śnieżka, boraks to ten boraks.. który służy do prania i czyszczenia a także jest trutką w większej ilości! Do celów pobierania boru potrzebujemy go naprawdę mało. Rozpuszcza się 30 g w litrze wody a pije po ml... toksyczność boraks ma mniejszą niż sól kuchenna a tą się mało kto przejmuje sypiąc do wszystkiego.
tak pisałam o wit B. raz z głowy raz ze źródła.

cyt: Vibronica, Jod doskonałe panaceum:
Należy się uważnie monitorować, obserwować swoje reakcje oczyszczania,
zmniejszyć dawkę w razie potrzeby, czasem brać nawet kilka gram witaminy C a także
selen (standardowo - 200 mcg dziennie). Selen działa osłaniająco, zwiększa
bezpieczeństwo suplementacji. Witamina C może być niezbędna w przypadku
konieczności naprawy tzw. mechanizmu transportu jodu w organizmie. Należy ją
jednak brać co drugi dzień, na przemian z jodem. (...) W przypadku nie polepszenia
samopoczucia po kilku tygodniach suplementacji jodem, może to być powiązane
z kłopotami z organifikacją jodu. W takich przypadkach zazwyczaj zdecydowanie
i niemal natychmiastowo pomaga codzienna suplementacja witaminami B2 i B3.
(...) Może zauważyłeś, że mówiąc o swoim sposobie brania jodu, stwierdziłem, że
nie biorę go w weekendy? Chodzi o zastosowanie dwu dni przerwy w braniu jodu
w tygodniu. To jest tzw. metoda pulsacyjna, wynaleziona przez lekarzy Iodine Project.
W sobotę i w niedzielę można brać witaminę C-1000 (np. 3 - 4 g) o długim czasie
uwalniania. Metoda pulsacyjne pomaga w radzeniu sobie z reakcjami oczyszczania.
Nie znaczy to, że masz przerwać na ten czas np. protokół solny - picie soli w szklance
wody! Ta prosta procedura pozwala na łatwe i skuteczne oczyszczanie nerek, pozbycie
się z nich toksyn, które zawsze towarzyszą oczyszczaniu się organizmu, a tym jest
także przyjmowanie jodu. Ponadto, ten solny protokół możesz zacząć jeszcze przed
rozpoczęciem przyjmowania jodu.
I teraz ja:
- selen 200 mcg przyjmowany ponad pół roku wywołał herxa, sprawdzone 2-krotnie. Musiałam odstawić na 2 tygodnie. Mdłości, bóle głowy, dreszcze.. sądziłam, że jod przestał działać.
- wit B kupiłam, brałam, i miałam tzw. flush.. czyli po pierwszej zazytej dawce dostałam zaczerwienienia skóry, ciepło, które mineło samo, tak jak przyszło po 15 minutach
- wodę z solą zaczęłam pić później bo nie pamiętałam o tym, piję do teraz.
- wit C nie biorę aż tak dużo, teraz ale wówczas przerwy na weekend robiłam, teraz biorę 2 krople i biorę je cały czas i wit C niezaleznie, rozłącznie, choć są szkoły, że it c nie nautralizuje jodu i pije się ją z sokiem pomarańczowym co zasłania jej smak i zapach. ja wierzę w to co wyżej, nie łączę obu.
- istotną poprawę w przyjmowaniu jodu odczułam po zastosowaniu wszystkich: jod, witc, woda z solą i magnez.
- generalnie, w pewnym momencie odstawiłam wszystkie suple poza magnezem, D3, witc i jodem i wzięłam się za oczyszczanie org. bo jod potrzebuje dobrego pH a suple nie wchłaniają się np jak masz bakterie, pasożyty czy inne obciążenia. Właśnie przechodzę kurację i wracam do supli pomału..
Ebooka "jod...." można zakupić: vibronica.eu tam jest także o magnezie, boraksie i jodzie w jednym opracowaniu, warto!