dom. I tak w kółko. Te wariatkowo nie ma końca. W pewnym sensie ta praktyka to chyba i nawet taka praktyka akceptacji..
Akceptacji sie nie praktykuje. Akceptacja powstaje gdy wszystkie Twoje aspekty, Twoje "ja" dojda do glosu i wypowiedza sie dlaczego nie chca tego co chcesz zaakceptowac.
Cale nasze zycie kreci sie wokol 3 klamstw:
wiara
nadzieja
milosc
Zamiast byc Miloscia to wierzymy w milosc. Wierzymy, ze jak tylko pozbede sie tych aspektow mnie, ktorych mamusia nie lubila, jak bede taki jaka ona chce zebym byl, jak bede robil to co ona chce to bede kochany. Do tego potrzebna jest nadzieja. I tak czlowiek katuje sie, zdobywa rzeczy, chce sie zmieniac i ma nadzieje, ze kiedys uda mu sie zadowolic mamusie.
Natlok mysli spowodowany jest na zyczenie ofiary, bo chciala, zeby jej ktos mowil jak ma robic, co ma robic, aby zdobyc milosc mamusi.
Jest tez duzy lek przed byciem niczym. Mysli sie, ze bez tych wszystkich rzeczy bedzie sie niczym.
-A co sie stanie jak bede niczym?
-Bede traktowana jak powietrze. Stane sie niewidoczna.
Przeczucie tych lekow, daje duzo spokoju.
-- 27 lip 2017, 10:22 --
To co boi sie byc niczym to wzorce, nasze falszywe osobowosci. One sa niczym, one sa w srodku puste, ale dzieki naszej identyfikacji z nimi dalismy im zycie w naszym ciele. One zyja przez nas, ale one nie sa zyciem. To sa nadmuchane emocjami balony.
Jak przestaje sie bac bycia niczym, to jest zagrozenie, ze wypadnie sie z gry. Zycie to przeciez gra. Kosci zostaly rzucone. Rozpoczyna sie gra. A czyz nie o to chodzi, zeby wypasc z gry...? Wypasc z matrixowej nieswiadomej gry?
daaatz, tak jednak doszlam do wniosku, ze Twoja medytacja jest mozliwoscia nabrania dystansu do nieswiadomej gry.
Tylko trzeba sie liczyc z mozliwoscia, ze ktoregos dnia odpali zlosc, bo przez ten spokoj nie bedzie mogla realizowac swojego programu: gry w milosc.