KaliYuga pisze:
Jestem czepliwy ale nie dopatrzyłem się żadnej "magii" ani "tricków" w tym co robi.
Zapewne dlatego, ze nie masz na temat iluzji bladego pojecia. Istota iluzji (albo jedna z jej wazniejszych czesci) jest to, ze bazuje na sekrecie, ktorego szeroko pojeta tluszcza nie zna. Sekrety znane sa tylko wtajemniczonym iluzjonistom.
KaliYuga pisze:
Jest ważna rzecz w drugim filmiku z wygięciem- spójrzcie na ostatnie sekundy kiedy kamera daje jego plecy. Kiedy wraca do pionu, wygląda to tak, jakby koszula była w nieważkości a przynajmniej poza działaniem siły grawitacji i nagle PLOP! obsuwa się w dół nad pasem na powrót w normalnych warunkach ciążenia. Myślę, że nie pokazali tego momentu bez powodu.
Zastanawia mnie czy to co powyzej napisales jest w XXI wieku oznaka mlodego wieku, bujnej wyobrazni, glupoty, latwowiernosci, czy choroby psychicznej?
Internet daje Ci niemalze nieograniczone mozliwosci. Gdybys tylko zechcial dojsc do prawdy zamiast dawac sie ponosic swojemu zmyslowi sci-fi, znalazlbys peczki innych iluzjonistow wykonujacych ten sam trick, zwany The Lean, ktory jest ulepszeniem triku uzywanego i opatentowanego przez Michaela Jacksona.
Sprzedawca z chinskiego sklepu dla magikow prezentujacy rekwizyt uzyty przed Dynamo. Jak widac daje mozliwosc zrobienia klasycznego The Lean jak i jego ulepszonej wersji.
Prezentacja Cyrila Takayama, ktory jest jednym z kilku pierwowzorow Dynamo. Tak. Dynamo skopiowal mase trikow i pokazal w brytyjskiej telewizji te same iluzje, ktore ludzie tacy jak Takayama, Angel, Blaine i inni pokazywali wiele lat przed nim. 95% "jego" trikow znajdziesz na youtubie robionych przez innych iluzjonistow.
arturflyer pisze:
Hmm, wiesz, Ci ludzie z forum iluzjonistycznego nawet nie dopuszczają do siebie takich myśli, że to coś paranormalnego. Dla nich to są sztuczki, dla nich to oczywiste, że to wszystko jest ustawione.
Blad. Ci ludzie nie dopuszczaja do siebie mysli, ze to cos paranormalnego bo doskonale znaja mechanizm dzialania jego trikow. Tak samo jak inni iluzjonisci. Wielu z nich zna Dynamo osobiscie. Wielu z nich nalezy do tego samego klubu iluzjonistow - The Magic Circle w Londynie - w ktorym spotykaja sie z innymi iluzjonistami i wymieniaja sekretami. Konsultanci Dynamo (tak, Dynamo sam nie wymysla tych trikow. Jest tylko twarza i performerem, podczas gdy triki wymyslaja za niego technicy iluzjonistyczni) tez sa czlonkami Magic Circle.

Naprawde przecieram oczy i nie jestem sobie w stanie wyobrazic, ze ludzie w 2013 roku moga byc tak naiwni. Nie potrafia rozgryzc mechanizmu triku i od razu zakladaja dzialanie mocy nadprzyrodzonych. Nie wiem czy wiecie, ale dawno daaaaawno temu jak ludzie widzieli burze, tez zakladali, ze to ingerencja nadprzyrodzonych mocy. Tak powstaly religie...