Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 26 maja 2019, 12:55

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: 16 cze 2013, 0:02 
delicja85 pisze:
Nurtuje mnie tylko pytanie- po co na świecie takie zwierzęta jak krowy, świnie itp. Bo przecież bez przyczyny tutaj (czyt. na Ziemi) nie są.


Mysle, ze sa dokladnie na swiecie po to samo co Ty, ja, my.



Na górę
   
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 16 cze 2013, 0:02 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 16 cze 2013, 0:08 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 sty 2013, 14:21
Posty: 609
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Femina pisze:
Nurtuje mnie tylko pytanie- po co na świecie takie zwierzęta jak krowy, świnie itp. Bo przecież bez przyczyny tutaj (czyt. na Ziemi) nie są.

A po co kosić trawę ? A czemu pierdzenie rozwija kwiaty ? Wiesz coś o tym ? :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 cze 2013, 10:22 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 maja 2012, 22:52
Posty: 175
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Mysle, ze sa dokladnie na swiecie po to samo co Ty, ja, my.


No jednak nie po to samo, bo my mamy jakiś cel bycia tu a krowa takiego celu nie posiada.

Cytuj:
A po co kosić trawę ? A czemu pierdzenie rozwija kwiaty ? Wiesz coś o tym ? :)


Oczywiście że wiem. Te czynności służącą przyrodzie i człowiekowi. Ale po co świnia chodzi po Ziemi nadal nie znajduje odpowiedzi. Bo jedzenia jej nie uznaje za służenie człowiekowi. Jeszcze jakieś pytania? :hi hi:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 cze 2013, 11:01 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2011, 0:01
Posty: 882
Lokalizacja: Alpha Orionis
Płeć: mężczyzna
Delicja 85



Pomijajac wypaczenia azjatów z psami. Takie gatunki jak krowa, świnie, kury - ich organizmy jakby zostały stworzone do dawania pokarmu, mleko, jaja, czy mięso.

To nie jest kwestia nazwy czy interpretacji -chodowanie psa czy kota w celach konsumpcyjnych było by w porównaniu do hodowli bydla, czy świń głupotą.

Konine też niektorzy jedzą, są tez kanibale i smakuje im ludzkie mięso...

Koń mial swoje przeznaczenie jako srodek transportu - bo się do tego anatomicznie doskonale nadawał- i nie jest kwestią interpretacji ze mozna z koniem wyjsc na smyczy na spacer po osiedlu - równie dobrze jak z psem.... a moze ze słoniem.... albo hodowac masowo konie na mieso lub zeby dawaly mleko....



Udomowione dzikie psy i rózne pochodne miały pilnować domu, ostrzegać przed zagrożeniem itd - swinia raczej nie poszczeka, nie obroni i nie pomoże w polowaniach.... za to dobrze się rozmnaża, nabiera wagi itd.

Świnie, kury, krowy - to gatunki "udomowione" np -> dzika z lasu raczej by się nie dało w kaltce trzymać..... Kura gdyby miała swoje skrzydła sprawne- jak jej jacys dalecy przodkowie lub genetyczny pierwowzór to by odleciała i chodowla była by conajmniej niewygodna.


Są to zwierzęta które raczej są uzależnione od "pomocy" człowieka aby żyć. Ich zdolności do przetrwania samodzielnie , zostały genetycznie( w taki czy inny sposób) "zdegradowane... swoją drogą ... z człowiekiem jest dokładnie tak samo choć nieliczni zdają sobie z tego sprawę że urodzili się w masowej oborze.

Podobnie jest z rożnymi rodzajami roślin uprawnych. Chodowla czysto w celach konsumpcyjnych -w taki czy inny sposób.

W tym świecie zadawianie bólu innym jest nieuniknione. Trzeba by było się odżywiać światłem aby nie zadawać cierpienia. Zaznaczam że rośliny TEŻ cierpią i czują emocje takie jak strach( choc zapewne w inny sposób niż ssaki)

Problemem - według mnie- jest nie to czy ktoś je mięso czy tylko warzywa - tylko w jaki sposob się to odbywa i jak do tego podchodzi. Ja mięsa nie lubię- nigdy nie lubiłem ( za wyjątkiem ryb) i ograniczam do minimum. Kiedyś najpierw ktos samemu upolował dzikie zwierzta, potem dla wygody udomowił i samemu chodował zwierzęta z poszanowaniem ich godnosci ( zadajac minimum cierpienia) lub samemu uprawiał ziemię i wkładał w to serce i szacunek- a dzis... masowe fabryki śmierci, bólu i strachu - do tego modyfikowane genetycznie, chemia itd.

Z drugiej strony człowieka tez degraduje się genetycznie( chocby poprzez żywność) co ma swój oczywisty cel. Obecny człowiek tez miał swojego "dzikiego" i wolnego przodka, ale zdegradowano go do poziomu z ktorego ani nie odleci bo nie ma skrzydeł, ani nie będzie próbował uciec bo nie zna innego zycia.

_________________
Mundus vult decipi, ergo decipiatur



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 20 cze 2013, 7:45 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3404
Płeć: mężczyzna
"Afera antybiotykowa". Zwierzęta hodowlane mają być faszerowane nielegalnymi lekami

Polscy hodowcy faszerują zwierzęta nielegalnymi lekami. Tak twierdzi reporterka "Uwagi! TVN", przekonując, że wpadła na trop "afery antybiotykowej". Jej ofiarami mają być konsumenci wyrobów mięsnych, którzy nieświadomie spożywali szkodliwe dla zdrowia substancje. – Skala zjawiska przerosła moje najśmielsze oczekiwania – powiedziała dziennikarka.

Reporterka "Uwagi! TVN" przeprowadziła śledztwo, którego wyniki wskazały, iż w Polsce działa "quasi mafijny system" złożony z części hodowców i lekarzy weterynarii. Wykryty proceder, jak przekonuje autorka programu, polega na faszerowaniu zwierząt przeznaczonych na ubój nielegalnymi antybiotykami. Zdobywane na czarnym rynku leki mają być podawane przedstawicielom wielu gatunków, m.in. kurom i świniom.

– Cel jest jasny: zwierzę musi osiągnąć maksymalne rozmiary w jak najkrótszym czasie. Skala zjawiska przerosła moje najśmielsze oczekiwania - stwierdziła Edyta Krześniak, reporterka „Uwagi!”.

Polscy hodowcy, od momentu wejścia do Unii Europejskiej, nie mogą wykorzystywać antybiotyków do stymulowania wzrostu zwierząt. O przestrzeganie przepisów dbają m.in. regularne kontrole ferm i hodowli. Praktyka ma jednak często obchodzić literę prawa. Nieuczciwość hodowców może się oczywiście odbić na zdrowiu konsumentów.

– Jednym z efektów stosowania antybiotyków u zdrowych zwierząt jest to, że osoby spożywające ich mięso same uodporniają się na te leki – zauważyła dziennikarka. Ponadto niektóre z podawanych zwierzętom środków sprzyjają powstawaniu nowotworów.

źródło

-=-
słuchałem wypowiedzi ludzi z Sanepidu - można im nawrzucać od prawa do lewa ,ale .... kuźwa ! - co oni z drugiej strony mogą zdziałać -nawet jakby się sklonowali i zrobili wpady na każdy zakład mięsny??

Muszą wizytę umówić - zapowiedzieć się wcześniej !,a w przypadku gdy właściciel jest "nieobecny" musi być zastępca,który ma notarialnie wybazgraną umowę do reprezentowania szefa ....
A który zastępca się wypnie?

I jednocześnie mogą nałożyć karę ...500 złotych .... no chyba ,że przekręt jest total....i wpadnie prokurator - wtedy inna bajka.
Skarżą się na durne przepisy ,które tego w odpowiedni sposób nie regulują ..a które przepisy cokolwiek u nas regulują?!

Pisuary to zlały ..PO.jeby też to mają w 4ech literach ... my -ludzie to jemy [w większości] ,a oni "nadludzie" też to wpierdzielają ...a efekty raka mózgu słychać z radio i tvzorków...

fuck ich wszystkich....bo mi się już pisać nie chce na ten temat...

_________________
Żywe Zwierciadła i zakrzywione odbicia.
.kapsw oget jatyzc eiN



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 cze 2014, 10:01 
Offline
Grand Master Architect * 12th Degree
Grand Master Architect * 12th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 maja 2009, 11:51
Posty: 980
Płeć: mężczyzna
Świetny materiał jak reklamy mamią nas i wywołują w nas ignorancje nt. pochodzenia jedzenia, które kupujemy w sklepach.
Materiał krótki, miejscami zabawny ale jakże konkretny! Publiczność była w szoku po tym wystąpieniu.
Jest to też świetny materiał dla tych co bezmyślnie kupują różne produkty, przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego i łudzą się, że nie robią nic złego.

eTalks - Sekrety marketingu spożywczego SZOK!!! [PL]
phpBB [video]
Polecam!



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 cze 2014, 10:29 
Najlepsze jest od 6:15 min.:

"Moc ignorancji jest nie do przecenienia"

Ale dwie poprzednie techniki to robią wiec jej trzecia "tajna broń" nie bierze się znikąd.
Robią z nami co chcą i to nie tylko w marketingu produktu ale w propagandzie. Ale jak ktoś chce to się
dzisiaj dowie. A ci co nie chcą niech dalej śpią.


Trzeba się najpierw samemu odkłamać... N...



Na górę
   
 
 
Post: 27 cze 2014, 10:46 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 05 lut 2014, 20:23
Posty: 406
Płeć: kobieta
Tzn. tak, co do wychodzenia z jakimkolwiek zwierzeciem na spacer. Jest moda na swinki jako zwierzatka domowe i potrafia swietnie pelnic role psa. Widzialam kobietke chodzaca ze swinka na smyczy, wiec jak widzac na smycz mozna uwiazac rozne zwierzeta.


Co do prowadzania na smyczy konia. Konia mozna nauczyc, aby nie potrzebowal smyczy ani uprzezy ani praktycznie siodla. Sama tak jezdzilam konno.

W j. niemieckim jest takie okreslenie "tanzen mit pferden" czyli taniec z konmi. Przez chwile mialam okazje byc tego uczona. Po prostu postawa ciala tak robimy, ze kon idze za nami, staje, gdy chcemy, aby stanal. Nie ma potrzeba stosowac jakichkolwiek naciskow.


Fajny filmik (mozna wlaczyc wersje ang. opisu). Uczylam sie przez chwile (prawie 2 lata) z takimi konikami, w taki sposob obywac. Odzywaja najbardziej poharatane przez zycie i przede wszystkim ludzi konie. Nabieraja znowu ufnosci w ludzi.

phpBB [video]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 24 wrz 2016, 11:20 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3404
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
CZAS SKOŃCZYĆ Z PRZEMYSŁOWĄ HODOWLĄ ZWIERZĄT

Tekst źródłowy: https://www.organicconsumers.org/
z dn. 7.09.2016


Obrazek

Po 10 latach obnażania działań firmy Monsanto i fatalnej jakości genetycznie modyfikowanej żywności, w trakcie których przez 4 lata próbowano w USA wprowadzić znakowanie produktów zawierających GMO, amerykański rynek żywnościowy stoi na rozdrożu.
Czy nadal będziemy dręczyć waszyngtońskich sługusów firmy Monsanto by pozwolili Amerykanom wiedzieć, co znajduje się na ich talerzach? Czy skupimy się na pojedynczych tematach takich jak np.: zakaz stosowania neonikotynoidów w rolnictwie, lepsza jakość jedzenia w szkołach, podwyższanie cen słodkich napojów gazowanych czy nadużywanie antybiotyków w hodowli zwierząt?
Coraz większa ilość aktywistów uważa, że należy odejść od kampanii dotyczących pojedynczych kwestii i objąć swoim działaniem cały zwyrodniały system żywienia. Należy zacząć od nastawionego wyłącznie na zysk rolnictwa przemysłowego i związanej z nim masowej hodowli zwierząt.


Hodowle przemysłowe to gigantyczne zyski dla wielkich korporacji.

Hodowla przemysłowa to gałąź warta trzy biliony dolarów. Wywiera ona ogromny wpływ na jakość żywności, ludzkie zdrowie, dobrostan zwierząt, wiejskie społeczności, jakość wody, zanieczyszczenie powietrza, bioróżnorodność i emisję gazów cieplarnianych. Na całym świecie dwie trzecie wszystkich zwierząt hodowlanych zamknięto w hodowlach przemysłowych. W Stanach Zjednoczonych jest ich jeszcze więcej – aż 95%.
Znacząca większość amerykańskiej i światowej ziemi uprawnej jest dziś wykorzystywana albo do podhowania zwierząt zanim zamknie się je w przemysłowych tuczarniach, albo pod genetycznie modyfikowane rośliny lub inne, silnie opryskiwane uprawy takie jak lucerna, rzepak, kukurydza, bawełna, soja czy buraki cukrowe.

Nastawione na produkcję mięsa lub mleka hodowle przemysłowe tworzą system, którego nikt nie kontroluje. System ten opiera się na:

okrutnych, brudnych, chorobotwórczych i trzymających z dala od środowiska naturalnego więzieniach,
przesyconej chemią paszy GMO,
kłamliwych reklamach,
korupcji polityków
oraz ogromnych ilościach pestycydów, chemicznych nawozów, antybiotyków, hormonów i przyspieszaczy wzrostu.

Hodowle przemysłowe to główne źródło zanieczyszczeń wody, dewastacji gleby i emisji gazów cieplarnianych. U ludzi przyczyniają się one do zwiększenia ryzyka zachorowań na raka, choroby serca, układu rozrodczego i hormonalnego oraz cukrzycę i otyłość. Póki istnieją, nie można nawet rozpocząć dyskusji o likwidacji upraw GMO, odporności antybiotykowej i okrucieństwa wobec zwierząt.
Problemy związane z hodowlą przemysłową są do rozwiązania. Przede wszystkim, trzeba zaprzestać karmienia zwierząt hodowlanych miliardami ton GMO i ziarnem ociekającym pestycydami. Trzeba zakazać stosowania antybiotyków i hormonów wzrostu. Trzeba wprowadzić „zero konsumpcji” żywności z hodowli przemysłowej po to, by przekształcić miliardy hangarów w pastwiska i agroleśnicze padoki.
Jeśli uda się wpłynąć na świadomość konsumentów to produkty z hodowli przemysłowej z hukiem wylecą z rynku.

Hodowla przemysłowa jest głównym odbiorcą produktów GMO

Przemysł genetycznie modyfikowanych roślin i pestycydów, wart miliardy dolarów, nie mógłby istnieć bez hodowli przemysłowej. Te więzienia dla zwierząt zmonopolizowały ziemię uprawną. To z niej pozyskuje się ziarno dla zwierząt, którym odebrano możliwość szukania pokarmu na pastwiskach. 95% z 9 miliardów krów, świń, kóz, kurczaków i indyków hodowanych rocznie w Stanach Zjednoczonych jest trzymanych w zamknięciu przez większość swojego życia.
Hodowle przemysłowe to również ogromny rynek zbytu dla farmaceutyków dla zwierząt produkowanych przez oddziały koncernów farmaceutycznych. Mięso i mleko pochodzące z takich hodowli jest zanieczyszczane antybiotykami, szczepionkami, lekami przeciwzapalnymi, hormonami i chemikaliami przyspieszającymi wzrost. Cała ta mieszanka pozwala utrzymać przy życiu zwierzęta, które normalnie w takich warunkach już by były martwe. Te chemikalia trafiają na nasze stoły, ale przedostają się także do środowiska naturalnego i wody pitnej. Przykładowo, w 2010 w próbce amerykańskiej wołowiny przeznaczonej do spożycia przez ludzi wykryto: penicylinę, antybiotyki florfenikol i sulfamerazynę, przeciwpasożytniczą iwermektynę, niesterydowy lek przeciwzapalny fluniksynę oraz metale ciężkie.
Hodowla przemysłowa to także nieustanne okrucieństwo. Jak pisze Wayne Pacelle z organizacji HSUS: „Uprzemysłowiliśmy produkcję zwierząt, umieszczając je skrzydło w skrzydło i ramię w ramię w hangarach, w małych klatkach, za kratami. Okaleczamy je przez usuwanie ogonów czy dziobów bez środków przeciwbólowych, zabijamy je, kiedy są zbyt chore lub zranione i przyczyniamy się do ich chronicznego bólu i chorób poprzez nienaturalne zwiększanie ich rozmiarów i zdolności do rozrodu.”

Hodowla przemysłowa i jej negatywny wpływ na środowisko naturalne

Monouprawy także roślin GMO przy użyciu chemicznych nawozów i pestycydów na ogromnych połaciach ziemi tylko po to, by wykarmić zwierzęta w hodowli przemysłowej przyczyniają się do dekarbonizacji naszych gleb, obniżają jakość żywności i zawartość składników odżywczych, niszczą bioróżnorodność oraz generują superchwasty i superszkodniki.
Jakby tego było mało, hodowle przemysłowe to główne źródło emisji zanieczyszczeń w Stanach Zjednoczonych – do gleby, powietrza i wody. Przykładowo, sam koncern Tyson Foods między rokiem 2010 a 2014 wpuściuł prawie 50 mln kg toksycznych substancji do cieków wodnych. A producenci drobiu wpuszczają tyle fosforu do zbiorników wodnych co milionowe miasto.
Hodowle przemysłowe oraz nieprawidłowe stosowanie nawozów od dawna przyczyniają się do powstawania „martwych stref” w Zatoce Meksykańskiej. Już w 2008 stwierdzono, że 60 000 km cieków wodnych w 22 stanach i wód podziemnych w 17 stanach jest zanieczyszczonych odpadami z hodowli przemysłowych.

Smutne życie w hodowli przemysłowej

Ograniczanie zwierząt do powierzchni, na której skrzydło w skrzydło i ramię w ramię chodzą po swoich odchodach, a następnie szprycowanie ich chemikaliami by nie umarły w tych warunkach to prosty przepis na chorobę.
Do maja 2013 wirus epidemicznej biegunki świń zabił 10% tych amerykańskich zwierząt, co próbowano zbagatelizować w mediach. Do 2014 ten sam wirus zabił przynajmniej kolejne 7 mln prosiaków już w pierwszych dniach ich życia. Farma z Kentucky wykorzystała śmierć 900 prosiąt w ciągu zaledwie 2 dni, by nakarmić nimi inne świnie i w ten sposób wzbudzić w nich odporność. Zaś film nagrany z farmy w Owensboro pokazał świnie, którym związano nogi, tak by stały, zamiast upadać…
Korporacje mają także nadzieję, że społeczeństwo zapomni o ptasiej grypie, przez którą zabito w 2015 roku 50 milionów kurcząt i indyków – zwierzęta, przeważnie zdrowe, uduszono próbując zabezpieczyć się przed ewentualną utratą zysków.
„Należy zastanowić się, czy te wybuchy chorób nie są przejawem braku równowagi w systemie” – mówi Suzane McMillan z amerykańskiego towarzystwa sprzeciwiającemu się okrucieństwu wobec zwierząt. „Wielkie koncerny bagatelizują w mediach te śmiercionośne okresy nie chcąc przestraszyć konsumentów swoimi produktami, lub ujawnić przerażające warunki w jakich żyją hodowane przez nich zwierzęta.”

Zwierzęta GMO w hodowlach przemysłowych

W Stanach Zjednoczonych już na talerze trafił łosoś genetycznie modyfikowany. Trwają prace nad kolejnymi zwierzętami do spożycia. Przykładowo, naukowcy z Uniwersytetu w Missouri opracowali: „białe prosięta z tkanką mięśniową naszpikowaną kwasami omega-3”, dzięki której spożywana przez nas wieprzowina będzie zdrowsza. A naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu, gdzie sklonowano owcę Dolly, opracowali kury, które znoszą jajka z białkiem interferon (które będzie stanowić odpowiedź na ewentualne patogeny, które pojawią się w ludzkim organizmie). Kury te będą prawdziwymi żywymi biofabrykami dla ludzi, czyż to nie jest wspaniałe?

Efekt? Niezdrowe, toksyczne jedzenie na naszych talerzach

Poza zanieczyszczeniem wód, degradacją gleb, zabijaniem ryb, emisją gazów cieplarnianych i okrucieństwem wobec zwierząt hodowle przemysłowe mają także szkodliwy wpływ na ludi. Powodują, że tłuste, przetworzone i pełne chemii jedzenie jest tak tanie, że mamy do czynienia z epidemią otyłości i cukrzycy. Przecięty Amerykanin waży dziś 88kg, a Amerykanka 75kg przez co wszystko, od miejsc siedzących w samolocie przez łóżka operacyjne, po trumny jest produkowane w coraz większych rozmiarach.
W uprawach GMO na pasze są miliony dolarów, a przemysł coraz bardziej się monopolizuje. 95% wszystkich zapasów zboża kontroluje obecnie jedynie 6 międzynarodowych koncernów. Taką samą koncentrację władzy obserwujemy w rzeźniach wołowych, wieprzowych i młynach. Koncerny stają się tak bogate i tak wpływowe, że dzięki pieniądzom politycy uchwalają ustawy gwarantujące nam dostęp do żywności przemysłowej.
Na szczęście nie tylko oni mają coś w tej sprawie do powiedzenia. Giganci na rynku: fast foodów (Mc Donald’s, Burger King i KFC), hodowli przemysłowej (Cargill, Tyson, JBS, Perdue, Archer Daniels Midland) i śmieciowego jedzenia (Pepsi, Frito-Lay, Coca-Cola, General Mills, Kellog’s, Nestle, Campbell’s, Dannon, Smucker i Starbacks) tracą zaufanie klientów. Na siłę chcą oni przywiązać nas do swoich chemikaliów, dodatków do żywności, GMO, kolesiów w rządzie i imperium taniej żywności.

Miejmy nadzieję, że to dopiero początek problemów tych korporacji. Nadszedł czas zmian – czas, by zlikwidować tych, którzy dla zysku powoli likwidują nas.

źródło:
https://xebola.wordpress.com/2016/09/23 ... -zwierzat/


,
dwa odnośniki:
dlaczego-czlowiek-zaczal-jesc-mieso-t12453.html
,
monsanto-vs-matka-ziemia-potrzebny-jest-twoj-glos-t11926.html
skąd zacytuję @Kol.Hakun :
Cytuj:
matka ziemia zmiażdży wszystko co zaburza jej homeostazę
,
sama
bezwzględnie
natura się obroni, jednakże proces może być nerwowy i dość bolesny

,
Filmiki ukazujące przemysłową rzeź tych stworzeń pominę,były na tym Forum.

_________________
Żywe Zwierciadła i zakrzywione odbicia.
.kapsw oget jatyzc eiN



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 06 kwie 2018, 18:55 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3404
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
Korporacje sprzedają mięso z rakiem
Około miesiąca temu widziałem materiał, który przedstawię poniżej. Jednak pomyślałem zgodnie z porą roku “jedna jaskółka wiosny nie czyni”.

No i stało się. Dzisiaj zobaczyłem na facebooku, skargę użytkowniczki fejsa z załączonymi fotkami kawałka kurczaka:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Opis spod fotek:



“:W piątek 30.03.2018 zrobiłam zakupy w sklepie firmowym Z w Andrespolu przy ul.Rokicińskiej. Kupiłam między innymi kurę rosołową. W sobotę po południu, wyjęłam kurę, która była zapakowana w reklamówkę firmową Z z lodówki i moim oczom ukazał się widok, który mnie zamuwował! Kura na części piersiowej posiadała 3 guzy, 2 średnicy 4 cm i 1 średnicy około 3 cm. Zmuszona przerwą świateczną , zareagować mogłam dopiero dziś we wtorek. Sprawa została zgłoszona do ZM Z najpierw telefonicznie odebrał jakiś Pan, który poprosił o przywiezienie kury do siedziby ZM Z Bedoń Wieś. Niedługo po tym zadzwoniła do mnie pani dyrektor, od której dowiedziałam się, że nie poczuwają się do odpowiedzialności bo oni nie mają uboju drobiu a to, że w ich firmowym sklepie sprzedawany jest drób to już nieważne .A wogóle to dlaczego ja do niej dzwonię?( Ona dzwoniła do mnie 2 razy) Powinnam oddać kurę do punktu w którym zakupiłam i na tym etapie sprawę zakończyć bo to nie jest sprawa ZM Z (tego dowiedziałam się od pani dyrektor,która chciała mnie zahukać gdy powiedziałam o zamiarze zgłoszenia sprawy do Sanepidu) , oskarżając mnie, że działam na czyjeś zlecenie by im zaszkodzić ( gdy zadzwoniła złapała ją poczta głosowa,gdzie jest przedstawiona nazwa mojej firmy) stąd wyciągnęła swoje wnioski.Stwierdziła,że nie ma o czym ze mną rozmawiać gdy powiedziałam, że mnie nie interesuje skąd pochodzi produkt, ale to że został zakupiony w ich sklepie firmowym czyli sprzedany pod szyldem ZM Z.W tym momencie chciałam zawrócić i pojechać prosto do Sanepidu, ale jednak zaczęła warczeć, żebym przyjechała.Dotarłam do siedziby firmy, po dłuższej chwili czekania,pojawiła się pani dyrektor i zaprosiła mnie na rozmowę. Najpierw pokazałam wyżej wymienioną kurę. Pani zbagatelizowała guzy widoczne pod skóra i że przyjechałam “ze śmierdzącą kurą i czego oczekuję”?Oczekiwałam wyjaśnień jakim cudem ewidentnie chory ptak trafił do rąk konsumenta skoro widoczne są guzy pod jego skórą?Pani stwierdziła,że nikt nie jest w stanie przeszkolić wszystkich ich 300 pracowników, którzy pracują w ich sklepach firmowych, żeby wyłapać gołym okiem widoczne guzy.Próbowałam pytać , jakim cudem to wyszło z ubojni i mnie nie interesuje skąd towar pochodzi bo kupiłam go w ich sklepie firmowym i oni za jego sprzedaż odpowiadają!Argument, że chory drób mógł zostać podany na stół, między innymi małym dzieciom, do niej nie docierał.A ona? “Myli się pani bo nie mamy ubojni drobiu” i może mi zwrócić koszty zakupu kury a po chwili ewentualnie koszty całego paragonu. Chciałam się dowiedzieć jakim cudem, taka kura trafiła do sprzedaży? Odpowiedź brzmiała ” Cała partia nie jest kontrolowana”. Najbardziej rozjuszyło mnie gdy pani dyrektor rzuciła mi “przyjeżdza mi pani ze śmierdzącą kurą .” Pani dyrektor bardzo chciała odwrócić uwagę od tego, że kura miała widoczne gołym okiem zmiany chorobowe, skupuając się na tym, że zaczyna być ją czuć . Kura od piątku była przechowywana w lodówce, ale wiadomo co z takim mięsem dzieje się po kilku dniach, jednak zapach kury był ważniejszy niż to, że miała widoczne guzy. Przy takim obrocie sprawy, stwierdziłam, że nie mamy o czym rozmawiać i wyszłam mimo iż pani dyrektor ZM Z próbowała mnie zatrzymać. Sprawę kury, szczodrze obdarzonej w guzy zgłosiłam do odpowiednich służb, które zbadają kurę i całą sprawę.Jeśli jest dla Was ważne to jak traktuja nasze zdrowie duże firmy, stawiające tylko na zysk a nie dbałość o nasze zdrowie to udostępniajcie post opisujacy mój przypadek!”
...
źródło/dalej
http://detektywprawdy.pl/2018/04/04/kor ... -z-rakiem/

_________________
Żywe Zwierciadła i zakrzywione odbicia.
.kapsw oget jatyzc eiN



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group