uzupełnienie tematu: [jest tam wspomniany w ogólnym zarysie]:
kombucha-grzyb-herbaciany-t7814.html
Historia grzybka Grzybek wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Kaukascy górale odkryli go "przez
przypadek" przy produkcji zsiadłego mleka i tak powstał zdrowotny napój. Grzybka do Polski
przywiózł profesor Politechniki Gliwickiej, który przez 5 lat przebywał w Indiach. Chorował
na raka wątroby i został całkowicie wyleczony grzybkiem przez mnicha tybetańskiego.
Odjeżdżając do Polski otrzymał od niego szczep tego grzybka.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE grzybka:
1. Reguluje przemianę materii w organizmie
2. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych
3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych
4. Jest probiotykiem, leczy wszystkie stany zapalne w organizmie
5. Wytwarza interferon- substancję zwalczającą wirusy
6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych
7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi
8. Leczy wątrobę, śledzionę i trzustkę
9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe
10. Leczy choroby dróg żółciowych, rozpuszcza kamienie
11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy
12. Eliminuje stany zmęczenia, wyczerpania, łagodzi skutki stresu
13. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie
14. Wzbogaca mleko w witaminy, stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.
Kefir z grzybka zawiera unikalne i o większej różnorodności szczepy bakterii w stosunku do
innych jogurtów, czy kefirów.
HODOWLA GRZYBKA:
Zalewamy w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka (na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok.
150 ml mleka itd.) Po 24 godzinach mieszamy go i cedzimy przez sitko (plastikowe - grzybek
nie znosi metalu).
Grzybka na sitku płuczemy zimną bieżącą wodą aż woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
Ponownie umieszczamy grzybka w przepłukanym słoiku i zalewamy na 24 godziny mlekiem (nie
zakręcamy słoika, najlepiej zabezpieczyć go gazą).
Używamy zwykłego mleko pasteryzowanego, o krótkim terminie ważności - nie UHT.
Kurację grzybkiem stosujemy przez 20 dni, pijemy go najlepiej przed snem. Po tym czasie
robimy 10 -cio dniową przerwę. Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet
parę lat. W kuracji należy robić przerwy, ponieważ organizm przyzwyczaja się do leczniczych
substancji, co zmniejsza ich działanie. Robiąc przerwy w piciu napoju z grzybka uzyskujemy
lepszy efekt leczniczy.
Grzybek jak każdy inny grzyb na tej planecie: rozmnaża się. W ciągu tygodnia ok 1/3 swojej
objętości. Jego koszt w relacji do właściwości jest niemalże zerowy, w każdym razie nie ma
porównania do żadnych leków.
Z równie dobrym skutkiem można też stosować tzw. grzyb herbaciany Kombucza albo Kombucha,
ale biorąc pod uwagę fakt, iż hoduje się go na słodkiej herbacie nie jest wskazany dla osób w
fazie aktywnej choroby.
na podstawie:
grzybektybetanski.pl.tl
"Poradnik Uzdrawiacza" - IV 2002
http://www.stopcodex.pl/2010/09/wielka-farmacja-a-ziola-ue/[wrzesień 21st, 2010 - uwaga ode mnie]
wybrane info powyzej-źródło:
http://leczenieraka.blogspot.com/2011/02/grzybek-tybetanski-natura-przychodzi-z.html/=================/Właściwości lecznicze mlecznego napoju :
http://grzybektybetanski.pl.tl/W%26%23322%3Ba%26%23347%3Bciwo%26%23347%3Bci-lecznicze.htmINNE INFOplus:
http://sznajper.blogspot.com/2011/11/wszystkoleczacy-grzybek-tybetanski.htmlhttp://grzybektybetanski.pl/http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/08/grzybek-tybetanski-wlasciwosci/http://www.oswiecenie.com/ziolo.htmhttp://alinamach.bloog.pl/id,891987,title,Grzybek-tybetanski,index.html?ticaid=610689http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=808.0