Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 15 gru 2019, 12:24

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 02 gru 2010, 23:10 
Zalewani jesteśmy ciągle alarmującymi informacjami o szkodliwości tego czy tamtego. Gdybyśmy mieli przejmować się wszystkimi ostrzeżeniami to powinniśmy wyprowadzić się do jakiejś kurnej chacie w dziewiczym terenie. Nie jest to oczywiście możliwe, ale w wielu wypadkach możemy wyeliminować podstawowe zagrożenia, które spotykamy na co dzień. Oto kilka takich przypadków z naszej kuchni.

Naczynia pokryte teflonem

Opary z przegrzanych naczyń teflonowych zabijają ptaki w klatce. Badania przeprowadzone przez amerykańską Environmental Working Group wykazały, że przegrzane rondle i patelnie pokryte teflonem emitują toksyczne chemikalia, mogące prowadzić do zachorowania na nowotwory, obniżenie odporności i zwiększonego ryzyka zawałów serca i udarów. Winowajcą są silnie toksyczne związki fluoru, wchodzące w skład teflonu (te same, które wchodzą w skład środków którymi impregnuje się wodo- i plamoodporne tkaniny, obrusy, dywany, ubrania ...). Zastąp więc teflonowe patelnie i rondle stalowymi.

Aluminiowe naczynia

Lekkie i tanie aluminiowe naczynia kiedyś królowały w naszych kuchniach. Na szczęście zostały prawie całkowicie wyparte.

Naukowcy dowiedli już, że istnieje silna korelacja między używaniem aluminiowych garnków a chorobą Alzheimera. Kwaśne i słone produkty przechowywane w takich garnkach robią wżery w powierzchni aluminium i zatruwają nim potrawę.

Jeśli więc w twojej kuchni zalega jeszcze jakiś aluminiowy garnek czy patelnia, wyrzuć je. Wszelkie aluminiowe naczynia zastąp naczyniami ze stali nierdzewnej, ceramicznymi, kamionkowymi, szklanymi, porcelanowymi czy żeliwnymi. Gotując w żeliwnych naczyniach dostarczysz organizmowi dodatkowo niewielkich ilości potrzebnego żelaza.

Plastikowe sztućce

Pozbądź się z kuchni wszystkich plastikowych rzeczy. Plastikowe naczynia i sztućce podtapiają się w kontakcie z wysoką temperaturą, a wiadomo, że w kuchni gotuje się. Gorąca patelnia z tłuszczem nie jest najlepszym miejscem na plastikową łyżkę czy łopatkę. Używaj w kuchni sztućców, chochli i łopatek tylko ze stali nierdzewnej lub drewnianych czy bambusowych. Usuń także plastikowe kubki-miarki i zastąp je szklanymi lub metalowymi.

Plastikowe miski i pojemniki

Głównym składnikiem poliwęglanu czyli twardego plastiku używanego do wyrobów naczyń kuchennych a także butelek dla niemowląt, butelek na mleko czy wodę jest bisphenol A. Wydziela się on pod wpływem ciepła, uszkodzeń mechanicznych, tarcia i mycia silnym detergentem. W badaniach laboratoryjnych bisphenol A wpływał na poziom naturalnych hormonów, powodował zmiany genetyczne i poronienia u myszy. Dla skrócenia czasu wpływu szkodliwych chemikali na żywność, zaraz po przyniesieniu jej ze sklepu, wyjmij ją z plastikowego pojemnika i zapakuj najpierw np. w papier śniadaniowy a dopiero potem w plastikowy pojemnik czy woreczek.

Surowe mięso

Jedząc surowe mięso czy to w postaci niedogotowanego mięsa, tatara, surowej ryby możesz zarazić się tasiemcem, włośnicą czy toxoplazmozą. Zarazić się możesz również używając tej samej deski do krojenia mięsa czy ryb i warzyw jedzonych na surowo. Używaj więc oddzielnych desek. Po krojeniu surowego mięsa czy ryb należy również zdezynfekować blat kuchenny. Możesz do tego użyć domowego spryskiwacza. Przygotuj 2 butelki. Jedną napełnij octem spirytusowym, a drugą wodą utlenioną. Po zakończeniu pracy z surowym mięsem umyj blat a następnie spryskaj go najpierw octem a potem wodą utlenioną (nie trzeba spłukiwać).

Metalowe pojemniki

Kwaśne produkty, takie jak przecier pomidorowy, kiszona kapusta, owoce, lemoniada, napoje owocowe, napoje gazowane, herbata i wino mogą wejść w reakcję z metalem i stać się trującymi. Do tego typu produktów używaj więc szklanych pojemników.

Cynk: galwanizowane pojemniki metalowe mogą wydzielać toksyczne ilości cynku, które przedostają się do żywności przechowywanej w takim pojemniku.

Miedź i mosiądz: lemoniada, wino, herbata, kawa i sos pomidorowy przetrzymywane w miedzianych lub mosiężnych pojemnikach stają się toksyczne.

Ołów: wiele zabytkowej ceramiki ma szkliwo z zawartością ołowiu. Nie powinno się używać takich naczyń do produktów spożywczych. Uważać należy również na sztuczne kryształy ze szkła ołowiowego.

źródło -http://www.cyberbaba.pl/content/view/968/194/



Sam używam tylko garnków Żeliwnych ...



Na górę
   
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 02 gru 2010, 23:10 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 02 gru 2010, 23:23 
A deski drewniane do krojenia można zwyczajnie zastąpić "deskami" ze szkła hartowanego, o niebo łatwiej zadbać o ich czystość.



Na górę
   
 
 
Post: 02 gru 2010, 23:30 
Offline
Secret Master * 4th Degree
Secret Master * 4th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2010, 23:00
Posty: 33
Płeć: mężczyzna
timewave pisze:
A deski drewniane do krojenia można zwyczajnie zastąpić "deskami" ze szkła hartowanego, o niebo łatwiej zadbać o ich czystość.

Tak tylko nóż ci się szybciej tępi na szkle niż na drewnie. Cóż jak to mówią, nie ma róży bez kolców.

_________________
Nie istnieje żaden postęp. Wszystko jest takie, jakie było tysiące i dziesiątki tysięcy lat temu. Zmienia się forma zewnętrzna. Esencja pozostaje taka sama. Człowiek pozostaje dokładnie taki sam. [..] Współczesna cywilizacja opiera się na przemocy, niewoli i pięknych słowach, ale te piękne słowa o "postępie" i "cywilizacji" są tylko słowami.
Uspienski Piotr Demianowicz, Fragmenty nieznanego nauczania



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 03 gru 2010, 18:08 
A zawodowi kucharze ostrzą nóż wiele razy dziennie, więc w czym problem ? Mruga

Kolce owszem, ale róża w dalszym pozostaje pięknym kwiatem i nie dla kolców ją dajemy komuś w prezencie

I będę niekonwencjonalny - a masz kwiatka :kwiatek: hehe



Na górę
   
 
 
Post: 04 gru 2010, 17:07 
Cytuj:
A zawodowi kucharze ostrzą nóż wiele razy dziennie, więc w czym problem ?


Nie ma problemu jeśli masz w kuchni

Noże ceramiczne Kyocera

Nie tępią się !! :shock:



Na górę
   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group