Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 26 maja 2019, 13:03

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ogorki kiszone
Post: 03 paź 2016, 14:22 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 11 cze 2010, 15:53
Posty: 495
Płeć: kobieta
Mam pytanie do szanownych kolegow. Czy ktos z Was kupuje w sklepie ekologiczne ogorki kiszone?
Moglibyscie polecic ktoras marke, ktorej ogorki sa smaczne i chrupiace.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

 Tytuł: Ogorki kiszone
: 03 paź 2016, 14:22 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 03 paź 2016, 15:21 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2015, 8:01
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
Również jestem ciekaw.
Kilka miesięcy temu kupowałem w Lidlu takie:
http://www.kiszoneogorki.pl/index.php/o ... kologiczne
Jednak nie wiem, gdzie je teraz można kupić.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 paź 2016, 15:28 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 11 cze 2010, 15:53
Posty: 495
Płeć: kobieta
Ja je gdzies widzialam na internecie jak przegladalam ogorki.
Szkoda, ze sa w woreczkach plastikowych.
A dobre one byly? Chrupiace?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 paź 2016, 15:31 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 23 lut 2015, 15:32
Posty: 217
Płeć: mężczyzna
Rozmawiałem kiedyś z facetem, który pracował w firmie zajmującej się produkcją ogórków kiszonych ( oraz innego rodzaju żywnością paczkowaną) i powiedział mi, że ogórki są pasteryzowane w wysokich temperaturach. Trochę się to mija z sensem spożywania ogórków kiszonych, bo rozchodzi się tam przecież o bakterie, które giną w wysokie temperaturze.
Walory smakowe dalej pozostają takie same, ale zdrowotne niekoniecznie. Dlatego warto zawsze dopytać o tą kwestię sprzedawcę bądż producenta.
http://biozywczy.pl/pl/p/Ogorki-kiszone ... rzyska/787 tutaj producent podaje informacje, że są niepasteryzowane, co niestety nie jest powszechną praktyką.
Przyznaje, że są całkiem dobre, ale nie mają tego smaku co domowe. Może nie są takie jak u mamy i babci, jednak zakupu nie pożałowałem.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 paź 2016, 17:05 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 11 cze 2010, 15:53
Posty: 495
Płeć: kobieta
Dobrze, ze zwrociles uwage, Randy, na ta pasteryzacje. Bo co mi po ogorkach bez bakterii.
Wlasnie rozmawialam z jednym sklepem i powiedzieli, ze wszystkie ich ogorki sa pasteryzowane. Ponoc dlatego, ze niepasteryzowane dalej fermentuja i wylewaja sie ze sloikow.
Swego czasu mialam w poblizu miejsca zamieszkania wielkie pole z ekologicznymi warzywami. Mozna bylo sobie nawet samemu nazbierac i bylo tanio. Zlikwidowali pole to i z ogorkami ciezko, bo Szwedzi jakos wola chyba kupowac w sklepie niz samemu robic. Robilam wiec sobie sama ogorki i nic mi sie nie wylewalo jak zakretka byla szczelna.

W tym roku udalo mi sie zdobyc 4 kg ekologicznych ogorkow. Ale je podjadamy i niedlugo sie skoncza a we mnie pojawila sie taka zadza ogorkow kiszonych.

We Wroclawiu znaklazlam taki sklep z niepasteryzowanymi ogorkami:
http://www.sznajder.agro.pl/ogorki-kiszone/

A tu dla Ciebie, Bonifacy, te ogorki, ktore podales:
http://vegepack.pl/2077,ogorki-kiszone- ... kologiczne



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 paź 2016, 18:21 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 23 lut 2015, 15:32
Posty: 217
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
Ale je podjadamy i niedlugo sie skoncza a we mnie pojawila sie taka zadza ogorkow kiszonych.

Organizm sam wie czego potrzebuje. Jak ktoś mnie pyta na jakiej jestem diecie, to zawsze odpowiadam, że na " diecie instynktownej".
W ogóle warto jeść jak najwięcej fermentowanych warzyw. Kiedyś ludzie nie mieli lodówek i żywność była bogata w dobre, przyjazne bakterie. Oprócz ogórków spożywam kiszoną marchewkę i buraki. Łatwe w przygotowaniu i bardzo zdrowe :tak:

Ważny jest jeszcze sok, który zostaje po kiszonych ogórkach. Nigdy go nie wylewam, bo przeczytałem kiedyś, że działa leczniczo na układ pokarmowy. Mama wypija po szklance dziennie takiego soku i znacząco łagodzi objawy refluksu żołądkowo-przełykowego.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 paź 2016, 18:55 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2015, 8:01
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
vindpust pisze:
A tu dla Ciebie, Bonifacy, te ogorki, ktore podales:
http://vegepack.pl/2077,ogorki-kiszone- ... kologiczne

Parszywa cena. :shock: W Lidlu były po 5,99 zł albo 6,99 zł, już nie pamiętam.
Niestety prawdopodobnie były pasteryzowane... Czyli poniekąd jadłem trociny.

@Randy
Jak robisz te kiszonki? Może w weekendy sobie będę produkował.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 paź 2016, 19:31 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sty 2016, 23:40
Posty: 185
Płeć: kobieta
bonifacy pisze:
Parszywa cena. :shock: W Lidlu były po 5,99 zł albo 6,99 zł, już nie pamiętam.
Niestety prawdopodobnie były pasteryzowane... Czyli poniekąd jadłem trociny.
.


Niestety te "ekologiczne "produkty dla mnie to jedna wielka ściema . Jak jeszcze widzę znaczek UE to ... .

W większości pseudo ekologicznych upraw hoduje się ogórki tzw hybrydy, już sama nazwa tej genetycznej modyfikacji odstrasza.
Ogórki te dają wysokie plony ,odporne są na szkodniki ,wszystko kosztem wartości odżywczych i naszego zdrowia

I jeszcze mają najczęściej symbol F1 - prawie jak bolid formuły .

Niestety na opakowaniu nie ma informacji z jakiego gatunku zostały wyprodukowane kiszonki.

Nie miałam tej wiedzy, dopóki nie oświecił mnie zaprzyjażniony sprzedawca z eco sklepu.

Najlepsze ekologiczne produkty są od chłopa ze wsi, sadzone na oborniku.

Odmiany klasyczne, z których można zbierać nasiona i sadzić na przyszły rok .

Co roku kupuję ogórki na bazarku od babulinki i sama kiszę .



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 paź 2016, 20:28 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2011, 0:01
Posty: 882
Lokalizacja: Alpha Orionis
Płeć: mężczyzna
Kiszone można kupić? w zalewie solnej to wiem- kiedyś, za czasów liceum do urodzinowej zagrychy były- a że pić się po nich chciało Mruga



Cytuj:
Rozmawiałem kiedyś z facetem, który pracował w firmie zajmującej się produkcją ogórków kiszonych ( oraz innego rodzaju żywnością paczkowaną) i powiedział mi, że ogórki są pasteryzowane w wysokich temperaturach. Trochę się to mija z sensem spożywania ogórków kiszonych, bo rozchodzi się tam przecież o bakterie, które giną w wysokie temperaturze.


Podobnie jak z mlekiem- to nie powinno się nazywać kiszone- ewentualnie martwa kiszonka Mruga

ja tam kiszę własne - kapusta to samo, inaczej nie ma to prozdrowotnych własciwosci- jednie po soli się chce pić więcej.

ps mam prosty sposob na jedno i drugie

_________________
Mundus vult decipi, ergo decipiatur



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 paź 2016, 20:53 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sty 2016, 23:40
Posty: 185
Płeć: kobieta
angelrage pisze:
Kiszone można kupić? w zalewie solnej to wiem- kiedyś, za czasów liceum do urodzinowej zagrychy były- a że pić się po nich chciało Mruga
Cytuj:

ja tam kiszę własne - kapusta to samo, inaczej nie ma to prozdrowotnych własciwosci- jednie po soli się chce pić więcej.

ps mam prosty sposob na jedno i drugie


Zdradź ;)

Ja robię sporo ogórków na zimę . Na litr przegotowanej wody daję kopiatą łyżkę soli (niejodowanej )kłodawskiej najlepiej .
Zalewam chłodną zalewą .
Ogórki po umyciu moczę ok godziny w wodzie, wpływa podobno na to ,ze po ukiszeniu są twarde i nie chłoną wody.
Ciasno układam je w wyparzonych słoikach i daję zawsze nowe zakrętki.
Obowiązkowo chrzan i czosnek ,koper łodygi ,czasem liscie porzeczki albo winogron.

Kapustkę też kiszę ale to już tak na "oko " w beczce 70 l


Ostatnio zmieniony 03 paź 2016, 22:03 przez Indianka, łącznie zmieniany 1 raz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 paź 2016, 20:57 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 11 cze 2010, 15:53
Posty: 495
Płeć: kobieta
angelrage pisze:

ps mam prosty sposob na jedno i drugie


Na jakie jedno i drugie masz sposoby? I jakie?

Kapuche to i ja kisze. Nawet czerwona sprobowalam, ale biala pozostanie krolowa.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 paź 2016, 21:48 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2011, 0:01
Posty: 882
Lokalizacja: Alpha Orionis
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
Kapuche to i ja kisze. Nawet czerwona sprobowalam, ale biala pozostanie krolowa.


Czerwona jest też "ciekawa w smaku" ale ostatnio stwierdziłem ze nie na tyle smaczna aby zjeść te 20 kilo które zrobiłem :mrgreen:


kapustę kiszę podobnie jak tu https://www.youtube.com/watch?v=ypN3r1xsWe0 tyle że nie w wiaderku a w zakręcanej beczce plastikowej do kiszenia

Kapusta kisi się w worku do kiszonek( wsumie to trochę przemysłowa metoda ale samoobsługowa- nie trzeba bawić się w deseczki, płukanie szmat, i trzyma w chłodnym miejscu pół roku spokojnie)

skręcony worek zawiązuje żyłką do prania- i na początku kiszenia( jak stoi w temp pok. to ok 7-10 dni) kamien układam tak, aby gazy mogły się wydostawać przez nie na maxa zawiązany worek. Na początku to się zaczyna oczywiscie pienić mocno (I faza kiszenia) Przebijam tak po 4-5 dniach( drewnianym kijem "miotłowym" i potem po kolejnych 3-4 przed zaniesieniem do chłodu ( jak worek pęcznieje to znaczy że ciągle jeszcze się bakterie mnożą i dobrze ten gaz uwalniać. Potem tylko dbać by po wybieraniu kapusty worek dobrze skręcic i zawiązać, przykrywając tym razem tak kamieniem aby nie dostawało sie do środka powietrze.

Można tez w duzych słoikach i po ukiszeniu trzymać w lodówce( fajne bo mozna robić nawet latem). Tym razem bez worków. Ubitą kapustę z solą(zostawiamy trochę wolnego miejsca w słoju bo wykipi) przygniatam mniejszym słoikiem( z odpowiednią ilością wody dla ciężaru)

na to nakładam jeszcze zwykły woreczek sniadaniowy zeby się nie kurzyło do środka (robię w nim dziurki żeby gazy mogły się ulatniać) dalej juz to samo- przebić itd.


Ogórki zalewam nieprzegotowaną i niegaz, wodą zródl, soli ok 30 gr na l. Daję do tego swoje ostre papryczki, czosnek, koper.

Nie męczę się z upychaniem ogórków do słoja- kroję je na takie 1-2 cm plastry. Zostawiam w temp pok. na 1-2 doby a zacznie się fermentacja(czasem trochę wykipi ze słoików ale jakoś się nie psuły mi przez to) potem piwnica - to tyle. Ostre Papryczki też kiszę :twisted:

_________________
Mundus vult decipi, ergo decipiatur



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 paź 2016, 10:37 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 11 cze 2010, 15:53
Posty: 495
Płeć: kobieta
angelrage pisze:
Można tez w duzych słoikach i po ukiszeniu trzymać w lodówce( fajne bo mozna robić nawet latem). Tym razem bez worków. Ubitą kapustę z solą(zostawiamy trochę wolnego miejsca w słoju bo wykipi) przygniatam mniejszym słoikiem( z odpowiednią ilością wody dla ciężaru)


To jest tez moj sposob, ktory sobie bardzo chwale.
Do kapusty dodaje tez starta marchewke i dwa listki laurowe.

Nieraz moze byc problem z zakupem wiekszych sloji, ale ten problem rozwiazalam kupujac jakies kiszonki w duzym sloju, wyrzucam te kiszonki i mam sloj. To nawet taniej wychodzi niz kupic pusty sloj.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group