Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 15 sie 2020, 15:13

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 04 lut 2011, 1:26 
Cytuj:
Możemy uważać, że odżywiamy się prawidłowo, bo jemy zdrowe, naturalne pokarmy. Może to być jednak mylne wrażenie. Nawet najzdrowsze produkty źle połączone mogą stać się bezwatrościowe, a nawet szkodliwe.


Stan naszego zdrowia jest uzależniony w dużym stopniu od tego co jemy. Dlatego tak ważne jest posiadanie wiedzy na temat prawidłowego żywienia. Warto też znać zasady prawidłowego łączenia poszczególnych składników. Niektóre produkty mogą oddziaływać na siebie szkodliwie, niwelując wzajemnie swoje wartości odżywcze, a niekiedy nawet szkodząc.

Niektóre niekorzystne połączenia to: ogórek i pomidor - a dokładnie ogórek i bogate w witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne. Łącząc pomidor i biały ser narażasz się na bolesną chorobę stawów. Pojedyncze spożycie takiego zestawu nie spowoduje schorzenia, ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni juz jest zagrożeniem. Pipijanie mocną herbatą ciasta drożdżowego może zwiększyć utratę witaminy B1. Ryby morskie smażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym moga przyspieszać starzenie, a czerwone mięso popijane winem może prowadzić do anemii. Ziemniaki polane masełkiem - pycha ale niestety tuczy. Unikaj także połączeń kiwi z żelatyną, czosnku i drożdży, a nawet naparu bardzo mocnej herbaty z dużą ilością cytryny. Popijając zaś niektóre grzyby alkoholem możesz doprowadzić do niestrawności lub nawet ciężkiego zatrucia.


http://www.doz.pl/newsy/a217-Dlaczego_lepiej_nie_laczyc_pomidora_z_ogorkiem



Na górę
   
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 04 lut 2011, 1:26 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 04 lut 2011, 12:43 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 kwie 2010, 18:59
Posty: 111
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
"Łącząc pomidor i biały ser narażasz się na bolesną chorobę stawów" :shock: ...no to trzeba będzie też uważać na to żeby nie łyknąć za dużo powietrza bo może być wymieszane z powietrzem zza winkla i razem stworzą zabójczy gaz :język:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 lut 2011, 13:29 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sty 2011, 10:54
Posty: 218
Płeć: kobieta
Tjaaa... zostańmy joginami i odżywiajmy się tylko powietrzem :D chociaż to też przecież jest trute:D hyhyhy

_________________
"Śniło mi się, że poszłam do lekarki, która powiedziała, że zostało mi osiem minut życia. Czekałam w pierdolonej poczekalni pół godziny" Sarah Kane



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 lut 2011, 14:06 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sty 2011, 22:46
Posty: 82
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Co do tego pomidora - to wątpie, żeby tak małą ilość połączenia miała jakikolwiek odczuwalny wpływ na stawy
Jednak jeśli chodzi o twaróg - to zawarta w nim kazeina a dokładnie jakaś frakcja (nie pamiętam jaka) powoduje problemy ze stawami (wiem z doświadczenia z czasów gdy ćwiczyłem intensywnie i dostarczałem dużo białka - twaróg codziennie) jednak odczuwalne to jest przy spożywaniu stałym, jeśli ktoś ma urozmaiconą dietę nie powinny występować takie problemy, a gdy się pojawiają to wystarczy odstawić nabiał i/lub dodać więcej tłuszczy uwzględniając omega 3

O wpływie różnych składników diety i połączeniach może napiszę niedługo coś z moich doświadczeń (na razie nie mam natchnienia :P)

Jednak na surowej diecie organicznej nie występują żadne powikłania w funkcjonowaniu organizmu.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 lut 2011, 15:06 
To nie do końca jest głupie a trzeba uważać...
To, że nasz organizm nie poczuje od razu jakichś minusów związanych z niepoprawnym zmieszaniem się pożywienia w żołądku nie oznacza, że powinniśmy to lekceważyć.

Najlepszy miks jaki kiedyś stosowałem (bo mięsa już nie jadam), a stosują prawie wszyscy mięsożerni to:
kanapka z 1.masłem, 2.szynką i 3.serem - te trzy składniki w żołądku mają inne enzymy i żołądek nie wie co pierwsze zacząć trawić no i mamy tzw kisiel :oops:



Na górę
   
 
 
Post: 05 lut 2011, 12:15 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lis 2009, 20:04
Posty: 536
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: mężczyzna
Ostatnio ktoś mi powiedział że jeden ogórek zielony w sałatce neutralizuje wiele pozytywnych składników np.pomidora itp. Prawda to?

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 05 lut 2011, 13:16 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sty 2011, 22:46
Posty: 82
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Tak, ale tylko świeży ogórek - rozkłada on witaminę C w innych produktach z którymi się go łączy w sałatce np, za sprawą enzymu askorbinazy, zawiera się tylko w świeżych, z kiszonymi czy korniszonymi jest spokój :język:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 lut 2014, 14:30 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 15 lis 2011, 14:49
Posty: 77
piotrek pisze:
Jednak jeśli chodzi o twaróg - to zawarta w nim kazeina a dokładnie jakaś frakcja (nie pamiętam jaka) powoduje problemy ze stawami (wiem z doświadczenia z czasów gdy ćwiczyłem intensywnie i dostarczałem dużo białka - twaróg codziennie) jednak odczuwalne to jest przy spożywaniu stałym, jeśli ktoś ma urozmaiconą dietę nie powinny występować takie problemy, a gdy się pojawiają to wystarczy odstawić nabiał i/lub dodać więcej tłuszczy uwzględniając omega 3


Może chodzić o puryny. (co do stawów polecam książkę: Jak wyleczyć nieuleczalne choroby - Lidia Szadkowska)

W takim razie, bo gdy wrócę do zdrowia mam zamiar ćwiczyć, z czego warto czerpać białko? Z produktów sojowych? Może ryb (omega 3 oraz wapń dodatkowo by dostarczył).



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 22 lut 2014, 15:11 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lip 2010, 18:09
Posty: 557
Płeć: mężczyzna
filip369 pisze:
W takim razie, bo gdy wrócę do zdrowia mam zamiar ćwiczyć, z czego warto czerpać białko? Z produktów sojowych? Może ryb (omega 3 oraz wapń dodatkowo by dostarczył).


Z roślin strączkowych. Soczewica, groch, fasola, soja, ciecierzyca, bób. Warzywa, owoce, orzechy, zboże również posiada białko. Dorosły człowiek nie potrzebuje tyle białka ile ma go typowa dieta "cywilizowanego człowieka".



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group