Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 06 gru 2019, 21:33

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Post: 07 wrz 2011, 20:00 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2010, 23:29
Posty: 1780
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
Opublikowano: 06.09.2011 | Kategorie: Nauka, Wiadomości ze świata

Już za kilka miesięcy laboratoria mogą zacząć hodować z komórek mięso nadające się do spożycia – i to nie tylko mięso zwykłych krów czy świń, ale także zwierząt egzotycznych – informuje „New Scientist”.

Pod koniec sierpnia naukowcy zebrali się w Gothenburgu (Szwecja), by rozmawiać o mięsie, które nie pochodzi z rzeźni. Idea „mięsa bez bólu” przewijała się przez całą ostatnią dekadę, jednak nikomu nie udało się uzyskać in vitro tkanek, które można by uznać za jadalne.

Według pioniera w badaniach nad tą technologią, Marka Posta z holenderskiego uniwersytetu w Maastricht, pierwszej wyhodowanej z komórek kiełbasy można się spodziewać w ciągu pół roku. Post eksperymentował głównie z komórkami mięśniowymi świni – ostatnio opracował sposób hodowania ich w warunkach laboratoryjnych. Karmił komórki macierzyste świni surowicą końskiego płodu. Udało mu się uzyskać przypominające prawdziwe mięśnie paski długie na 2,5 centymetra, a szerokie na 0,7 centymetra.

Dzięki pieniądzom pewnego anonimowego filantropa, Post będzie mógł rozszerzyć swoje badania na tkanki krowy – w ciągu roku ma nadzieję wyprodukować hamburgera.

Dla bioetyka Stellana Welina z uniwersytetu w Linkoping (Szwecja) to nie dosyć. Jego zdaniem sztuczna hodowla pozwoliłaby dostarczyć w obfitości mięsa zwierząt zbyt drogich i rzadkich dla masowego konsumenta. Wystarczy bez szkody dla zwierzęcia pobrać nieco komórek, by móc się cieszyć smakiem hamburgera z pandy, żubra czy rzadkiego nosorożca.

Na razie nie wiadomo, jaki smak będzie miała komórkowa masa. Jej spożywanie nie jest dozwolone ze względu na stosowanie płodowej surowicy, może bowiem zawierać szkodliwe priony. Poza tym używanie jako pożywki produktów pochodzenia zwierzęcego oznacza, że nie da się w ten sposób uniknąć cierpień wśród zwierząt.

Bardziej etycznym rozwiązaniem jest proponowany przez Joosta Teixeirę z uniwersytetu w Amsterdamie ekstrakt z jednokomórkowych organizmów – sinic – bogaty w aminokwasy, cukry i tłuszcze, których potrzebują zwierzęce komórki.

Badacze zdają sobie sprawę, że ich badania wydają się nienaturalne – mają bowiem trudności ze zbieraniem funduszy. Wyjątkiem jest milion dolarów od PETA, organizacji, która zabiega o dobre traktowanie zwierząt. Poza zmniejszeniem zwierzęcych cierpień, laboratoryjna hodowla mięsa mogłaby ograniczyć zużycie zasobów naturalnych.

Na podstawie: PAP
Źródło: Ekologia.pl


http://wolnemedia.net/nauka/hodowla-kielbas-z-komorek-macierzystych-coraz-blizej/

_________________
Obrazek

http://www.prisonplanet.pl/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 07 wrz 2011, 20:00 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group