''Naśladowanie rzeczy starożytnych jest chwalebniejsze, niż naśladowanie nowoczesnych. ''
Leonardo da Vinci
Zatem do dzieła.
Rzadko wypowiadam się w internecie, ale to co przeczytałem było impulsem do wdrożenia się w rozmowę.
Zacytuję teraz najlepsze fragmenty geniusza obserwacji o nicku
MrSpock.
Cytuj:
Muszę mieć mnóstwo pieniędzy na rachunku bo to mnie PODNIECA. Faktycznie to studenci bardzo często studiują nie dla pragnienia poznawania świata, tylko dla zdobycia dobrze płatnej pracy a za zarobione pieniądze ludzie ci kupują sobie towary i usługi żeby była ZABAWA. Bardzo wielu ludzi pociąga też idea walki o byt, czyli nie należy pomagać innym w pokonywaniu trudności tylko należy cieszyć się z tego że JA zdobyłem więcej pieniędzy, lepsze wykształcenie, lepszą pozycję społeczną i uważam siebie za LEPSZEGO OD INNYCH. I to mnie CHOLERNIE PODNIECA że w tym wyścigu szczurów jestem na czele i pokonałem innych, zepchnąłem ich na dno.
Cytuj:
Ludzie mający pracę po prostu powiedzą "walcz zębami i pazurami o przetrwanie, o możliwość dostania pracy". Nie obchodzi ich los innych ludzi. Niech sobie zdychają z głodu. Skończyłeś nieodpowiednie studia i nie możesz po nich dostać pracy, to idź do łopaty jak nie w kraju to za granicą.
Jedynie osoby, które mierzi taki obraz świata zaczynają zastanawiać się i szukać.
To co zostało tutaj napisane to prawda, więc jeśli poszukujesz czytelniku, filozofie, człowieku - prawdy, to właśnie geniusz ujawnił ci jej rąbek. Owa ''zabawa', którą przedstawia MrSpock jest moim zdaniem spowodowana niższym rodzajem dusz, które nie potrafią mierzyć wyżej z natury. Zostało to opisane w filozofii Platona. To oczywiście nie jest złe, bo tak chciał Stwórca, ale złe jest wtedy, gdy osoba o takim rodzaju duszy stanie na czele jakiejś instytucji, władzy w państwie, czy na stanowisku kierownika swoich pracowników. To już jest problem wtedy. A dlaczego filozofie/czytelniku tyle razy spotkałeś się z taką sytuacją w życiu swoim lub znajomych? Dlatego, że jak pisze Platon - pełnego dobrobytu nie będzie dopóki na czele państw nie będą stali ludzie o wyższych duszach. I oto efekt domina ukazuje się w niewiarygodnie prawdziwej postaci: Władca bez zdolności - błąd - samowolka w rządzeniu niższymi sprawami takimi jak praca - błąd, wywołany niedopilnowaniem ustalania zasad kto ma podejmować się władz niższych - cierpiący pracownik bez odpoczynku i adekwatnego wynagrodzenia - błąd. I tak wygląda dziwactwo Ziemi. Losowość to nie życie, a jednak na niej ludzie chcą je budować. Tylu jest ''męskich mężczyzn'', ale żaden z nich nie poprawił świata, tylko egoistycznie myśli o swojej rodzinie, więc jak taki już z niego nisko mierzący człowiek to niech chociaż się nie szczyci tym i nie chodzi tak z tą dumą po świecie. Bo daleko mu do męskiego mężczyzny. To samo tyczy się kobiet, z tym, że kobiety przynajmniej się tak sobą nie chwalą i za to szacunek dla nich, a nawet jak już się zdarzy to robią to nie w tak dobitny sposób jak mężczyźni.
Teraz cytaty użytkownika
Tenhan:
Cytuj:
Kilka lat głębokich przemyśleń żeby uwierzyć w brednie z internetu gdzie każdy coś takiego może sobie wymyślić? Jak ja bym tutaj wyskoczył z rzekomymi orędziami od Jezusa gdzie też jakaś kobieta twierdzi że ma "czanellingi" z Jezusem to pewnie zostałbym wyśmiany ale czanellingi z kosmitami to już nie ta sama półka? Nie sądzę.
Cytuj:
Owszem świat jest coraz bardziej dziwny ale wymieniając wiele z tych rzeczy które wymieniłeś pokazałeś że jednak podstawowy problem jest taki że to nie świat jest dziwny tylko Ty jesteś słaby. Nie ma pewności co do żadnego życia po śmierci i tak naprawdę jedyne co jest pewne to jest to co jest tu i teraz i czy to źle że ludzie chcą się czuć jak najlepiej? To świat jest dziwny czy może Ciebie nie stać na szybkie samochody i jazdę na nartach i czy sam miałeś okazje do seksu bez zobowiązań i z nich nie skorzystałeś ze względu na swoje zasady czy łatwo Ci krytykować bo po prostu takich nie miałeś? Nie to że popieram taki seks ale powód dlaczego ktoś krytykuje dane zjawiska też jest dla mnie ważny bo jeżeli ktoś uważa jaki to świat jest zły i niesprawiedliwy tylko dlatego bo sam przegrał loterię genetyczną a jakby ją wygrał i mógł osiągnąć to czego osiąganie teraz krytykuje to by myślał inaczej i cieszył się zabawą i szczęściem to nie mogę brać kogoś takiego na poważnie.
Nie unoś się tak bracie. Krytyka kogoś przychodzi łatwo. Zdradzę ci tajemnicę: Krytykuj siebie, a innych tak rzadko jak się da, w ten sposób zrozumiesz z czasem, jak wiele osób niepotrzebnie skrytykowałeś i zarobiłeś na tym od Boga +1 prawdę, +2 czystszą duszę, nie ujmującą ludziom doświadczonym ich mądrości. Łatwo się krytykuje, bądź odważny i sięgnij wyżej, nie krytykuj innych, krytykuj siebie. Nagroda jest godna, bo lepiej trzymać z Bogiem niż z ludźmi.
Cytuj:
nie będę sam siebie oszukiwał że wszyscy są równi żeby siebie dowartościować że niby jestem tyle samo wart co naukowcy czy gwiazdy sportu.
Tyle, że tutaj właśnie nakłamałeś sile, która stworzyła mnie i ciebie.
Cytuj:
No tak bo przecież potrzebne są tylko rzeczy niezbędne do przeżycia a człowiek nie zasługuje na rozrywkę...
Zabawa zabawą, ale idąc za twoim tokiem tego rozważania, powinieneś teraz pójść do osoby źle sprawującej władzę i powiedzieć: ''Ciesz się, ciesz wielce geniuszu szczęścia, fajnie, że masz dobrą kasę dzięki temu, że twoi poddani nawet klimatyzacji nie mają w ciasnym sklepie''. Nie widzisz absurdu? Bo, aż z kilometra widać go przejrzyście, tylko to trzeba właśnie otworzyć się na wiedzę,
a nie ustalać po swojemu jak wiedza powinna wyglądać. Cytuj:
To jak ktoś sobie nie umie poradzić to tak, albo niech zdycha albo niech po prostu będzie na łasce swojej rodziny czy ludzi którzy chcą mu pomóc a nie że ma być jakieś systemowe rozwiązanie
Cóż za egoistyczne podejście. Jaki z ciebie byłby Bóg, gdybyś tak robił? Żaden. Bo albo kochasz wszystko co stworzyłeś, albo tylko część. Bóg kocha wszystkich i nie lubi, gdy siebie nie wspieramy, a roni łzę, gdy widzi w nas braterskość.
Jak ma być dobrze, jak nie ma miłości? Co to jest za podejście, przecież to prowadzi do stagnacji lub cofania. Egoizm jest pierwiastkiem przeciwnym dobrym rzeczom. Myślenie to człowiek, egoistyczne myślenie to egoistyczny człowiek.
Cytuj:
Najlepszy przykład że niektórym nie powinno się pomagać i zostawić ich samych sobie to Afryka. Wykarmili 100 mln dziczy to zrobiło się 200, potem 400 itd. aż teraz jest ponad miliard. I to niby jest takie dobre że tylko trzeba będzie więcej pomagać i pomagać aż w końcu tak czy siak nie starczy dla każdego na tej planecie a oni i tak tylko będą jeść, spać i się rozmnażać i żerować na cywilizowanych ludziach?
Istnieje coś takiego jak eugenika. Wszystko da się zrobić. Zapładnia się łatwo, a myśli ciężko.
Cytuj:
chociażby nie miałbyś internetu który niestety Tobie zaszkodził i przez to anonimowo obnosisz się że swoją słabością i masz ezoteryczno-komunistyczne opium dla Twojego umysłu które pozwala Ci obwiniać wszystkich tylko nie siebie a być może nawet i podświadomie poczuć się lepszym od tych którzy realnie są od Ciebie lepsi "bo oni gonią za kasą a Ty jesteś taki wyższy duchowo
To już była przesada. Ale równo do jej stopnia zostałeś czasowo zatrzymany przez Boga w poznawaniu jego miłości. Zakpij z tego, a spowolnisz się o dodatkowe kilometry. Ja się nie pysznię, ja tylko dziele się swoją łaską, bo zrezygnowałem z tłumaczenia ludziom czegokolwiek, akceptuje ich, lecz nie uznaję za prawidłowo odbierających życie. Napisałem tutaj i stworzyłem konto, tylko dlatego, że zaimponował mi pan MrSpock.