Dziękuję Bow ;D już myślałam, że spadną na mnie gromy i chciałam się kajać.. owszem, możliwe, iż wprowadziłam kogoś w błąd - przepraszam. Sądziłam , iż dobrze rozeznałam temat przed podjęciem kuracji a jednak nie.. Nie mniej jednak przyszła mi na myśl taka teza, że jest bardzo możliwe, że kupowany płyn Lugola ma mniejszą % objętość, gdyż:
- jest dostępny bez recepty a z reguły środki bez recepty są słabsze
- producent nie podaje zawartości procentowej gdyż, wg wskazań jest to preparat do płukania gardła a nie do picia.
- powyższe wyliczenia, choć się na tym nie znam są realne.
Absolutnie nie było moim zamiarem zdobycie tytułu znawcy, uznałam, że mogę coś wnieść do dyskusji dla tych co zaczynają, ponieważ przeszłam kurację, co prawda nie pełną ale zdołałam poczuć na sobie niesamowitą moc jodu także na moją tarczycę. Dziękuję, że ktoś zwrócił na to uwagę także dlatego, że podniosę swoją dawkę. !
Skoro moje wyniki krwi na tarczyce zmieniły się pozytywnie po tak małej dawce, to ... bardzo bym chciała aby po pełnej kuracji moja niedoczynność zniknęła.
Skoro według powyższych wyliczeń w płynie lugola COEL jest 0,82 mg jodu a autor wspomina, że niezbędne minimum to 12,5 mg.... zatem może zróbmy ściągę z tego konkretnego preparatu, ponieważ jest dostępny w aptekach bez kłopotu:
1 kropla = 0,82 mg jodu
5 kropli = 4,1 mg jodu
10 kropli = 8,2 mg jodu
15 kropli = 12,3 mg jodu
20 kropli = 16,4 mg jodu
25 kropli = 20,5 mg jodu
30 kropli = 24,6 mg jodu
Terapia, o której pisze autor zakłada stosowanie przez okres ok 3 miesięcy 50 mg jodu. Tyle czasu potrzebuje organizm by się napełnić jodem. Potem można stosować dawkę suplementacją 12,5 mg jodu. Wiec teraz dla ścisłości:
Dawka terapeutyczna 50 mg jodu:
8 kropel płynu Lugola 5 % domowej roboty
60 kropel płynu Lugola COEL (49,2 mg)
61 kropel płynu Lugola COEL (50,02 mg)
Dawka suplementacyjna 12,5 mg jodu:
2 krople płynu Lugola 5 % domowej roboty
15 kropli płynu Lugola COEL (12,3mg)
Wychodzi na to, że ekonomiczniej jest zrobić preparat samemu... szczególnie jeśli suplementuje się cała rodzina.
-- 07 mar 2015, 13:03 --
I jeszcze coś dla tych, którzy chcą podawać jod dzieciom:
Cyt. (...) Sugerowane przez dr Brownsteina dzienne dawki jodu dla dzieci: 0,25 mg jodu na kilogram wagi dziennie. Zauważmy, że dla dziecka ważącego np. 50 kg ta dawka wyniesie całkiem sporo, bo 12,5 mg jodu, nie różniąc się praktycznie od dawki dla osoby dorosłej, ale dr Brownstain nie mówi tego wprost, pozwalając nam nasamodzielne zrobienie stosownego obliczenia. Oczywiście lekarz ten zabezpiecza się (i słusznie) pisząc: suplementacja dziecka pod opieką odpowiednio wyszkolonego specjalisty

. Trochę trudno o takiego w naszym kraju. Wygląda na to, ze musimy
sami dla siebie stać się specjalistami. Dodam, że Lewis Ford sugeruje mniejsze dzienne dawki jodu dla dzieci, choć nie znalazłem konkretnej propozycji dawki. (...)