Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 21 sie 2018, 22:23

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: 12 kwie 2018, 19:18 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 08 wrz 2015, 22:41
Posty: 245
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Gryfino
Witam; Cytuję; Od dłuższego czasu nie jem czosnku i cebuli i bardzo mi to służy.
Wczoraj zjadłem domowy przetwór zawierający cebulę i miałem później zgagę.

Zgaga; niewydolność wątroby, problemy z wątrobą. Objawia się zgagą. Jest to sygnał ze coś nie gra w systemie. Ostatnio czytałem o krwi .'' Rody-krwi''.
Jest tam ,ładnie wyjaśnione na temat związków grupy krwi. Mamy cztery grupy,
krwi i co za tym idzie ,cztery typy ludności. Każda z tych grup ,ma inną dietę odżywiania. A co za tym idzie ,pytanie brzmi ; jaką masz grupę krwi? Odpowiedź -
odpowiednio do swojej grupy krwi ,masz zastosować dietę. Kropka. Możesz być tylko mięsożerny, tylko roślinożerny, ewentualnie wszystkożerny. To tłumaczy dlaczego jeden może to , a drugi nie. To jest podstawa; jak ją znasz ,to możesz przejść dalej. Dopasować dietę ,czyli styl odżywiania. Jestem pewny że problemy znikną. Wracając do tematu. Ja też miałem problemy z wątrobą; problemy ustąpiły w momencie ,kiedy zacząłem unikać jedzenia tego czego moja wątroba nie lubi. I tak w odstawkę poszło , smażone, pieczone, wędzone, tłuste , ( ale nie każdy tłuszcz ).
mleko, śmietana-słodka, ocet, ciasta proszkowe, chemiczne ulepszacze, lista jest długa. Podałem tylko parę przykładów, skutek jest taki; nic nie boli, nic nie dolega.
Czy da radę tak żyć? Można i jest super, pomimo wieku, czuję się dobrze,wprost wyśmienicie. Co do cebuli ,ja codziennie,połowę cebuli + pomidor na śniadanie.
A czosnek, jeden ząbek czosnku,zawsze dodaję do zupy jak gotuję. Zupy są warzywne, tylko warzywne. Jem tylko gotowane , i tylko surowe. Ścisła dieta, naprawdę ścisła,pozwala mnie utrzymać dobrą kondycję zdrowia. To jest wspaniale ,na nic nie chorować. Tego wszystkim życzę. Tylko od nas zależy jak nasze życie będzie wyglądało. Pozdrawiam.
PS. Jeśli znasz swoją grupę krwi,to nie będzie problemem ustalenie właściwej diety.
Ja postaram się odszukać ten rozdział, cztery rodzaje ludzi ( grupy ). To może troszkę potrwać, nie pamiętam gdzie to było.
:pisze:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 12 kwie 2018, 19:18 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 12 kwie 2018, 20:12 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2015, 8:01
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
@tomasz.wojcik4
Tak, tylko że ja nie mam problemów z wątrobą, a zgaga i inne problemy trawienne występują tylko przy spożyciu cebuli/czosnku. Nawet jak zjem tzw. cheat-meala bez tych warzyw wszystko jest super.
Nie stosuję wyrafinowanej diety poza eliminacją niektórych kluczowych pokarmów, których nie będę tu wymieniał bo wymieniałem wielokrotnie.
PS Grupa krwi 0, jem dużo mięsa, podrobów i tłuszczu (zwierzęcego i oleju kokosowego). Czasem wyciskane soki warzywne. Zboża naprawdę sporadycznie. I do każdej szklanki wody szczypta soli. :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 13 kwie 2018, 11:44 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 08 wrz 2015, 22:41
Posty: 245
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Gryfino
Witam; Z twojego opisu wynika że twoje odżywianie jest właściwe. Właściwie to nie ma do czego się przyczepić ,( brak punktu zaczepienia ). Grupa '' 0 '' -krew, biorę się za szukanie tego artykułu .Było tam to dobrze wyjaśnione. Nie dam rady z pamięci odtworzyć,jak to wszystko było tam napisane. Pamięć jest zawodna ,za dużo kawy wypiłem w swoim życiu. Teraz zbieram efekty,swojej głupoty. W każdym razie jak tylko znajdę te materiały to dam znać. Są one wiarygodnie napisane. I zgadzają się z wiedzą którą posiadam. Przy okazji ,przypomniałem sobie, że objawy zgagi mogą być też od za małej kwasowości żołądka. No ale woda z solą powinna załatwić ten problem, ( przecież ją pijesz ). Ciekawi mnie czy chodzi o cebulę smażoną ,czy surową? Mam jeszcze jeden pomysł; spróbuj cebuli fioletowej. Podobno ma więcej jakiś minerałów. I jest mniej ostra, bardziej łagodna. Ja takiej używam od dłuższego czasu. Skutek jest pozytywny, jest łagodna i delikatna. Pozdrawiam i życzę zdrowia. :pisze:

-- 21 kwie 2018, 11:21 --

Witam;szukałem,szukałem i jest znalazłem.Zrobiłem przedruk całości,bez mojej ingerencji.Na końcu jest link do strony.
GRUPA KRWI 0
GRUPA KRWI A CHARAKTER
Niektórzy badacze mają niezbite dowody, że istnieje ścisły związek między grupę krwi a charakterem oraz predyspozycjami zdrowotnymi. Grupa krwi zdradza, jakie choroby nam zagrażają. "Mam to we krwi" - obecnie wydaje się, że to coś więcej niż tylko normalne powiedzenie. Krew, ten tajemniczy płyn, krążący w tysiącach kilometrów tętnic, żył oraz włośniczek - uznali uczeni japońscy - ma ścisły związek z historią rozwoju ludzkości.

Zgodnie z ich twierdzeniem, krew grupy 0 prawdopodobnie płynęła w żyłach człowieka pierwotnego, zwanego przez naukowców myśliwym, żyjącego w czasach 100.000 do 30.000 lat przed Chrystusem (T/zw. Ludzie z Cro-Magnon). Człowiek ten odżywiał się głównie mięsem (dawało mu to najwięcej paliwa energetycznego) i - jak twierdzą naukowcy - do dzisiaj ludzie z grupą krwi 0 przyswajają mięso najlepiej. Okazało się, że ludzie z grupą krwi 0 posiadają silną wolę i dużo energii, łatwość nawiązywania kontaktów i nieprawdopodobną siłę przebicia. Mają zatem wszelkie predyspozycje do osiągnięcia sukcesu zawodowego. Ludzie ci, w typie myśliwych, są zdrowi zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym (praktycznie do 50-tki). Co im zagraża? Ze względu na cechy charakteru są bardziej narażeni na wrzody żołądka i jelit. Jednak człowiek z grupą krwi 0 ma największe szansę na dożycie sędziwego wieku, powyżej 75 lat. Myśliwi uchodzą za wysportowanych. Wpływ na rozwój tej grupy mają intensywne ćwiczenia fizyczne no i dostarczanie sporej ilości białka zwierzęcego, dzięki ich systemowi ta wysoko proteinowa dieta działa dlatego że mają przyśpieszony metabolizm. W dzisiejszych czasach gdzie wysiłek fizyczny nie jest już koniecznością powinniśmy ograniczyć ilość spożywania mięsa bo posiada ono tłuszcze nienasycone co powiększa ryzyko nowotworów i chorób krążenia. Dlatego zalecane jest jedzenie mięsa chudego oraz ryb czy drobiu najlepiej z hodowli ekologicznej bez chemikalii lub dziczyzny – grupa 0 najtrudniej jako najstarsza sobie radzi z mięsem traktowanym środkami chemicznymi – kumuluje w wątrobie.
Ludzie ci o charakterze, choć trudnym, są za to konsekwentnie dążący do celu, odważni, ale także autorytatywni, pewni siebie, czasem wręcz bezwzględni i przyzwyczajeni do podejmowania nagłych decyzji. Grupa 0 to dobra krew dla bankiera. Zgodnie z teorią typologii krwi, osoby mające grupę krwi 0 są chodzącymi komputerami, potrafiącymi wręcz przewidywać przyszłość z dostatecznie dużym wyprzedzeniem, co umożliwia im podejmowanie właściwych decyzji w sprawach finansowych.
Grupa krwi 0 - cechuje zwycięzcę, który ma silny układ odpornościowy, stres rozładowuje ruchem. Osoba taka jest podatna na bakterie Helicobacter, wywołujące wrzody żołądka i dwunastnicy.
0 - to MYŚLIWY - grupa krwi 0 wykształciła się najwcześniej, jakieś 50 tys. lat temu. Posiadał ją nasz przodek Neandertalczyk, łowca i myśliwy. Uganiał się po bezkresnych, słabo zarośniętych przestrzeniach za stadami dzikich zwierząt. Ich mięso było jego głównym pożywieniem.
Grupa 0
Jest to najstarsza grupa krwi. Osoby posiadające tę grupę krwi lekarze nazwali myśliwymi, ponieważ powinni oni spożywać duże ilości mięsa. Ludzie ci mają dość odporny układ pokarmowy, ale niezbyt tolerują zmiany w diecie. Posiadacze tej grupy krwi powinni jeść wołowinę, baraninę, cielęcinę, ryby (takie jak dorsz, halibut, jesiotr, morszczuk, makrela). Zalecane jest także spożywanie czerwonej cebuli, papryki, kalarepy, dyni, brokułów, pietruszki, porów, szpinaku. Poleca się jedzenie wszelkiego rodzaju śliwek. Natomiast ludzie posiadający grupę krwi 0 powinni unikać spożywania pszennych produktów zbożowych, nabiału, oleju z kukurydzy i orzeszków ziemnych, kapusty białej i czerwonej, kukurydzy, kalafiorów, oliwek i pieczarek
STYL ŻYCIA A GRUPA KRWI
Grupa krwi 0
Typ aktywny. Ma dobry układ odpornościowy i trawienny. Osoby z tą grupą krwi powinny jeść jak najwięcej chudego mięsa, ryżu (każdy gatunek), szpinaku i brokułów, które chronią przed różnego rodzaju nowotworami. Ludzie z grupą 0 powinni intensywnie trenować. Warto, aby zajęli się grą w tenisa, zaczęli chodzić na aerobik, nauczyli się jeździć na nartach i spróbowali gry w squasha.
DIETA DLA TWOJEJ GRUPY KRWI
"Pozwól zbadać mi Twoją krew, a ja powiem Ci, jak poprawić stan zdrowia i stracić zbędne kilogramy" - pod takim hasłem amerykańscy uczeni ogłosili wyniki badań nad zależnością między grupą krwi a stylem odżywiania. Okazało się, że osobom z poszczególnymi grupami krwi sprzyjają różne zalecenia dietetyczne, co oznacza, że te same pokarmy jednym szkodzą, a dla innych są niezastąpionym pokarmem. Komórki krwi zawiera ją różne, specyficzne związki cukrowo-białkowe. Lekarz określa grupę krwi 0,A, B tub AB właśnie na ich podstawie. Związki te są podstawą systemu odpornościowego, a dokładniej - biorą udział w rozpoznawaniu substancji wrogich organizmowi i wysyłają przeciwko nim przeciwciała.
Okazało się, że niektóre związki chemiczne zawarte w warzywach, owocach, mięsie, przyprawach czy napojach uznawane są przez system odpornościowy człowieka za szkodliwe. Organizm zużywa mnóstwo energii, by je zniszczyć. Jeśli więc zjadasz dużo takich substancji, efektem ubocznym ich eliminacji z ustroju może być podrażnienie śluzówki żołądka, zwolniona przemiana materii, złe samopoczucie i inne niekorzystne efekty.
Jaka jest na to rada? - Odpowiednie odżywianie. A więc skoro jest tak, że mamy różne grupy krwi, nasze diety także powinny się różnić. Naucz się brać to,co sprzyja twojemu zdrowiu. Układając jadłospis z odpowiednich
warzyw, owoców, ryb, mięsa kasz i ziół, już po kilku tygodniach możesz poczuć się znacznie lepiej. Jednym z przyjemnych skutków ubocznych zastosowania nowej diety będzie przyspieszenie przemiany materii, a więc utrata wagi i to bez przesadnych wyrzeczeń. Wzmocnisz też swój system odpornościowy, który lepiej będzie Cię bronił przed wirusami i bakteriami.
Drapieżny myśliwy
Człowiek z grupą krwi 0
Jeśli twoją grupą krwi jest 0, to znaczy,że masz zakodowaną w genach
zdolność do efektywnego wykorzystania białka zwierzęcego z pożywienia. Twój układ pokarmowy produkuje dużo kwasów żołądkowych,
a organizm nastawiony jest na szybką przemianę materii.
Dietetycy coraz częściej zalecają ograniczenie spożywania mięsa ze względu na to, że zawiera ono szkodliwe dla naczyń krwionośnych ,nasycone kwasy tłuszczowe.
Twój organizm jednak nie może się obyć bez białka zwierzęcego. Chude mięso, drób i ryba zagwarantują ci zdrowie.
W przeciwieństwie do ludzi z innymi grupami krwi źle trawisz produkty zbożowe, a szczególnie pszenicę i kukurydzę. Ponadto wszelkie produkty mleczne.
Poza tym wielokrotnie się zdarza, że samo wyeliminowanie z diety chleba pszenicznego i płatków kukurydzianych gwarantuje osobom z grupą krwi 0 znaczną i trwałą utratę wagi, poprawę krzepliwości krwi, a czasem także wyjście z depresji. Ci co mają problemy z nadwagą powinni pamiętać że temu sprzyja gluten zawarty w zbożach a głównie w pszenicy, Lektyny glutenowe powinny utrzymywać nasze ciało w stanie beztłuszczowym i wysokoenergetycznym przy grupie 0 hamują metabolizm insulinowy ,utrudniając zamianę kalorii na tak potrzebną energię .Dlatego należy bardzo ograniczyć chleb,zboża i rośliny strączkowe co nam powinno wyjść na zdrowie.
Masz skłonność do niedoczynności tarczycy, dlatego twoja dieta powinna być bogata w jod. Wprowadź do jadłospisu owoce morza. Jako przedstawi-ciel najstarszej grupy krwi masz zakodowany w genach odpowiedni styl życia.
Zachowanie dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego (a także szybkie schudnięcie), mogą zapewnić ci forsowne ćwiczenia fizyczne, np. na siłowni, również bieganie i porządne treningi aerobiku. Intensywny sport dla ludzi z twoją grupą krwi jest najskuteczniejszym sposobem na rozładowanie stresu.
Grupa krwi 0 determinuje cechy charakteru. Postaw na swój wrodzony optymizm, umiejętność koncentracji i zdolności przywódcze. Z natury jesteś rzutki, bystry, pełna energii. Pamiętaj o tym, wybierając dla siebie zajęcie, miejsce pracy, a nawet planując wakacje.
 
DIETA DLA LUDZI Z GRUPĄ KRWI “0”
Mięso
Idealna jest dla ciebie wołowina, cielęcina, baranina i dziczyzna. Możesz też jeść drób, natomiast wieprzowina nie pasuje do twojego jadłospisu. Pamiętaj, że dzienna racja mięsa nie może przekraczać 120 g. Aby zapobiec podrażnieniu śluzówki żołądka zbyt dużą ilością białka zwierzęcego, jedz też dużo warzyw.
Ryby i owoce morza
Najlepszy jest szczupak, śledź, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, sieja, sardynki, okoń, pstrąg i solą. W jadłospisie mogą się znaleźć: flądra, węgorz, karp, a także kraby, krewetki, małże, ostrygi i ślimaki. Unikaj kawioru, wędzonego łososia i śledzia marynowanego.
Warzywa i owoce
Najlepsze są zielone warzywa liściaste oraz cebula, czerwona papryka, kalarepa, brokuły i karczochy. Ogranicz spożywanie bakłażanów, kapusty, kukurydzy,ziemniaków, soczewicy i brukselki. Jedz wszystko, co czerwone, niebieskie i fioletowe, np. śliwki, figi, winogrona, czereśnie, daktyle, jabłka, maliny, porzeczki, rodzynki, wiśnie i żurawiny. Unikaj mandarynek, orzechów kokosowych, pomarańczy, truskawek i rabarbaru
Jaja i nabiał
Powinny stanowić niewielką część jadłospisu. Możesz sięgnąć po trochę koziego sera, masła, mozzarelli, także sera i mleka sojowego. Pozostałe produkty nabiałowe działają na twoją niekorzyść.
Ziarno, pestki, orzechy
Pestki dyni i orzechy włoskie w diecie poprawią twój stan zdrowia. Wskazane
są również migdały, pestki słonecznika, gryka, jęczmień, ryż i żyto. Twój system odpornościowy będzie zwalczał mak, orzechy brazylijskie, orzeszki nerkowca, orzeszki ziemne, pszenicę, owies i kukurydzę.
Przyprawy
W twoim zestawie z przyprawami powinny znaleźć się: curry i pietruszka, anyżek,bazylia, miód, musztarda, papryka, chrzan, cukier, cząber, czosnek, estragon,goździki, kminek, liść laurowy, koper, majeranek i majonez. Nie używaj: wanilii, gałki muszkatołowej, octu winnego i cynamonu.
Herbatki ziołowe
Napary z lipy, mięty pieprzowej, imbiru, chmielu i owocu dzikiej róży regenerują twoje tkanki. Możesz pić napary z głogu, waleriany, żeń szenia,tymianku, szałwii , rumianku i bzu. Pozostałe zioła nie będą dobre.
Zebrał Mitch
http://www.dzikimietek.com/zdrowie-heal ... hitcount=0
Pozdrawiam. :pisze:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 21 kwie 2018, 13:00 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2015, 8:01
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
@tomasz.wojcik4
Dobry artykuł, w moim przypadku wszystko to prawda.
Dieta jak wyżej (z drobnymi modyfikacjami w zależności od upodobań), kiszonki, zkt, olej kokosowy, uregulowany cykl dobowy.
Według mnie to 5 fundamentów zdrowia dla grupy 0.
Do tego suplementacja dobrą multiwitaminą albo b complexem, koniecznie z metylowymi/koenzymatycznymi formami witamin. Nie te wióry z mąką, cyjankiem (cyjanokobalamina) i 3 barwnikami dostępne w aptekach. Jedyny ich plus to niska zawartość tych nieaktywnych witamin, dzięki czemu stosunkowo słabo trują. :uśmiech:
No i odradzałbym nawet tą czerwoną cebulę. :D Chyba że naprawdę w baardzo małej ilości (raczej jako przyprawa).
Pozdrawiam



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 18 sie 2018, 15:10 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 12 wrz 2017, 12:18
Posty: 95
Płeć: kobieta
Lokalizacja: EU
W Polsce lubimy cebule, ale cebule "pachnie" i w zwiazku z tym coraz bardziej lubimy Fast foody. Mruga


Cytuj:
Bow1 pisze
Naturalny antybiotyk, a cóż to oznacza?
Leki z bozej apteki, powstale w naturze.
Naturalne, nieinwazyjne srodki, ktore powstrzymuja rozwoj niektorych chorob i wspomagaja ludzki uklad immunologiczny.
Cytuj:
SeJa pisze
Co do muchomorów o jakich ktoś tu wspomniał wyżej

Tak troszke dla wyzbycia siewatpliwosci ...

Muchomor Czerwony w niemieckiej zupie.

Muchomor Czerwony spozywa sie do tej pory w celach kulinarnych
i odurzajacych w wielu regionach swiata.
Dla przykladu - region wokol miasta Hamburg w Niemczech.
Tam do tej pory, niektorzy zbieraja muchomorka,
aby potem obrane z czerwonej skorki i umyte wrzucic do zupy grzybowej
(tak, Muchomor Czerwony ma przepyszny smak).
W niektorych regionach Alp, w dolinach, nadal zbierane sa swieze okazy
Muchomora Czerwonego, ktory podawany jest na stoly jako przystawka
z octem winnym, oliwa, sola i pieprzem.

W Japonii natomiast, Muchomor Czerwony jest kulinarna specjalnoscia
mieszkancow regionow wiejskich.
W Rosji dodaje sie swieze kapelusze Muchomora Czerwonego do wodki,
aby zintensyfikowac jego efekty.
Czy nie wspanialy jest nasz Muchomorek ? :mniam:
Cytuj:
I-ika pisze
Bardzo często jem pory i nie mam tego problemu
Cytuj:
devlieger pisze
Czosnek i cebula raczej nie są pożywieniem dla człowieka, osobiście po czosnku czuję się nie najlepiej, robi mi się gorąco i od razu mam zaflegmione gardło
Cytuj:
biedronka pisze
właściwie ja jestem zdrowa, ale czasami myślę, że mogę mieć za dużo śluzu, może dlatego taka reakcja oczu na cebulę, ale właśnie teraz cebulę chcę jeść.
Benedyktanka - Hildegarda von Bingen zalicza por do jednej z kuchennych trucizn.
Okropnie to brzmi, ale tu chodzi o zaflegmienie organizmu.
Por - listę zastrzeżeń św. Hildegarda miała też do pora. "Zjadany na surowo jest tak zły i zgniły dla człowieka jak trujące i niepotrzebne zioło, gdyż zamienia krew oraz soki człowieka w ich przeciwieństwo (...) dla chorych nie jest zdatny ani surowy ani gotowany, gdyż (...) wzburza w nich zgniliznę (procesy gnilne) a soki pienią się".
Cytuj:
kiszka piszeZero czosnku do wszelkich kiszonek po to aby nie chcący nie wybić tego co właśnie w takiej kiszonce najlepsze czyli lactobakterii. Chrzanu tak samo nie wolno z tych samych względów.
Zerknij do medycyny ludowej, prosze :tak:
"Korzeń chrzanu to jeden z najlepszych naturalnych konserwantów żywności. Najczęściej stosowany jest do kiszenia i konserwowania ogórków czy kapusty. Chrzan, a także przyprawy takie jak czosnek czy koper posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Substancje bakteriostatyczne i bakteriobójcze zawarte w chrzanie tak zarządzają procesem fermentacji mlekowej, aby wyeliminować bakterie gnilne (hamują ich rozwój)."
Bialczynski - "Ogórki kiszone – produkt spożywczy powszechnie znany w Europie centralnej i wschodniej. Powstaje z ogórków gruntowych złożonych w beczce lub słoju z dodatkiem łodyg i baldachów kopru, korzeni chrzanu, ząbków czosnku zalanych wodą z solą, które podlegają kiszeniu."
Cytuj:
Bow1 pisze
A czy wiesz, że penicylina jest naturalna jak czosnek?
Ludzie, ktorzy jadaja czosnek i cebule w wiekszych ilosciach, maja w swoim krwiobiegu stezona detreomycyne.

Zacytuje artykul ktory - wydaje mi sie - zasluguje na uwage ...

Cena cebuli w Indiach podskoczyła o 500 %.
I co z tego? - zapytasz. Idzie jesień. Czytaj do końca.

To jest poważny cios dla zwykłych Hindusów, dla których cebula to podstawa ich diety. W tym kraju rocznie konsumuje się ponad 15 milionów ton tego warzywa.

– Bez cebuli nie ma jedzenia. To podstawowy składnik każdego dania, ważniejszy od ryżu – tłumaczy Devinder Chugh, indyjski restaurator mieszkający w Polsce. Następnie tłumaczy nam, że cebula w odróżnieniu od innych składników występuje w każdym daniu i na północy i na południu kraju. – W mojej rodzinie codziennie jedliśmy cebulę, natomiast ryż był dwa, może trzy razy w tygodniu. Więc proszę sobie wyobrazić, jaką jest ważną częścią naszej diety – dodaje Chugh.

Z tego powodu wzrostu cen cebula nagle stała się celem złodziei.

Na przykład w zeszłym tygodniu rabusie napadli na ciężarówkę wiozącą 40 ton tego warzywa. Natomiast handlarze na targach muszą w nocy pilnować swojego asortymentu, by nikt je nie ukradł. Policja przyznaje, że cebule powoli są popularniejszym celem od innych dużo cenniejszych produktów.

Trzeba także opowiedzieć o tym, że z powodu kryzysu problemy miał Indyjski Groupon. Szefowie tej spółki postanowili zrobić promocję tygodnia. Kilogram cebuli kosztował około 14 centów. Już dnia pierwszego było takie zainteresowanie, że wszystkie serwery padły. Po uporaniu się z tym problemem cebule wyprzedawały się w rekordowym tempie.

Każdego dnia sprzedaż 3 ton trwała około 10 minut.

— Warzywo to jest potrzebne przy przyrządzeniu większości sosów indyjskich – mówi wykładowca Collegium Civitas. W razie braku cebuli Indie importują ją nawet od arcywroga - Pakistanu. W przeszłości co najmniej raz oskarżono rosnące ceny cebuli o spowodowanie wyborczej klęski dotąd rządzącej partii — dodaje.
Źródło:
http://natemat.pl/74669,kryzys-w-indiac ... 0-procent#

Na zakończenie artykułu jakiś tam polski ekspert stwierdza:
Poza tym cebuli można przecież nie jeść.

W komentarzu czytelnik ukryty pod nickiem
Naszakonstytucja.pl
Taaa... Cebuli można nie jeść, stwierdził Iwanek. Od siebie dodam, że w ogóle można nie jeść, odżywiać się powietrzem, niczym hinduscy jogini. A tak na poważnie, to wielki głód nadchodzi. Ludzi coraz więcej, mamy zmiany klimatu, ryby w morzach i oceanach na skraju wytępienia, pszczoły giną, ziemia coraz bardziej zatruta pestycydami, zaczynają się problemy z wodą. Człowiek w swojej chciwości i głupocie tak się zagalopował, że potrzebuje drobnego upomnienia od natury, którą pomiata i niszczy bez opamiętania.

Dziwna sprawa z Indiami.
Z jednej strony nieprawdopodobne bogactwa, z drugiej nieprawdopodobna bieda. Podobnie z higieną. Często przedziwne dla nas zakazy, nakazy, zwyczaje. Ale Cebulę jedzą wszyscy i prawdopodobnie cebuli (i chyba kurkumie - o której innym razem) zawdzięczają zdrowsze serca i mniej raka niż u nas.

A my?
W Polsce również lubimy cebulę, ale cebule pachnie i w związku z tym coraz bardziej lubimy Fast foody. Nie, nie. Nie my, ale taki to jest ogólnopolski, szczególnie młodzieżowy, szpan.

Lubimy młodzież, cenimy i zgodnie z obowiązującą modą chcemy Wam Wszystkim zaproponować prawdopodobnie Najzdrowsze dania typu Fast Food na świecie.

Wróćmy na chwilę do Cebuli.
Żeby uzmysłowić Wam co to jest CEBULA pozwolę sobie na kilka słów o właściwościach Cebuli.

O. Jan Grande
Fragment O Cebuli z wykładu
" Opowiadanie o sposobie żywienia i pielęgnowania organizmu ludzkiego".
(Łódź 1990 r.)

Cebula. Krew. Miażdżyca.

Cebula - to jedyna substancja na świecie, która nie dopuszcza do zakrzepów krwi.
Żebyśmy już nawet mieli w żyłach zakrzepy to przy częstym zjadaniu cebuli, te zakrzepy z biegiem czasu rozpuszczają się, zupełnie zwalniają napięcie żylne.

Nigdy nie można cebuli surowej niezmiękczonej zjadać, bo ta surówka będzie zawierała błonnik niezniszczony, który jest bardzo ciężko strawny. Zawsze cebulę trzeba posolić i ręką wygnieść, żeby ona zupełnie zmiękła.

Przy żadnym przygotowaniu cebula nie traci wartości leczniczych za wyjątkiem tylko jednego - smażenia cebuli na smalcu bez pokrywki.

Surowa, zmiękczona cebula - jest lekarstwem.
Na oleju, pod pokrywką - pełna patelnia cebuli, a nawet duży garnek - zalana olejem, cebula uduszona na złoty kolor jest lekarstwem.

Cebula posiekana drobniutko i ugotowana w zupach - jest lekarstwem.

U nas tak moda, że jak się cebulę ugotuje w zupie to się wyrzuca. Nie trzeba wyrzucać cebuli - tylko zjeść.

Cebula do tego stopnia potrafi rozrzedzić krew, że zagęszczona, ześlimaczona, zagęszczona lipidami krew u ludzi, którzy mało korzystają ze świeżego powietrza, są niedotlenieni lub mają miażdżycę typu cholesterolowego - sok cebulowy potrafi tę krew doprowadzić do substancji rzadszej niż woda z kranu i w dodatku do koloru jasno - czerwonego.

Można zaobserwować przy pobieraniu do strzykawki - krew powinna sama uciekać do strzykawki - jak tylko się wepchnie igłę momentalnie sama powinna wypierać tłok i być jasno różową. Taka krew jest zdrowa.

Natomiast krew ciemna, brązowa, gęsta, - jest zatłuszczona, krwinki są niedotlenione, organizm ma za mało witaminy C i za mało żelaza. Trzeba zabrać się do jadania potraw bogatych w te substancje.

Można zrobić doświadczenie po zabiciu np. kury - nakapać trochę świeżej krwi na spodeczek - ona łatwo się zetnie, zrobi się brązowa. Na to pokropić 2-3 krople soku cebulowego. Momentalnie ta krew robi się prawie żywa.

Jeżeli ktoś ma chorą wątrobę, zapalenie jelit itp. - jest rzeczywiście chory, to surowa cebula szkodzi.

Ale cebula gotowana smażona, duszona na oleju - nigdy nie zaszkodziła jeszcze nikomu.
Smażenie - owszem, można smażyć dużo rzeczy, ale zawsze na oleju.
Nigdy nie można nic smażyć na maśle, bo to jest tragedia.

Ludzie, którzy jadają czosnek i cebulę w większych ilościach, mają w swoim krwiobiegu detreomycynę, stężoną nawet. Organizm ludzki produkuje własne antybiotyki, które są tak silnymi środkami bakteriobójczymi, że odżywiający się w ten sposób nie chorują, bo bakterie nie mają do nich przystępu.

Eteryczne olejki cebuli są zbawienne jeszcze pod jednym względem.
Siarka w eterycznych olejki cebuli ma zbawienny wpływ na naszą śluzówkę.
Jeżeli u kogoś wypadłby jakiś nietypowy katar, czy stwierdzą zapalenie zatok - trzeba utrzeć na tarce do ziemniaków 2 duże cebule, wrzucić do wysokiej koktajlowej szklanki, owinąć jej brzeg wianuszkiem z waty, tak aby uszczelnić, aby gaz nie wszedł do oczu, tylko do nosa i głęboko oddychać nosem przez 20 minut.

Taką inhalację przeprowadzić przez kilka dni. Wtedy nie mamy ani jednego gronkowca w zatokach, ani kataralnego, ani w oskrzelikach, ani w oskrzelach. Dlatego że wszystkie szczepy gronkowców i złocistych i zieleniejących i różne paciorkowe, odporne nawet na antybiotyki, nie opierają się eterycznym olejkom cebuli przesyconym siarką.

Krojenie cebuli też jest zdrowe - jeśli ktoś ma zapalenie spojówek na tle gronkowcowym - to jednego dnia ucierać chrzan na tarce, a drugiego dnia ucierać 2 - 3 główki cebuli i porządnie popłakać. Za tydzień czasu wypłucze chorobę ze siebie. I po kłopocie.

Na odciski - zwykła cebula. Dużą główkę cebuli przeciąć w wzdłuż, położyć na kuchni żeby się upiekła tak jak do rosołu się zapieka. Wystudzić. Nogi wymoczyć w ciepłej wodzie z sodą do picia. Wziąć jeden płatek cebuli upieczonej, wsypać ździebełeczko miękkiego cukru, położyć na odcisk i przybandażować tę miseczkę i zmieniać to co 8 godz. przez 3 dni.

Tak pięknie rozmiękczy odcisk, że można momentalnie ubrać najciaśniejszy but i iść na bal. I już się nie czuje, że odcisk jest na nodze. A po trzech dniach swędzenie nie da wytrzymać i trzeba znowu wymoczyć w ciepłej wodzie z sodą nogi i odcisk odejdzie od zdrowego ciała tak, że nisza zostanie aż do kości. Zdrowej tkanki nie naruszy. Jeżeli jest stary złośliwy odcisk, to taką kurację przedłużyć - powtórzyć.

Tyle o cebuli o. Jan Grande.
Ojciec Jan Grande to zakonne imię Jerzego Majewskiego, z zakonu Ojców Bonifratrów.
O. Jan Grande zmarł w dniu 13 kwietnia 2013 roku, o czym powiadamiamy z głębokim żalem. Służył Bogu i pracował w przychodni O. Bonifratrów we Wrocławiu, a następnie w Legnicy.

O. Jan Grande pochodzi z Grodna, urodził się w 1934 roku, jak sam mówi komunizmu próbowano go nauczyć na Syberii, wśród Mongołów, za Irtyszem. Potem przebywał w Tybecie, w Petersburgu, w Kijowie. Tam zdobywał doświadczenia "w starej szkole niekonwencjonalnej medycyny". Po powrocie do Polski skończył szkołę felczerską i wiele lat pracował w służbie zdrowia, między innymi w szpitalu zakaźnym leczącym chorych na gruźlicę. Sam Ojciec Jan Grande, jako dziecko chorował wiele lat na gruźlicę przewodu pokarmowego, a pierwsze jego doświadczenia z zakresu medycyny naturalnej, były próbami samoleczenia.

Zdrowotne właściwości cebuli.

Wikipedia na temat zdrowotnych właściwości cebuli milczy.

"Cebula zwyczajna, cebula jadalna, czosnek cebula (Allium cepa L.) – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko w uprawie. Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu jest jednak głównie nazwa Cebula.

[...] Łzawienie przy krojeniu
Cebula zawiera enzym LFS, który po zmieszaniu z aminokwasami zawierającymi siarkę, zawartymi w cebuli, powoduje ich przekształcenie w kwasy sulfonowe. Kwasy te samorzutnie przekształcają się w lotny sulfin etylu, który wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cebula_zwyczajna

Natomiast w internecie znaleźć można kilka pomników Cebuli, przez duże C.

Obrazek

Makó to miasto leżace ok. 31 km na wschód od Szegedu/Segedynu, bardzo blisko granicy serbskiej i rumuńskiej. Kiedyś było jednym z bardziej znaczących miast "Wielkich Węgier", ale straciło swoje znaczenie po I Wojnie Światowej. Dzisiaj liczy ok. 25 tys. mieszkańcow. Od XVIII wieku Makó i okolice słynie z uprawy cebuli a także czosnku. Uprawiany tutaj rodzaj cebuli został uznany za hungarikum.

Wjeżdżając do centrum miasta i objeżdżając rondo na pewno zobaczymy Pomnik Cebuli, z która kojarzy się Makó.

Źródło:
http://forum.wegierskie.com/Poludnie-Mak%C3%B3

W roku 2009 PAP podał:

Ukraińcy wystawią pomnik... cebuli
W Drohobyczu na zachodzie Ukrainy stanie pomnik cebuli. Plany takie snuje mer miasta Mykoła Huk, wdzięczny cebuli za ochronę mieszkańców przed epidemią grypy.

- Społeczeństwo wytrwało dzięki cebuli i za to należy się jej pomnik - powiedział Huk na naradzie w miejscowym ratuszu.

Mer przyznał, że Drohobycz był całkowicie nieprzygotowany do walki z epidemią. W aptekach brakowało leków, masek ochronnych, a w sklepach środków dezynfekcyjnych.

"Huk uważa, że chorobę udało się pokonać dzięki medycynie ludowej i dzięki cebuli i czosnkowi".

Portal relacjonuje, że uczestnicy narady w drohobyckim ratuszu nie potraktowali pomysłu mera w kategoriach żartu. Drohobycz od wieków słynął z uprawy cebuli, a jedna z dzielnic miasta nazywana jest nawet "cebulnikami" - wyjaśnił Zik.com.ua.

Czy pomnik stanął, czy skończyło się na gadaniu, jak to często z wdzięcznością bywa, nie wiemy.

Wiemy że Cebula zasługuje na miliony pomników.
W każdej kuchni powinien stanąć pomnik Cebuli!

Działanie cebuli:
- bakteriobójcze, wywierane tak przez składniki lotne (fitoncydy), uwalniające się podczas krojenia lub miażdżenia cebuli, jak i przez związki nielotne, znajdujące się w miąższu.
- pobudza wydalanie moczu,
- usuwa nadmiar wody z organizmu.

Zaleca się ją osobom cierpiącym na:
* reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów),
* choroby, którym towarzyszy opuchlizna,
* przy zaburzeniach w oddawaniu moczu,
* albuminurii (obecność białka w moczu),
* uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi),

- ponieważ cebula jest bogata w siarkę, zwiększa odporność organizmu na choroby,
- cebula łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi,
- zawiera witaminy i mikroelementy, których wartość była doceniana przez całe wieki (choćby przy leczeniu szkorbutu przez więźniów i marynarzy). Liście cebuli zawierają: 25 - 90 mg% witaminy C, 1,3 - 5,9 mg% prowitaminy A, witaminy B1, B2 PP oraz fitoncydy.
- pobudza apetyt przyspieszając wydzielanie się soków trawiennych,
- zapobiega rozszerzeniu się procesów trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminując gazy i regulując stolec,
- zmniejszaj zawartość cukru we krwi a więc polecana cukrzykom,
- wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),
- niszczący robaki, zwłaszcza owsiki,
- pozytywnie działa na zapalenia skóry, pomaga w leczeniu ran i czyści je,
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,

Według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.

I teraz najważniejsza wiadomość dla wszystkich cierpiących na miażdżycę czy inne problemy z przepływem krwi. Cebula jest unikatowym warzywem na świecie. Zawiera naturalną substancję, która nie dopuszcza do zakrzepów krwi. A co jest najwspanialsze? To, że nie tylko zapobiega czopowaniu żył. Jeśli już mamy w żyłach zakrzepy, to przy częstym zjadaniu cebuli, te zakrzepy z biegiem czasu rozpuszczają się, całkowicie zwalniają napięcia żylne.

Dodatkowo cenną informacją jest fakt, że nie jest łatwo pozbawić cebulę właściwości zdrowotnych podczas obróbki czyli w trakcie pichcenia obiadków. Cebula prawie w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem jednej tylko - smażenia na smalcu bez pokrywki. Zarówno smażona na oleju, pod pokrywką, czy doprawiona i uduszona na złoty kolor - nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości. Dlatego po ugotowaniu potrawy nie trzeba wyrzucać cebuli, ale ją zjeść. Nie ma to jednak jak cebula surowa (jako sok z cebuli lub poszatkowana i dodana do jakiejś sałatki czy surówki). W postaci surowej najlepiej działa na żylaki, na wyrównanie krążenia.

Wyciąg z cebuli może posłużyć także do przyrządzania preparatów do pielęgnacji włosów. Zawarta w nich siarka pochodząca z olejku lotnego cebuli, ogranicza przetłuszczanie się włosów.

Domowa odżywka cebulowa:
1 Cebula
Sok z cytryny
1 Żółtko

Zetrzeć świeżą cebulę (na tarce lub w sokowirówce), do soku dodać kilka kropel cytryny i jedno żółtko, wymieszać i nałożyć na lekko zmoczone włosy, delikatnie masując skórę głowy. Po godzinie spłukać włosy ciepłą wodą, umyć szamponem dwa razy.

Działanie Cebuli powtarzam za:
w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Zdrowie/529157,1,Cebule--dlaczego-warto-jesc-cebule.html



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: wczoraj, 21:57 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2011, 0:45
Posty: 1096
Płeć: mężczyzna
Amira pisze:
Bow1 pisze
Naturalny antybiotyk, a cóż to oznacza?
Amira pisze:
Leki z bozej apteki, powstale w naturze.
Naturalne, nieinwazyjne srodki, ktore powstrzymuja rozwoj niektorych chorob i wspomagaja ludzki uklad immunologiczny.


Namieszałaś nieco :)
Bakteriostatyk to związek blokujący rozmnażanie się bakterii, a antybiotyk to związek zabijający bakterie. Tak czy inaczej wolałbym jeść benzoesan sodu niż cebulę czy czosnek ponieważ benzoesan sodu nie zabija laktobakterii.
Nie wszystko co powstało naturalnie jest korzystne dla zdrowia. Benzoesan sodu również powstaje naturalnie, jad czarnej wdowy również.
Piszesz, że w starożytnym Egipcie jedzono dużo cebuli - to fakt, ale faktem jest również to, że średnia długość życia tych cebulożerców wynosiła 30 lat.
Prawdopodobnie należysz do tych co wierzą, że kasza jaglana jest zdrowa (proso)
bo uprawiano te trucizny przed tysiącami lat. Tak uprawiano ale ci co jedli te świństwa żyli średnio 27 lat.

Przestań wierzyć, a zacznij poszukiwać.

_________________
Dobrze się bawię.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: dzisiaj, 13:00 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 12 wrz 2017, 12:18
Posty: 95
Płeć: kobieta
Lokalizacja: EU
Witam ...
Bow1 -
mam wrazenie, ze pragniesz narzucac wlasne zdanie innym.
Cytuj:
Bow1 pisze
Nie wszystko co powstało naturalnie jest korzystne dla zdrowia.
Wszystko co znajdziemy w naturze moze posluzyc i jako trucizna i jako doskonaly lek.
Cytuj:
Bow1 - pisze
Benzoesan sodu również powstaje naturalnie, jad czarnej wdowy również.
Jad walesaka brazylijskiego - wielokroc grozniejszego od jadu cz.wdowy jest wspanialym lekiem na erekcje Mruga
Obydwa jady sa wykorzystywane w medycynie ... ich lecznicze dzialanie wykorzystywane jest przy zwalczaniu nowotworow, zapobiega zawalom serca, usmierza nawet najsilniejsze bole.
Cytuj:
Bow1 - pisze
Tak czy inaczej wolałbym jeść benzoesan sodu niż cebulę czy czosnek ponieważ benzoesan sodu nie zabija laktobakterii.
Benzoesan sodu (E 211) nie zabija laktobakterii.
Oczywiscie - wystepuje u niektorych roslin w postaci naturalnej, hamuje rozwoj grzybow i bakterii w produktach do ktorych jest dodawana. Przemyslowo uzyskiwany jest z toluenu (metylobenzen). Stanowi jednak szereg powaznych zagrozen dla zdrowia czlowieka.(spozywany z vitC)
W nieodpowiednich dawkach jest substancja rakotworcza. Nie bylabym za tym, bys jadl benzoesan sodu ... mysle, ze lepsza bylaby jednak cebula i czosnek ...
Cytuj:
Bow1 - pisze
Piszesz, że w starożytnym Egipcie jedzono dużo cebuli - to fakt, ale faktem jest również to, że średnia długość życia tych cebulożerców wynosiła 30 lat.
Prawdopodobnie należysz do tych co wierzą, że kasza jaglana jest zdrowa (proso)
bo uprawiano te trucizny przed tysiącami lat. Tak uprawiano ale ci co jedli te świństwa żyli średnio 27 lat.
Skad masz to przeswiadczenie ze ci, ktorzy mieli srednia dlugosc zycia - 30 lat to wlasnie ci,
ktorzy byli "cebulozercami"?
Skad wiesz, ze - akurat - cebula przyczynila sie do tego, ze Egipcjanie po przez konsumpcje cebuli zyli tak krotko, a nie cos innego ?
Czemu przypisujesz cala wine cebuli ? Czy wspolczesni "cebulozercy" takze maja tak niska srednia zycia ?
Inny przyklad :
Dla Hindusow cebula to podstawa diety.
W tym kraju rocznie konsumuje sie ponad 15 milionow ton tego warzywa, a srednia zycia dla kobiet to 71 lat, a dla mezczyzn – 66.
Wszyscy przeciez bardzo chetnie jest spozywana czebula i czosnek. (Z wyjatkiem osob, ktorym poprzez stan zdrowia nie jest to wskazane.)

Tak, naleze do tych co jedza "to swinstwo"- Twoim zdaniem ...
Dla mnie jest bardzo zdrowa, co nie znaczy, ze dla wszystkich ...
Poczytaj sobie, prosze post naszego Kolegi - tomasz.wojcik4
Cytuj:
Bow1 pisze
Przestań wierzyć, a zacznij poszukiwać.
Nie piszemy na forum wspolnie po to, by udowadniac sobie nawzajem, kto tu jest autorytatywny.
Uwazam, ze jesli chce wierzyc w podobne zalozenia, moge wierzyc i nikt mi nie bedzie nakazywal zebym przestala wierzyc ... a poszukiwac ... poszukuje przez cale zycie i - troszke juz sie "naszukalam"
Pozdrawiam Cie.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group