@Perun Bardzo Cię przepraszam i szacowne grono widzów tego forum za powstałe niedogodności.
Dokument już odblokowałem więc zapraszam do oglądania, komentowania i oczywiście promowania go dalej. Perun pisze:
Ripsonar, narobiłeś apetyt, klikam a film się nie wyświetla...
Cóż, środowisko Syryjczyków w Polsce już pokazywało w roku 2011 lub 2012 krótkie filmy, jak Asad odwiedza rejony gdzie były demonstracje przeciw niemu. Ujęcia były nieprofesjonalne, bez montażu. Zdziwiło mnie, że ludzie na ulicach, bazarach, na uczelni witali Asada dobrze, niektórzy nawet czołobitnie- ogólnie widać było poparcie.
Już wtedy nasi Syryjczycy tłumaczyli mi, że rząd z Damaszku nie jest taki krwawy, że były błędy (rachunki krzywd, megalomania Asada-ojca itp.) ale słuszny protest przejęła Al-Kaida oraz różne złe siły.
Z perspektywy ok 5 lat widać, że ci Syryjczycy mieli rację. Ale rząd Asada przegrał w tym czasie walkę propagandową w Europie, także dla tego, że ich władze zamykały kraj przed turystami (zupełnie bez sensu) i filtrowały informacje. O wizę było trudno. Tuż przed zamieszkami, ok 2010, było tam zaledwie kilka grup polskich na objazdówkach i relacje były b. dobre.
Natomiast polskie media, też te nie należące do koncernów, powielały "doniesienia agencyjne" widzące tylko winę Asada.
Też portale niezależne, na początku konfliktu, stać było na domysły i krytykę wroga dyżurnego: NWO.
Asad, wladca autorytarny ale reformowalny, ma to nieszczęście, że ma dwóch wrogów w sąsiedztwie. Izrael, kiedyś bardzo Syrii szkodził. Ale z wrogów to Turcja i klan Erdogana zyskuje na tej wojnie coraz większe zyski i rozszerza obszar wpływów. Rękoma ISIS morduje się tam chrześcijan, zaś armia turecka morduje Kurdów: swoich, irackich i innych.
Turcja ułatwia tranzyt do UE chmary uchodźców, pozbawia Syrię młodych pokoleń i wciska ich do Europy dla destabilizacji. I jeszcze chce za to dużo kasy.
Naloty państw NATO, potem Rosji - taka terapia dla znękanego wojna domową kraju...
To wszystko są symptomy przygotowań do rozbioru i wymazania Syrii z mapy.
Szkoda mi tego narodu, może raczej grupy paru społeczności, które niezbyt bogato i bez demokracji ale jakoś w Syrii żyły bez większych masakr od 1946 r.
Bardzo trafne uwagi i przemyślenia. Myślę bardzo podobnie i jeszcze w 2013 roku starałem się jak mogłem w polskich alternatywnych mediach społecznościowych wyjaśnić owe zawiłości i ukrywane a nawet zmanipulowane informacje.
Może to Cię zainteresuje.
Syria – kolejny kraj obalany przez propagandę Zachodu!
https://ripsonar.wordpress.com/2014/09/ ... zachodu-2/Atak chemiczny w Syrii – to atak FAŁSZYWEJ FLAGI.
https://ripsonar.wordpress.com/2013/08/ ... wej-flagi/Pozdrawiam