Hakun pisze:
SJ[Sqad] z tego co mnie zadziwiło dosłownie, byli zaskoczeni
że są starsze książki niż biblia - byli przekonani, że to najstarsze źródło.
zupełnie jak by dla potrzeb biblii wymyślono pismo i papier...
No, bo tak jest. A pomysl troche wiecej, pozadawaj pytania, na ktore Biblia nie daje jednoznacznej lub zadowalajacej odpowiedzi i juz masz mozliwosc dostac etykietke "odstepcy" np.

Bo wzorowy SJ nie pyta, wierzy we wszystko bez zastrzezen. Organizacja WIE, przeciez dziala pod wplywem Ducha Swietego. No...
@Fufku... Ja szanuje np. KAZDEGO, bez wzgledu na religie, kulture czy inny sztuczny podzial. Dopoki jednak... dopoty nie zaczyna wlazic mi brutalnie w moja jakze intymna sfere wiary.

A niestety mam to szczescie, ze wsrod bardzo bliskich mam dwie grupy niezwykle chcace mnie uszczesliwic. Z lewej Swiadkowie, z prawej Muzulmanie. Na szczescie zadna z tych istot nie mieszka ze mna... wiec kontakt i tak mocno urwany.
Problemem tychze obu grupek, zreszta chyba kazdej grupy religijnej, ktora zbyt fanatycznie podchodzi do tego, w co wierzy... jest niezachwialne przekonanie do slusznosci tego, w co wierza. Czyli... ich jest Prawda, inni tona w klamstwie. I tu zaczynaja sie schody. Jezeli do tego dojdzie milosc do blizniego, to takie jednostki na sile zaczynaja swoich bliskich ratowac. Heh... Moja tolerancja siegnela zenitu podczas moich ostatnich wakacji np. w Ojczyznie. Dostalam taka dawke proby ratowania mnie z tej strasznej, okultystycznej otchlani, w ktorej sie tarzam tak rozkosznie, ze... hehe... tolerancyjna jestem nadal, ale wole juz tak jakos na odleglosc.
A tak na marginesie... Mam oczywiscie nadal przyjaciolke, ktora jest SJ i to naprawde super kobitka. Wie jednak, ze ja wole pomedytowac zamiast modlic sie i dla niej to ok... nie ma nic do tego. Nieraz szalejemy razem a przyjazn trzyma sie juz (niech policze) 17 lat... heh...
Cytuj:
Ważne jest to, jakim jesteś człowiekiem, a nie to w co wierzysz lub nie.
I to jest sedno sprawy. Fajnie, gdy jednak obie strony o tym wiedza.

BA... a sedno sprawy teraz...
Film obejrzalam i jest MEGA. Dziekuje Redmuluc i Redimix i crc za caly trud, jaki wlozyliscie w tlumaczenie filmu. Naprawde WSPANIALA ROBOTA.