Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 15 sie 2020, 0:34

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 30 kwie 2012, 20:54 
Offline
Master Elect of Nine * 9th Degree
Master Elect of Nine * 9th Degree

Rejestracja: 21 sie 2010, 16:37
Posty: 377
Lokalizacja: podlasie
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
hey, kupiłem sobie cynamon cejloński w laskach, ten prawdziwy, nie szmatława chińska kasja :) i pytanie jest takie: jak zetrzeć na proszek :D typowa tarka nie zdziała tu za wiele, kiedyś już próbowałem. macie jakieś sposoby? :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 30 kwie 2012, 20:54 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 30 kwie 2012, 21:28 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree

Rejestracja: 23 cze 2011, 16:22
Posty: 11
Płeć: mężczyzna
Polecam pilnik do metalu sprawdzona metoda :) i super konsystencja !



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 kwie 2012, 21:34 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1823
paranoid pisze:
hey, kupiłem sobie cynamon cejloński w laskach, ten prawdziwy, nie szmatława chińska kasja :) i pytanie jest takie: jak zetrzeć na proszek :D typowa tarka nie zdziała tu za wiele, kiedyś już próbowałem. macie jakieś sposoby? :)


1. Mosiężny moździerz.
2. Zawinąć kawałek cynamonu w mocne płótno i na twardym podkładzie rozbić młotkiem.
3. Elektryczny młynek do kawy, ale nie żarnowy. Można uszkodzić pokrywę, ponieważ cynamon jest twardy i potrafi wbijać się w plastik.

Napisz jak sprawdzić czy mam dobry cynamon w domu. Do czego go będziesz używał?

.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 kwie 2012, 22:26 
Offline
Master Elect of Nine * 9th Degree
Master Elect of Nine * 9th Degree

Rejestracja: 21 sie 2010, 16:37
Posty: 377
Lokalizacja: podlasie
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
w taki sposób jak ten typowy sklepowy w proszku, mielony, np do płatków owsianych, ciastek, ciepłego napoju



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 kwie 2012, 23:55 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1823
paranoid pisze:
w taki sposób jak ten typowy sklepowy w proszku, mielony, np do płatków owsianych, ciastek, ciepłego napoju


Brakowało mi takiej informacji:

Jak odróżnić cynamon kasję (cassia) od cejlońskiego?

- Laska cynamonu kasja ma dość grubą korę zwiniętą w rolkę.

- Laska cynamonu cejlońskiego składa się z wielu drobnych warstw kory zwiniętych w rolkę; przekrój poprzeczny przypomina przekrój cygara.

- Jeśli chodzi o mielony cynamon, raczej trudno jest rozpoznać

- W smaku cynamon cejloński jest bardziej słodkawy i delikatny, a kasja ma smak ostrzejszy



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 maja 2012, 10:55 
Offline
Master Elect of Nine * 9th Degree
Master Elect of Nine * 9th Degree

Rejestracja: 21 sie 2010, 16:37
Posty: 377
Lokalizacja: podlasie
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
w młynku do kawy ładnie się zmieliło, dodatkowo zrobiłem fotki żebyście nie mieli wątpliwości :)

oczywiście laska i jasny cynamon w młynku to ten cejloński, ze srebrnego opakowania wysypałem odrobinę kasji na papier, różnica koloru jest widoczna, w smaku znacznie bardziej odczuwalna, cynamon cejloński jest o niebo smaczniejszy :) mam zamiar go używać, ze względu na to, że często spożywam jako dodatek do różnych jedzonek, czy coś, no i bardzo lubię :) ten ciemny (chiński/indonezyjski) zawiera większą ilość kumaryny, która może uszkodzić wątrobę (marskość) i nerki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 maja 2012, 14:13 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree

Rejestracja: 23 lip 2010, 10:45
Posty: 1823
Mam wątpliwości co do szkodliwości tej kumaryny.
Jeżeli Chińczycy używali ten cynamon z kumaryną od tysięcy lat i im nie zaszkodził, to dlaczego nagle ma nam zaszkodzić?

Czy to nie jest tak jak z amigdaliną? A może tu chodzi o wyparcie z rynku Chińczyków?

Informacje na temat kumaryny w internecie są sprzeczne.

Kilka cytatów:

KUMARYNA
glikozydowa pochodna a-pironu zawarta w wielu roślinach. Stosowana szeroko w lekach przeciw krzepliwych. Leki te mają podobną budowę chemiczną do wit. K, ich podanie wywołuje stan odpowiadający niedoborowi tej witaminy, co wiążę się bezpośrednio ze zmniejszeniem aktywności protrombiny.


W mediach czasami przedstawia się kumarynę jako substancję, której zażywanie w większych niż dopuszczalne normami ponadpaństwowymi dawkach prowadzi (czy też może prowadzić) do uszkodzeń organów wewnętrznych, w szczególności wątroby i nerek. Nie jest to jednak w żaden sposób dowiedzione naukowo. W badaniach na szczurach wykryto co prawda szkodliwy wpływ kumaryny na wspomniane organy, ale u wielu innych gatunków ssaków zjawisko to już nie wystąpiło. Nie stanowi to wyjątku – np. sacharyna jest rakotwórcza dla szczurów, ale nie dla naczelnych, w tym ludzi. Wstępne badania in vitro wskazują, że kumaryna również nie jest toksyczna dla ludzi. Wynika to zwłaszcza z faktu, że metabolizowana jest w organizmie ludzkim do innego związku niż u szczurów. Metabolizm ma miejsce głównie w wątrobie, za pośrednictwem enzymu CYP2A6.


Kumaryna podana doustnie łatwo ulega wchłonięciu z jelit do krwi i limfy. Pokarmy tłuste i alkohol przyspieszają wchłanianie kumaryny i jej dystrybucję w ustroju. Działa uspokajająco na ośrodkowy układ nerwowy, rozkurczowo na mięśnie gładkie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Może być stosowana z powodzeniem w leczeniu i profilaktyce stanów skurczowych, zaparcia spastycznego, kolek i nerwic wegetatywnych z objawami skurczu. Poprawia proces zasypiania, znosi stan zdenerwowania, szczególnie w postaci roztworu alkoholowego lub olejowego. Wspomaga wydzielanie żółci, przeciwdziała refluksowi, rozkurcza bankę wątrobowo-trzustkową, znosi objawy spastyczności przy oddawaniu moczu. Wzmaga diurezę. Poprawia krążenie krwi. Hamuje rozwój wszystkich bakterii, wirusów (hamuje HIV) i grzybów. Działa zabójczo na pierwotniaki i roztocze. Zapobiega wypadaniu włosów na tle autoagresji.

Dużą wrażliwość na kumarynę wykazują gryzonie, u których powoduje krwotoki wewnętrzne i śmierć, dlatego nie należy podawać ziół bogatych w kumaryny (tomka, marzanka, nostrzyk) gryzoniom, szczególnie gdy są naszymi pupilkami (np. chomiki, króliczki).

Kumaryna wcierana w skórę w postaci roztworu olejowego lub alkoholowego wywołuje uczucie rozgrzania i pieczenia, ale zarazem po pewnym czasie usuwa obrzęk i stan zapalny skóry oraz przyczynia się do szybszego ustępowania przebarwień, wyprysków i ropni. Wspomaga leczenie trądziku, szczególnie w połączeniu z antybiotykiem lub tlenkiem cynku. Hamuje stany autoagresji immunologicznej, dlatego nalewka kumarynowa wspomaga leczenie łuszczycy. Nalewka kumarynowa (3-5% na spirytusie, rozpuścić kumarynę krystaliczną) wcierana w obolałe i reumatycznie zmienione okolice przynosi szybką poprawę i ulgę. Nalewka kumarynowa 1% nadaje się do przemywania twarzy przy łojotoku, zaburzeniach detoksykacji skóry, bladości i licznych ropniach. W połączeniu z tlenkiem cynku (0,5-1%) szybko zasusza cerę łojotokową i przyspiesza gojenie wyprysków i ropnych pryszczy.

Nalewka kumarynowa 0,5-1% to dobry środek odwaniający, dezodorujący, antyseptyczny, szczególnie w połączeniu z kamforą lub wybranym olejkiem eterycznym, np. lawendowym, herbacianym (0,2-0,3%). Dobrym dezodorantem i antyseptykiem oraz środkiem przeciwłojotokowym i ściągającym jest także 2-3% roztwór wodny ałunu (może być siarczan glinowo-potasowy) wymieszany z nalewką kumarynową 0,3-0,5% z dodatkiem olejku eterycznego (Melaleuca, Lavandula, Salvia) 0,1-0,2%.

Dawki doustne: 50-100 mg kumaryny dziennie, najlepiej w kapsułkach lub na miodzie, w syropie.


To kumaryna odpowiada za przyjemny zapach świeżego siana. Jednak spożywana w zbyt dużych ilościach może uszkadzać wątrobę. Zgodnie z unijnym prawem, obowiązującym również w Polsce, w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg/kg produktu. Jedynie w przypadku cynamonu jako przyprawy nie ma regulacji prawnych odnośnie limitu kumaryny. Mimo to wykryte ilości kumaryny w badanym cynamonie są alarmujące. Naukowcy wyliczyli bowiem maksymalną bezpieczną dawkę kumaryny, jaką możemy dziennie spożyć, czyli TDI (tolerable daily intake). Jest to 0,1 mg na kilogram masy ciała. Czyli osoba ważąca 60 kg może bezpiecznie
zjeść 6 mg kumaryny w ciągu dnia. Z badań "Świata Konsumenta" wynika, że dawkę tę
łatwo przekroczyć, tym bardziej, że kumaryna trafia do organizmu z różnych źródeł, w
tym i z kosmetyków.

Co wykazały badania?

Badania wykonane na zlecenie "Świata Konsumenta" wykazały, że w każdej testowanej próbce znajdowała się kumaryna. W przypadku herbat badaniu poddano produkt suchy przed zaparzeniem.
Oto zawartości kumaryny wykryte przez laboratorium (w mg/kg):

Cynamon mielony Appetita: 3710
Cynamon mielony Kamis: 2510
Cynamon mielony Kotanyi: 2370
Cynamon mielony Prymat: 2280
Mus jabłkowy BoboVita Szarlotka z cynamonem: 0,6 (w tym przypadku zawartość kumaryny znajdowała się poniżej dozwolonego limitu)
Lipton Morocco mięta z przyprawami: 752
Tetley herbata z jabłkiem i cynamonem: 122
Herbapol herbata cynamonowa: 121
Płatki śniadaniowe Cini Minis: 15,8
Pierniki Anna's: 12,9
Guma do żucia Big Red Cinnamon: 5,1 (mieści się w normie, ponieważ górna dopuszczalna granica zawartości kumaryny w gumach jest wyższa niż w pozostałych produktach i wynosi 50 mg/kg).

Wyniki dotyczą badanych partii produktów.

Eksperci radzą, by ze względu na zawartość kumaryny cynamon jeść nie częściej niż
jedną porcję raz w tygodniu.



http://www.biomedical.pl/aktualnosci/grozna-kumaryna-w-cynamonie-260.html

http://www.4poziom.net/slowniczek,k,KUMARYNA.html

http://rozanski.li/?p=1494

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kumaryna


Konkluzja:
Jak to wszystko przeczytałem to zapaliła się u mnie czerwona lampka i nasunęło mi się kilka pytań dotyczących zatłuszczonych tekstów.
* Kto lobbował to prawo unijne?
* Jacy naukowcy przeprowadzali te badania i na czyje zlecenie?
* Przez kogo jest sponsorowany Świat Konsumenta.
* Kim są ci eksperci.
* Czy w krajach gdzie spożycie cynamonu jest dużo większe niż u nas ludność ma większe problemy z wątrobą.

Znając odpowiedzi na te pytania wiele by wyjaśniło.

.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group