ZImny144k pisze:
Ok. Ludzie. Zamiast tworzyć pseudonaukowe dyrdymały i śmieszne uogólnienia promujące brak sumienia,
wróćcie do podstaw. Weźcie przypomnijcie sobię jaka jest definicja zła, zamiast wymyślać nową.
To co dla Ciebie jest śmiesznym uogolnieniem i promowaniem brakiem sumienia dla innych może być czymś innym.
W tym temacie chodzi o relatywizm rzeczywistości i wielość punktów widzenia.
Cytuj:
Przykłady:
-woda jest zła dla urządzeń elektrycznych,
A jeśli takie urządzenia na skutek zwarcia trafi do serwisu i okaże się że mialo poważną usterkę, której naprawienie byłoby konieczne do dalszego funkcjonowania owego urządzonka?
Wtedy woda okaże się dla niego ZBAWIENIEM.
Cytuj:
-patologiczne środowisko jest złe dla dziecka,
Abstrachując od tego że dziecko mogło samo wybrać sobie rodzinkę przed wcieleniem - być może wychowanie w takim środowisku pomoże mu wydatnie kiedyś w jakiejś sytuacji w życiu, na tyle wydatnie że będzie do konca życia wdzięczne wszechświatowi że urodziło się w takiej rodzinie?
Cytuj:
-pieprzenie new age'owch głupot zakłamujących prawdę jest złe dla wzrostu współczucia i pomocy innym.
To puste stwierdzenie, dopóki nie sprecyzujesz o jakie" głupoty New Ageowe" chodzi.
Cytuj:
Jeśli palisz papierosy to:
a) jest to dla Ciebie dobre na poziomie, krótkotrwałych odczuć,
b) jest to dla Ciebie złe w długotrwałych powikłaniach zdrowotnych.
Niekoniecznie. Pojedź na Kubę, albo do Ameryki Północnej. Kwestia zdrowia najbardziej jest związana ze stanem umysłu, a nie z przyjmowanymi truciznami.
Mój znajomy po 50 latach palenia poszedł na prześwietlenie płuc i lekarze nie wierzyli mu że kiedykolwiek palił.
Ojciec mu zdradził rodzinny sekret - jeśli palisz dobrze jeść 4 jabłka dziennie, to usuwa shit z płuc.
Cytuj:
Zło istnieje i potwierdzi Wam to każdy, kto posługuje się powszechną definicją zła.
Oczywiście że istnieje.
Problem polega na relatywiźmie - na yum że nikt nie ma monopolu na definicję zła, a każdy kto tak twierdzi jest manupulatorem. tak się zaczyna wojny. Moja definicja zła jest ok - wp......my tym co mają inną.
Cytuj:
zło(samo w sobie) nie istnieje bez wolnej woli.
Otóz to. Wolna wola pozwala każdemu zdefiniować własną definicję zła, a sespektowanie każdej definicji zła jest respektowaniem prawa wolnej woli.
Cytuj:
Ocenianie jak odebrać to co nas spotyka jako złe lub dobre, to nie to samo co ocenianie sytuacji innych.
Ocenianie ma sens dopóki się je "czyni" a propos SIEBIE.
Nikt nie ma prawa oceniać innych - tutaj też się rodzą wojny.
Cytuj:
Popadacie w narkotyczną skrajność.
To ocenianie.
Cytuj:
Nie wierzę, że ktokolwiek z Was, by stał i tylko obserwował jak żołnierz morduje małe dziecko, gdybyście mogli temu zapobiec.
I słusznie. Ja jestem gotów zginąć w obronie takiego dziecka - ale najpierw musi mnie spotkać taka sytuacja w życiu.
Cytuj:
A jednak z Waszych wypowiedzi wynika, że nie byłoby to złe.
Mam nadzieję że wyjaśnieliśmy juz tą kwestię.
Cytuj:
Oto dla co niektórych bolesna(zła! zła!) prawda:
-Nie jesteś bogiem.
Jestem Bogiem, przecież tak mówił Chrystus w Ewangelii Tomasza z Nag Hammadi, werset 108:
"Rzekł Jezus: Kto napił się z mych ust stanie się takim jak ja. Ja stanę się nim i tajemnice zostaną objawione."
wziąłem sobie te słowa do serca i oto jestem.
Cytuj:
-Zło i dobro istnieją i Ty jesteś odpowiedzialny za swoje czyny.
Pełna zgoda co do odpowiedzialności - co do dobra i zła przypominam o relatywiźmie.
pozdrawiam