Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 04 kwie 2020, 11:50

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: 09 kwie 2013, 17:37 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
Przygotowanie:
Zagotuj wodę;
Zaparz herbatę;
Posłodź zaparzoną herbatę cukrem (70-100 g cukru na litr wody);
Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;
Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
Dodaj zaczyn – gotowy napój z Kombuchy (kombuczy) z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);
Umieść w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy (kombuczy);
Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;
Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu
najstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);
Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) – SMACZNEGO.

stąd:
http://kombuchakombucza.pl/

dodatkowe info -uzupełniające:
http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/ ... bucha.html

plus:
http://www.igya.pl/srodki-lecznicze/pro ... ciany.html

edit2 :
http://www.eioba.pl/a/3i4z/napoj-kombucha-kombucza

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie


Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 18:19 przez dar66, łącznie zmieniany 1 raz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 09 kwie 2013, 17:37 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 09 kwie 2013, 17:54 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
Jeszcze jedno moje spostrzeżenie napój mi wogóle nie gazuje podczas potrząsania słoikiem od samego początku , co robię źle?

_________________
preferuję swojskie wyroby bez chemii



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 kwie 2013, 9:46 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 10 kwie 2013, 9:40
Posty: 5
Płeć: mężczyzna
witam, mam pare pytan odnoscie produkcji kombuchy
Grzybka w herbacie z zaczynem10% trzymam około 10-12 dni, a mimo to nadal przy potrzasaniu słojem unaszą sie bąbelki. Po 10-12 dniach napój jest strasznie octowy. Ktos ma jakies pomysły co moge robic zle. Temperatura napewno jest powyżej 20 stopni.


Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, 17:14 przez adi6661, łącznie zmieniany 1 raz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 kwie 2013, 11:53 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
a u mnie z kolei wcale nie ma bąbelków

_________________
preferuję swojskie wyroby bez chemii



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 kwie 2013, 17:13 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 10 kwie 2013, 9:40
Posty: 5
Płeć: mężczyzna
a na jakiej herbacie robisz bo gdy ja robiłem na zwykłej z torebki to nie było, od kiedy robie na sypanej to sa i to duzo .



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 kwie 2013, 17:22 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
robię na herbacie z torebek

_________________
preferuję swojskie wyroby bez chemii



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 kwie 2013, 18:00 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 10 kwie 2013, 9:40
Posty: 5
Płeć: mężczyzna
proponuje skorzystac z herbaty sypanej kupionej w jakiejs herbaciarni



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 kwie 2013, 19:07 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
jakis specjalny gatunek czy obojetnie jaka?

_________________
preferuję swojskie wyroby bez chemii



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 14 kwie 2013, 8:19 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwie 2013, 7:37
Posty: 4
Płeć: kobieta
Witam wszystkich kombuchowiczów. Jestem tu nowa i mam pytanko.Czy kobieta w ciąży może stosować napój z kombuchy?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 15 kwie 2013, 20:46 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
zakupiłem w herbaciarni mieszankę rosyjską z delikatną nutą kwiatową, grzyb zalany jest już 3 dni i normalnie wariacja buzuje aż miło patrzeć. Teraz zastanawiam się jaka jest różnica między herbatą w torebkach a tą na wagę. Ta pierwsza jakaś "wyjałowiona"? czy ta druga nie modyfikowana chemicznie w żaden sposób?

_________________
preferuję swojskie wyroby bez chemii



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 15 kwie 2013, 22:27 
Zobacz jak wyglądają obie herbaty. Często ta w torebkach to zwykły miał i resztki herbaty liściastej. O smaku już nie wspomnę. Z tego co sobie przypominam Kombucha najlepiej smakuje na herbacie białej zmieszanej z czarną chociaż pewien teraz tego nie jestem, oczywiście obie sypane.



Na górę
   
 
 
Post: 16 kwie 2013, 5:40 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
to że różnią się wyglądem to wiem, bardziej chodzi mi o zawartość chemiczną

-- 17 kwie 2013, 21:16 --

już nie buzuje, w smaku jeszcze jakby mało - przerobił wszystko czy z przepracowania zdechł???????????? :D

_________________
preferuję swojskie wyroby bez chemii



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 20 kwie 2013, 7:19 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwie 2013, 7:37
Posty: 4
Płeć: kobieta
Chciałam zapytać o temperaturę kombuchy. Moja stała na parapecie owinięta ciemnym materiałem,gdzie temp.miała 25 stopni w nocy a w dzień trochę mniej. Po nastawieniu w czarnej herbacie po 6 dniach miała dobry smak,na 7 dzień zrobił się ocet. Więc nastawiłam w zielonej herbacie to już po 5 dniach dostała dobrego smaku lekko octowego. Z obawy przed zepsuciem zlałam ją tego dnia. Czy kombuchę mam przenieść do zimniejszego pomieszczenia? Proszę o poradę.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 20 kwie 2013, 8:14 
Możesz przenieść, ale nie musisz. Po prostu jak już jest dobra po 6 dniach to zlewaj i rób nową. W temperaturze około 20 stopni Celsjusza będziesz musiała czekać około 8-10 dni ja tak właśnie mam.
Myślę, że właściwości są takie same.



Na górę
   
 
 
Post: 20 kwie 2013, 18:15 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwie 2013, 7:37
Posty: 4
Płeć: kobieta
Dziękuję za odpowiedź. To dobrze że mam w expresowym tempie herbatkę :szampan:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 kwie 2013, 10:02 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
chyba grzyb mi padł, jest może ktoś z Wrocławia chętnie odkupię

_________________
preferuję swojskie wyroby bez chemii



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 kwie 2013, 19:52 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 28 kwie 2013, 19:44
Posty: 1
Pijam kombuche na czarnej sypanej herbacie ale nie smakuje mi za bardzo :/

Piłem kiedyś na tej herbacie
http://dziennik-konsumenta.blogspot.com ... e-zio.html
Herbal Time 7ziół
i mi smakowała :D

Można na niej robić kombuche czy nie za bardzo ??



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 maja 2013, 11:53 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
Czy jest ktoś z Wrocławia? chętny do odsprzedania grzyba kombucha-padł mi

_________________
preferuję swojskie wyroby bez chemii



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 15 wrz 2013, 16:25 
Witam mam problem, wczesniej okolo 1,5 temu kombucha nie posiadala gazu(wczesniej miala) co jest spowodowane brakiem gazu i jak można to naprawic.Z gory dziekuje za pomoc

używaj wyszukiwarki aby nie zakładać istniejących tematów



Na górę
   
 
 
Post: 27 wrz 2013, 13:11 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 01 sie 2012, 1:19
Posty: 7
Płeć: mężczyzna
Sam jestem ciekawy co jest przyczyną, że po jakimś czasie grzybek nie "buzuje"
Może ma ktoś na sprzedaż kombuche, bo swoją zaniedbałem



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 08 wrz 2014, 16:35 
Offline
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Rejestracja: 08 wrz 2014, 16:33
Posty: 1
Witam, mam takie pytanie bo niedawno zamówiłem plasterek kombuchy, wie ktoś może co się może stać w najgorszym przypadku? oczywiście poza biegunką? :D



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 wrz 2014, 8:34 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2009, 21:34
Posty: 575
Lokalizacja: Pleiades
Płeć: mężczyzna
kombucha jest zajebista, pije od 3 lat.. wiele roznych smakow..
kazda herbata jest dobra, wazne zeby byl cukier bo tym zywi sie bakteria..
jak sie ma kilka plackow to mozna poeksperymentowac z innymi trunkami np naturalne soki.. ;)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 18 lut 2015, 13:04 
Offline
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 lut 2015, 14:13
Posty: 3
Płeć: mężczyzna
Ostatnio przygotowałem nagranie o tym jak hodować kombuche, zapraszam do oglądania.

Kombucha - jak hodować? WIDEO poradnik jak zrobić kombuczę? Przepis na napój z kombuchy!
phpBB [video]


Pokaż Uwagi moderatora

Więcej informacji o kombuczy znajdziecie na naszym blogu: http://naturalnienaturalni.pl/tag/kombucha/

_________________
Life is a journey - enjoy it.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 18 lut 2015, 15:09 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 16 gru 2014, 12:59
Posty: 118
Płeć: kobieta
Ja posiadam grzybka tybetańskiego oraz szczepy bakterii probiotycznych z ktorych mozna sobie latwo zrobic naturalny i bardzo zdrowy jogurt, jesli jest ktos chetny to sie podziele.Wszelkie fermenty czy to wlasnie herbaciane czy kefirowe powinno sie pic prawie codziennie, robiac male przerwy w uzytkowaniu. U mnie w rodzinie najpierw sie diwili a teraz sie o to zabijają.Nie ma nic lepszego niż naturalne zdrowe produkty. p.s. mam tez zakwas na chleb wieloziarnisty- bdb przepis :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 07 mar 2015, 22:31 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 23 lut 2015, 15:32
Posty: 217
Płeć: mężczyzna
Niedługo zamawiam kombuche i zaczynam hodowlę. Zamierzam również zamówić grzybka tybetańskiego i tu pojawia się pewien problem, ponieważ jeśli idzie o kombuchę to wiem jak mam mniej więcej dawkować. Z grzybkiem tybetańskim mam ten problem, że nie znam odpowiedzi na to pytanie. Dlatego chciałem zapytać jaka jest dzienna dawka i czy można stosować kombuche z grzybkiem tybetański jednocześnie, czy lepiej jednak stosować jeden z tych preparatów ?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 07 mar 2015, 22:47 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
Ja sobie stosuję równolegle obydwa grzyby. Aktualnie zapodaję sobie dziennie po kubku 300ml każdego.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 cze 2015, 9:25 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 16 gru 2014, 12:59
Posty: 118
Płeć: kobieta
Mam pytanie, dostałam kombuche ale z rozpedu nie dodalam zaczynu, zalalam ja letnia slodzona herbata, czy mimo braku zaczynu poradzi sobie i zacznie sama fermentowac?
I jeszcze druga kwestia, na jednej stronie /Igya/ wyczytalam ze napoj ten nie jest zalecany osobom z grzybica, a w innych zrodlach jest napisane ze napoj "zjada" grzybice, wiec jak to jest wie ktos moze?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 cze 2015, 11:15 
mi kombucha nie raz dała radę bez zaczynu. Trochę dłużej musi poleżeć, tyle. Z tego co pamiętam, to można dodać jakiegoś octu chyba jabłkowego żeby upewnić się, że nic go nie zje.



Na górę
   
 
 
Post: 11 lis 2015, 20:59 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lis 2015, 16:56
Posty: 16
Płeć: kobieta
Ja robię kombuchę z zieloną herbatą z dodatkiem róży, kupuję na wagę, jest po prostu pycha! Mogłabym ją pi litrami :)
Zmian jakiś nie dostrzegam od kiedy ją piję, fakt, że liczyłam na poprawienie przemiany materii i "lekki" brzuch ale niestety póki co nic się z tym nie zmieniło.

Mam pytanie, czy wy filtrujecie napój przez filtr do kawy? Bo ja próbowałam tak ale niestety leci kropelkami dosłownie i te moje 4, 5 litrów to mogłabym tak filtrować cały dzień.. Ja przecedzam przez plastikowe sitko i niestety często pływają farfocle delikatne.


Nie mam w sumie problemów zdrowotnych z jelitami, jedynie są wrażliwe trochę, szczególnie zdrowe jedzenie mi nie służy, tzn. powoduje wzdęcie, uczucie ciężkości. Gdybym nie jadła warzyw, byłoby ok :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 12 lis 2015, 8:50 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 16 gru 2014, 12:59
Posty: 118
Płeć: kobieta
przefiltruj przez gaze najlepiej.
Nam bardzo smakuje kombuszka.A co do lekkosci jelit to sama kombucha to mzoe byc za malo zeby naprawic jelita jesli jest z nimi jakis problem /nawet taki o ktorym nie wiemy/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group