Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 20 wrz 2014, 0:54

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: 26 lut 2012, 22:18 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2010, 12:42
Posty: 7
Mam pytanie >>Czy można w jakiś sposób poprawić odbiór Wi-Fi w laptopie, pracuje w delegacji często zmieniam kwatery lub hotele i korzystam z sieci nie zabezpieczonych.Ostatnio mam problem bo żeby korzystać z neta to muszę siedzieć z lapkiem na parapecie bo inaczej to sygnał wi-fi ginie.Mam lapka Acer5739G z systemem W7Proszę o pomoc.
Z góry dzięki:)

_________________
WOLNOŚĆ
Obrazek

Drogą miłości zajdziesz najdalej.
Aldona Różanek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 26 lut 2012, 22:18 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 26 lut 2012, 23:51 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 13 paź 2011, 8:35
Posty: 149
Lokalizacja: zadupie
Płeć: mężczyzna
Dobrym rozwiązaniem jest takie coś. Niestety zewnętrzne urządzenie. Sporadycznie się przydaje. :)

Obrazek
TP-Link USB TL-WN722N

Oryginalnie jest w tym chyba 3db antena, ja wymieniłem na 8db. Koszt ok 30 zł, antena ok 17 zł.
Do tego można przykręcić nawet kierunkową antenę i "ściągnąć" neta ze sporej odległości.

Tylko czy zdajesz sobie sprawę z niebezpieczeństwa takiego podłączania się do obcych otwartych sieci?

_________________
[i][color=#FF0000][size=120][b]Tu był kiedyś podpis.[/b][/size][/color][/i]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 lut 2012, 0:00 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1977
Zainteresuj się kartą zewnętrzną WiFi na USB . Są takie które mają 50cm przewodu USB i możesz go jeszcze przedłużyć. Co do modelu to się nie wypowiem, ponieważ nie jestem aktualnie w temacie. Wewnętrzne karty w laptopach mają za antenę kawałek kabla wewnątrz i przez co ogranicza ich zasięg.
Musisz popytać na forach komputerowych jaki model sprawdził się w praktyce.

Znalazłem takie coś na A..gro, pod nazwą "MEGA MOCNA KARTA USB 1000mW WIFI + ANTENA 7dBi FV!"

.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 lut 2012, 1:10 
Są takie anteny co ściągają Wi-Fi do kilku kilometrów xD
Znajdziesz na allegro :]



Na górę
   
 
 
Post: 27 lut 2012, 21:56 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 kwie 2009, 22:37
Posty: 5584
Lokalizacja: PL
Płeć: mężczyzna
Potwierdzam za powyższymi wypowiedziami. Z samą kartą wewnętrzną wio-fi w laptopie praktycznie nic nie zrobisz, nie da się w normalny sposób dać wzmacniacz / końcówkę mocy o większej mocy na wyjściu.

Natomiast można zainstalować dodatkowy adapter wi-fi zewnętrzny na usb i dobrą antenę a samo wi-fi przedłużaczem / kablem usb (gniazdo / wtyczka) "wynieść" na parapet czy za okno albo jeśli na ostatniej kondygnacji pod sam dach.

_________________
"Trudno jest skłonić człowieka, by coś zrozumiał, gdy jego pensja zależy od tego, że tego nie rozumie!" - Upton Sinclair

"Łatwiej jest rozbić atom, niż obalić przesąd" - Albercik Einstein



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 lut 2012, 10:42 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 13 paź 2011, 8:35
Posty: 149
Lokalizacja: zadupie
Płeć: mężczyzna
Sporadycznie do wyżej wymienionego zestawu TP-Link, jak jestem na wyjeździe za granicą, to wożę na wszelki wypadek jeszcze taką antenkę z 5m. kabelkiem:

Obrazek

Zasięg niesamowity. Łapię sieci, których w ogóle na wbudowanym WIFI nawet nie widać :D
Oczywiście dla bezpieczeństwa używam drugiego wirtualnego systemu, ale to już inna para kaloszy i inny temat.

W każdym razie taki zewnętrzny WIFI z odkręcaną anteną poszerza wachlarz możliwości.
Polecam jednak mimo wszystko nie łączyć się z każdą otwartą siecią. Trochę lepszą opcją jest jednak własny modem 3G. Do niektórych modeli również można podłączyć niezłą antenę i łapać neta z sąsiedniego miasta. :)

_________________
[i][color=#FF0000][size=120][b]Tu był kiedyś podpis.[/b][/size][/color][/i]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 lut 2012, 12:28 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1977
BadTeddyBear pisze:
Polecam jednak mimo wszystko nie łączyć się z każdą otwartą siecią.


Napisz może z którą otwartą siecią lepiej się nie łączyć i jak ją rozpoznać.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 lut 2012, 13:34 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 13 paź 2011, 8:35
Posty: 149
Lokalizacja: zadupie
Płeć: mężczyzna
homorek pisze:
BadTeddyBear pisze:
Polecam jednak mimo wszystko nie łączyć się z każdą otwartą siecią.


Napisz może z którą otwartą siecią lepiej się nie łączyć i jak ją rozpoznać.


Żartujesz teraz?

_________________
[i][color=#FF0000][size=120][b]Tu był kiedyś podpis.[/b][/size][/color][/i]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 lut 2012, 19:05 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1977
BadTeddyBear pisze:


Żartujesz teraz?


Nie żartuję. To twoje zdanie zabrzmiało jak ostrzeżenie. Myślałem, że to rozwiniesz.

Załóżmy, że jestem trochę cwańszy niż inni i celowo wystawiam antenę WiFi i pozostawiam sieć otwartą. Ludzie z tego korzystają i przez moją sieć przypływa masę danych. Wystarczy, że potrafię wyodrębnić te z hasłami i odpowiednio to wykorzystać.
Jak jest tylko taka możliwość to nie korzystam z WiFi, a w domu mam sieć zrobioną tylko na kablach. Sam kiedyś dla sportu złamałem hasła do pewnych routerów drogą WiFi, a nie jestem w tej branży specjalistą.

.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 lut 2012, 23:18 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2010, 12:42
Posty: 7
Witam:)Jak dotychczas wypróbowałem >>
Obrazek
i bez widocznych rezultatów(sygnal na zewnetrznej karcie byl slabszy niz w laptopie)
do tego dołozyłem taka antenę>>
Kod:
http://www.dipol.com.pl/antena_wewnetrzna_dookolna_tp-link_tl-ant2408c_8dbi_2_4ghz_A72714.htm

i się rozczarowalem bo nie zauważylem jakiejs większej poprawy poza tą ,żę sygnal wi-fi w karcie sieciowej laptopa takjakby się troche wzmocnil i ustabilizowal a zasiegi na laptopie i zewnetrznej karcie się wyrownały a mam laptopa Acer Aspire 5739G
BadTeddyBear pisze:
Trochę lepszą opcją jest jednak własny modem 3G. Do niektórych modeli również można podłączyć niezłą antenę i łapać neta z sąsiedniego miasta.

Powiem szczerze, jestem ciemny w tym temacie.W związku z tym mam pytanie czy na tym są limity przesyłania danych?Jakie jest zagrożenie podczas korzystania z niezabezpieczonych sieci i jak się zabezpieczyć przed tymi zagrożeniami ?

_________________
WOLNOŚĆ
Obrazek

Drogą miłości zajdziesz najdalej.
Aldona Różanek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 29 lut 2012, 0:27 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1977
pinezka pisze:
i się rozczarowalem bo nie zauważylem jakiejs większej poprawy poza tą ,żę sygnal wi-fi w karcie sieciowej laptopa takjakby się troche wzmocnil i ustabilizowal a zasiegi na laptopie i zewnetrznej karcie się wyrownały


To są anteny dookolne. One mają poważną wadę w mieście, ponieważ zbierają sygnały z różnych stacji i one się nawzajem zakłócają. Im bardziej antena kierunkowa tym lepiej, a taką jest antena o konstrukcji yagi (nie mylić z nazwą firmy sprzedającej).

.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 29 lut 2012, 10:41 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 13 paź 2011, 8:35
Posty: 149
Lokalizacja: zadupie
Płeć: mężczyzna
homorek pisze:
Nie żartuję. To twoje zdanie zabrzmiało jak ostrzeżenie. Myślałem, że to rozwiniesz.

Załóżmy, że jestem trochę cwańszy niż inni i celowo wystawiam antenę WiFi i pozostawiam sieć otwartą. Ludzie z tego korzystają i przez moją sieć przypływa masę danych. Wystarczy, że potrafię wyodrębnić te z hasłami i odpowiednio to wykorzystać.
Jak jest tylko taka możliwość to nie korzystam z WiFi, a w domu mam sieć zrobioną tylko na kablach. Sam kiedyś dla sportu złamałem hasła do pewnych routerów drogą WiFi, a nie jestem w tej branży specjalistą.
.


To sorki homorek, bo pytałeś z którą sięcią najlepiej się łączyć ;)

homorek pisze:
Napisz może z którą otwartą siecią lepiej się nie łączyć i jak ją rozpoznać.


Widocznie źle Cię zrozumiałem. A ja nie wiem z którą. U mnie w okolicy wiem z którymi mogę i są bezpieczne, bo znam właścicieli i wiem, co tam "stoi".
Nie jestem wielkim ekspertem, a Ty częściowo rozwinąłeś temat zagrożeń za mnie. Dokładnie chodzi mi o takie "celowo" :) A temat bezpieczeństwa to i tak "temat rzeka".
Ale oprócz przechwytywania haseł dochodzi też problem udostępnionych plików np. w Windows. Zdarza się, że do takiej "darmowej" sieci podłącza się kilka osób, a jedna z nich może czekać na innego użytkownika, który podłączy się udostępniając automatycznie trochę treści ze swojego komputera np. katalog Dokumenty. Niektórzy mają dużo ciekawych rzeczy w takim miejscu i nie mają pojęcia, że np. Windows XP ma automatycznie udostępniony. Łatwo to wyłączyć, ale domyślnie jest włączone. Nie wiem jak inne Windowsy, bo od 5-6 lat używam innego systemu. A XP tylko czasem sporadycznie.
Jeśli o mnie chodzi to bardzo sceptycznie podchodzę do podłączania się do jakiejkolwiek obcej sieci. Jak napisałem, używam wtedy drugiego wirtualnego systemu i staram się jak już raczej nie logować nigdzie. Jak już muszę, to po ssl, ale i tak preferuję zmienić najszybciej jak to możliwe hasła, jak już jestem w mojej sieci. Temat jest szeroki i nie sposób w jednym poście wszystko opisać.
Nigdy nie wiadomo z jakimi zamiarami taka sieć jest "darmowa" i czy właściciel takiej sieci nie zaplanował tego właśnie w celu zdobycia "paru" haseł i trochę udostępnionych danych.


Wracając do modemu WIFI. Poleciłem modem WIFI, którego sam sporadycznie używam. Testowałem jeszcze dwa inne i ten jako, że ma możliwość podłączenia zewnętrznej anteny u mnie wypadł najlepiej. Jeśli zasięg jest na "parapecie", to wymieniłem antenę na 8 db, również markową TP-Link. Szału nie ma jeśli chodzi wzrost zasięgu. Ale jeśli w przypadkach, z którymi miałem do czynienia, że w hotelu WIFI łapie sygnał na parapecie, to dzięki temu modemowi, mogłem laptopa położyć na stoliku przy oknie i korzystać z takiej sieci. A pytaniu pinezki o to właśnie chodziło. Dodatkowy plus zewnętrznego WIFI jest taki, że można użyć kabelka USB (np. 2m.), modem WIFI postawić na oknie, a lapka na czym chcemy. Jest to jakieś rozwiązanie.

pinezka pisze:
Mam pytanie >>Czy można w jakiś sposób poprawić odbiór Wi-Fi w laptopie, pracuje w delegacji często zmieniam kwatery lub hotele i korzystam z sieci nie zabezpieczonych.Ostatnio mam problem bo żeby korzystać z neta to muszę siedzieć z lapkiem na parapecie bo inaczej to sygnał wi-fi ginie.Mam lapka Acer5739G z systemem W7Proszę o pomoc.
Z góry dzięki:)



A może to nie byłby głupi pomysł założyć temat o tym jak korzystać z sieci bezpieczniej. Ktoś już wspominał w którymś wątku o tym.

_________________
[i][color=#FF0000][size=120][b]Tu był kiedyś podpis.[/b][/size][/color][/i]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 29 lut 2012, 22:41 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 gru 2010, 12:42
Posty: 7
Daj namiar na tą antenkę>>>
BadTeddyBear pisze:
Sporadycznie do wyżej wymienionego zestawu TP-Link, jak jestem na wyjeździe za granicą, to wożę na wszelki wypadek jeszcze taką antenkę z 5m. kabelkiem:Obrazek

_________________
WOLNOŚĆ
Obrazek

Drogą miłości zajdziesz najdalej.
Aldona Różanek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 29 lut 2012, 23:46 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1977
pinezka pisze:
Daj namiar na tą antenkę>>>


To nie do mnie prośba, ale akurat też szukałem.
Tu jest namiar na anteny tego sprzedawcy.
http://allegro.pl/listing/user.php/run?category=77959&string=antena&us_id=1391116

Czy już wiesz jak ją połączysz z laptopem?

Tu masz wygodniejsze rozwiązanie. Wszystko w jednym i wtykasz bezpośrednio do USB. Nie wiem jednak jak z jakością u tego producenta. Poczytaj komentarze.

http://allegro.pl/wass-17-yagi-17dbi-z-modulem-wifi-usb-5m-kurier-i2171688311.html



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 cze 2014, 17:39 
Offline
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Rejestracja: 27 cze 2014, 17:32
Posty: 1
Płeć: mężczyzna
Witam ,
Jestem nowy i mam pytanie odnoścnie połaczenia anteny kierunkowej z TP-Link karta Wi-Fi USB 150Mb/s TL-WN722N,
W jaki sposób to zrobić?
Z tego co wiem muszę zakupić antene kierunkowa , a karte już taka posiadam.

Cytuj:
Do tego można przykręcić nawet kierunkową antenę i "ściągnąć" neta ze sporej odległości.


Jeden z użytkowników napisał ze jest to możliwe, tylko potrzebuje instrukjci w jaki sposob to zrobic oraz jaka antene zakupic :) Najlepiej krok po kroku. W zestawie z ta karta dostałem karte oraz przedłuzke usb.


Za każda odpowiedz serdecznie dziękuje.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 cze 2014, 22:31 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2009, 23:59
Posty: 1139
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
Proponuję w win7 w opcjach zasilania ustawić dla karty wifi maksymalną wydajność, jest odczuwalna różnica w działaniu internetu.

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 05 lip 2014, 16:16 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2011, 14:46
Posty: 438
Płeć: mężczyzna
Taką antenę można zbudować samemu i to bardzo tanim kosztem - Cantenne dla Wi-Fi.

Tu jest instrukcja video a pod koniec jest trochę o teorii.



Obrazek

Tu jest dokładniejszy opis oraz kalkulator do wyliczenia średnicy puszki , odległości od denka
oraz wysokości anteny w puszcze. Im dokładniej wszystko odmierzymy tym lepiej.

http://www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html

_________________
Czas przestać zgrywać oświeconych dupków i stać się po prostu ludźmi.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group