Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 14 gru 2019, 1:21

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 13 cze 2010, 22:06 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 cze 2010, 9:01
Posty: 6
Płeć: mężczyzna
Witam :) wszystkich ceniących sobie zdrowie i dobry smak :)
Co byście powiedzieli gdy codziennie rano budził was zapach świeżego pysznego chlebka ?
Bez żadnych E , bez żadnych polepszaczy ani wzmacniaczy smaku , z prawdziwej maki jaką tylko sobie zażyczycie - żytniej ,orkiszowej czy pszennej lub owsianej czy dla tych jeszcze bardziej dbających o swoje zdrowie z gryczanej lub amarantusa lub chleb bez zwykłych drożdży zrobiony na tradycyjnym zakwasie ? A może macie macie ochotę na chleb z ziarnami dyni słonecznika albo suszoną śliwką a może daktylami lub z dodatkiem bezcennego siemienia lnianego czy maku w ilościach jakie lubicie najbardziej ...A może jesteście uczuleni na gluten i możecie tylko pomarzyć o pieczywie ? Dla tych wszystkich którzy na jedno z tych pytań odpowiedzą "tak" mam dobre wiadomości :) Możecie mieć taki pyszny i zdrowy chleb za mniej niż płacicie w sklepie i będzie to chleb który na drugi i trzeci dzień będzie tak samo pyszny jak zaraz po upieczeniu ( na 4 dzień nie wiem bo nigdy nie zostało ani okruszka na czwarty dzień ) A wiec możecie mieć taki chleb zwyczajnie go piekąc samodzielnie w domu ...Jak bardzo jest to proste niedawno sam się o tym przekonałem ...
Zacznę może od tego że długo byłem sceptycznie nastawiony do tego typu urządzeń ,zwyczajnie nie wierzyłem że domowa maszyna za kilka stów (ceny od 100zł do 600zł ) może zrobić aż tak wiele rzeczy w tak prosty sposób ...Ale bardzo chciałem aby moje dziecko jadło zdrowy pewny chleb więc z nieufnością nabyłem takowa maszynę i pomimo tego że przy pierwszym pieczeniu wyszła totalna klapa a zamiast chleba mieliśmy zupę z maki.. (dodaliśmy 2 razy więcej wody niż potrzeba)
Jednak nie podałem się i jeszcze tego samego wieczora zrobiłem chleb ponownie wyszedł cudny ogromny bochenek a zapach unosił się po całym domu ...
Teraz o technice i "jak to się robi"
Można wszytko zrobić samodzielnie nastawić zaczyn ugnieść ciasto rozsypać trochę mąki po kuchni ;) i upiec sobie chleb (w automacie wychodzi chyba taniej za energie elektryczną bo wszytko jest kompaktowo skonstruowane oraz praktycznie nie ma co zmywać) , Samodzielne wyrabianie cista jest jednak czasochłonne i na pewno trudniejsze (nie mówię że gorsze) .Ale jest inny niezwykle prosty i skuteczny sposób trzeba kupić maszynę do pieczenia chleba zwaną Automatem do chleba" najtańsze są po ok 100 zł i z tego co piszą ich użytkownicy w zupełności wystarczającą , oczywiście polecam nieco droższą o większej mocy bo wtedy możliwości są większe i skórka idealnie wypieczona ...Maszyna do chleba to taki mechaniczny piekarz który potrzebuje tylko składników i wszytko inne zrobi za nas wymiesza ciasto poczeka aż podrośnie wymiesza je znowu znowu poczeka a następnie upiecze piękny bochenek ...Nasza rola ogranicza się wyłącznie do wsypania produktów i naciśnięcia guzika z dowolnym programem zazwyczaj jest ich kilkanaście i to jest wszystko czego ten mechaniczny piekarz od nas potrzebuje cała resztę zrobi sam ewentualnie jeśli chcemy chleb z dodatkami np posypany ziarnem czy z domieszką jakichś składników dodatkowych typu płatki, rodzynki, mak, ziarna orzechy cebulka czosnek czy jakieś zioła na które mamy ochotę musimy je dorzucić ale nawet o tym maszyna sama nam przypomni :)
A więc wybieramy składniki w zależności jakiej wielkości chleb chcemy (750g 100g 1500g) wybieramy poziom zarumienienia skórki i dajemy strat i to jest wszytko co musimy zrobić aby być mieć chleb w pełni niezależnym od pseudo strucla z piekarni ...Dodam że frajda z samodzielnego pieczenia jest ogromna, smak chleba jest niesamowity a zapach niebezpieczny dla tych co mają słabą wole i skłonności do tycia ;) Dodam że poza chlebem taka maszyna robi też wszelkiego rodzaju ciasta to znaczy wyrabia /ugniata je w sposób doskonały i nie jedna stara gospodyni przyznała że maszyna bije człowieka na głowę w tej kwestii :) Moja maszyna robi dowolne ciasto na makaron ,pizzę ,pierogi ,bułki ,podpłomyki ,keksy ,drożdżówki bagietki ,paluszki chlebowe a nawet smaży konfitury i dżemy ...
Po całej operacji pieczenia mamy do umycia tylko jedną jedyną foremkę w której cały proces się odbywa ...Maszyna posiada dwa mieszadła które wyrabiają ciasto, można te mieszadła pozostawić do końca pieczenia lub je wyjąć po skończonym procesie wyrabiania cista ja ich nawet nie wyjmuję i robię to dopiero po upieczeniu i wyjęciu chleba z formy bo w niczym nie przeszkadzają...Dodam że maszyna ma opcję ustawienia czasu kiedy chleb ma się upiec więc możemy wsypać składniki wieczorem a maszyna upiecze chleb rano kiedy my będziemy smacznie sobie spać :) Chleb jest nieporównywalny z żadnym kupnym chlebem jego smak zapach i konsystencja są doskonałe i jest zdrowy i dokładnie taki jak chcemy :)
Maszyna która posiadam to Moulinex BAGUETTE & CO OW6000 Jestem z niej bardzo zadowolony wypieka piękne chleby nawet o wadze 1500g oraz można w niej przygotować bagietki lub dowolne bułeczki...Ale wiem że jest cała masa wypiekaczy do chleba w różnych cenach więc każdy może sobie dobrać coś na swoja kieszeń wcale nie musi to być wypasiony najdroższy model ...Z polecanych modeli bardzo chwalony jest również AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA ALASKA BM 2600 Który kosztuje niecałe 150 zł
Polecam wszystkim zakup takiej maszyny abyście się mogli cieszyć doskonałym pieczywem we własnym domu stworzonym z najlepszych produktów przez was samych z minimalnym nakładem pracy ograniczonym do wsypania produktów czyli jakies 5 minut ...
na fotce chlebek z ziarnami na drożdżach i zakwasie / 1kg z
tego przepisu
Obrazek
Kilka stron w temacie dla zainteresowanych
Paneo maszyny i przepisy firmy moulinex
Świetny blog o chlebie z Automatu
Automaty ceny opinie opisy

_________________
Moje skromne tłumaczenie
Gaza - Strefa Śmierci



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 13 cze 2010, 22:06 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 13 cze 2010, 23:05 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 kwie 2009, 17:00
Posty: 201
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: brak
A mi i całej reszcie gromadki, kochana mamusia codziennie taki chlebek właśnie piecze.
Na początku piekła właśnie w takiego typu maszynie, a teraz przerzuciła się na proste foremki + piecyk. Nie wiem czemu, tak, ale widocznie tak jest jej lepiej z pewnych przyczyn. A chleb i z tej metody i tej jest :king: :spoko:
Polecam

_________________
Wszystko jest umysłem. 1123581321345589144233377610987159725844181676510946 7835914642627265754019509340195093468158093468158481... mełsymu tsej oktsyzsW



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 13 cze 2010, 23:15 
Właśnie wydrukowałem przepis.

Będziemy pichcić! :spoko: :hejka:



Na górę
   
 
 
Post: 14 cze 2010, 13:08 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2009, 9:43
Posty: 546
Płeć: kobieta
:)
W zasadzie chleba nie jem - już od wielu lat - może nawet dziesięciu. Choć przyznam ze jak jadę do mamy na wakacje to się czasem ( czasem - powiedziałam) skusze .

Ale mój kolega piecze sobie w tego typu maszynce :spox: .

Dal mi chyba z dwa razy do wypróbowania. I było... PYCHA :spoko:.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 14 cze 2010, 16:42 
Narobiłeś smaka :king:

Urządzenia faktycznie niedrogie (mówię za siebie), dostępne i duży wybór.

Rozważymy pewnie zakup, spróbowanie lepszego chlebka z dowolnymi dodatkami. Musi być pycha. :spoko:

Produkty domowych piwowarów już miałem okazję testować, piwo domowe smakowo dobre, zupełnie normalne :D
i całkiem smaczne. Tylko te przygotowania czasochłonne a najgorsze oczekiwanie na gotowy już produkt.

I dlatego właśnie kupuje się różnej maści "sikacze", choć nie powiem, piwo z browaru wujka całkiem dobre. :)
(nazwy nie podaję, kryptoreklama :język: )



Na górę
   
 
 
Post: 14 cze 2010, 21:04 
Offline
Grand Master Architect * 12th Degree
Grand Master Architect * 12th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 maja 2009, 11:51
Posty: 980
Płeć: mężczyzna
A mi cały czas chodzi to uradzenie po głowie, już się mu klika razy przyglądałem w sklepie :)
no ale kuchnie modernizuje powolutku filtr > blander > a teraz kupiłem też dość ciekawe urządzenie Kombiwar Halogen, to urządzenie zczaiłem u qumpla jest fenomenalne do podgrzewania/gotowania/smarzenia/.. jedzenia. Świetnie może zastąpić każdą mikrofale, każdy piecyk, a do tego zużywa bardzo mało energii i jedzenie jest zdrowsze ponieważ nie trzeba go faszerować różnymi dodatkami dla zwiększania smaku. Rewelacja od tygodnia jestem pod wrażeniem możliwości tego urządzenia. Mięsna część rodzinki także sobie chwali to, że mięso (jak i wszystko) smażone jest bez tłuszczu, a do tego tłuszcz zawarty w mięsie jest odparowywany. W planach jeszcze wyciskarka do owoców :P

_________________
W jedności siła nie w budowanych murach
Wszystko ma swoją głębię
Zdolność do dziwienia się jest początkiem do mądrości
Prawa jednego człowieka kończą się tam, gdzie zaczynają się prawa drugiej osoby.
Na każdym człowieku spływa odpowiedzialność za cały świat!
--> http://zakazaneowoce.pl
:jabłko:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 14 cze 2010, 21:16 
Offline
Grand Elect Mason * 14th Degree
Grand Elect Mason * 14th Degree

Rejestracja: 19 cze 2009, 9:35
Posty: 1508
divinorum: tylko nie kupuj taniego sokowirowego szajsu za 300zl :) ja tak zrobiłem na początku :) i żałuję ;)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 14 cze 2010, 22:24 
divi

Mam kombiwar i potwierdzam, że kapitalna sprawa, odgrzewanie, pieczenie bez tłuszczu, ten co jest zawarty w mięsie odcieka. Pycha! :)

natomiast mikrofali nie planuję NIGDY! :dobani:



Na górę
   
 
 
Post: 14 cze 2010, 22:33 
Offline
Sublime Master Elect * 11th Degree
Sublime Master Elect * 11th Degree

Rejestracja: 16 mar 2010, 22:10
Posty: 652
fgf455 pisze:
A mi i całej reszcie gromadki, kochana mamusia codziennie taki chlebek właśnie piecze.
Na początku piekła właśnie w takiego typu maszynie, a teraz przerzuciła się na proste foremki + piecyk. Nie wiem czemu, tak, ale widocznie tak jest jej lepiej z pewnych przyczyn. A chleb i z tej metody i tej jest :king: :spoko:
Polecam


Gratulacje dla intuicji Mamy - maszyny do chleba są wyłożone teflonem :mrgreen:
ps.(najlepszym naturalnym spulchniaczem jest woda gazowana dodana do rozrabianego ciasta - jest to prosty sposób na zwiększenie ilości wydzielanego CO2 w procesie dojrzewania ciasta)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 14 cze 2010, 22:55 
btw

są jeszcze nieliczne piekarnie które pieką chleb właściwie, potrafi jednak kosztować kilka złotych zamiast 1,50 zł.


yogen8 pisze:
ps.(najlepszym naturalnym spulchniaczem jest woda gazowana dodana do rozrabianego ciasta - jest to prosty sposób na zwiększenie ilości wydzielanego CO2 w procesie dojrzewania ciasta)


Zgadza się, używamy np. do wyrobienia ciasta na placki. Są pulchne.



Na górę
   
 
 
Post: 15 cze 2010, 9:00 
Offline
Master Elect of Nine * 9th Degree
Master Elect of Nine * 9th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 lut 2010, 15:04
Posty: 362
Płeć: mężczyzna
divinorum pisze:
A mi cały czas chodzi to uradzenie po głowie, już się mu klika razy przyglądałem w sklepie :)
no ale kuchnie modernizuje powolutku filtr > blander > a teraz kupiłem też dość ciekawe urządzenie Kombiwar Halogen, to urządzenie zczaiłem u qumpla jest fenomenalne do podgrzewania/gotowania/smarzenia/.. jedzenia. Świetnie może zastąpić każdą mikrofale, każdy piecyk, a do tego zużywa bardzo mało energii i jedzenie jest zdrowsze ponieważ nie trzeba go faszerować różnymi dodatkami dla zwiększania smaku. Rewelacja od tygodnia jestem pod wrażeniem możliwości tego urządzenia. Mięsna część rodzinki także sobie chwali to, że mięso (jak i wszystko) smażone jest bez tłuszczu, a do tego tłuszcz zawarty w mięsie jest odparowywany. W planach jeszcze wyciskarka do owoców :P


Skoro piecze to jaki problem upiec w tym chleb? Poeksperymentuj ;)

_________________
"Słońce grzało tak rozkosznie, a kamień na którym siedział od dłuższego czasu, był tak przyjemnie ciepły, że Puchatek już sobie postanowił, że przez całą resztę poranka będzie siedział pośrodku strumyka i cieszył się z tego, że jest Puchatkiem."



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 15 cze 2010, 21:27 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 wrz 2009, 13:38
Posty: 301
Płeć: mężczyzna
Narobiłes smaka PRIVILEGE.. :) Mam zamiar zrezygnowac z jedzenia chleba, wg. mnie nie sluzy on organizmowi.

Kilka tygodni temu mialem przyjemnosc jesc taki "prawdziwy" chlebek wlasnej roboty. Zrobila go znajoma w maszynce o nazwie "Thermomix" http://www.vorwerk.com/pl/thermomix/html/
W smaku swietny - rewelacja, nieporownywalny do tych sklepowych nawet tych ze sklepow eko.

A skladniki jakie dala to: maka zytnia, zakwas, nasiona lnu, slonecznika i chyba jeszcze woda i olej jakiś.. :język:
Ogolnie: rewelacja. Skladniki: naturalne.
Maslo tez zrobila w tej maszyne: wrzucila smietane 30% i w 3 minuty bylo gotowe :)

Sporo jest tych maszyn do robienia chleba na rynku..
a ten "thermomix" jest "do wszystkiego" ale kosztuje bodajże 3 tys. ... :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 26 cze 2010, 14:55 
Offline
Grand Elect Mason * 14th Degree
Grand Elect Mason * 14th Degree

Rejestracja: 19 cze 2009, 9:35
Posty: 1508
Przed chwilą wyjęty z piekarnika 8-)
Obrazek

Pierwsze koty za płoty :) (nie ja go piekłem) :P



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 wrz 2010, 12:03 
Offline
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Knight of the East or Sword * 15th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2010, 23:29
Posty: 1780
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
Mąka, drożdże, woda i sól – to wszystkie składniki, które potrzebne są do wypieku tradycyjnego bochenka chleba. Dlaczego więc kupowany przez nas codziennie chleby wypełniony jest amylazą, dwutlenkiem chloru, propionianem wapniowym i L-cysteiną? Znany brytyjski piekarz wykorzystujący do wypieku naturalne składniki, wyjaśnia jak nasza podstawa żywienia, chleb, została zmieniona w triumf przemysłu, ale jednocześnie w kulinarną i żywieniową katastrofę.

We wczesnych latach sześćdziesiątych, sposoby i wzory pieczenia chleba zostały znacząco zmienione. Mąka i drożdże zmieniły się, a kombinacja różnych dodatków i wykorzystania dużej energii i urządzeń całkowicie skróciły czas potrzebny ciastu na dojrzewanie w tradycyjny sposób. Prawie wszystkie chleby są tak wypiekane od prawie półwiecza. Taki bochenek jest lekki, ciasto jest białe i pozostaje miękkie przez wiele dni. Do wypieku stosuje się głównie mąkę pszeniczną i chleb taki jest tani. Jednakże, dla rosnącej liczby ludzi, jest on równocześnie niejadalny.
W obecnych czasach, technologia znajduje coraz więcej pomysłów i sposobów na to, aby sfałszować nasz chleb. Naukowcy na szczęście ujawniają społeczeństwu zagrożenia, jakie może powodować taki sposób produkcji chleba, dla zdrowia i jakości życia. Jak wskazują ostatnie badania, musimy pilnie zastanowić się nad sposobem, w jaki wypiekany jest chleb, który spożywamy codziennie.

Poniżej znajduje się dokładny opis dodatkowych składników stosowanych do wypieku chleba, czyli innych niż mąka, woda, sól i drożdże. Nawet drożdże nie są konieczne przy korzystaniu z naturalnego zaczynu lub zakwasu. Tak więc na miejscu jest pytanie: czy wszystkie te dodatkowe składniki są konieczne? A jeśli nie, to po co w takim razie dodawane są do naszego chleba?

Enzymy są wielkim sekretem nowoczesnego piekarnictwa. Klasyfikuje się je jako „pomoc w procesie technologicznym”, która nie musi być wymieniana na etykiecie produktu, w tym przypadku chleba. Jednakże, inne dodatki muszą być wymienione. Dlatego nie jest niespodzianką, że większość ludzi nie ma pojęcia, że ich chleb zawiera dodatkowo enzymy.

Enzym jest proteiną, która przyspiesza reakcję metaboliczną. Są to wyciągi z roślin, zwierząt, grzybów lub z kultur bakterii. Chymozyna (czyli podpuszczka) to przykładowo enzym, który wykorzystuje się, aby mleko zsiadło się w procesie produkcji sera. Podpuszczkę można otrzymywać naturalnie z żołądka cielęcia lub syntetyzować poprzez inżynierię genetyczną.

Mnóstwo enzymów jest używanych w piekarnictwie. To, że traktowane są jako środki pomocnicze w procesie produkcji, spowodowane jest założeniem, że są „zużywane” w trakcie wytwarzania chleba i nie są obecne w produkcie końcowym. Jest to oszustwo, które pozwala przemysłowi żywnościowemu manipulować tym, co jemy, nie mówiąc nam o tym. W literaturze fachowej, producenci enzymów wychwalają „stabilność termiczną” tego lub tamtego produktu – innymi słowy jego zdolność do przetrwania w wypieczonym chlebie.

Producenci rozwinęli produkcję enzymów z dwóch głównych powodów: aby ciasto utrzymywało więcej gazu (dzięki czemu chleb jest lżejszy) i aby chleb był bardziej miękki przez dłuższy czas po wypieczeniu. Wiele enzymów piekarniczych jest wytwarzanych z substancji, które nie są częścią normalnej diety ludzi. Nawet jeśli te enzymy są chemicznie takie sam jak te naturalne znajdujące się w mące lub cieście chlebowym, są dodawane w większych ilościach niż kiedykolwiek mogłyby się pojawić w zwykłym chlebie.

Bezpieczeństwu enzymów piekarniczych rzuciło wyzwanie odkrycie, że enzym transglutaminaza używany do tego, aby ciasto w niektórych rogalikach i chlebach było bardziej rozciągliwe, może powodować, że część białek pszenicy może być toksyczna dla ludzi z ostrą nietolerancją na gluten. Jest to punkt zwrotny, ponieważ może to sugerować, że dodawanie enzymów do ciasta chlebowego może mieć niezamierzone i szkodliwe konsekwencje. Wiedząc to, nikt nie może twierdzić, że enzymy piekarnicze nie powinny być wymieniane na etykietach wśród składników z których wyprodukowany dany chleb.

Powinniśmy być podejrzliwi w stosunku do enzymów piekarniczych z czterech powodów:

Enzymy mogą być alergenami i powinny być wymienione na etykiecie w taki sam sposób, jak inne główne grupy alergenów.

Brak informacji o enzymach na etykiecie powoduje, że ludzie nie dokonują świadomego wyboru związanego ze swoją dietą i z tym co jedzą.

Istnieje zasadnicza nieuczciwość w takim traktowaniu enzymów, jak gdyby nie miały wpływu na wypiekany chleb, choć przecież to ewidentnie z tego powodu są stosowane.

Ocenianie składników pożywienia powinno obejmować cały produkt i to jak ze sobą współdziałają. Pojedynczy enzym może być nieszkodliwy sam w sobie, lecz wykorzystany w danym produkcie może tworzyć niepożądne połączenie.

Nowoczesne piekarnictwo bardzo dba o czas, z jednej strony chcąc zredukować go do zera, jeżeli chodzi o produkcję i wytwarzanie pieczywa, z drugiej strony maksymalnie go wydłużyć, gdy chodzi o trwałość i przydatność chleba do spożycia. Przemysł ten musi mierzyć się z takimi zadaniami, jak ograniczanie kosztów i jednocześnie z potrzebą wykorzystywania do produkcji takich środków, które czynią wypiekanie chleba łatwiejszym (produkcja maszynowa) oraz żeby wypiekane bochenki były większe, bardziej miękkie, tańsze, zdrowsze oraz aby można je było długo przechowywać.

Jeśli jesteście zaniepokojeni ukrytym psuciem się naszego codziennego pożywienia, zgodzicie się, że sprawy związane z wypiekaniem chleba zbyt długo już były zostawione wielkim piekarniom wytwarzającym chleb na skalę przemysłową. Coraz więcej ludzi przejmuje kontrolę nad swoim życiem i zdrowiem wypiekając swój własny chleb – chleb, któremu mogą zaufać i któremu mogą wierzyć.

Co znajduje się w naszym chlebie?

Tłuszcz


Twarde tłuszcze poprawiają objętość bochenka, miękkość wnętrza i pomagają utrzymać go dłużej świeżym. Uwodnione tłuszcze są często używane, chociaż duże piekarnie wycofują je z użycia, zastępując je tłuszczami frakcjonowanymi, które nie zawierają lub nie wytwarzają tłuszczów trans, związanych z chorobami serca.

Środek poprawiający mąkę

Kwas L-askorbinowy (E300) może być dodawany do mąki przez młynarza lub w piekarni. Działa jak utleniacz, pomagając zatrzymywać gaz w cieście, co powoduje, że bochenek chleba rośnie i daje fałszywe wrażenie wielkości i wagi.

Wybielacz

Gaz dwutlenek chloru jest używany przez młynarzy i sprawia, że biała mąka staje się jeszcze bielsza. „Poprawia” to w jakimś stopniu mąkę – wybielanie było używane jako substyt naturalnego starzenia się mąki.

Środek redukujący

Używana jako chlorowodorek L-cysteiny (E920), cysteina jest naturalnym aminokwasem używanym przy pieczeniu, aby stworzyć rozciągliwe ciasto, szczególnie do bułek hamburgerowych. Może być otrzymywana ze zwierzęcego włosia i piór.

Mąka sojowa

Szeroko używana jako środek poprawiający pieczywo, mąka sojowa wpływa na wybielenie mąki oraz pomaga obrabiać maszynowo ciasto umożliwiając dodanie do niego większej ilości wody, przez co zwiększa się objętość i miękkość chleba.

Emulgatory

Bardzo popularne składniki umożliwiające zachowanie kontroli nad wielkością bąbelków gazu. Emulgatory pozwalają ciastu utrzymywać więcej gazu i przez to rośnie ono większe i jest bardziej elastyczne. Opóźniają także czerstwienie i starzenie się chleba.

Konserwanty

Propioniany wapniowe są szeroko używane jako ocet (kwas octowy). Konserwanty są wyłącznie potrzebne, aby przedłużyć okres przechowywania chleba. Domowe zamrażanie pieczywa jest niechemiczną alternatywą dla
środków konserwujących.


http://www.era-zdrowia.pl/strefa-toksyczna/szkodliwa-zywnosc/chleb-trudna-prawda.html

_________________
Obrazek

http://www.prisonplanet.pl/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 25 paź 2012, 22:41 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 paź 2010, 14:33
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Wwa
_________________________________________________________________________________________________________
CHLEB NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL. ENERGIA, ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥

12.TEMAT.
CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL (MINI CHLEBKI). :lol: *****

SKŁADNIKI:
Kasza jaglana __200g, Ryż biały __400g, Kasza gryczana __200g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE OBYDWIE KASZE I RYŻ (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (dwie kasze i ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZE Z RYŻEM WRAZ Z OTRĘBAMI:
Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

JEST TO EWENEMENT W SKALI KRAJU I CAŁEJ EUROPY:
Niezwykle ważna jest też wiedza z książki, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. W rozdziale NR 35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

CHLEB NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL, STANOWI AKTUALNIE O SILNYM UKŁADZIE IMMUNOLOGICZNYM:
Organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii eliminującej głód dlatego; iż GLUKOZA NATURALNA w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru we krwi, na ok. 4-5 godzin tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Złe to, WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec warto.

WAŻNE.
GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. :spox: *****

GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą.

TAKA KOMPOZYCJA SKŁADNIKÓW, RÓWNIEŻ KOLEJNOŚĆ PRZYGOTOWANIA:
Tj. gotowanie, a następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadawalający poprawia wszelkie parametry zdrowotne organizmu człowieka; a w szczególności wydolność seksualną organizmu. Wystarczy porównać: Chiny 1,2 mld ludzi, Indie 900 mln oraz wszystkie Ludy Dalekiego Wschodu; jak pracują i jak skutecznie się rozmnażają, to wszyscy wiemy. Skąd czerpią energię, to oczywiste, że z ryżu i kasz, a jaki czynią przy tym postęp cywilizacyjny, to tylko Im pogratulować.

PLUSY:
CHLEB NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu o 26% wzrostu, tzw. NISKIE WĘGLOWODANY. Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć.

MINUSY:
Aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.

TO ODŻYWIANIE NIE JEST DROGIE, ALE WRĘCZ WYJĄTKOWO TANIE:
Koszt 1 szt. mini chlebka to 15-20 groszy, czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że CHLEB NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL zapewnia uczucie sytości na ok. 4-5 godz. eliminując głód, gwarantuje przy tym odżywienie biologicznie wzorcowe.

PORÓWNANIE:
Chleb upieczony z mąki np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze stymuluje nadwagę i cukrzycę typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane. Poziom cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%, po czystej glukozie 74%. Są to tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.

KONKLUZJA FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

REFLEKSJA:
Każdy pacjent po operacji dostaje jako pierwszy posiłek tzw. kleik z ryżu białego oczyszczonego i wody. Biały ryż to ryż pozbawiony łupiny, czyli dalej po tzw. oczyszczeniu produkt najwyższej wartości odżywczej, podobnie jak jabłko obrane z łupiny też jest wartościowym owocem pozbawionym jedynie skórki.

P. S.
Polak rzadko mówi o kaszy, bo dla Niego kasza w potrawie, to oczywistość.

CHLEB NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

CHLEB NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 80% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

PRZEPIS ten, zamieszczony jest na stronie internetowej; 8-) *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 353 18 75, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00

PRZEPIS JEST OCZYWIŚCIE DO WOLNEGO WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym przepisie stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA NAS TJ. IRL KRAKÓW, OKREŚLENIE CYWILIZACJA WIĄŻE SIĘ Z PODAWANIEM LUDZIOM WIEDZY, PRAWDZIWEJ I JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego przepisu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: jw. *****

12.TEMAT.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

_________________________________________________________________________________________________________


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
REALIA. http://insilesia.pl/blogi/post/397/106/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 paź 2012, 8:49 
Zastanawia mnie, co ten chleb ma do anoreksji czy bulimii, skoro to sa sprawy, ktore rodza sie w glowie, a swoje odbicie maja wprawdzie w ciele... ale leczenie tego chlebkiem? Ciekawe, ciekawe...



Na górę
   
 
 
Post: 27 paź 2012, 9:44 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 paź 2010, 14:33
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Wwa
Ogromnie dużo tzw. GLUKOZY NATURALNEJ, właśnie dla mózgu.

P. S. Taki chleb b. pomaga też OSOBOM chorym na Parkinsonizm i Alzheimera. Jest dla tych chorób dot. odżywienia mózgu wręcz wybawicielem. WARTO ! :telefon: ♥♥♥♥♥


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
REALIA. http://insilesia.pl/blogi/post/397/106/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 paź 2012, 9:54 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 paź 2010, 14:33
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Wwa
Zobacz także:
3._: http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
REALIA. http://insilesia.pl/blogi/post/397/106/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 paź 2012, 10:14 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2009, 23:59
Posty: 1069
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
Jakieś badania możesz podać, że te i inne przepisy na chleb, które wstawiałaś są tak lecznicze jak podajesz?? (Oprócz INSTYTUT Naukowo-Badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca
w Krakowie)

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 27 paź 2012, 10:19 
Anoreksja, bulimia... Takie patologie będą powoli odchodzić w cień, wraz ze wzrostem świadomości rasy ludzkiej.

Kto nie chce, nie choruje.
Kto chce i pozwala sobie chorować - choruje.

Przyczynami chorób są stres i brak wiedzy dotyczącej natury istnienia, oraz brak żywego kontaktu z Gają.



Na górę
   
 
 
Post: 08 lis 2012, 10:12 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 07 lis 2012, 15:01
Posty: 1
Bulimia i anoreksja to cięszkie do wyleczenia choroby. Można się z tego wyleczyć przy długiej "rehabilitacji" - raczej powoli, ale skutecznie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 08 lis 2012, 21:25 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2011, 0:45
Posty: 1101
Płeć: mężczyzna
Mam pytanie do GloriaLOSS,
Czy piekłaś ten "chleb"?
Ja piekłem to coś i wyrzuciłem do kompostu. Jeść tego się nie da.

_________________
Dobrze się bawię.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 08 lis 2012, 23:02 
Trzeba najpierw wiedziec/zrozumiec, skad bierze sie anoreksja/bulimia... To nie kwestia odzywiania i to nie kwestia sylwetki takiej czy innej. To tylko posrednia sprawa. A sednem sprawy jest, ze kobieta nie czuje sie dobrze w swoim ciele, z tego czy innego wzgledu. Mam za soba wieloletnia walke z obiema sprawami, takze wiem co nieco... Tu chodzi o cos wiecej.
Pytam sie wiec, co tu ma do rzeczy chleb taki czy inny, skoro anorektyczka nie chce jesc nic, bo jedzac COKOLWIEK widzi/czuje doslownie, jak w tym momencie przybiera na wadze?
:)
Jezeli czytam, ze anoreksja czy bulimia to problemy, ktore mozna zalatwic odpowiednia dieta... to.... sorry... Obydwie choroby to choroby duszy... a nie ciala. A jezeli dusza choruje... to cialo rowniez.



Na górę
   
 
 
Post: 09 lis 2012, 10:03 
La_Mandragora pisze:
........................
:)
Jezeli czytam, ze anoreksja czy bulimia to problemy, ktore mozna zalatwic odpowiednia dieta... to.... sorry... Obydwie choroby to choroby duszy... a nie ciala. A jezeli dusza choruje... to cialo rowniez.


dobrze piszesz . Zaryzykuję stwierdzenie ,że każda choroba bierze się z wnętrza Nasze najgęstsze ciało jest budowane pod dyktando ciała eterycznego ( różne nazwy w różnych szkołach - chodzi o następne w kolejności , niewidoczne naszym wzrokiem ciało zaliczane ze względu na tą swoją niewidzialność do tak zwanych ciał subtelnych ) . Lecząc zaburzenie ( chorobę ) " sprzątamy " co najmniej na 3 pułapach . Oczywiście na poziomie fizycznym usuwając namacalne skutki ( tu chlebki mogą być pomocne ) . Równocześnie prze-programowujemy błędny kod w matrycy ciała ( to się czyni poprzez uświadomienie problemu ) . No i oczywiście trzecim warunkiem jest usunięcie przyczyny zdarzeń a więc złego nawyku , złego postępowania , które prowadziło do zaburzenia .

phpBB [video]



Na górę
   
 
 
Post: 09 lis 2012, 11:04 
Znajoma Heilpraktikerka (lekarka od medycyny naturalnej: akupunktura, homeopatia i te klocki) mawia tak: "Jak w glowie zle to cale cialo choruje". Takze tak... wlasnie jest... jak cialo choruje... bardzo czesto problem lezy wewnatrz a cialo tylko w ten sposob reaguje, odpowiada nam, ze trzeba cos zharmonizowac, poukladac, uporzadkowac.


Jak nasze nastawienie chociazby jest wazne, zeby utrzymac zdrowie... Taki prosty przyklad.

Ja ogolnie nie ubieram sie grubo. Raczej cienko. Nie nosze czapki, szalika, czym wzbudzam czesto zdziwienie otoczenia... Lubie chodzic po deszczu, nie boje sie zmoknac.

Nieraz jest tak, ze ludzie zmokna i juz rodzi sie nastawienie "zmoklem/am... z pewnoscia zachoruje".
Ja na takie cos zawsze mowie "eee tam... ja nie z cukru, niby czemu mam od tego chorowac. Wystarczy przebrac sie w suche i bedzie ok."...
Dodam, ze zawsze gdzies tam cos tam lapalo mnie, jak bylo zmeczenie jakies... zarowno fizyczne ostre czy tez psychiczne. Wystarczylo dojsc do siebie... i problem choroby mijal. Wracala rownowaga, a tym samym zdrowie.


Odzywianie na pewno jest wazne, ale tam, gdzie problem wlasnie manifestuje sie jako zaburzenie odzywiania... warto zaczac od piwnicy, czyli tam, gdzie wlasciwy problem spoczywa... bo tu anoreksja czy bulimia to tylko manifestacja czegos, co lezy duzo glebiej... w piwnicy wlasnie... ;)



Na górę
   
 
 
Post: 09 lis 2012, 11:56 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 paź 2010, 14:33
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Wwa
La_Mandragora pisze:
Zastanawia mnie, co ten chleb ma do anoreksji czy bulimii, skoro to sa sprawy, ktore rodza sie w glowie, a swoje odbicie maja wprawdzie w ciele... ale leczenie tego chlebkiem? Ciekawe, ciekawe...


_________________________________________________________________________________________________________
Ten chleb to ogromnie dużo tzw. GLUKOZY NATURALNEJ, którą organizm odzyskuje z ryżu białego i wszystkich kasz, także z warzyw strączkowych. Energia to potrzebna jest komórkom organizmu do życia jako właśnie energia.

PUENTA: poprzez upieczenie uzyskujemy o 30% więcej (i szybciej), glukozy dla mózgu niż po spożyciu ryżu gotowanego. Pomaga ta właśnie ogromna ilość nie tylko OSOBOM przy anoreksji i bulimii (chodzi o odżywienie mózgu), ale także przy chorobie Alzheimera oraz Parkinsonizmie.

_________________________________________________________________________________________________________


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
REALIA. http://insilesia.pl/blogi/post/397/106/



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 09 lis 2012, 12:29 
W zasadzie niewiele więcej można dodać do tego o czym już napisali @Mandragora i @Easy
może tylko powiem że oczywiście dobrze jeść zdrowy chleb, i świetnie że dzielisz się z wszystkimi przepisem na jego zrobienie.

Chodzi tylko o to że jedząc ten chleb nie możemy wierzyć że on nas wyleczy z czegokolwiek.
Wyleczenie z jakiejkolwiek choroby to czysto duchowo mentalny proces, który powinien się odbyć w świadomości samego chorego. Za tego typu leczeniem opowiada się coraz więcej prominentnych ośrodków naukowych, to świadczy że dobre nadchodzi.



Na górę
   
 
 
Post: 09 lis 2012, 18:12 
Może jeszcze dodam ( skoro wspomniałem o ciałach subtelnych ) ,że one też potrzebują odżywienia . Choroby współczesnej cywilizacji właśnie stąd się biorą,że skupiamy się na żywieniu ciała materialnego ( ta glukoza o której piszesz itp. ) . Jest dużo więcej subtelności w odżywianiu i Twoje chlebki z pewnością są wielu energetycznych elementów pozbawione ( gotowanie ) . Ideałem jest pożywienie w formie naturalnej , nadto stara zasada o której prawie nikt nie mówi a jest KARDYNALNA !! - żucie pokarmu , dobre gryzienie .
Piszesz o odżywianiu mózgu a tak się właśnie ono odbywa. Dlaczego i po co nasze zęby mają takie sploty nerwowe biegnące bezpośrednio do mózgu ??? Wada natury ?? One właśnie odbierają pranę z gryzionego pożywienia . odżywianie mózgu to nie tylko glukoza , ładowanie tego skomplikowanego urządzenia elektrycznego -tego bio-komputera odbywa się właśnie tą drogą. Tam poprzez rdzeń kręgowy i masę innych niewidocznych już kanałów zasilane są ciała duchowe .
Gryzienie zębami ziarenek powoduje ,że te akumulatory energii są bezpośrednio przejmowane przez nasz organizm. ..................to ledwie szkic zjawisk.



Na górę
   
 
 
Post: 09 lis 2012, 18:44 
@Easy , nie wiem z czego dusza cieszy się bardziej czy z dobrego chlebka gryzionego prawdziwymi zębami czy z rozmowy z ładną dziewczyną o gryzieniu chlebka.

Moja dusza nie ma co do tego wątpliwości.



Na górę
   
 
 
Post: 09 lis 2012, 20:11 
:D no tak , towarzystwo to podstawa .
zapomniałem wspomnieć ( a przypomniało mi się na myśl o dziewczynie :język: ) ,że na ustach zbiegają się meridiany . Na górnej i na dolnej wardze- zamknięcie ust powoduje połączenie kanałów . Myślę ,że i one spełniają rolę przejmowania prany z pożywienia .

no.... ładna dziewczyna może podawać pożywienie ustami :mrgreen: . Może jakąś malinę trzymać wargami.



Na górę
   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group