Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 14 sie 2020, 23:28

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 26 kwie 2010, 1:24 
Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy!


Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian.

Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain barrier).

Glutaminian jako narkotyk

W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów "high", tylko wywołuje "tylko" sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.

Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu.

Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć w przyrodzie na wolności. Przy poważnych uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez wydzielający się ze zniszczonych komórek glutaminian.

Glutaminian szkodliwy także dla oczu

Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.

Polepszacze smaku mogą się kumulować

Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował duże ilości Glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej granicy, ponieważ glutaminian potrafi latami się odkładać a jego szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia) bez typowego podwyższonego ciśnienia w oku.

Badania Dr. Russella Blaylock’a dowiodły, że komórki nowotworowe, do których dostarczane jest MSG (także Aspartam), wykazują wzmożoną aktywność do rozprzestrzeniania się w organizmie i tworzenia przerzutów.
Włoscy naukowcy przeprowadzili szereg badań na (biednych) szczurach. Przez całe życie, podawano szczurom MSG, aż do ich "naturalnej" śmierci. Stwierdzono liczne zachorowania na białaczkę i nowotwory węzłów chłonnych.

Dr Blaylock odkrył występowanie receptorów glutaminowych poza mózgiem, we wszystkich organach i tkankach. Odpowiadają one za wychwytywanie naturalnego kwasu glutaminowego, potrzebnego w organizmie. Kiedy jednak zjesz posiłek, zawierający glutaminian sodu, jego stężenie we krwi wzrasta 20-krotnie w porównaniu do stężenia kwasu glutaminowego po naturalnym posiłku. Nawet jednokrotne spożycie bogatego w MSG posiłku może spowodować biegunkę ( Czy na pewno nigdy nie miałeś/aś rozwolnienia po wizycie w McDonalds? ).
Długotrwałe spożywanie pożywienia zawierającego MSG może wywołać Zespół Jelita Drazliwego (Irritable Bowel Syndrome, IBS), paskudną przypadłość. Braki magnezu w organizmie powodują hiperaktywność receptorów glutaminowych. Dr Blaylock powiązuje również znaczne zwiększenie liczby zgonów spowodowanych nagłą śmiercią sercową (sudden cardiac death ), ze zwiększonym spożyciem Glutaminianu sodu. Jeśli masz problemy z sercem - szczególnie przed wysiłkiem fizycznym - nie pij "dietetycznych" i "energetycznych" napojów i zwracaj uwagę na przyjmowane wcześniej pożywienie !

Udowodniono również kluczowy wpływ MSG na "epidemię" otyłości wśród dzieci i młodzieży w USA (obecnie także w Europie). Smażone przekąski, takie jak Chipsy ziemniaczane czy Chrupki Kukurydziane, zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz tzw. Tłuszcze Trans – których wpływ na występowanie otyłości został udowodniony już kilkadziesiąt lat temu. Jeśli zawierają także dodatki przyprawowe (a przecież wszystkie chipsy maja jakiś "smak"), receptę na opasły brzuszek mamy gotową – zamknięta w kolorowym, szeleszczącym opakowaniu.

MSG, tak jak Aspartam i kilka innych substancji, jest Ekscytotoksną – wg. Wikipedii ekscytotoksycznośc jest to "patologiczny proces, w którym neurony są uszkadzane i zabijane przez glutaminian i podobne związki chemiczne".
Swego czasu w USA wybuchł skandal, którego powodem było dodawanie przez producentów żywności MSG, do produktów dla NOWORODKÓW i małych dzieci ! Ekscytotoksyny to silnie toksyczne substancje, które są w stanie "otworzyć" barierę oddzielająca mózg od krwi (bbb), co w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zachorowania na poważne schorzenia neurologiczne (skleroza, Choroba Alzheimera) i wiele innych chorób.

Czytajcie etykiety na produktach!


info:
http://smartfood-pl.blogspot.com
http://www.ehrenfeld.pl
źródło: http://prawda.xlx.pl

www.newworldorder.com.pl
http://www.newworldorder.com.pl/artykul.php?id=2013



Na górę
   
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 26 kwie 2010, 1:24 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 26 kwie 2010, 21:48 
To coś jest wszędzie... jakikolwiek produkt - zawsze glutaminian :haha:

Jeśli nie masz pomysłu na obiad... KUP GO - Pomysł na... klopsiki w sosie pomidorowym - aromat identyczny z naturalnym + E430, E621... :D



Na górę
   
 
 
Post: 21 maja 2010, 15:35 
phpBB [video]


ciekawy film o kodach E...



Na górę
   
 
 
Post: 05 cze 2010, 11:51 
Już nie tknę tego syfu E621 zostało przez mnie zapamiętane i skazane na banicje!
Już od dawna nie spożywam aspartamu (E951 ,sacharynian sodu i inne) To jest paskudny syf. Teraz tylko natura.

Dopuszczalne w Polsce ilości dodatków do żywności określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. z 2008 r. Nr 177, poz. 1094[1]) z późniejszymi zmianami.

* 100–199 – barwniki
* 200–299 – konserwanty
* 300–399 – przeciwutleniacze
* 400–499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
* 500–599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
* 600–699 – wzmacniacze smaku
* 700–799 – antybiotyki
* 900–1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
* 1300–1400 – modyfikowane skrobie


Najlepiej odrzucić wszystko i uważnie patrzeć co wkładamy do koszyka na zakupach.

Pzdr.
F



Na górę
   
 
 
Post: 05 cze 2010, 23:51 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 30 maja 2009, 4:03
Posty: 42
Najlepiej omijac duze supermarkety, dlatego, ze wiekszosc zywnosci ma skladniki trujace. nie zawsze informujac o prawdziwym skladzie danego produktu.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 07 cze 2010, 10:42 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2010, 19:01
Posty: 46
Lokalizacja: no man`s land
upiecz ciasto, za 3 dni bedzie suche i nie do zjedzenia, za 7 dni albo twarde jak skała albo obejdzie je pleśń... ciekawe dlaczego ciastka nadają sie miesiącami do jedzenia?

a E621 jest w kostkach rosołowych i innych kucharkach, vegetach i tego typu syfach

_________________
Rządź tymi, którzy nami rządzą...



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 12 cze 2010, 17:19 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree

Rejestracja: 11 cze 2010, 15:53
Posty: 495
Płeć: kobieta
Od czasu jak przestalam uzywac kostki bulionowe i rozne przyprawy zawierajace glutaminian sodu i gotowe jedzenie zmniejszyl mi sie apetyt i waga poleciala w dol. Podobnie zareagowal moj maz. Nieraz sie zastanawialam co jest przyczyna takiej zmiany i najprawdopodobniej to wyeliminowanie z diety E621.
Z poczatku jedzenie nie smakowalo tak "dobrze" jak z glutaminianem sodu. Brakowalo mi tego polepszonego smaku. To jak jakis narkotyk.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 14 cze 2010, 9:28 
Offline
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Elect of Fifteen Super * 10th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2009, 17:20
Posty: 428
Lokalizacja: Terra
Płeć: mężczyzna
Wszysstkie E są Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

_________________
...Between the velvet lies
There's a truth that's hard as steel
The vision never dies
Life's a never ending wheel ...



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 cze 2010, 0:45 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree

Rejestracja: 21 cze 2010, 22:09
Posty: 13
Płeć: kobieta
Horus777 pisze:
Wszysstkie E są Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeee



prawda.
i niestety nie da sie ich i innych toksycznych chemicznych substancji ominac na 100%...
najgorsze, ze daja to w przedszkolach i szkolach, i te baby za nic nie uwazaja ze to szkodliwe, bo "nieduzo"...

chemizacja spoleczenstwa jest nieunikniona, dlatego nalezy unikac co mozna, zwlaszcza produktow zwiezecych, bo maja od dawna w swym skladzie cuda jak antybiotyki, leki, hormony wzostu, z GMO... :bangheadwall:

jeszcze cos dla tych co panikuja...
cialo pobiera skladniki chemiczne bedac na pewnej czestotliwosci, czyli w sferze uczuc strachu, itp.
natomiast jak nawiaze sie ze swoja Jaznia-Dusza, i mamy juz nawyk kontaku na tym wymiarze, to wszelkie tricizny juz na nas nie dzialaja! malo tego, Jazn-Dusza Boska zaczyna nam leczyc cialo, emocje sa uspokojone, i widzimy co jest istotne a co nie, zawsze wtedy podejmujemy tafne i najlepsze decyzje (dotycza naszego dobra i calej ludzkosci)...
trzeba wyciszyc Umysl...
http://eckharttollepolska.blogspot.com/search/label/Eckhart%20Tolle%20PL%20-%20Dobry%20wywiad.%201%20%2F%207



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 28 cze 2010, 15:49 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lis 2009, 20:04
Posty: 536
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: mężczyzna
Horus777 pisze:
Wszysstkie E są Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

No ja znam jeden chociaż który ujdzie. Mianowicie E322, czyli nic innego tylko lecytyna sojowa. Lecytyna sojowa jest to złożony tłuszcz, który występuje zarówno w świecie roślinnym, jak i zwierzęcym. Lecytynę można znaleźć w każdej komórce ludzkiego ciała, a w szczególności w tkankach nerwowych i w mózgu.
Często jest w czekoladach. Chyba jedyny "E" który nie szkodzi(lub najmniej szkodzi)

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group