Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 04 kwie 2020, 12:09

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: 21 maja 2017, 10:01 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 maja 2017, 9:53
Posty: 8
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Witam

Chciałem zadać wam pytanie, a raczej się poradzić jako że jestem amatorem kambuchy. Otóż po 3 dniach wykonania wszystkich czynności do zrobienia napoju pojawiło się ciemny nalot. Nie wiem co to może być. Czy to nowy grzybek, czy może dostały się jakieś bakterie i trzeba zacząć wszystko od początku?

https://drive.google.com/open?id=0B56Eo ... mN2M2puenc

https://drive.google.com/open?id=0B56Eo ... FpLdGNmZ0U



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 21 maja 2017, 10:01 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 21 maja 2017, 16:38 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 17 wrz 2015, 10:38
Posty: 85
Płeć: kobieta
Na moje oko to pleśń. Nie ma co ryzykować. Zrób sobie nową kombuchę



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 maja 2017, 17:40 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 lut 2013, 20:44
Posty: 12
Płeć: mężczyzna
Moim zdaniem jest to nieodfiltrowany osad z herbaty. Nie jestem pewien, moje doświadczenie z kombuchą podpowiada mi że to resztki herbaty. Jak nie masz pewności co to jest, przemyj kombuchę i nastaw ponownie. Spróbuj dobrze odfiltrować osad herbaciany. O ile to osad to nie ma się czym przejmować. Gdyby to była rzeczywiście pleśń kombucha do wyrzucenia.

[edit]
Od kilku lat nie robię kombuchy. O ile dobrze pamiętam, robiąc kombuchę z herbaty liściastej cedziłem herbatę przez sitko. Kombucha była czysta i klarowna. Parząc herbatę z granulek, bardzo często herbata parzona z końcówki w pudełku częściowo była w postaci pyłu. Pył herbaciany nie da się odfiltrować sitkiem. Co w końcowym efekcie dawało podobny obraz kombuchy.


Ostatnio zmieniony 21 maja 2017, 19:32 przez MarkPol, łącznie zmieniany 1 raz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 maja 2017, 17:58 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2011, 14:46
Posty: 1119
Płeć: mężczyzna
A na moje oko nie, grzybek może tak wyglądać.

Tak pleśń nie wygląda:
https://www.kombuchakamp.com/kombucha-b ... dded-scoby

A tak wygląda:
https://www.kombuchakamp.com/kombucha-b ... n-top-brew

Sporo można się nauczyć na stronie kombuchakamp.com kliencji bardzo często pisali do nich, że mają taki problem. Więc w sklepie pojawiła się cała galeria w której jest to pokazane. I spora część tekstów na tej stronie jest temu poświęcona.

To są po prostu kolonie bakterii które biorą udział w fermentacji i stanowią symtiotyczną część grzybów. Z tego co wiem, nie zawsze jest to jeden rodzaj, więc również nie zawsze bedą wyglądać tak samo.

_________________
Czas przestać zgrywać oświeconych dupków i stać się po prostu ludźmi.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 maja 2017, 7:30 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 maja 2017, 9:53
Posty: 8
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Dziękuje wam wszystkim za pomoc. Bałem się że to pleśń. Pomimo przelania herbaty przez sitko mogło coś jeszcze się przedostać do słoika więc podejrzewałem że to może być osad, ale wolałem nie ryzykować. No cóż jeszcze raz dziękuje za pomoc będę mądrzejszy w tym temacie na przyszłość.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 13 lip 2017, 14:23 
Offline
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Rejestracja: 13 lip 2017, 14:18
Posty: 1
Hej, hoduję kombuchę, ale nie jestem w stanie pić takich jej ilości jakie mi wychodzą.
Jak przechowujecie nadmiar napoju? Jak to jest, butelki z korkiem ceramicznym są okej?
Jak długo może tak sobie stać zabutelkowana?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 15 lip 2017, 5:41 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lut 2015, 19:01
Posty: 208
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Kiedyś wyhodowałam grzybka z buraka z octem jabłkowym , pomyślałam , taki czerwone twarde coś, nigdzie nie ma takiego i wywaliłam, a parę tygodni czekałam, potem dowiedziałam się, że taki napój można zrobić i z buraka, i z samego octu jabłkowego. Teraz czekam na grzybek z octu jabłkowego z własnej roboty. Mam zamiar powtórzyć i wyhodować grzybka z buraka, bo nawet nie wiem jaki to ma smak :bezradny:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 20 wrz 2017, 22:58 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 wrz 2017, 15:33
Posty: 7
Płeć: kobieta
postsaevy pisze:
Hej, hoduję kombuchę, ale nie jestem w stanie pić takich jej ilości jakie mi wychodzą.
Jak przechowujecie nadmiar napoju? Jak to jest, butelki z korkiem ceramicznym są okej?
Jak długo może tak sobie stać zabutelkowana?


Szczelnie zakręcona butelka w lodówce. Część napoju w pokojowej temperaturze staje się octem, jedna butelka takiego octu do kuchni a resztę jako nawóz do roślin kwasolubnych po rozcieńczeniu (szklanka na 10 litrów wody).

Szampan z kombuchy: po zlaniu napoju trzeba wlać do butelki z napojem słodki sok (kieliszek soku) i postawić butelkę w ciepłe miejsce na jeden dzień. Nie podawać takiego szampana dzieciom ponieważ zawiera alkohol!



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 wrz 2017, 15:39 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lut 2015, 19:01
Posty: 208
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Hoduje teraz grzyba z octu jabłkowego , już jest nawet spory, potem podzielę go na dwie części , z jednej będę robić napój, a drugą część zaleję sokiem z buraków i octem jabłkowym, poczekam, aż podrośnie :hura: .



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group