Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 10 sie 2020, 12:33

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 16 lip 2013, 14:35 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sty 2012, 16:17
Posty: 434
Płeć: kobieta
Plantator pisze:
Z tym mlekiem sojowym to trzeba uważać. U mnie, raz to mama kupiła i jak przeczytałem skład to byłem w szoku. Soi tam było 4%, reszta sama chemia + woda.

Przerażające :boisie: :język:
A weź mi policz, ile procent soi będzie w takim "domowym" mleczku - szklanka soi na 4 szklanki wody (zmiksowane i odcedzone)? Wiadomo, że mleczka sklepowe będą miały jakieś dodatki, a to cukier, a to sól, a to stabilizatory, zagęstniki albo aromaty.

Generalnie pogląd ma mleko krowie i jego przetwory mam podobny co skurg.
Po mocnym ograniczeniu tychże w diecie brzuszek płaski jak nigdy wcześniej, żadnych dolegliwości, wzdęć itp.
Po nie wiem jakim czasie, bo nie liczę - picia kefiru na mleku nie stwierdzam nic - ani lepiej ani gorzej. Ale grzybek jest wystarczająco duży, żeby można było go hodować na mleczku roślinnym i taki był docelowy plan.
Jak tylko zrobię mleczko migdałowe albo kokosowe, to zabieram się za produkcję takiegoż kefiru z całym bogactwem substancji występujących w migdałach czy kokosie, które nie zostaną zniszczone przez temperaturę :cwaniak: a dodatkowo będą wzbogacone przez grzybka

_________________
Kto chce, zawsze znajdzie sposób, kto nie chce, zawsze znajdzie wymówkę.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 16 lip 2013, 14:35 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 17 lip 2013, 1:20 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lip 2010, 18:09
Posty: 557
Płeć: mężczyzna
Poszperałem na necie o grzybku i czym się rożni kefir, jogurt, zsiadłe mleko.

Dowiedziałem się że w kefirze który powstał z grzybka tybetańskiego cała sprawa rozchodzi sie o bakterie które powstają. Mleko podczas zamiany w Kefir pod wpływem ziaren kefirowych zmienia swoja strukturę i staje się łatwiej przyswajalny dla organizmu.

Cytuj:
W kefirze z grzybka tybetańskiego znajdują się bakterie (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus lactis) odpowiedzialne za fermentację mlekową, a także żywe kultury grzybów (drożdży).

Organizmy te w procesie fermentacji mleka zamieniają cukier mleczny (laktozę) na kwas mlekowy (dlatego ci, którzy uczuleni są na laktozę, ale uwaga: nie na białko mleka krowiego!, mogą spożywać ten zdrowy napój). Proces fermentacji obniża poziom pH mleka, co hamuje rozwój bakterii, które odpowiedzialne są za psucie i gnicie pokarmów, a tym samym wydłuża okres trwałości i przydatności do spożycia samego kefiru. Ponadto podobnie dzieje się w naszych jelitach po spożyciu tego dobroczynnego napoju – zahamowane zostają toksyczne procesy gnilne trawionych treści przesuwających się w przewodzie pokarmowym. Probiotyczne organizmy funkcjonujące w jelicie osoby spożywającej regularnie pokarmy w nie bogate (tym samym również kefir z grzybka tybetańskiego ), przynoszą korzyści w procesie trawienia, łagodzą objawy schorzeń związanych z przewodem pokarmowym i układem odpornościowym. Dlatego kefir z ziaren grzybka tybetańskiego dzięki usuwaniu toksyn z organizmu pozwala szybko i bezboleśnie ograniczyć także negatywne oddziaływanie alergenów, łagodzi alergie.


Cytuj:
Jak pisze dr. Susanne Ehlers o terapii grzybami leczniczymi w tym również grzybkiem tybetańskim: (…) w przeciwieństwie do medycyny konwencjonalnej, terapia grzybami leczniczymi jest ukierunkowana na przywrócenie zdrowia poprzez tak zwaną homeostazę. Pojęcie to oznacza równowagę wszystkich stale przebiegających procesów w organizmie, np. równowagę mineralną, enzymatyczną, hormonalną, wodną, elektrolityczną i immunologiczną. Grzyby witalne mają zatem właściwości regulujące, tzn. u ludzi z wysokim ciśnieniem powodują wyrównujące obniżenie ciśnienia, u tych ze skrajnie niskim ciśnieniem krwi – podwyższenie ciśnienia. To samo odnosi się do stanu psychicznego, trawienia, cholesterolu, alergii, nowotworów…!

Regularne spożywanie kefiru:

reguluje przemianę materii,

hamuje wzrost komórek nowotworowych,

wytwarza interferon zwalczający wirusy,

leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,

działa oczyszczająco wspomagając detoksykację organizmu oraz łagodząc objawy alergii,

wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych,

rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych,

reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi,

leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki,

stymuluje działanie układu odpornościowego,

zbawiennie działa na nerki , pęcherz i przewody moczowe,

leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym,

leczy stany zapalne wytwarzając naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki,

hamuje i leczy infekcje grzybicze – drożdżyca narządów płciowych, grzybica stóp,

wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci,

eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania,

łagodzi skutki stresu,

pomaga walczyć z bezsennością,

zwiększa libido,

hamuje proces starzenia się komórek,

przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych (stosowany zewnętrznie).


Kefir może również pomóc wyeliminować niezdrowy wpływ spożywania złej jakości żywności, jaką czasem (rzadziej lub częściej, świadomie lub nieświadomie) dostarczamy swojemu organizmowi – myślę tu o nie tylko o „fast food-ach”, ale również o wysokoprzetworzonej żywności o niskich wartościach odżywczych oraz wysokim nasyceniu konserwantami i sztucznymi dodatkami barwiącymi, czy smakowymi. Przez regularne picie kefiru organizm staje się lepiej odżywiony i zrównoważony.

Jego doskonałe wartości odżywcze stanowią o leczniczych i zdrowotnych korzyściach dla ludzi w każdym stanie zdrowia – i chorych, i w okresie leczenia, czy rekonwalescencji, i profilaktycznie starających się zapobiegać różnorakim schorzeniom.


Skurg Jeśli chodzi o same mleko to się mogę z Tobą zgodzić ale z kefirem już nie :)

Zobaczymy grzybek będzie już za niedługo.

To tyle.

_________________
Zamknij oczy na chwile, wycisz się - otwórz oczy i co widzisz ? Przestrzeń, Boga, Świadomość, Bezmyślunek. Nie staraj się tego utrzymywać to jest samo utrzymujące się. Nie przywiązuj się do myśli, pozwalaj być uczucią nawet nie wiadomo jak straszne nie zabija cie. Nie oceniaj, nie osadzaj a gdy zaczynasz to robić łap się na tym i puszczaj. Tak naprawdę nic nie musisz robić, to o czym mowie to po prostu bycie, siedzenie, patrzenie. I o to chodzi, tyle.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 17 lip 2013, 8:52 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sty 2012, 16:17
Posty: 434
Płeć: kobieta
No tak, jak dla mnie to z tego jasno wynika, że to nie chodzi o mleczny napój, tylko o te właśnie bakterie. Wszystkie te korzyści to nie zasługa mleka, a bakterii, które przywracaja prawidłową florę w jelitach i stąd ustają nasze dolegliwości. Jeśli mleko samo w sobie jest raczej szkodliwe, to bez sensu w sumie je wypijać, nawet w formie kefiru, gdy można te same bakterie wyhodować na napoju roślinnym, który jest raczej bardziej wartościowy.

_________________
Kto chce, zawsze znajdzie sposób, kto nie chce, zawsze znajdzie wymówkę.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 08 sie 2013, 19:31 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 01 sie 2013, 14:57
Posty: 135
Temat o grzybku tybetańskim a zaraz na początku podpis pod fotką kambucha. Kambucha to grzybek herbaciany. Trochę to mylące, bo czytający może mieć mętlik w głowie. ja nie wiedziałam do końca czy czytam o jednym czy drugim, zwłaszcza, że herbaciany też był wymieniany.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 29 sie 2013, 11:55 
SacralNirvana pisze:
Dlatego wlasnie mysle, ze w powyzszym wpisie Alcyone kluczowe tu jest to:

alcyone pisze:
Mleka wegańskie roślinne, można samemu sobie zrobić w domu, z namoczonych, obranych, zmiksowanych z wodą, przetartych przez sito i odciśniętych,
wszelkich orzechów, migdałów, z kokosa, z wiórków kokosowych, z sezamu, z owsa, z orkiszu, z ryżu lub z ziaren soi

Najlepiej właśnie takie mleka roślinne sobie robić i pić (wykonane własnoręcznie) i z takich sobie robić jogurty, bo są nie przetworzone wysoką temperaturą, czyli witariańskie i najzdrowsze! i wychodzi go dużo więcej i taniej!

Przepisy i filmiki jak je zrobić, można znaleźć w necie i na Youtube
:bukiet:


Kupne zazwyczaj nie jest wolne od chemii... Jest wiec zawsze opcja - robic samemu.



I tu kontynuujac... rzeczywiscie zachecam do robienia takich mleczek samemu.
Swietna sprawa, naprawde bardzo proste. Az sama nie przypuszczalam, ze az tak. I duzo, duzo fajniejsze niz te kartonikowe.

Swieze, spienione... mniam.

Tak z moich obserwacji wynika, ze np. ryzowe jest takie wodniste dosyc i mocno orzezwiajace. Migdalowe jest slodkawe i delikatne (mozna oslodzic daktylami). Z Cashew jest tez slodkie, kremowe i delikatne. Z orzechow laskowych ma ladna kremowa konsystencje i posmak tych orzechow, natomiast z tych mlek, jako jedno z niewielu, ktore swietnie, moim zdaniem, pasuje do kawy. Np. sojowe nie widzi mi sie jako dodatek do kawy. Chociaz ogolnie nie zamleczam kawy to wlasnie jak juz ktos lubi to swietnie.

W zasadzie mleczka genialna sprawa.

Ciekawi mnie teraz rzeczywiscie, jak to z tym grzybkiem tybetanskim (w kontekscie tych mlek roslinnych). Chyba pora i to wyprobowac. :)



Na górę
   
 
 
Post: 28 paź 2013, 11:26 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lip 2010, 18:09
Posty: 557
Płeć: mężczyzna
@SacralNirvana i jak probowalas na swoim mleczku ?

Ja juz 2 miesiac pije na krowim.

Przeczytalem watek drugi raz i doszedlem do wniosku ze wieczorem siade i poczytam jak sie robi mleko roslinne z ryzu i innych rzeczy.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 31 sty 2014, 18:45 
Offline
Master Mason * 3rd Degree
Master Mason * 3rd Degree

Rejestracja: 28 gru 2013, 13:36
Posty: 28
Płeć: mężczyzna
Odkąd mam grzybka, przerabiam mleko UHT.
Tylko takie mogę dostać w okolicy.
Mniej już miałbym zaufanie do mleka odtłuszczonego, które robi się podobno z mleka w proszku.
Z resztą nie boję się tłuszczu jak arkawroc.

Nie wiem czy trawię kazeinę, bo mleka nienawidziłem od dziecka i może mi już brakować potrzebnych enzymów.
Przynajmniej laktoza jest wyeliminowana.

Piję kefir, albo robię biały ser.
Jeśli w tych innych mlekach - roślinnych - jest jakiś cukier to widocznie grzybek tak samo go fermentuje do kwasu mlekowego.

Czy ktoś ma doświadczenia z zastosowaniem grzybka do ukwaszenia śmietany?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 wrz 2014, 13:44 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 23 lip 2014, 6:20
Posty: 255
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Wrocław
a czy ktoś stosuje dla grzybka mleko kozie, da się pić taki przerobiony produkt ?

nie dałem radę wypić produkt grzybka z koziego mleka, jadę obecnie na mleku krowim, 4.3 % tłuszczu.
grzybkowi to chyba odpowiada, mnie też.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 lis 2014, 2:29 
Offline
Master Mason * 3rd Degree
Master Mason * 3rd Degree

Rejestracja: 28 gru 2013, 13:36
Posty: 28
Płeć: mężczyzna
Grzybkowi zdaje się odpowiadać wszystko co ma laktozę. Kwasi mleko i śmietanę. Nieważne czy UHT.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 lis 2014, 7:34 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 23 lip 2014, 6:20
Posty: 255
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Wrocław
ważne aby stosować grzybka w cyklu 20 dni, 10 dni przerwy.
w czasie przerwy grzybek w słoiku z wodą idzie do lodówki odpocząć (nie wolno zamrażac grzybka).



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group