Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 14 gru 2019, 22:07

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 14 kwie 2013, 9:01 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
uzupełnienie tematu: [jest tam wspomniany w ogólnym zarysie]:
kombucha-grzyb-herbaciany-t7814.html

Obrazek

Historia grzybka

Grzybek wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Kaukascy górale odkryli go "przez
przypadek" przy produkcji zsiadłego mleka i tak powstał zdrowotny napój. Grzybka do Polski
przywiózł profesor Politechniki Gliwickiej, który przez 5 lat przebywał w Indiach. Chorował
na raka wątroby i został całkowicie wyleczony grzybkiem przez mnicha tybetańskiego.

Odjeżdżając do Polski otrzymał od niego szczep tego grzybka.


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE grzybka:

1. Reguluje przemianę materii w organizmie
2. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych
3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych
4. Jest probiotykiem, leczy wszystkie stany zapalne w organizmie
5. Wytwarza interferon- substancję zwalczającą wirusy
6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych
7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi
8. Leczy wątrobę, śledzionę i trzustkę
9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe
10. Leczy choroby dróg żółciowych, rozpuszcza kamienie
11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy
12. Eliminuje stany zmęczenia, wyczerpania, łagodzi skutki stresu
13. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie
14. Wzbogaca mleko w witaminy, stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.

Kefir z grzybka zawiera unikalne i o większej różnorodności szczepy bakterii w stosunku do
innych jogurtów, czy kefirów.

HODOWLA GRZYBKA:

Zalewamy w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka (na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok.
150 ml mleka itd.) Po 24 godzinach mieszamy go i cedzimy przez sitko (plastikowe - grzybek
nie znosi metalu).

Grzybka na sitku płuczemy zimną bieżącą wodą aż woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
Ponownie umieszczamy grzybka w przepłukanym słoiku i zalewamy na 24 godziny mlekiem (nie
zakręcamy słoika, najlepiej zabezpieczyć go gazą).

Używamy zwykłego mleko pasteryzowanego, o krótkim terminie ważności - nie UHT.

Kurację grzybkiem stosujemy przez 20 dni, pijemy go najlepiej przed snem. Po tym czasie
robimy 10 -cio dniową przerwę. Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet
parę lat. W kuracji należy robić przerwy, ponieważ organizm przyzwyczaja się do leczniczych
substancji, co zmniejsza ich działanie. Robiąc przerwy w piciu napoju z grzybka uzyskujemy
lepszy efekt leczniczy.

Grzybek jak każdy inny grzyb na tej planecie: rozmnaża się. W ciągu tygodnia ok 1/3 swojej
objętości. Jego koszt w relacji do właściwości jest niemalże zerowy, w każdym razie nie ma
porównania do żadnych leków.

Z równie dobrym skutkiem można też stosować tzw. grzyb herbaciany Kombucza albo Kombucha,
ale biorąc pod uwagę fakt, iż hoduje się go na słodkiej herbacie nie jest wskazany dla osób w
fazie aktywnej choroby.

na podstawie:
grzybektybetanski.pl.tl
"Poradnik Uzdrawiacza" - IV 2002
http://www.stopcodex.pl/2010/09/wielka-farmacja-a-ziola-ue/
[wrzesień 21st, 2010 - uwaga ode mnie]

wybrane info powyzej-źródło:
http://leczenieraka.blogspot.com/2011/02/grzybek-tybetanski-natura-przychodzi-z.html
/=================/


Właściwości lecznicze mlecznego napoju :

http://grzybektybetanski.pl.tl/W%26%23322%3Ba%26%23347%3Bciwo%26%23347%3Bci-lecznicze.htm


INNE INFO

plus:

http://sznajper.blogspot.com/2011/11/wszystkoleczacy-grzybek-tybetanski.html
http://grzybektybetanski.pl/
http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/08/grzybek-tybetanski-wlasciwosci/

http://www.oswiecenie.com/ziolo.htm
http://alinamach.bloog.pl/id,891987,title,Grzybek-tybetanski,index.html?ticaid=610689

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=808.0

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 14 kwie 2013, 9:01 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 15 kwie 2013, 9:32 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sty 2012, 16:17
Posty: 434
Płeć: kobieta
A można takiego grzybka hodować na mleku roślinnym? Czy tylko krowie wchodzi w grę?

_________________
Kto chce, zawsze znajdzie sposób, kto nie chce, zawsze znajdzie wymówkę.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 kwie 2013, 6:38 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
miałem z tym styczność barzdo dawno temu - okolice zaraz po szkole średniej - ktoś to przywlókł zza granicy ..na teraz nie mam - takie info nie spotkałem się z zastosowaniem mleka roślinnego więc chyba nie powinno się stosować - info ponizej z przykładem sojowego

Do hodowli grzybka tybetańskiego nadaje się mleko:
- "prosto od krowy",
- UHT z kartonu,
- kozie.

inna sprawa : Grzybek tybetański, a "kobiece sprawy"
W czasie wizyt u ginekologa kobiety niejednokrotnie słyszą od lekarza, ze powinny codziennie pić np. jogurt, maślankę. Pochwa dzięki pałeczkom kwasu mlekowego ma kwaśny odczyn o pH 5,5, który jest zabójczy dla większości bakterii, a to zapobiega wszelkim infekcjom.

Najlepsze wyjście:
pić regularnie napój mleczny z grzybka tybetańskiego zawierający bakterie kwasu mlekowego.

W przypadku mleka z kartonu należy zwrócić uwagę, żeby nie było ono odtłuszczone !
Najlepsze jest mleko o zawartości tłuszczu 3,2%.

Przetwarzanie mleka koziego przez grzybka przebiega wolniej niż w przypadku mleka krowiego. Należy wtedy wydłużyć czas hodowli o kilka godzin, lub zalać daną ilość grzybka mniejszą (niż to wynika z przepisu na hodowlę) ilością mleka.

UWAGA!
Do hodowli grzybka nie nadaje się MLEKO SOJOWE !!!

Należy bezwzględnie unikać kontaktu grzybka tybetańskiego z metalem !

POTRAKTOWANY METALEM GRZYBEK
TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI I GINIE !!!

Należy więc do hodowli grzybka używać:

- niemetalowego sitka do odcedzania mlecznego napoju (używamy sitko plastikowe).
- niemetalowej łyżki do przenoszenia grzybka z sitka do słoika (tutaj możemy użyć drewnianej lub plastikowej łyżki).

JEŻELI DOJDZIE JEDNAK DO KONTAKTU GRZYBKA Z METALEM
NALEŻY ZAPRZESTAĆ JEGO UŻYWANIA !!!

http://grzybektybetanski.blogspot.com/

edit-bo to jest ważne:
SPOSÓB ZAPAKOWANIA
grzybek powinien być zapakowany szczelnie i sterylnie

-=-
i dodatkowe -zamienne infa:

http://uleczyc-nieuleczalne.pl/grzybek-tybetanski/

http://www.eradomianki.pl/twoja-tajna-b ... a11,156,21

-=-
edit:
do postu poniżej- info o mleku UHT ze strony zlinkowanej w poscie :uśmiech:
i masz rację :okok:

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie


Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, 8:44 przez dar66, łącznie zmieniany 1 raz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 kwie 2013, 7:21 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2009, 23:59
Posty: 1069
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
dar66 pisze:

Do hodowli grzybka tybetańskiego nadaje się mleko:
- "prosto od krowy",
- UHT z kartonu,
- kozie.

Mleko UHT się nie nadaje, zwykłe marketowe tak ale bez oznaczenia na kartonie lub butelce UHT

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 kwie 2013, 9:14 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sty 2012, 16:17
Posty: 434
Płeć: kobieta
dar66 pisze:
UWAGA!
Do hodowli grzybka nie nadaje się MLEKO SOJOWE !!!


A to szkoda, jeśli to faktycznie prawda. Jogurt z mleka sojowego wychodzi całkiem dobry :tak: Może ktoś miałby ochotę zrobić taki eksperyment z mlekiem roślinnym? A może ktoś chce mi odsprzedać trochę grzybka?

_________________
Kto chce, zawsze znajdzie sposób, kto nie chce, zawsze znajdzie wymówkę.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 kwie 2013, 13:33 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
Jacolo pisze:
dar66 pisze:

Do hodowli grzybka tybetańskiego nadaje się mleko:
- "prosto od krowy",
- UHT z kartonu,
- kozie.

Mleko UHT się nie nadaje, zwykłe marketowe tak ale bez oznaczenia na kartonie lub butelce UHT



a jednak z UHT kefir wychodzi

_________________
preferuję swojskie wyroby bez chemii



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 kwie 2013, 13:50 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
hmm.. ciężko coś doradzić - ale masz tego grzybka? Faktem jest ,że przy wyhodowaniu grzybka jest potrzebny i wchodzi w reakcję ..ale chyba sam bym się postarał już bardziej na jakąś wioche podjechać i rolnika zagadać

Cytuj:
"Mleko UHT (Ultra High Temperature)

Najpopularniejszym mlekiem na rynku polskim, ze względu na długi okres trwałości wynoszący do 6 miesięcy, pozostaje wciąż sterylizowane w bardzo wysokiej temperaturze, a przez to zubożone w bioaktywne składniki mleko UHT.

Proces produkcji mleka UHT wymaga stosowania temperatury co najmniej 135°C przez 2-3 sekundy – mówi Monika Wszołek. – Tak wysoka temperatura powoduje interakcje pomiędzy składnikami mleka, takimi jak laktoza i białka, zmniejszenie przyswajalności tych składników przez organizm, zmniejszenie zawartości witamin C, B6, B12 i kwasu foliowego, redukcję dostępnej lizyny (niezbędnego aminokwasu wspierającego prawidłowy wzrost i rozwój kości) oraz powstawanie lizynoalaniny (substancji toksycznej). Powoduje także zmiany smaku i zapachu mleka."


http://www.silk.pl/dieta/451-mleko-uht-i-mleko-swieze

-=-

Na opakowaniu jednego jest napisane: UHT. Drugiego: pasteryzowane. Jaka to różnica?

Pierwsza, rzucająca się w oczy, jest taka, że mleko pasteryzowane ma krótki termin przydatności do spożycia. A to UHT - kilkumiesięczny.

Oba rodzaje mleka zostały w produkcji podgrzane, by uśmiercić szkodliwe drobnoustroje. W procesie pasteryzacji do ok. 100 stopni C, sterylizacji (to oznaczone napisem UHT, czyli Ultra High Temperature) nawet do 150 stopni.

Oba procesy powodują straty witamin, wyższe przy sterylizacji.

http://www.fakt.pl/Mleko,artykuly,192967,1.html

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 kwie 2013, 13:56 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lis 2009, 10:11
Posty: 1806
uszanowanie dla grzybka, na herbacie znajomi to stosowali
z bardzo dobry mi rezultatami, bardzo bardzo

_________________
Wszystko jest umysłem...



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 kwie 2013, 14:12 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 09 kwie 2013, 17:15
Posty: 42
Płeć: mężczyzna
grzybka mam i hoduję go z powodzeniem od ponad 3 miesięcy cały czas na mleku kartonowym UHT jedynie co mu zmieniam to zawartość tłuszczu w mleku od 3.2% do 0.5%, jedyne co zauważyłem to konsystencja kefiru. Kefir z mleka uboższego w tłuszcz ma konsystencję bardziej jak mleko kwaśne , natomiast z mleka 3.2% jest taki "aksamitny " "kremowy".

_________________
preferuję swojskie wyroby bez chemii



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 16 kwie 2013, 14:21 
dar66 pisze:
Mleko UHT (Ultra High Temperature)



W wyniku pasteryzacji UHT mleko ubożeje w witaminy o ok 15%.

UHT (wymienniki ciepła) a zwykła pasteryzacja (podgrzanie) to różnica w technologii.
Ale jest jeden argument na "+" dla mleka UHT.
Mleko musi się nadawać do pasteryzacji UHT i musi być zaklasyfikowane jako najwyższej jakości
i czystości.
W przeciwnym przypadku zepsuje się w pudełku i zgorzknieje.
Stąd pewność jakości takiego mleka.

Jeśli mamy się targować na liczby i procenty ile czego z podgrzaniem mleka ubywa to pragnę
zwrócić uwagę na temat całkowicie przemilczany przez media czyli przyswajalność
witamin przez organizm, w dużej mierze zależną od zapotrzebowania i złe nawyki łączenia
pokarmów gdzie przy nieprawidłowym odżywianiu pokarm (energia) się marnuje i witaminy i minerały wydalane są z moczem.


Niktu



Na górę
   
 
 
Post: 16 kwie 2013, 20:54 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2009, 23:59
Posty: 1069
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
arkawroc pisze:
a jednak z UHT kefir wychodzi

Tak wychodzi kwaśny napój, pusty i martwy bez bakterii które są w zrobionym ze zwykłego mleka.

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 24 kwie 2013, 8:55 
To mi wygląda na algę morską. Jest koloru białego bo byla w mleku, jak dacie ją do wody z cukrem bedzie miała kolor przezroczysty.

Jeśli sie mylę to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu. Jeśli to nie alga to chcę to mieć.

Niktu



Na górę
   
 
 
Post: 24 kwie 2013, 12:06 
Ariessa pisze:
dar66 pisze:
UWAGA!
Do hodowli grzybka nie nadaje się MLEKO SOJOWE !!!


A to szkoda, jeśli to faktycznie prawda. Jogurt z mleka sojowego wychodzi całkiem dobry :tak: Może ktoś miałby ochotę zrobić taki eksperyment z mlekiem roślinnym? A może ktoś chce mi odsprzedać trochę grzybka?



Nie wiem, na jakiej zasadzie to twierdzisz dar66... patrze po forach vege i ludzie robia to na mleku sojowym m.in.

http://vegan.de/foren/read.php?30,109462,109472#msg-109472

Ja nie probowalam, ale mysle, zeby sprobowac.



Na górę
   
 
 
Post: 24 kwie 2013, 12:11 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
nie twierdzę na żadnej "zasadzie" :shock:
to pokolorowany cytat ze źródła,które zapodałem pod opisem: [tam to pisze]
http://grzybektybetanski.blogspot.com/

Pozdrawiam

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 24 kwie 2013, 12:54 
Ok... pokierowalam sie wyrywkiem Twojej wypowiedzi, zacytowanym powyzej i nie zauwazylam, ze cytujesz. :)

Takze zwracam honory... :bukiet:

Tak na marginesie... gdybys rozne cytowane fragmenty wklejal pomiedzy [quote][/quote] bylyby bardziej widoczne i latwiej byloby sie polapac, co jest cytatem a co nie.

Pozdrawiam cieplo... :bukiet:



Na górę
   
 
 
Post: 25 kwie 2013, 16:11 
Ariessa:
Cytuj:
A można takiego grzybka hodować na mleku roślinnym? Czy tylko krowie wchodzi w grę?


Oczywiście że można ! :tak: Ja sobie robiłam właśnie na mleku sojowym i wychodził b. dobry wegański jogurcik !
Robiłam na mleku sojowym belgijskiej firmy Alpro Soya i na niemieckim mleku sojowym z Biedronki Golden Soya i na mleku sojowym austriackiej firmy Joya
(na naturalnym i waniliowym) i wychodziły b. dobre ! :tiaa:

To z Biedronki (kosztuje tylko ok. 4 zł za karton 1L i chyba jest najtańsze z dostępnych mlek sojowych) i jest Ok.! Obrazek

Mleko sojowe Alpro Soya ok.7, 8 zł za 1L Obrazek
Obrazek

I mleko sojowe Joya, też chyba coś ok. 8 zł za 1L Obrazek


dar66:
Cytuj:
UWAGA! Do hodowli grzybka nie nadaje się MLEKO SOJOWE !!!

Bzdury piszą na tamtej stronie ! Robiłam sobie właśnie na sojowym i wychodzi b. dobry wegański jogurt !
Tylko trzeba trochę dłużej poczekać! AlproSoya i inne firmy porodukujące mleka roślinne, mają też często w swojej ofercie, właśnie jogurty z mleka sojowego, ryżowego ! Więc jak najbardziej, można robić wegańskie jogurty !


Cytuj:
A to szkoda, jeśli to faktycznie prawda. Jogurt z mleka sojowego wychodzi całkiem dobry Może ktoś miałby ochotę zrobić taki eksperyment z mlekiem roślinnym?


Ariessa rób sobie na mlekach roślinnym i się zupełnie nie przejmuj tymi bzdurnymi informacjami ! Eksperymentowałam i Wychodzi b. dobry na mleku sojowym ! Podobno na wszystkich mlekach roślinnych można !
KOKOSOWYM, MIGDAŁOWYM, ORZECHOWYM, SOJOWYM…! :spox:
Mają w sobie wystarczającą ilość tłuszczu, a więc jak najbardziej się nadają ! :tak: :tiaa: :szampan:


Arkawroc:
Cytuj:
grzybka mam i hoduję go z powodzeniem od ponad 3 miesięcy cały czas na mleku kartonowym UHT…

„Mleko” UHT nie ma już nic wspólnego z pierwotnym mlekiem krowim (które już samo w sobie jest niezdrowe dla człowieka) i w ogóle nie powinno się tego pić , bo to jest Zdenaturowana ciężkostrawna, martwa ciecz, bardzo niezdrowa ! Także radze ci, czym prędzej zaprzestać robienia tego jogurtu na tym syfie, bo zdrowia ci to na pewno nie doda, a wręcz przeciwnie i mija się kompletnie z celem ! :wacko:

Mleka wegańskie roślinne, można samemu sobie zrobić w domu, z namoczonych, obranych, zmiksowanych z wodą, przetartych przez sito i odciśniętych,
wszelkich orzechów, migdałów, z kokosa, z wiórków kokosowych, z sezamu, z owsa, z orkiszu, z ryżu lub z ziaren soi

Najlepiej właśnie takie mleka roślinne sobie robić i pić (wykonane własnoręcznie) i z takich sobie robić jogurty, bo są nie przetworzone wysoką temperaturą, czyli witariańskie i najzdrowsze! i wychodzi go dużo więcej i taniej!

Przepisy i filmiki jak je zrobić, można znaleźć w necie i na Youtube :bukiet:

Obrazek
Obrazek

:kwiatek:



Na górę
   
 
 
Post: 05 maja 2013, 19:17 
Offline
Master Mason * 3rd Degree
Master Mason * 3rd Degree

Rejestracja: 26 lis 2011, 21:51
Posty: 25
Płeć: mężczyzna
Z tym mlekiem sojowym to trzeba uważać. U mnie, raz to mama kupiła i jak przeczytałem skład to byłem w szoku. Soi tam było 4%, reszta sama chemia + woda.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 05 maja 2013, 19:46 
Dlatego wlasnie mysle, ze w powyzszym wpisie Alcyone kluczowe tu jest to:

alcyone pisze:
Mleka wegańskie roślinne, można samemu sobie zrobić w domu, z namoczonych, obranych, zmiksowanych z wodą, przetartych przez sito i odciśniętych,
wszelkich orzechów, migdałów, z kokosa, z wiórków kokosowych, z sezamu, z owsa, z orkiszu, z ryżu lub z ziaren soi

Najlepiej właśnie takie mleka roślinne sobie robić i pić (wykonane własnoręcznie) i z takich sobie robić jogurty, bo są nie przetworzone wysoką temperaturą, czyli witariańskie i najzdrowsze! i wychodzi go dużo więcej i taniej!

Przepisy i filmiki jak je zrobić, można znaleźć w necie i na Youtube
:bukiet:


Kupne zazwyczaj nie jest wolne od chemii... Jest wiec zawsze opcja - robic samemu.



Na górę
   
 
 
Post: 19 maja 2013, 19:24 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 19 maja 2013, 12:53
Posty: 5
Płeć: mężczyzna
Witam.
Ja hoduję grzybka od 3 tyg.
Rośnie jak na drożdżach, ale stosuje mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze z prostej przyczyny w takim mleku jest najwiecej mikroelementów i wartości odżywczych w przeciwieństwie np. do mleka UHT.
Nawet w smaku jest różnica, a co dopiero mówić o wartościowych składnikach.
Mruga

_________________
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją"



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 cze 2013, 14:53 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sty 2012, 16:17
Posty: 434
Płeć: kobieta
sirJax, a gdzie takie mleko kupujesz, tzn jaka to firma, bo u siebie jakoś ciężko mi trafić - same pasteryzowane w wysokiej temperaturze i na dodatek homogenizowane albo UHT.

Dzisiaj zakupiłam grzybka i zaczynam moją przygodę Mruga Podhoduję go trochę na krowim, bo maleństwo z niego, a później będę eksperymentować z roślinnymi. Z sojowego to wiem, że wyjdzie wszystko, ale mam wątpliwości co do pozostałych :cooo?:

_________________
Kto chce, zawsze znajdzie sposób, kto nie chce, zawsze znajdzie wymówkę.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 cze 2013, 21:45 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 19 maja 2013, 12:53
Posty: 5
Płeć: mężczyzna
Ariesa Mleko kupuję w Real, a producent to Piątnica "Mleko wiejskie" 3.2% pasteryzowane w niskiej temperaturze. Sojowego ja osobiście bym nie używał, bo kto widział żeby krowa dawała mleko sojowe :) tzn. że jest przetwarzane

_________________
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją"



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lip 2013, 8:08 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sty 2012, 16:17
Posty: 434
Płeć: kobieta
sirJax, dzięki :) wstąpię i zobaczę czy mają...

Co do mleka sojowego, to czy to koniecznie musi być mleko od krowy? (pyta. retoryczne) Raczej takie jest dla cielaków a nie dla człowieka. Najlepiej by było swoje (ludzkie) konsumować jeśli już :język: Poza tym mleko krowie ze sklepu też jest przetworzone...

_________________
Kto chce, zawsze znajdzie sposób, kto nie chce, zawsze znajdzie wymówkę.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lip 2013, 11:23 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 19 maja 2013, 12:53
Posty: 5
Płeć: mężczyzna
No niekoniecznie musi być pd krowy, może być od byka :D :D :D albo jakiejś innej kozy :zęby:
Wiadomo, że jest przetworzone jednak rzeczona Piątnica jest w niskiej temp. tj do 73Cº, a wysoka to już powyżej tej temp. o UHT nie trzeba chyba mówić. ?...
A im niższa temp. tym więcej mikroelementów w takim mleku, ale takie rzeczy chyba są oczywiste.
Pozdrawiam

_________________
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją"



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 12 lip 2013, 21:58 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lip 2010, 18:09
Posty: 557
Płeć: mężczyzna
Będę miał mleko od krówki. Kuracje grzybkiem zacznę możliwe ze w tym miesiącu albo w następnym, po pewnym czasie zdam relacje. Powiem ze brzuch mi się gazuje i ogólnie pojawiały się depresje zaburzony sen i inne negatywne uczucia. To jak zacząłem zdrowo się odżywiać (zwracać uwagę na to co jem i dostarczać organizmowi tych dobrych składników odżywczych) wrzucać na luz i wybaczać ludziom i żyć według "niech pożywienie będzie lekarstwem, lekarstwo pożywieniem" te niektóre rzeczy zaczęły znikać a po niektórych widzę że zmniejszyły swoje natężenie oraz częstotliwość pojawiania.

Zacznę stosować kuracje 20 dni kefir 10 dni odpoczynku i zobaczymy jak układ odpornościowy się odbuduje PO :)

A tak zapytam ktoś z forum stosuje kuracje jeśli tak to jak to na niego wpłynęło jakie efekty po na przykład 2 miesięcznej kuracji ?

Pozdrawiam.

_________________
Zamknij oczy na chwile, wycisz się - otwórz oczy i co widzisz ? Przestrzeń, Boga, Świadomość, Bezmyślunek. Nie staraj się tego utrzymywać to jest samo utrzymujące się. Nie przywiązuj się do myśli, pozwalaj być uczucią nawet nie wiadomo jak straszne nie zabija cie. Nie oceniaj, nie osadzaj a gdy zaczynasz to robić łap się na tym i puszczaj. Tak naprawdę nic nie musisz robić, to o czym mowie to po prostu bycie, siedzenie, patrzenie. I o to chodzi, tyle.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 14 lip 2013, 12:01 
Mleko od krowy to trucizna, nie ważne czy sobie wydoicie krowę własnoręcznie czy kupicie mleko podobny roztwór w sklepie. Tej cieczy człowiek nie jest w stanie przetrawić, właściwie wszystkiego co na mleku czyli wszelkie twarogi jogurty sery i inne pyszności.
phpBB [video]


Co do mleka sojowego z biedronki, to prócz chemii to pewnie same gmo.



Na górę
   
 
 
Post: 14 lip 2013, 12:12 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
w tym temacie właśnie mleko służy nie do picia tylko do rozwoju grzybka ,przyswaja,przerabia i też dzięki niemu rośnie a w efekcie przecież końcowym juz nie jest to samo mleko tylko grzybek.
A samo przecież mleko -masz rację -dla człowieka jest nie tyle nieprzyswajalne co średnioprzetwarzalne,albo wręcz wcale.
Jak w przysłowiu "pij mleko-będziesz kaleką"..sporo w tym prawdy ,niestety...
Co do twarogów i innych przetworów nie wykonywanych masowo w produkcji to chyba troszkę inna bajka - są przyswajane wg mnie..no ale..są i tacy co stwierdzą odwrotnie. :uśmiech:

Pozdrawiam

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 14 lip 2013, 13:35 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lip 2010, 18:09
Posty: 557
Płeć: mężczyzna
Może samo mleko tak ale kefir już nie. Kefir poprzez bakterie jakie wytwarzają się podczas fermentacji oraz zamianie laktozy ( o nią tez się rozchodzi ) na kwas mlekowy i pare innych rzeczy odbudowuje ta dobra florę mikrobakteryjną. I nie chodzi tylko o kefir z grzybka tybetańskiego ale o wszystkie kefiry z dobrego mleka. Nie tego UHT te jest naszpikowane konserwantami.

Cytuj:
Oprócz korzystnych bakterii i drożdży, kefir zawiera minerały i niezbędne aminokwasy, których nasz organizm potrzebuje i bez których nie funkcjonuje prawidłowo oraz witaminy.

Tryptofan, jeden z niezbędnych aminokwasów występujący w kefirze, jest dobrze znany ze swego relaksującego wpływu na układ nerwowy. To naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny, oraz odpowiedzialnej za dobry sen melatoniny. Dlatego dobroczynny wpływ kefiru odczują także cierpiący na depresję, bezsenność i ADHD (nadpobudliwość).
Kefir dostarcza też mnóstwo wapnia i magnezu, które są równie ważnymi dla zdrowego układu nerwowego minerałami.

Kefir dostarcza organizmowi również fosforu, minerału występującego w największym stężeniu w organizmie człowieka, pomagającego wykorzystać węglowodany, tłuszcze i białka do wzrostu komórek, a w konserwacji produkowania energii. Fosfor razem z wapniem tworzy hydroksyapatyt, czyli cement kostny.

Kefir jest bogaty w witaminy:

witaminę K – jest niezbędna dla właściwej krzepliwości krwi oraz bierze udział w procesie powstawania kości. Pełnienie tych dwóch funkcji sprawia, że witamina K jest jednym z podstawowych czynników przeciwdziałania wystąpienia chorób układu krwionośnego, jak również osteoporozy. Innym korzystnym działaniem tej witaminy w naszym organizmie jest zwalczanie groźnych dla zdrowia bakterii i grzybów.
witaminę B1 – tiamina, która pełni w organizmie szereg ważnych funkcji, ale najważniejszą z nich jest udział w przemianach węglowodanów – m.in. w przemianie niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu – glukozy w energię. Bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy każdego zdrowego człowieka syntetyzują witaminę B1 - wytwarzane ilości są jednak zbyt małe, by pokryć całkowite zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina ta odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie wielu układów, w tym: pokarmowego (reguluje wydzielanie soku żołądkowego, proces trawienia i przyswajania składników pokarmowych); nerwowego (regulując proces przemiany węglowodanów w energię zapobiega gromadzeniu się związków zaburzających funkcjonowanie tego układu) oraz sercowo-naczyniowego.
witaminę B3 – witamina PP (niacyna) – jej braki powodują nadwrażliwość nerwową, apatię, bezsenność, bóle głowy i migreny, wrażliwe dziąsła, mdłości i biegunki, zmęczenie, osłabienie mięśni, choroby skórne, przebarwienia skóry, trądzik, przykry zapach z ust, owrzodzenia ust, ale także depresję, schizofrenię, ADHD. Witamina B3 pomaga także zwalczać grzybice – jak wynika z badań naukowców z Kanady, o których informuje czasopismo „Nature Medicine” (lipiec 2010 r.).
witaminę B5 – kwas pantotenowy, który dba o naszą sylwetkę, dobre samopoczucie, odporność na infekcje, a także zdrowie skóry i włosów. Witamina B5 bierze udział w przemianach białek, cukrów i tłuszczów (bierze udział w tworzeniu koenzymu A). Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gruczołów nadnerczy, układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Wpływa korzystnie na procesy gojenia i regeneracji tkanek. Działa przeciwzapalnie i zwiększa odporność organizmu.
witaminę B7 – biotyna (witamina H), która umożliwia przyswajanie innych witamin z grupy B. Odgrywa dużą rolę w przemianie glukozy, przede wszystkim w pierwszym etapie, w którym współdziała z insuliną, hormonem trzustki. Pobudza proces przemiany glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana. Stabilizuje także poziom glukozy we krwi (ważne dla cukrzyków). Ze względu na udział w procesie przemiany glukozy, która stanowi pożywienie energetyczne mózgu, odpowiednia ilość witaminy B7 w organizmie ma wpływ także na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, na witalność, dobre samopoczucie, a także odczuwanie bólu oraz wrażliwość czuciową. Poza tym witamina B7 wpływa również na prawidłowy stan skóry, a także włosów i paznokci. Dzieje się tak, gdyż witamina – docierając do odpowiednich komórek – dostarcza potrzebną organizmowi, a zwłaszcza skórze, siarkę. Dzięki temu, że kontroluje tłuszczową przemianę materii, zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych. Uczestniczy także w procesie tworzenia hemoglobiny będącej barwnikiem czerwonych krwinek.
witaminę B9 (kwas foliowy) – reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
witaminę B12 - jest ona niezbędna m.in. w procesie produkcji czerwonych krwinek. Jej niedobory zaś mają druzgocące konsekwencje zdrowotne. Jedną z najczęściej występujących chorób związanych z niedoborem witaminy B12 jest anemia, czyli niedokrwistość. Ma ona także kluczowe znaczenie w poprawnym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Większość witamin z grupy B jest bardzo nietrwała. Dlatego ważne jest aby w diecie uzupełniać je poprzez spożywanie produktów zawierających te witaminy o jak najmniejszym stopniu przetworzenia. Kefir nadaje się do tego idealnie.

Dostarczanie odpowiednich ilości witamin z grupy B, których doskonałym źródeł jest kefir otrzymywany z ziaren grzybka kefirowego, wpływa pozytywnie na regulację pracy takich narządów i układów organizmu, jak: nerki, wątroba, trzustka i układ nerwowy, a także poprawia wygląd i stan skóry, włosów oraz paznokci.

Podsumowując skład tego smacznego łatwo przyswajalnego napoju: można stwierdzić, że oczyszcza on jelita, zapewnia korzystne bakterie i drożdże, witaminy i minerały, oraz kompletne białka.

Kefir otrzymywany z ziaren grzybka tybetańskiego jest tak doskonale wyważonym i odżywczym pokarmem, przyczyniającym się do wzmocnienia układu odpornościowego iż był i jest on nawet wykorzystywany, aby pomóc pacjentom cierpiącym na takie choroby, jak: AIDS, zespół przewlekłego zmęczenia, zespół zaburzeń snu, depresja, ADHD, opryszczka czy nowotwór.

_________________
Zamknij oczy na chwile, wycisz się - otwórz oczy i co widzisz ? Przestrzeń, Boga, Świadomość, Bezmyślunek. Nie staraj się tego utrzymywać to jest samo utrzymujące się. Nie przywiązuj się do myśli, pozwalaj być uczucią nawet nie wiadomo jak straszne nie zabija cie. Nie oceniaj, nie osadzaj a gdy zaczynasz to robić łap się na tym i puszczaj. Tak naprawdę nic nie musisz robić, to o czym mowie to po prostu bycie, siedzenie, patrzenie. I o to chodzi, tyle.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 14 lip 2013, 20:40 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2009, 20:24
Posty: 581
Lokalizacja: Maryjenburg
Płeć: mężczyzna
Ale czy nie jest tak, że nasz zwykły kefir ma podobne właściwości? Egzotyka jest na czasie, może wielkie halo a to jest prawie to samo (nie mówię że nie jest dobry kefirek). Co sądzicie?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 15 lip 2013, 11:41 
dar66 pisze:
w tym temacie właśnie mleko służy nie do picia tylko do rozwoju grzybka ,przyswaja,przerabia i też dzięki niemu rośnie a w efekcie przecież końcowym juz nie jest to samo mleko tylko grzybek.

Też tak myślałem jak tego grzybka piłem, myślałem że ten grzybek będzie rozkładać substancje których człowiek przetrawić nie może np. kazeine ale grzybek tego nie rusza więc przestałem go pić.



Na górę
   
 
 
Post: 15 lip 2013, 13:26 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 21 mar 2013, 10:40
Posty: 56
Płeć: mężczyzna
cytat: Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Ma on wiele cennych właściwości, a może nawet najwięcej pośród fermentowanych produktów mleczarskich.

Ten mleczny napój jest źródłem probiotyków, zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które zasiedlając nasz przewód pokarmowy (głównie jelita) oczyszczają go z toksyn oraz usprawniają proces trawienny. Ponadto kefir ten (w odróżnieniu od „sklepowych”, komercyjnie produkowanych kefirów) jest bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np.B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie, jak fosfor, wapń, magnez. Spektrum korzystnych mikroorganizmów zawartych w komercyjnych „sklepowych” kefirach jest znacznie bardziej ograniczone. Większość z nich nie zawiera także żywych kultur drożdży, co zmienia charakter fermentacji, a w konsekwencji ich mikroflora, skład i właściwości nie są tak wszechstronne, jak w przypadku kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego.

http://grzybektybetanski.pl/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group