Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 15 sie 2020, 15:06

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Post: 13 sie 2011, 7:53 
Dzień Dobry (takie polskie ALOHA)

Dosłownie przed chwilą zna stronie anastasia.ru zauważyłem bardzo ciekawy wątek którego komputerowe tłumaczenie poniżej cytuję:

"http://worga.slimhost.info/2006/09/24/khleb_kotorym_nas_ubivajut.html
Fragmenty zaznaczone mnie.

Nasi przodkowie, powiedział: "Chleb - darem Boga". Ale pieczone w ogóle na ciepłolubnych drożdży. Drożdże te pojawiły się przed wojną. Naukowcy, którzy badali ten problem, spotkał się w bibliotece Lenina do źródeł hitlerowskich Niemczech, który stwierdził, że drożdże hodowane na ludzkich kościach, że jeśli Rosja nie zginął w wojnie, to umrze z drożdży. Nasi specjaliści nie mogą się odwołania do źródeł, skopiuj je. Dokumenty były utrzymywane w tajemnicy ...

Tak więc, jeśli drożdży termofilnych pojawiły się niedawno, przy pomocy których kwaszonego chleba pieczonego w starożytności i w ostatnich latach? Znani rozrusznik chłop jest z mąki żytniej, słomy, owsa, jęczmienia i pszenicy. Do tej pory, w odległych wioskach pozostały bez chleba przepisy na dzisiejszym drożdży. Są organizmu drożdży jest wzbogacony o kwasy organiczne, witaminy, minerały, enzymy, błonnik, pektyny, biostimulants.

Pieczenie chleba w tradycyjnej kuchni to swego rodzaju rytuał. Sekret kuchni przekazywane z pokolenia na pokolenie. Prawie każda rodzina ma swoje własne receptury. Gotowane chleb raz w tygodniu w różnych rozrusznik: żyto, owies. Podczas gdy chleb został wyprodukowany chropowatych, ale korzystanie z nieleczoną mąki żytniej w to pomaga utrzymać wszystkie składniki odżywcze zawarte w ziarnach. A gdy do pieczenia chleba w piecu rosyjski zakupionych niezapomnianym smaku. Ten chleb nie pleśnieje zacherstveet a rok później jest.

Jednak od dziesięcioleci upiec chleb inaczej. I nie korzystają z naturalnych drożdży i człowieka, ciepłolubnych Saccharomyces cerevisiae. Technologia ich przygotowania - monstrualne, antiprirodnaya. Produkcji drożdży piekarskich jest oparta na hodowli je w płynnej pożywce. Melasa rozcieńcza się wodą, traktuje się chlorkiem wapna i zakwasza kwasem siarkowym, itd. Dziwne metody, co prawda, stosowane do wytwarzania żywności, poza tym, jeśli weźmiemy pod uwagę, że w naturze istnieją naturalne drożdże, hop, takich jak słód, itp. d.

Od dawna bił na alarm, naukowcy na całym świecie. Mechanizmy ciepłolubnych drożdży negatywne skutki dla organizmu. Zobaczmy, co ciepłolubnych drożdży Saccharomyces i jaką rolę odgrywają one w pogorszenia stanu zdrowia tych, którzy spożywają potrawy przygotowane z ich stosowaniem.

Saccharomyces cerevisiae (drożdże termofilnych) gatunków, które są stosowane w przemyśle alkoholu, piwa i pieczenia, nie występuje w przyrodzie. Saccharomyces, niestety, są bardziej odporne niż komórki tkanek. Oni nie łamią ani w czasie gotowania lub śliny do ciała ludzkiego. Komórek NK drożdży, komórki NK zabić wrażliwych komórek organizmu mniej chronione przez przydzielanie ich toksyczne substancje małych masie cząsteczkowej.

Toksyczne białko działa na błony komórkowej, co zwiększa ich przepuszczalność do czynników chorobotwórczych i wirusów. Drożdże na pierwszym miejscu w przewodzie pokarmowym, a następnie do krwiobiegu. Ciepłolubnych drożdże rozmnażają się w organizmie w postępie geometrycznym i pozwalają chorobotwórczą mikroflorę aktywnie żyć i rozmnażać się poprzez hamowanie mikroflory normalnie, co w jelitach może być produkowany z właściwego odżywiania i witamin i aminokwasów egzogennych (wbrew wszelkim jedzących mięso -. S.). Rażąco zakłócenia działalności organów trawienia: żołądka, trzustki, pęcherzyka żółciowego, wątroby, jelit.

Brzuch od wewnątrz pokryta jest specjalną błonę śluzową, która jest odporna na działanie kwasu. Jednak, jeśli ktoś nadużywa produktów drożdży i kwasotwórczych środków spożywczych, żołądek nie może długo mu się oprzeć. Scorch będzie prowadzić do owrzodzenia, a ból będzie częstym objawem, zgaga.

Stosowania w produktach spożywczych przygotowanych na podstawie ciepłolubnych drożdże, sprzyja tworzeniu się zakrzepów piasku, a następnie kamica pęcherzyka żółciowego, wątroby, trzustki, zaparcia i powstawanie nowotworów. Jelita są coraz procesy rozkładu, rozwija mikroflory chorobotwórczych, rannych granicy szczotki. Spowalnia ewakuacji toksycznych masę ciała, kieszenie gazu tworzą się kamienie kałowe, gdzie stagnacji. Stopniowo rosną do błony śluzowej i warstwy błony podśluzowej jelita. Tajemnica układu pokarmowego traci swoją funkcję ochronną i zmniejsza trawienie. Niedostatecznie trawione i syntezy witaminy nie są trawione w odpowiednim pierwiastków śladowych pomiaru i najważniejszy z nich - wapń.

Lekarze z przykrością zauważyć, krytyczne zmniejszenie stężenia wapnia we krwi u dzieci. Jeśli wcześniej było to 12,9 jednostki (normalny), ale teraz jest mniej niż 3! Patogeny przenikać przez ścianę jelita i dostają się do krwiobiegu. Drobnoustrojów, grzybicze, wirusowe, pasożytnicze flory łatwo wprowadzone do organizmu. Naruszenia procesów metabolicznych na poziomie komórkowym. Zmiany składu biochemicznego krwi. W osoczu krwi jest błoto. Spowalnia przepływ krwi przez naczynia, utworzona mikrotrombov. Ubiera układu chłonnego. Tkanki nerwowej przechodzi różne zmiany zwyrodnieniowe.

Innym poważnym stanie - kwasica, zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Rosnące zmęczenie, drażliwość, szybkie pojawiają się fizyczne i psychiczne zmęczenie, nudności, gorzki smak w ustach, białe plamy na języku, zapalenie błony śluzowej żołądka, cienie pod oczami, bóle mięśni od nadmiaru kwasu, utrata elastyczności mięśni. Ciało walczy kwasica, spędzając dużo energii w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej przez się, silnie zasadowych rezerwy tracić ważnych: wapń, magnez, żelazo, potas, sód. Wycofanie alkalicznych minerałów z kości szkieletu prowadzi nieuchronnie do ich bolesne kruchość, która jest jedną z głównych przyczyn osteoporozy w każdym wieku.

Wreszcie, zaburzenia anatomiczne. W normalnym serca i płuc, oraz narządów leżących u podstaw - żołądka, wątroby i trzustki są silnym bodźcem do masażu za energię przepony, która jest głównym mięśni oddechowych, wspiąć się na 4 i 5 przestrzeń międzyżebrowa. Po fermentacji drożdżowej przepony nie osiągnie pożądanej objętości oscylacyjnych ruchów, jest wymuszona pozycja, serce jest poziome, niższe płaty płuca zgnieciony, wyciska wszystkich układu trawiennego jest bardzo nadęty z gazy, zdeformowanych jelit. Często opuszcza łóżko pęcherzyka żółciowego, nawet zmianę kształtu. Normalnie, membrany, dzięki czemu ruchy oscylacyjne, pomaga stworzyć ciśnienie ssania w klatce piersiowej, która ściąga krew z dolnych i górnych kończyn i głowy do oczyszczania płuc. Ograniczające jej wycieczki rzetelnego procesu nie występuje.

Wszystko to przyczynia się do stagnacji wzrostu kończyn dolnych, miednicy małej, głowy i prowadzi ostatecznie do żylaków, zakrzepicy, owrzodzenia troficzne oraz dalsze zmniejszenie odporności.

Doświadczenie jest godne uwagi z francuskiego naukowca Etienne Wolff. Spędził 37 miesięcy uprawy złośliwego guza in vitro rozwiązanie, które było fermentacji drożdże. W tym samym czasie, 16 miesięcy, była uprawiana w takich samych warunkach, z wyjątkiem żywych tkanek, guz jelita. Eksperyment pokazał, że takie rozwiązanie się rozmiarów guza, dwu-i trzyosobowe w ciągu tygodnia. Ale gdy usunięte z ekstraktu rozwiązanie, guz umiera. Stwierdzono, że wyciąg z drożdży zawiera substancję, która stymuluje wzrost guzów nowotworowych (gazety "Izwiestia").

Nie można ignorować następujące pytanie. Skąd mąki z pełnego ziarna, z których nasi przodkowie chleb? Tylko mące pełnoziarnistej zawiera witaminy z grupy B, mikro-i makro-i zarodka, który ma fantastyczne właściwości lecznicze. Rafinowanej mąki i pozbawiony zarodka i powłoki. Zamiast tych, stworzone przez naturę, leczniczych części ziarna na mąkę dodaje się różnego rodzaju dodatki, tworzone przez substytutów chemicznych, które nigdy nie będą w stanie osiągnąć coś, co zostało stworzone przez samą naturę.

Rafinowanej mąki jest blennogenic produkt, który wchodzi guzek w dolnej części żołądka i zashlakovyvaet naszego ciała. Rafinacja - proces jest kosztowny, kosztowne, co zabija życie życia ziarna. A on tylko potrzebne, aby w jak największym stopniu zachować mąki z zepsuciem. Mąka, całość nie mogą być przechowywane przez długi czas, ale nie jest to wymagane. Niech przechowywanego ziarna, a od niego w razie potrzeby można przygotować mąkę.

Aby przywrócić zdrowia narodu, musimy wrócić do pieczenia chleba z drożdżami, istniejących w przyrodzie, chmielu, słodu. Chleb na hop do zaczyn zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, węglowodany, błonnik, witaminy Bl, B7, PP, sole mineralne: sód, potas, fosfor, żelazo, wapń i pierwiastków śladowych: złoto, kobalt, miedź, które stanowią część wyjątkowego układu oddechowego enzymów.

Wydaje się, że zbieżność kłosy są zwany złotem. Chleba na zakwasie hop daje maksymalny efekt sokogonny, czyli aktywne wyciągi z trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego, i inne enzymy potrzebne do trawienia substancji klasy, które poprawiają ruchliwość. Osoba, która korzysta z tego chleba, pełen energii, nie czuje już bólu przeziębienia, wyprostował postawy, przywraca system immunologiczny.

Informacje o zagrożeniach związanych z jedzenia chleb z drożdży piekarskich jest powoli, ale część ludzkiej świadomości. Wiele upiec własny chleb. Rozpocznij, aby otworzyć mini-piekarni. To nedrozhzhevoy do chleba jest kosztowna, ale znika natychmiast. Potrzeb niż podaż.

W Riazaniu, nowy system zaczął funkcjonować piekarnia, podobne produkcji jest w Noginsk. Wszystko jest nowe - stare i zapomniane ...

Alternatywne receptury

Przaśny chleb

1. Sposób przygotowania Przaśników (pita) w domu. Składniki: 1 szklanka wody, 2,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki soli (lub do smaku). W gorącej wody, wymieszać sól. Stopniowo wlać cienkim strumieniem mąki w słonej wodzie. Zagnieść ciasto. Następnie odstawić testu (reszta) przez 20-30 minut. Rozgrzać patelnię. Cienko rozwałkować ciasto. Dries ciasto na kilka sekund w gorącej patelni. W sumie 10,12 tortilli. Gotowy do posypać ciasto wodą (spray z gospodarstw domowych), lub będą chrupiące. Chleb przechowywać w plastikowej torbie jest lepiej w lodówce przez 3 dni.

2. Chleb z kiełkujących nasion pszenicy. Wet, kiełkujące ziarna pszenicy jest dociskany do ciasta, a następnie suszone na słońcu, można na gorącym kamieniu.

3. Świeże pieczywo na wodę mineralną. Jest to najbardziej ekonomiczny sposób, to jest proste i dostępne dla wszystkich. Woda gazowana może być przygotowany w syfonie ani kupować alkaliczne wody mineralne. Sift spaleniu mąki. Rozcieńczyć z wodą mineralną. Formularz ciasto lub ciasteczka. Umieść je w rozgrzanym piekarniku.

4. Drożdży gospodarstwa domowego. Weź 100-200 g rodzynek, umyć ciepłą wodą, umieszczone w butelce z szeroką szyjką, wypełnione ciepłą wodą, dodać trochę cukru na wierzchu z siatki wiązane z 4 warstw i umieścić w ciepłym miejscu. Na 4-5 dnia fermentacji zaczyna, i można umieścić ciasto. Należy pachnące i non-kwaśnym.

5. Drożdże suchego chmielu. Zalać gorącą zatrucia wody (1-2) i gotować w garnku. Jeśli chmielu wyskakuje, że utonął w wodzie z łyżką. Gdy woda wyparuje tak, że rosół będzie dwa razy mniejszy od oryginału, to wyraża. W schłodzone bulion ciepły rozpuszcza się cukier (1 łyżka stołowa. Łyżka na 1 szklankę bulionu), wymieszać z mąką (0,5 szklanki mąki 1 szklanka bulionu). Następnie umieścić drożdże w ciepłym miejscu na dwa dni do fermentacji. Gotowy butelkach drożdże, zamykać i przechowywać w chłodnym miejscu. W celu przygotowania 2-3 kg ziarna do 0,5 filiżanki drożdży.

6. Drożdże ze świeżego chmielu. W szkliwa szczelnie naczynie r. świeżego chmielu, wypełnić go gorącą wodą i gotować przez około 1 godzinę, zamknięcie pokrywy. Potem bulion zimną i wlać sól, sah. piasku i dwojgiem rodziców szklankę mąki. Masy Vymeshivayut do sprawnego, umieścić w ciepło przez 36 godzin, a następnie przetrzeć kilka obrane ziemniaki gotowane, wymieszane z drożdżami i pozostawić do chodzenia w ciepły dzień. Gotowe drożdże wlewa do butelki i szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużycie drożdży - jedną czwartą szklanki na kilogram mąki.

7. Malt drożdży. Nie koliduje z przypomnieć, że słód - to kiełkujących w cieple i wilgoci do ziarna zbóż, suszone i grubo mielony. 1 szklanka mąki i 0,5 sah puchary. piasku rosną w 5 szklanki wody, dodać 3 szklanki słodu i gotować przez około 1 godzinę. Chłodzone, jeszcze ciepły roztwór wlano do butelek, pokrywa szczelnie zamkniętym i umieszczone na dzień w ciepłym miejscu, a następnie na zimno. Spożycie chleba drożdży gotować sama, jak drożdże i chmiel.




Kto nie pozwala nam zweryfikować te informacje? I wypieku chleba i innych wypieków na temat proponowanych drożdże lub zaczyn, które są dla nas dostępne i / lub preferujesz?

Orel

Alexei Evdokimov, gazeta "Tribal Land" 22.09.2006"


Pozdrawiam
Zbyszek



Na górę
   
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 13 sie 2011, 7:53 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group