Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 23 sie 2019, 4:12

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: 08 lis 2017, 23:04 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2011, 0:45
Posty: 1101
Płeć: mężczyzna
Desykacja - ulubiony zabieg rolników, który bardzo ułatwia pracę.
Desykacja - dosuszanie roślin przed zbiorem by ziarno równo wyschło i nie wysypywało się na pole.
Odchwaszczanie upraw również odbywa się za pomocą glifosatu. Stosowanie tego preparatu powoduje, że rolnik musi go lać na pole coraz więcej ponieważ chwasty nieodporne na ten herbicyd stopniowo zastępowane są chwastami bardziej odpornymi. Możecie o tym przeczytać na tysiącach stron, blogów itd.
Największą zmorą człowieka jest obecnie glifosat.
Nie zamierzam powielać informacji jakie możecie znaleźć bez wysiłku ja zamierzam napisać Wam w jaki sposób ograniczyć do minimum zjadanie tej potwornej toksyny.
W wielkim skrócie, glifosat skutecznie niszczy florę bakteryjną oraz wbudowywany jest w białka zamiast glicyny. Białka to bardzo skomplikowane aparaty biologiczne będące urządzeniami transportowymi, elementami konstrukcyjnymi, enzymami, a także pełnią setki tysięcy innych niezbędnych dla życia funkcji.
Wyobraźcie sobie, że białko może składać się z miliona części (atomów) i tysięcy podzespołów (aminokwasów) to podobnie jak nasz samochód tylko taki bardziej skomplikowany. Wyobraźcie sobie, że wyjmujecie z samochodu gaźnik a w jego miejsce wkładacie np suszarkę do włosów.
Jak sądzicie samochód będzie sprawny jak wcześniej?
Oczywiście, że nie pojedziecie tym pojazdem nigdzie on po prostu będzie bezużytecznym złomem. Dokładnie tak jest gdy w skomplikowaną cząsteczkę białka wbudujecie zamiast glicyny glifosat.
Czy teraz rozumiecie powagę sytuacji?
Flora bakteryjna, a poprawniej mikrobiota zamieszkuje głownie naszą okrężnicę. To dzięki niej żyjemy. Bez mikrobioty nie przeżyjemy nawet jednego dnia. Przy zaburzeniach składu mikrobioty będziemy cierpieć z powodu wszystkich możliwych chorób.
Glifosat zabija większość składników tego organu jakim jest właśnie mikrobiota.
Czy teraz rozumiecie, że żaden suplement, żadna cudowna dieta ani "zdrowy styl życia" nie uchronią nas przed chorobami jeżeli wciąż będziemy jeść glifosat.

Jak ograniczyć do minimum tą truciznę?
Nie jest to proste ale krok po kroku poradzimy sobie. Postaram się przeprowadzić Was powolutku do celu jakim jest zdrowie wasze i waszych bliskich.
Zacznijcie od odstawienia pieczywa na rzecz tatarki czyli kaszy gryczanej niepalonej z certyfikatem BIO.
Grykę traktowaną glifosatem niech żrą sami producenci i na zdrowie im :-)
Szklankę kaszy wsypujesz do garnka, duża szczypta soli a następnie wlewasz 2 szklanki wody, gotujesz na małym ogniu i masz doskonały główny składnik posiłku. Pieczywo nie jest w takim przypadku niezbędne. Kasza gryczana niepalona, którą ja nazywam tatarką to idealny posiłek. Poczytajcie sobie co ona dostarcza ale raczej nie znajdziecie nigdzie tej najistotniejszej informacji, że tatarka to najdoskonalszy substrat dla rozwoju mikrobioty.
W biologicznych oczyszczalniach ścieków częścią roboczą jest tzw złoże. Złoże to substrat na którym namnażane są bakterie, które trawią zanieczyszczenia. W jelicie również niezbędny jest właściwy substrat/podłoże do rozwoju naszego mikrobiotu.
Są fajne diety takie jak optymalna, Kwaśniewskiego itp ale wszystkie one zbyt małą uwagę poświęcają znaczeniu substratu w okrężnicy.

Po zjedzeniu pieczywa poziom glukozy szybko wzrasta, utrzymuje się stosunkowo krótko a następnie gwałtownie spada i wtedy odczuwamy głód. Po tatarce poziom glukozy jest przez 8 - 10 h stały dzięki czemu nie mamy nagłego wzrostu jej poziomu a następnie spadku. Nie dochodzi do niszczenia (glikacji) białek i błon fosfolipidowych komórek. Nie mamy insulinooporności i wielu, bardzo wielu innych problemów.
Bakterie, grzyby i wirusy będące składnikiem naszego mikrobiotu powiedzą tak :D - no, wreszcie szef poszedł po rozum do głowy i dostarczył nam wygodne domki w których możemy komfortowo żyć i rozmnażać się. Jak mieliśmy wcześniej egzystować gdy żyliśmy w brudnej i gęstej brei a na głowy leciała nam trucizna.
Do tatarki dodać trzeba np jajko i polać ją dobrym tłuszczykiem.

Po takim posiłku jestem najedzony przez 10 h.
Pierwszym objawem powrotu do zdrowia będzie maleńkie zużycie papieru toaletowego. Mniejszy brzuszek i mnóstwo energii.

_________________
Dobrze się bawię.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 08 lis 2017, 23:04 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 09 lis 2017, 6:24 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2016, 10:19
Posty: 199
Lokalizacja: Podkarpackie
cześć Bow1! :tak:

jem kasze gryczaną już koło roku zamiast chleba. Wchodzi super, zamiennie też jest w menu kasza jaglana. Ale zastanawiam się nad jednym. Piszesz, że do kaszy dodać jajko a wszędzie trąbią żeby węgli (kasza) nie łączyć z białkiem (jajko). Jak to w końcu jest? :cooo?:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 lis 2017, 14:19 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 08 wrz 2015, 22:41
Posty: 258
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Gryfino
Witam; też przyłączam się do dyskusji ( moje zdrowie ).Jem kaszę gryczaną paloną ,od roku albo i dłużej. Czas szybko leci. Sądziłem że palona kasza jest lepsza?
Temat – BIO – czy to jest na pewno – bio -? Na ile można zaufać producentowi kaszy? Czy oprócz wyższej ceny ,jest to prawda? ( pytanie bez odpowiedzi ). Palona czy nie palona? Chłopski rozum podpowiada wybrać nie paloną. ( proste ).
Jajko jem na surowo,szczególnie żółtko + surowe mięso. A co z chlebem? Jem chleb razowy,- na ile on jest razowy i bez dodatków? Tego zapewne nigdy się nie dowiem.
Ja też wiem że nie należy mieszać potraw ,ale czasami jest to trudna sprawa przy dużym ograniczeniu jedzenia – potraw. Tak jak napisałeś nasze bakterie,potrzebują właściwego paliwa ,odpowiednio dobranego. Ale jest coraz większy problem w tej materii, prawie wszystkie jedzenie jest dostarczane z daleka ( bardzo daleka ). A nasi hodowcy – nie żałują chemii. Pozostają tylko działki - prywatne ogródki. W sezonie jest OK. - ale po sezonie ,co robić? Błędne koło. Ten artykuł jest – SUPER -.Przydało by się rozwinąć ten temat, na więcej potraw – składników jedzenia. Co sądzisz o -RYŻU-. Na przykład ciemnym? Makaron razowy? ( na ile jest razowy ). Czy chleb tylko ograniczyć ,czy całkowicie wyeliminować? Wiele pytań? Jaka jest właściwa odpowiedź. Najważniejsze zachować zdrowy rozsądek.- Pozdrawiam.
:pisze:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 lis 2017, 17:47 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 15 mar 2016, 13:09
Posty: 46
Płeć: mężczyzna
z kaszy gryczanej niepalonej wychodzą bardzo smaczne chleby. Wiem bo sam robię ;)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 lis 2017, 19:37 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 08 wrz 2015, 22:41
Posty: 258
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Gryfino
Witam; A mógł byś opisać jak to się robi? Ewentualnie gdzie tego szukać? Pytam bo chętnie bym spróbował coś takiego zrobić. A internet jest -WIELKI- ale ludzie w nim są mali ( nie chodzi o wzrost ). Jeśli już coś jest wiadomo ,to wtedy jest łatwiej przeprowadzić selekcje. Ja w gotowaniu i pieczeniu nie jestem mocny ,zawsze tym zajmowała się żona. A ja zajmowałem się techniką. ( podział obowiązków ).Teraz mam braki które troszkę trudno nad gonić. Jeśli będziesz pisał to zastosuj jakieś miary ,szklanki,łyżki,gramy,temperatura,i czas.
abym mógł się połapać czego ile potrzeba. Jestem prosty,w kuchni to wiem gdzie jest
lodówka,zlewozmywak,kuchenka. Z góry dzięki i pozdrawiam.
Troszkę humoru:

 Mietek, co byś zrobił, gdyby na Twoją żonę napadł dzik?
- Nie wtrącałbym się, sam napadł, to niech się broni... 



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 lis 2017, 20:20 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 03 sty 2013, 21:32
Posty: 58
Płeć: kobieta
Andrzej może poda swój przepis na chleb z gryczanej kaszy, ale nim on poda swój przepis ja podam jak ja piekę chleb z kaszy gryczanej.
Pół kilo kaszy gryczanej niepalonej
3 łyżeczki soli płaskie
około 700 ml wody
Kaszę płuczę, zalewam wodą i odstawiam na noc minimum 8 godzin, rano mieszam zawartość i ewentualnie uzupełniam wodę tak aby ziarna były pod minimalną ilością wody. Odstawiam znowu na cały dzień.
Wieczorem odcedzam nadmiar wody, dodaję sól i blęduję. Przekładam do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem i odstawiam na całą noc. Rano, a czasami jak nie mam czasu to dopiero koło południa piekę. Wkładam do zimnego piekarnika i nagrzewam do ok. 200 stopni i piekę ok. 50 minut. Po wyjęciu z foremki studzę na kratce.
Chleb można jeść tak samo jak chleb pszenny.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 11 lis 2017, 16:25 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 15 mar 2016, 13:09
Posty: 46
Płeć: mężczyzna
teresad

Ja miele kaszę w młynku do kawy na mąkę i dodaje zakwasu gryczanego, natomiast twój przepis mimo że dłuższy w przygotowaniu to mniej pracochłonny, muszę wypróbować.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 07 sty 2018, 11:47 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 12 wrz 2017, 12:18
Posty: 116
Płeć: kobieta
Lokalizacja: EU
Witam Was :uśmiech:
Nie naleze do najmlodszych forumowiczow, jednak staram sie jak najmocniej bronic
przed doskonaloscia "cudownych nowych czasow" ...
Nie powiem, obecne czasy - jak i wszystko ma swoje bardzo dobre i bardzo zle strony.
Glifosat - jedna z najbardziej bezposrednio dzialajacych zlych stron.
Tak jak kiszka powiem - cześć i chwala Bow1! :tak:
Chlebek upieke ! - moj maz bedzie stawial opor, wiec strategia musi byc dobrze obmyslona Mruga
a wiadomo ze im wiekszy stawiasz opor, tym wieksza nadajesz moc temu, czemu sie opierasz.
Poradze sobie z Nim :haha:
Podajecie ze tatarka - czyli kasza gryczana niepalona "z certyfikatem BIO" -
w co w ogole nie wierze - sprawa komercyjna -
jest to najdoskonalszy substrat dla rozwoju mikrobioty.
Cudownie - kazdemu z nas jest to potrzebne.
Mam troche czasu wiec reszerszuje po internecie za wszystkim
co pomoze czlowiekowi umrzec, lecz w zdrowiu fizycznym i psychicznym Mruga
poprostu - ze starosci.
Oto co znalazlam, co moze byc pozyteczne w tej wlasnie dyskusji :
https://gotujwstylueko.pl/artykuly/nowe ... e-odkrycie

Cytuj:
Niepozorne, lekkie okrywy ziarna to ewenement w świecie przyrody!

jak sie do tego odnosicie ?- czy to tylko blonnik - co oczywiscie jest takze b. wazne,
ale czy moze ma to takze wplyw na nasz mikrobion ?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 07 sty 2018, 13:13 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 08 wrz 2015, 22:41
Posty: 258
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Gryfino
Witam; Mielona łuska gryczana – zaskakujące odkrycie!

Zapewne to wszystko to prawda. Problematyczne jest sprawdzenie ,
jak to zrobić? Najlepiej jest wypróbować. A dlaczego nie zastosować
kaszy + łuska. Chyba by było to wiele prościej zrobić. ( na pewno taniej ).Po mojemu; jabłko jemy ze skórką, więc i ziarno powinno być jedzone ze skórką ( łuską ). To jest chyba całkiem logiczne. Najgorsze jest to że jesteśmy uzależnieni od przemysłu. Nie za bardzo mamy wybór. Kasza bez listka koniczynki ( naklejka ). Kosztuje na przykład; 4 – 5 zł. A kasza z naklejką ( koniczynka ) kosztuje już 12 zł. Ja osobiście nie bardzo wierzę że to jest to inna kasza. Ostatnio stało się modne słowo -EKO- ,i handlowcy zwietrzyli interes ( złoty ). Pomysł uważam za dobry. Pytanie? jak go ugryźć. Gdzie można taką kaszę nie łuskaną dostać? A tak przy okazji to nawet jest problem z kaszą nie paloną. Jest tylko palona. Wracając do kaszy gryczanej; jest na pewno zdrowa i pożyteczna. Ale nie wolno zapominać o tym gdzie ta kasza rośnie? Jak jest nawożone pole na którym jest uprawiana? Czy są robione jakieś opryski? Niema możliwości aby to sprawdzić. Teoria spiskowa ( ktoś to przewidział ). Te sprawy nie dotyczą tylko kaszy, to dotyczy wszystkich artykułów spożywczych. Produkcja przebiega na wschodzie, a sprzedaż na zachodzie; albo odwrotnie. Całe jedzenie jest przewożone z miejsca na miejsce. Pozostają jeszcze dostawcy lokalni, tu gdzie mieszkam,tereny zachodnie. To tereny po PGR-owskie. Dzisiaj właścicielami są Duńczyk,Niemiec,itp. Produkcja typu – pszenica, rzepak, A małe gospodarstwa swoją ziemię wynajmują ,tym dużym. Nieopłacalność produkcji. Koło się zamknęło. W sumie dobra informacja = wiedza,a to już coś nie wymiernego. Będę próbował to jakoś zastosować,dzięki i pozdrawiam. :pisze:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 07 sty 2018, 18:16 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree

Rejestracja: 12 wrz 2017, 12:18
Posty: 116
Płeć: kobieta
Lokalizacja: EU
Tomaszu -
Cytuj:
A dlaczego nie zastosować kaszy + łuska.
Oczywiscie!
Kasza nieluskana i niepalona ma wieksze wartosci, jednak dla mnie palona to jest wlasnie to !
Zapach, smaczek Mruga
Piszesz - jabłko jemy ze skórką - dlaczego mialaby byc kasza gryczana bez lupinki ?
Tak wlasnie jak piszesz - to jest logiczne.

Chcialabym dodac, ze wiele produktow kupuje w sklepie rosyjskim.
Jednak jak przeczytalam to co napisales :
Cytuj:
Produkcja przebiega na wschodzie, a sprzedaż na zachodzie; albo odwrotnie.
to chyba by nie kazdemu spodobalo sie. A mimo wszystko - mam zaufanie do ich produktow ...

Tutaj chyba Cie nie za bardzo rozumiem :
Pytasz - Gdzie można taką kaszę nie łuskaną dostać?
Czy Tobie chodzi o kasze bez luski czy z luska ?
bo nie widze zadnego problemu z kupnem kaszy nie luskanej ... :cooo?:

Kupuje co 2-3 lata gorczyce biala do materacow ktore robie sama.
Wowczas szukam rejonu w Polsce, gdzie sa najwieksze uprawy gorczycy.
Podobnie z kasza gryczana - w Polsce glownym regionem upraw sa okolice Janowa Lubelskiego,
szczegolnie gmina Godziszow, ktora jest zaglebiem gryczanym.
Info net
Pewnie ze nie bedziemy kupowac na tony :lol: - ale kilka kilo poprzez krewnych, znajomych
czy tez innym sposobem ? - chyba mozna zakupic ? - Probowac wyszukac dostawcy lokalnego ...
moze cos jeszcze sie znajdzie - choc sama nie wiem, sama w to nie za bardzo wierze ...

Ja poruszylam temat luski tej kaszy ...
W artykule pisze, ze dodatek do platkow sniadaniowych (musli) jest zdrowy i smaczny.
Tylko ze - platki sniadaniowe sa bardzo niezdrowe ... Smutny
Moze tu mozna uzupelnic wiadomosci ...
http://blog.docenpolskie.pl/tag/mielona-luska-gryczana/

Ok - znow zrobilam odskok od tematu (off) :oops:

Oj, jak by sie dobrze zylo bez tego glifosatu !
Ze smakiem jedli bysmy miod gryczany ... ale coz Smutny - pszczolek coraz mniej,
glifosat im takze nie wychodzi na zdrowie ...
W Kotlinie Jeleniogorskiej wyginely cale rodziny pszczele ...
"Gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia".
Albert Einstein
Wiec depopulacja idzie z pelnym rozmachem ! - pozostaje kwestia czasu ... Smutny

Cytuj:
Desykacja - dosuszanie roślin przed zbiorem by ziarno równo wyschło i nie wysypywało się na pole.
kukurydzy, pszenicy, roślin strączkowych, jęczmienia.
Znalazłem opis dotyczący zalecanej desykacji prosa (kasza jaglana) i gryki !

Okazuje sie ze te zdrowe kasze też niezdrowe!
Depopulacja jest prowadzona od hoho a moze i wiecej Smutny
glifosat N-(fosfometylo)glicyna (związek z grupy aminofosfonianów)w postaci soli izopropyloaminowej -
jako element znajduje się nie tylko w roundoupie ...
info net

http://www.greensign.pl/wp-content/uplo ... odukty.png

Pozdrawiam.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 05 sie 2019, 8:19 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 cze 2009, 21:44
Posty: 581
Austria jest pierwszym krajem w UE, który zakazuje glifosatu, roundopu

"Już w 2015 roku, Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem ogłosiła, że glifosat prawdopodobnie wywołuje nowotwory wśród ludzi. Z drugiej strony, firma Monsanto robiła wszystko, aby jej produkt Roundup był przedstawiany w jak najlepszym świetle. Również niemiecki Bayer, który w 2016 roku wykupił amerykańska firmę za 66 miliardów dolarów, utrzymuje, że związek glifosat nie stwarza zagrożenia dla ludzi.

Austria prawdopodobnie jako pierwsza przyjmie zakaz stosowania glifosatu. Z kolei Unia Europejska, która pod koniec 2017 roku przedłużyła licencję na używanie tego toksycznego związku o 5 lat, może podjąć identyczną decyzję i wtedy zakaże stosowania glifosatu od grudnia 2022 roku."
więcej :
https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/aust ... -glifosatu



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group