Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 22 lis 2019, 19:05

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Post: 10 maja 2013, 5:55 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
z wczoraj :
[tak jakby inne gumy nie były groźne]

Wpadka giganta. Sprzedawali groźne gumy do żucia

Koncern Wrigley wycofuje z amerykańskich sklepów swoje najnowsze gumy do żucia "Alert Energy
Caffeine Gum". Produkt badają teraz eksperci z Food and Drug Administration.

Cytuj:
Niebezpieczna okazała się dawka kofeiny, którą zawierają gumy. W jednej gumie znajduje
się aż 40 miligramów kofeiny, to tyle samo co w pół filiżanki kawy - podkreśla serwis
npr.org.


Lekarze przypominają, że kofeina jest dla dzieci bardzo niebezpieczna: zakłóca pracę serca, sen
i wywołuje niepokój.

Przedstawiciele koncernu twierdzą, że nowa guma znika ze sklepów "tymczasowo". Dodają, że
wycofują towar za względu na "szacunek dla agencji i konsumentów". Prawdopodobnie w przyszłości
będzie sprzedawana tylko dorosłym.

Food and Drug Administration wykrywała już zbyt duże ilości kofeiny w cukierkach, orzechach i
słodkich napojach.

źródło:
http://www.sfora.biz/Wpadka-giganta-Spr ... cia-a55457

i dodatek:

SKŁAD CHEMICZNY GUMY DO ŻUCIA:

Polimery – główny składnik

Substancje słodzące - sorbitol, maltitol, syrop maltitolu, mannitol, acesulfam K, aspartam

Substancje wypełniające - węglan sodu, aromaty

Baza gumowa – zawiera lecytynę sojową

Substancja utrzymująca wilgotnoość – glicerol

Zagęstnik – guma arabska

Substancja glazurująca - węglan wapnia, wosk carnauba

Emulgator – lecytyna sojowa

Barwniki

Przecziwutleniacz BHA

Aromaty

Krótkie filmiki przedstawiajace proces produkcji gum do żucia

phpBB [video]


Bardzo fajna animacja flashowa pokazująca jak powstaje guma do żucia :

http://www.gumassociation.org/default.aspx?Cat=2

źródło:
http://ogumie.wordpress.com/2009/03/15/sklad-chemiczny/

=============

Wrigley's Orbit, guma do żucia o smaku miętowym

Wiele słyszy się o zaletach gumy do żucia. Najważniejszą, obok świeżego oddechu, jest
zwiększone wydzielanie śliny w jamie ustnej, która ogranicza rozwój bakterii, redukuje płytkę
nazębną i zapobiega infekcjom dziąseł. Niestety, zdecydowana większość gum do żucia zawiera
toksyczne substancje. Dotyczy to także gum Orbit.

Składniki: substancje słodzące (izomalt, sorbitol, mannitol, aspartam, acesulfam K; baza gumowa
(lecytyna sojowa), aromaty, substancja utrzymująca wilgotność (glicerol - E422), zagęstnik
(guma arabska), barwnik - E171, substancja glazurująca - wosk carnauba (E904), przeciwutleniacz
- BHA (butylowany hydroksyanizol).

Guma Orbit to guma bez cukru, który został zastąpiony przez szereg toksycznych dodatków -
substancji słodzących. Do tej pory najlepiej zbadaną substancją słodzącą jest aspartam i
acesulfam K (patrz pkt. 7 i 8). Izomalt (E953), sorbitol (E420) i mannitol (E421)
odpowiedzialne są za napis na opakowaniu gum Orbit o możliwych efektach przeczyszczających -
warto jeszcze dodać, że substancje te mogą powodować bóle brzucha oraz wzdęcia. Ponadto
mannitol (alergen) może powodować nudności i wymioty a według niektórych badań, może natomiast
powodować obrzęk mózgu. Koniecznie trzeba też wspomnieć o przeciwutleniaczu BHA (E320), który
może mieć toksyczny wpływ na nerki, wywoływać wysypkę, pokrzywkę, a także duszności. Wedle
niektórych badań w wysokim stężeniu wywołuje nowotwory u zwierząt laboratoryjnych. W wielu
krajach jest niedozwolony w produktach dla dzieci.

Wnioski: Guma Orbit to produkt składający się z aromatów i dodatkowo 10 różnych dodatków
żywnościowych (E) - toksyczność niektórych z nich została udowodniona. Kobiety w ciąży powinny
unikać tego produktu jak ognia.

źródło:
http://www.eioba.pl/a/27cz/jestes-tym-co-jesz

[warto teraz tam kliknąć - nawet przy tym temacie -sporo innych "smakołyków" ]

=============

Guma do żucia Mentos (Pure Fresh) - analiza składu :

"Guma do żucia Pure Fresh “MENTOS“


Skład: E967 Ksylitol, mannitol, sorbitol, maltitol, syrop maltitolowy, aspartam, acesulfam K,
sukraloza, baza gumowa, sok pomarańczowy 3%, E422 Glicerol, aromaty, kwas cytrynowy, kwas
mlekowy, E414 Guma arabska, karboksymetyloceluloza, żelatyna, E171 Dwutlenek tytanu, koszenila,
beta- karoten, lecytyna sojowa, E473 Estry sacharozy, ekstrakt z zielonej herbaty 0,1%, E903
Wosk carnauba, E320 Butylohydroksyanizol (BHA). Zawiera źródło fenyloalaniny.

1.Ksylitol E967(dawniej produkowany z brzozy ,obecnie produkowany z odpadów przemysłu
drzewnego)Środek utrzymujący wilgotność,Stabilizator -uznawany za nieszkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach
spożywczych,korzystny wpływ na zdrowie,duże dawki mogą wywołać biegunkę i wzdęcia,u szczurów
wywołał guzy.

Zastosowanie w żywności:Lody, czekolady, dżemy, wyroby cukiernicze, guma do żucia, cukierki
toffi, miętusy.

Inne zastosowanie: Pasty do zębów.

2.Mannitol E421(izolowany z wodorostów)-Substancja słodząca ,Środek utrzymujący
wilgotność-niebezpieczny dla zdrowia i życia

Potencjalne skutki: Nadpobudliwość, mdłości, wymioty, biegunka, pokrzywka, niezalecany dzieciom
i diabetykom, dysfunkcje nerek, podrażnienia żołądka, anafilaksja

Zastosowanie w żywności: Produkty spożywcze z modyfikowanymi węglowodanami lub niskokaloryczne,
guma do żucia, słodycze, dżemy, galaretki

Inne zastosowanie: Kremy do rąk, produkty do układania włosów.

3.Sorbitol ,syrop sorbitolowy E420 (mogą być syntetyczne z glukozy) Środek utrzymujący
wilgotność ,Substancja słodząca -umiarkowanie szkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: Nadmierne spożycie może spowodować skurcze jelit, biegunkę, dolegliwości
żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, katarakty, może zakłócać wchłanianie lekarstw, przez co stają się
bardziej toksyczne lub mniej efektywne: w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych

Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze, suszone owoce, guma do żucia ,czekolady,lizaki
Inne zastosowanie: Kosmetyki ,spraye do włosów, szampony, płyny do higieny jamy ustnej, pasty
do zębów, balsamy, anty-zamarzacze

4.Maltitol,syrop maltitowy E965 ( produkowany z maltozy)Substancja słodząca ,Stabilizator
-uznawany za nieszkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach
spożywczych,nadmiar może działać przeczyszczająco.

Zastosowanie w żywności: Produkty niskokaloryczne, suszone owoce, wyroby cukiernicze.
Inne zastosowanie: Przemysł piwowarski.


5.Aspartam E951(Produkowany z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego,w ciele rozpada się do
metanolu,następnie formaldehydu ,może pochodzić z roślin GM ) -Substancja słodząca ,Wzmacniacz
smaku i zapachu -niebezpieczny dla zdrowia i życia

Potencjalne skutki: Bóle głowy,depresja, niepokój, astma, zmęcznie, adpobudliwość, symptomy jak
w stwardnieniu rozsianym, ślepota, agresja, migrena, bezseenność , zawroty głowy, irytacja,
epilepsja, utrata pamięci, apopleksja ponad 92 przypadki, niezalecany dzieciom i kobietom w
ciąży, teratogenny

Zastosowanie w żywności: Sztuczne słodziki, produkty spożywcze niskokaloryczne, napoje
dietetyczne, gumy do żucia, napoje bezalkoholowe, kawa rozpuszczalna, może występować we
wszystkich produktach niezawierających cukru

Inne zastosowanie: Kremy do rąk,produkty do układania włosów.

6.Acesulfam K E950-Substancja słodząca Wzmacniacz smaku i zapachu-niebezpieczny dla zdrowia i
życia

Potencjalne skutki: Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu
oddechowego i nowotwory u zwierząt

Zastosowanie w żywności: Sztuczny słodzik, niskokaloryczne artykuły spożywcze, niskokaloryczna
guma do żucia

Inne zastosowanie: Produkty do higieny jamy ustnej

7.Guma arabska E414-Zagęstnik ,Emulgator,Substancja żelująca,Stabilizator-niewiadomym jest czy
jest bezpieczny dla zdrowia

Potencjalne skutki: Mało toksyczna przy spożyciu doustnym, astma, wysypka,pokrzywka, katar
sienny

Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, guma do żucia, galaretki
polewy

Inne zastosowanie: Kosmetyki, produkty do pielęgnacji włosów, lekarstwa

8.Karboksymetyloceluloza E466(guma celulozowa,produkowana z produktów bawełnianych,może
pochodzić z roślin GM)Zagęstnik ,Stabilizator Substancja wypełniająca-niewiadomym jest czy jest
szkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: Słabo wchłaniana ,wzdęcia,w dużych dawkach może powodować biegunkę i
skurcze jelit, w badaniach na zwięrzętach powodowała nowotwory i guzy

Zastosowanie w żywności: Mleko modyfikowane dla niemowląt, lody, lukier, wyroby cukiernicze,
twarogi, serki homogenizowane

Inne zastosowanie: Płyn do układania włosów, krem do rąk, lekarstwa, środki przeczyszczające,
środki zobojętniające kwasy, tytoń.

9.Dwutlenek tytanu E171 (występuje naturalnie ,może zawierać nanocząsteczki) Barwnik biały
Zmętniacz -uznawany za nieszkodliwy

Potencjalne skutki: Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, kontakt ze skórą
może powodować podrażnienia, niepełne dowody wywoływania nowotworów u zwierząt .

Zastosowanie w żywności: Wyroby cukiernicze posypywane cukrem, słodycze, guma do żucia,lukier,
dżemy, galaretki, półprodukty z czerwonych owoców

Inne zastosowanie:Talk kosmetyczny, puder do twarzy, przyprawy, kremy z filtrem UV, tusze do
pisaków, farby.

10.Lecytyna sojowa E322-(mogą pochodzić z soi,mogą pochodzić z roślin GM)Stabilizator
,Emulgator- uznawany za bezpieczny dla zdrowia

Potencjalne skutki: Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych ,powinny go unikać
osoby uczulone na soję.

Zastosowanie w żywności: Czekolady, mleko w proszku, margaryny, desery w proszku, wyroby
cukiernicze

Inne zastosowanie: Kosmetyki, szminki, kremy do rąk, środki farmaceutyczne.

11.Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerylu E475 Emulgator,Zagęstnik -bezpieczny dla zdrowia
Potencjalne skutki: W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, w
dużych dawkach może wywoływać mdłości, biegunkę, gazy wzdęcia, bóle brzucha, może ułatwiać
przyswajanie alergenów z żywności

Zastosowanie w żywności: Margaryny, desery mleczne,guma do żucia,czekolady,majonezy.
Inne zastosowanie: brak

12.Kwas karminowy,karmina .koszelina E120 (zakazany w niektórych krajach)-Barwnik czerwony –
niebezpieczny dla zdrowia

Potencjalne skutki: Astma, anafilaksja, możliwe zagrożenie życia, katar sienny, pokrzywka,
powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.

Zastosowanie w żywności: Niektóre napoje alkoholowe, czerwony sos jabłkowy, owocowe nadzienia
do ciast, mięsa, wypieki, jogurty, polewy, sosy.

Inne zastosowanie: Kosmetyki,czerwone cienie do powiek, szampony, tusz do rzęs

13.Wosk carnauba E903 (otrzymywany z liści brazylijskiej palmy)Środek nabłyszczający i
powlekający -nieszkodliwy dla zdrowia

Potencjalne skutki: Rzadko wywołuje reakcje alergiczne ;kontaktowe zapalnie skóry, podrażnienia
żołądka

Zastosowanie w żywności:Wyroby cukiernicze,owoce woskowane,soki owocowe,sosy
Inne zastosowanie: Kosmetyki,szminki,tusz do rzęs,lakiery

14.Butylohydroksyanizol E320(BHA -uzyskiwany z ropy naftowej ,zakazany w niektórych
krajach)-Przeciwutleniacz, Konserwant-niebezpieczny dla zdrowia i życia

Potencjalne skutki: Pokrzywka, senność, katar sienny, ból głowy,świszczący oddech, zmęczenie,
astma, niezalecany dzieciom, może wpływać na: nerki, wątrobę, tarczycę , żołądek, płodność,
kancerogenny, teratogenny

Zastosowanie w żywności: Koncentrat pomidorowy, jadalne tłuszcze i oleje, guma do żucia,
produkty odtłuszczone, margaryny, przetwory mięsne, lody.

źródło:
http://cudownediety.blogspot.com/2012/0 ... aliza.html

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 10 maja 2013, 5:55 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group