Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 10 sie 2020, 12:11

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 29 sty 2017, 11:47 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2011, 0:45
Posty: 1103
Płeć: mężczyzna
Olej kokosowy jest najdoskonalszym tłuszczem do obróbki termicznej ponieważ prawie w całości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie ulegają utlenieniu podczas podgrzewania. Żaden inny tłuszcz niema tak korzystnego składu.
Poniżej zamieszczę dużo informacji na temat jego zdrowotnych właściwości ale temat ten dotyczy niebezpieczeństw na jakie jesteśmy narażeni kupując olej kokosowy.
Miód, syrop z agawy, sól himalajska, olej kokosowy to ostatnimi czasy bardzo popularne artykuły spożywcze. Np miody z Chin i Indii często w swoim składzie nie zawierają nawet miligrama miodu a zamiast tego mnóstwo chemii. Miód taki jest produktem całkowicie syntetycznym.
Chiński syrop z agawy syntetyczny był przyczyną wielu poważnych zachorowań w USA. Syrop z agawy stał się bardzo popularny z powodu niskiego wskaźnika glikemicznego. W USA i Europie sprzedawał się bardzo dobrze więc Chińczycy odpowiedzieli na potrzeby i wyprodukowali syntetyczny syrop z agawy. Wygląda jak syrop z agawy, pachnie jak syrop z agawy, smakuje jak syrop z agawy ale jest produktem w 100% syntetycznym i szkodliwym.
Od kilku lat jest nowy produkt na który wciąż wzrasta zapotrzebowanie. Jest nim olej kokosowy.
Często pachnie jak kokos, wygląda jak olej kokosowy, smakuje podobnie ale jest w 100% produktem syntetycznym i bardzo szkodliwym.
Jeżeli zdecydujecie się na zakup oleju kokosowego zwracajcie uwagę na pochodzenie tego produktu. W Polsce jeszcze nikt nie produkuje syntetycznego oleju kokosowego. Azjaci produkują i sprzedają gigantyczne ilości.
Podróbki są różnej jakości. Czasem tak dobre, że trudno bez badań stwierdzić czy jest to oryginalny olej kokosowy.

A teraz o zaletach tego tłuszczu.
Cytuj:
Kokos jest bardzo pożywny, bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Olej kokosowy ma szczególne znaczenie, ponieważ posiada dużo właściwości leczniczych, daleko więcej, niż inne oleje. Jest szeroko stosowany wśród Azjatów i wyspiarzy z Pacyfiku - uważają, że olej kokosowy jest lekarstwem na wszystkie choroby. Według nich palma kokosowa to drzewo życia, jest źródłem żywności i lekarstw. Dopiero od niedawna odkryto niezwykłe właściwości oleju kokosowego. Gdziekolwiek rosną drzewa palmowe tam ludzie nauczyli się korzystać z ich dobrodziejstwa, w tym jako skutecznego leku.

Olej kokosowy różni się od innych olejów, ponieważ jest bogaty w średnie kwasy tłuszczowe, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Tłuszcze i oleje są nazywane kwasami tłuszczowymi; są nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Badania z olejem kokosowym potwierdziły, że możemy czerpać z niego duże korzyści.

Zanim napiszę jak pomóc sobie za pomocą oleju kokosowego w chorobie Alzheimera, wprzódy spróbuję wypunktować inne dobrodziejstwa płynące z oleju kokosowego jako lekarstwa.

1. Właściwości przeciwzakaźne:
-zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, wirusy zapalenia wątroby typu C, SARS, AIDS i inne choroby
-zabija bakterie powodujące wrzody, infekcje gardła, infekcje dróg
moczowych, choroby dziąseł i wgłębienia, zapalenie płuc, rzeżączkę i inne choroby
-zabija grzyby i drożdże, które powodują kandydozy, grzybice: stóp, pieluszkowe i inne infekcje
-zabija tasiemce, wszy i inne pasożyty
-zapobiega paradontozie i próchnicy

2. Właściwości energetyczne
-jest źródłem szybkiej energii
-zwiększa energię i wytrzymałość
-zwiększa fizyczne i sportowe osiągnięcia
-wspomaga trawienie i metabolizm
-poprawia trawienie i wchłanianie innych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i aminokwasów
-zwiększa wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
-łagodzi stres
-zmniejsza objawy związane z zapaleniem trzustki
-pomaga złagodzić objawy i zmniejszyć ryzyko zdrowotne związane z cukrzycą
-zmniejsza problemy związane z zespołem złego wchłaniania i mukowiscydozy
-poprawia wchłanianie wapnia i magnezu
-wspiera rozwój mocnych kości i zębów
-chroni przed osteoporozą
-pomaga złagodzić problemy z woreczkiem żółciowym
-łagodzi objawy związane z chorobą Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz wrzody żołądka
-poprawia trawienie i pracę jelit ( olej wypity 20 min. przed posiłkiem łagodzi objawy zgagi)
-łagodzi ból i podrażnienia spowodowane przez hemoroidy

3. Wzmacnia system odpornościowy
-obsługuje i wzmacnia funkcje układu immunologicznego
-zmniejsza stany zapalne
-naprawia tkanki
-pomaga chronić organizm przed rakiem piersi, jelita grubego i innymi nowotworami
-pełni funkcję ochronną jako przeciwutleniacz
-nie tworzy szkodliwych produktów ubocznych w czasie podgrzewania jak inne oleje
-pomaga chronić organizm przed szkodliwymi rodnikami, które przyśpieszają starzenie i choroby zwyrodnieniowe
-nie wyczerpuje rezerw przeciwutleniaczy w organizmie jak to robią inne oleje
-poprawia wykorzystanie kwasu tłuszczowego i chroni przed przed utlenieniem
-pomaga usunąć syndrom chronicznego zmęczenia
-łagodzi objawy związane z łagodnym rozrostem stercza (powiększenie prostaty)

4. Wspiera serce
-zmniejsza ryzyko chorób serca - poprawia cholesterol
-chroni tętnice od urazu, które są narażone na miażdżycę

5. Wspiera narządy
-chroni przed chorobami nerek i infekcjami pęcherza
-rozpuszcza kamienie nerkowe
-pomaga zapobiegać chorobom wątroby
-wspomaga funkcje tarczycy
-zmniejsza napady padaczkowe

6. Masa i waga ciała
-wspomaga utratę nadwagi poprzez zwiększenie tempa metabolizmu
-jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii, zamiast być przechowywany jako tkanka tłuszczowa
-pomaga zapobiegać otyłości
-posiada mniej kalorii niż inne tłuszcze

7. Zdrowa skóra i włosy
-stosowany miejscowo pomaga stwarzać barierę ochronną na skórze, co odwraca infekcje
-zmniejsza objawy związane z łuszczycą, wypryskami, zapaleniem skóry
-zmiękcza skórę i pomaga złagodzić suchość, łuszczenie się
-zapobiega zmarszczkom, zwiotczeniu skóry i plamom starczym
-powoduje zdrowy wygląd włosów i cery
-zapobiega szkodliwemu działaniu promieni ultrafioletowych ze słońca
-pomaga zwalczyć łupież.

Olej kokosowy można stosować w chorobach domowych zwierząt, szczególnie kiedy mają wysypki na skórze i inne skórne problemy. Należy wetrzeć w skórę parę kropli oleju kokosowego w chore miejsce, Zwierzęta mogą go lizać bez obawy o skutki uboczne.

CHOROBA ALZHEIMERA

Choroba Alzheimera (łac. Morbus Alzheimer, ang. Alzheimer's disease) - postępująca, degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego.

Choroba Alzheimera polega na zmianach zwyrodnieniowych w mózgu, a dokładniej zaniku tkanki nerwowej. Postępujące stopniowo zaburzenia działania mózgu doprowadzają w efekcie do utraty pamięci, zdolności uczenia się, pojmowania, trzeźwego myślenia, oceny sytuacji, pogorszenia umiejętności komunikacyjnych i znacznego obniżenia się zdolności radzenia sobie z czynnościami życia codziennego.
Nazwa choroby pochodzi od nazwiska niemieckiego psychiatry i neuropatologa Aloisa Alzheimera, który opisał tę chorobę w 1906r.

Epidemiologia - jest to najczęstsza przyczyna występowania otępienia u osób powyżej 65 roku życia. Ocenia się, że na świecie choruje na chorobę Alzheimera ok. 30 mln osób, w Polsce ok. 200 tys. Ze względu na starzenie się społeczeństw w krajach uprzemysłowionych zakłada się, że liczba chorych do roku 2050 potroi się.

Początek choroby występuje zwykle po 65 roku życia. Przed 65 rokiem życia zachorowania na chorobę Alzheimera stanowią mniej niż 1% przypadków. Badania epidemiologiczne stwierdzają, że zapadalność na chorobę Alzheimera wzrasta z wiekiem - u osób po 65 roku życia stwierdza się ją u ok. 14%, a po 80 roku życia w ok. 40%. Po 85 roku życia częstość otępienia naczyniopochodnego zwiększa się w porównaniu z chorobą Alzheimera wśród chorych z otępieniem (źródło - wikipedia).

Choroba Alzheimera (AZS) charakteryzuje się stopniowym spadkiem tempa metabolizmu glukozy w mózgu. Nie jest do końca jasne dlaczego w tej chorobie jest zaburzony metabolizm glukozy. Mózg bez właściwego paliwa umiera. Istnieje alternatywne źródło energii dla komórek mózgu - tłuszcze, zwane ciałem ketonowym. Organizm wytwarza ketony podczas przekształcania tłuszczów w energię. Jeśli organizm jest pozbawiony węglowodanów, wytworzy ketony naturalnie. Niestety ciężko jest wyciąć całkowicie węglowodany z diety, lecz można temu zaradzić poprzez spożywanie olejów, który mają średnio łańcuchowe glicerydy (MCT). Kiedy olej jest trawiony wątroba zmienia go w ketony. Również podczas głodówek tłuszcze są zamieniane w ketony. W ciągu pierwszych tygodni życia ketony dostarczają ok. 25% energii noworodkom, aby mogły przetrwać.

Mózg stanowi tylko 2% całkowitej masy ciała, ale zawiera 25% całkowitego cholesterolu. Cholesterol jest potrzebny w mózgu jako przeciwutleniacz, elektryczny izolator - w celu zapobiegania wyciekom jonów. Jest strukturalnym rusztowaniem dla sieci neuronowej i funkcjonalnym składnikiem wszystkich błon komórkowych. Cholesterol jest także swoistym opakowaniem i jest wykorzystywany w przekazywaniu neuroprzekaźników. Wszystko to jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. U ludzi z chorobą AZS badania pokazują niedobór cholesterolu. Natomiast wysoki poziom cholesterolu zauważono u ludzi długowiecznych, a także lepszą ich pamięć i obniżone otępienie umysłowe. I tak, ten sam cholesterol, którego unikamy w obawie przed chorobami serca pomaga naszemu mózgowi.

Wiadomo, że płynne oleje roślinne - wielonasycone są podatne na utlenianie i jełczenie, dlatego są toksyczne. Olej kokosowy to tłuszcz działający jak węglowodan będący pokarmem dla mózgu.

W prowadzonych badaniach, między innymi przez dr. Mary Newport zauważono dużą poprawę sprawności poznawczej we wczesnych stadiach AZS, już 90 minut po podaniu pojedynczej dawki - 40 gram średnio łańcuchowych glicerydów zawartych w oleju kokosowym. Olej ten zawiera ok. 66% trójglicerydów.

Mózg może odbudowywać neurony i funkcje nerwów w mózgu, które ulegną uszkodzeniom, wystarczy tylko wprowadzić właściwą dietę, stosując regularne ćwiczenia fizyczne, umysłowe i utrzymywanie regularnych relacji społecznych.

Szczególne ważna jest dieta bogata w warzywa, owoce i z niską zawartością nasyconych tłuszczów uzupełniona w szczególności w: witaminy z grupy B (szczególnie B12), kwas foliowy, curry, kwasy tłuszczowe omega 3, warzywne i owocowe soki, wysokie dawki witaminy E, unikanie alkoholu.

Z przeprowadzonych badań dr. Mary Newport wynika, że terapeutyczna dawka średniołańcuchowych trójglicerydów wynosi 20 g dziennie. Z wyliczeń dr. wynika, że ponad 2 łyżki oleju kokosowego (ok. 35 ml lub 7 płaskich łyżeczek) dostarczy 20 mg tych trójglicerydów. Chorym z AZS zaleca się 4 - 5 łyżek dziennie, w dwóch porcjach: rano i wieczorem podczas posiłku. Po podaniu oleju kokosowego już na piąty dzień zauważono znaczną poprawę u chorych z Alzheimerem.

Chorzy z ASZ powinni unikać takich olejów jak kukurydziany i sojowy, ponieważ pogarsza stan zdrowia. Inne zdrowe tłuszcze to: masło z mleka krowiego, które karmione jest trawą, Omega 3 z oleju ryb. Nie zaleca się produktów rafinowanych: pszenicy i cukrów, żywności o dużej zawartości białka (jajka) i wszystkich mięs zwierząt, które są karmione paszą sojową.

Kuracja olejem kokosowym pomoże w chorobie Parkinsona, Huntingtona, stwardnieniu rozsianym, w stwardnieniu zanikowym bocznym, lekoopornej padaczce, w cukrzycy typu I i II.

Jeśli chory z ASZ będzie zażywał 5 łyżek 2 x dziennie oleju kokosowego już po 60 dniach kuracji będzie widać dużą poprawę.

_________________
Dobrze się bawię.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 29 sty 2017, 11:47 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 31 sty 2017, 18:56 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 12 sty 2016, 23:23
Posty: 57
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Bow1 pisze:
[/quote]

A co sądzisz o tym oleju dostepnym w biedronce.

http://krukam.pl/product-pol-201-Olej-K ... chowy.html
Jeśli chodzi o używanie go tylko do smażenia i pieczenia . Warto ?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 31 sty 2017, 19:27 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2016, 10:19
Posty: 199
Lokalizacja: Podkarpackie
kamil2227 niestety na 100% nie nadaje się do niczego kulinarnego. praktycznie 99,9 % oleju kokosowego czy to nierafinowanego czy też rafinowanego to produkt albo sztuczny albo jeśli już prawdziwy to zrobiony z podłego surowca czyli tak czy siak nie nadający się do użycia. jednym słowem bagno i kilometr mułu



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 31 sty 2017, 20:07 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2009, 20:32
Posty: 96
Płeć: kobieta
Ten olej z Biedronki jest właśnie z Indonezji. Po przeczytaniu postu Bow wysłałam pytanie do producenta, czyli firmy KruKam, i taką otrzymałam odpowiedź: Indonezja.

Mam pytanie do Bow:
Skąd masz takie informacje?

O sztucznym ryżu z Chin tez już gdzieś czytałam, a teraz olej :shock:

No i zasadnicza kwestia: Skąd wziąć (oprócz samodzielnego tłoczenia) olej prawdziwy?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 31 sty 2017, 21:26 
Offline
Secret Master * 4th Degree
Secret Master * 4th Degree

Rejestracja: 14 paź 2016, 13:04
Posty: 32
Zjadlem 1kg oleju kokosowego BIO z Tajlandii. Srednio 2 lyzeczki na dzien, ale gdy zwiekszylem do 20g zaczalem sie fatalnie czuc i nie byl to raczej herx. Kazdy nawet zimno tloczony olej kokosowy jest podgrzewany.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 31 sty 2017, 22:41 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2011, 0:45
Posty: 1103
Płeć: mężczyzna
kamil2227 pisze:
A co sądzisz o tym oleju dostepnym w biedronce.

Bez komentarza :)
Szkoda czasu.
Angua pisze:
Skąd masz takie informacje?

Jakie informacje?
Czy to że olej bezzapachowy jest rafinowany? Czy to że większość "olejów kokosowych" nie jest olejem kokosowym tylko mieszanką dziwnych trans, substancji wybielających, deodoryzujących, rozpuszczalników ekestarkcyjnych itp. Poczytaj tu o oleju kokosowym http://www.bow1.pl nie będę się powtarzał.
Zapytaj np Jadwiga55 co może zrobić z żołądkiem podrabiany olej.
Luiz Pauling pisze:
Zjadlem 1kg oleju kokosowego BIO z Tajlandii. Srednio 2 lyzeczki na dzien, ale gdy zwiekszylem do 20g zaczalem sie fatalnie czuc i nie byl to raczej herx.

Olej kupiony przez Jadwiga55 też był BIO.

_________________
Dobrze się bawię.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 0:13 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2009, 20:32
Posty: 96
Płeć: kobieta
@Bow
Przepraszam, pewnie zadałam pytanie nieprecyzyjnie:

Na jakiej podstawie twierdzisz, że sprzedawane oleje kokosowe są syntetyczne? Może mógłbyś podać jakiś link do źródła tej wiedzy, czy może sam je przebadałeś?

Czytam forum i Twoje posty codziennie i wiem, że masz na ten temat ogromną wiedzę, którą sobie niezwykle cenię i z niej korzystam. I właśnie dlatego zadałam Ci to pytanie. Chyba pytanie o źródło informacji nie jest pytaniem nie na miejscu? :?

Używam oleju kokosowego od dłuższego już czasu do celów nie tylko kuchennych, zrezygnowałam z olejów innych, właśnie m.in. po przeczytaniu tego, co piszesz na forum. Chcę się też podzielić tą szokującą informacją z innymi, którzy też poprzerzucali się na olej kokosowy, więc chciałabym tę wiedzę poprzeć jakimś konkretem.

Przeczytałam też wątki ze wskazanego przez Ciebie forum, ale tam też nie ma nic o źródle tych informacji. Starałam też się znaleźć coś na ten temat, ale nie udało mi się.

Wiem, że ryż można sprawdzić, bo syntetyczny podobno pływa, a nie tonie w wodzie. A jak sprawdzić olej?

Edit: Może należałoby napisać do producenta - firmy KruKam- że sprowadza syntetyczny olej i truje ludzi, a przynajmniej dać znać, że my wiemy o tym :cooo?:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 5:52 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2016, 10:19
Posty: 199
Lokalizacja: Podkarpackie
Angua ty tak na poważnie pytasz czy sobie jaja robisz?. Dziwię się, że ktoś jeszcze może być tak łatwo wierny żeby myśleć że np. Olej Bio jest prawdziwy i w porządku. Jak piszemy, czy pisze bow1, że trucizna to trucizna i nie ma co się zabardzo nad tym zastanawiać. Nie wiem czy niektórzy dopiero się urodzili czy jak bo dziwią się wszystkiemu i łykają każde zapewnienia producenta jak młody pelikan ryby.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 11:33 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2009, 20:32
Posty: 96
Płeć: kobieta
@Kiszka napisał:
Cytuj:
Angua ty tak na poważnie pytasz czy sobie jaja robisz?

Czy pytanie o źródło informacji to robienie sobie jaj?

Cytuj:
Jak piszemy, czy pisze bow1, że trucizna to trucizna i nie ma co się zabardzo nad tym zastanawiać

To chyba ty robisz sobie jaja.
I nie, nie łykam jak pelikan zapewnień producentów ani niczyich innych, dlatego się dopytuję.

Ja nie pytam, skąd Bow wie, że olej jest trujący, tylko skąd wie, że jest syntetyczny, tak jak napisał powyżej, 29 sty 2017, 11:47:
Cytuj:
Od kilku lat jest nowy produkt na który wciąż wzrasta zapotrzebowanie. Jest nim olej kokosowy. Często pachnie jak kokos, wygląda jak olej kokosowy, smakuje podobnie ale jest w 100% produktem syntetycznym i bardzo szkodliwym.


Chyba jest różnica między czymś w 100% sztucznym (czyli syntetycznym) a czymś wykonanym ze złej jakości surowców i poddanym nieprawidłowym i szkodzącym procesom?
Tak trudno odpowiedzieć na proste pytanie? Np.: sam to zbadałem, albo: są artykuły, albo: wydedukowałem…

Na tym świecie wszystko praktycznie jest już trujące: nie ma co jeść, pić, czym oddychać ani w czym się umyć, z czego ja doskonale zdaję sobie sprawę, więc proszę mi tu bez takich:
Cytuj:
Nie wiem czy niektórzy dopiero się urodzili czy jak bo dziwią się wszystkiemu.


Poza tym prosiłam też i jeszcze raz proszę o radę, po czym poznać, że olej jest dobry i skąd ten dobry wziąć. Wiem, że Bow wytwarza sam różne oleje i je sprzedaje, ale mnie chodzi o to, czy w sklepach da się kupić olej w miarę przyzwoitej jakości. Czy tylko Azjaci podrabiają, czy z drugiej strony globu też?
A takie informacje chyba przydadzą się wielu osobom, które z różnych przyczyn nie zamierzają na razie kupować od Bow.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 14:33 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 05 gru 2015, 1:56
Posty: 43
Płeć: mężczyzna
Dołączam się do pytania w sprawie oleju kokosowego.
Cytuj:
Dziwię się, że ktoś jeszcze może być tak łatwo wierny żeby myśleć że np. Olej Bio jest prawdziwy i w porządku. Jak piszemy, czy pisze bow1, że trucizna to trucizna i nie ma co się zabardzo nad tym zastanawiać.

Ja się dziwie, jak możesz być tak łatwowierny, by odrazu uwierzyć w to że ten olej jest trucizną.
Jeżeli ktoś ma domysły, wątpliwości, podejrzenia, to warto byłoby wskazać o tym w dyskusji. Np. "Prawdopodobnie te oleje są nic nie warte". Jak ktoś twierdzi znacząco i upiera się przy swoim, to mógłby podać chociaż przyczynę takiego toku myślenia. Bez dowodów tworzy się teorie spiskowe, a z tego co wiem, to forum słynie z ezoterycznej obiektywności. Szkoda, by przy tak banalnym zagadnieniu wdarła się taka manipulacja.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 14:34 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2016, 10:19
Posty: 199
Lokalizacja: Podkarpackie
Kup olej kokosowy i roztop go. Zobaczysz czy czysty czy brudny i można jeszcze na patelni rozgrzać. Jak będą jakieś skwarki dziwne dymiące to też znak że prawdopodobnie jest oszukany



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 15:31 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 05 gru 2015, 1:56
Posty: 43
Płeć: mężczyzna
Ok, dzięki :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 16:48 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2009, 20:32
Posty: 96
Płeć: kobieta
kiszka pisze:
Kup olej kokosowy i roztop go. Zobaczysz czy czysty czy brudny i można jeszcze na patelni rozgrzać. Jak będą jakieś skwarki dziwne dymiące to też znak że prawdopodobnie jest oszukany

@Kiszka, i ty chcesz, żeby przyjmować twoje zdanie bez wątpliwości, a piszesz nieprawdę. Ten powyższy sposób jest niewiarygodny, ponieważ np. olej z Biedronki - czyli ten najtańszy i najgorszy - po rozpuszczeniu się jest klarownym i przejrzystym płynem, bez żadnych zawiesin, farfocli i skwarek - czy to po rozpuszczeniu na patelni, czy ciepłym pomieszczeniu w słoiku. Tak samo ten Carefoura, jak i inne oleje, których używałam. Nie natknęłam się jeszcze na olej kokosowy, który wykazywałby właściwości, o których piszesz.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 17:35 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2016, 10:19
Posty: 199
Lokalizacja: Podkarpackie
Czytamy kochani ze zrozumieniem. Napisałem PRAWDOPODOBNIE



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 18:04 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2011, 0:01
Posty: 889
Lokalizacja: Alpha Orionis
Płeć: mężczyzna
Dobra- sam kupiłem niedawno bidronkowy :mrgreen: używam co prawda do wielu potraw smalec, ale smażyłem np naleśniki na nim niedawno.

Pod względem wizualnym jest czysty a z racji że mam wysokotemperaturowe patelnie z normalnej stali węglowej i niebieskiej- to kiepski pod względem wytrzymałości termicznej tłuszcz- szybko zaczyna się palić( dodatkowo szybko się zwęgla i nie nadaje się zbytnio do patynowania- kto jest w temacie ten wie o co chodzi Mruga )

Ten kokosowy daje pod tym względem radę- podobnie jak smalec bym powiedział.


Mam/miałem jeszcze kokosowe kupiony ze sklepów "bio"-w tym także virgin. Wiem że na każdym kroku robią wałki- nie zdziwi mnie nic, co bazuje na jakiegos rodzaju zysku.

Ale- spytam jak koleżanka powyżej- czy na rynku-sklepowym- jest cokolwiek pewnego pod tym względem?

Przykładowo- uświadomiłem nieco znajomych odnosnie nieprzydatności róznych rodzajów tłuszczów do spożycia- poleciłem smalec i kokosowy- pytali czy z biedronki może być - powiedziałem że raczej tak.

Przy czym to nie sa osoby które mają choćby czas i siły by szukać do upadłego dobrego oleju nie wiadomo gdzie- kupią to co w sklepie- powiem im teraz ze ten ze "stonki" jest niedobry - bo ? Mi może stwierdzenie paru osob, które wiem że się na tym znają wystarczyć - ale im raczej nie Mruga

No nic- narazie mam smalec- taniej wyjdzie przynajmniej :język:

_________________
Mundus vult decipi, ergo decipiatur



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 18:18 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2016, 10:19
Posty: 199
Lokalizacja: Podkarpackie
Wszystko sklepowe to trutka. Nie ważne skąd, syf i tyle. Albo sztuczny, albo z kiepskiej kopry. Tu na forum wszystko jest wyjaśnione. Tylko trzeba trochę poszukać. Powodzenia



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 18:21 
Offline
Perfect Master * 5th Degree
Perfect Master * 5th Degree

Rejestracja: 05 gru 2015, 1:56
Posty: 43
Płeć: mężczyzna
Ok poszukam. A co myślicie o mleczku kokosowym?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 19:15 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 12 sty 2016, 23:23
Posty: 57
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
[quote="kiszka"][/quote]

Szczerze powiedziawszy to mnie to dziwi. Nie kwestionuje wiedzy BOW1 ale jeszcze pare miesiecy temu było o zaletach oleju kokosowego.

Cytuje "Jeszcze słów kilka na temat wyboru między rafinowanym i nierafinowanym olejem kokosowym.
Wiemy wszyscy, że olej ten jest doskonałym tłuszczem, który warto włączyć do codziennej diety jednak są osoby, które nie tolerują aromatu kokosa. W takiej sytuacji lepszym wyborem jest olej kokosowy bezzapachowy czyli rafinowany niż całkowita rezygnacja z tego tłuszczu.
Pamiętajmy, że olej ten w 98% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych i obróbka termiczna zastosowana podczas procesów rafinacji nie jest w stanie zniszczyć większości dobroczynnych substancji czynnych.
Podsumowując, jeżeli ktoś nie toleruje zapachu kokosa może zdecydować się na olej kokosowy rafinowany bez obaw."
źródło http://www.bow1.pl/viewtopic.php?f=7&t=20

No to skoro olej jednak jest toksyczny to skąd na to dowody? Jaki jest dobry?

Chyba że dobry jest tylko ten który sam wytłoczysz albo kupisz od Bow.


a maslo klarowane?

Nie popadajmy z skrajności w skrajność.Na pewno na rynku sa do kupienia dobre oleje kosowe. Sam lubie robić czasem rzeczy własnej roboty ale wiem ile czasu się przy tym schodzi.

Myśle że warto demaskować produkty,które są drogie i uchodzą za zdrowe ale takie nie są jednak nie każdy też może sobie pozwolić na zakup litra oleju za 50 zł



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 19:29 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2016, 10:19
Posty: 199
Lokalizacja: Podkarpackie
A masło klarowane jest super ale tylko zrobione własnoręcznie. Sam robię np. z 10 kostek i polecam także. Czyściutki tłuszcz...



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 20:50 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 15 paź 2016, 18:05
Posty: 9
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Bow1 pisze:
Zapytaj np Jadwiga55 co może zrobić z żołądkiem podrabiany olej.

Olej kupiony przez Jadwiga55 też był BIO.


Wywołana do tablicy odpowiadam- nadal leczę zniszczoną śluzówkę żołądka po tym Bio toksycznym
świństwie z Aury. Pomaga mi w tym olej Bow i nie chcę już żadnego innego.
Nie wierzę już ani trochę tym pazernym sprzedawcom dla których ważna jest tylko kasa,
a to że tracisz zdrowie wydając często niemałe pieniądze- to szczegół.
Oleje od Bow to absolutnie inna bajka .Mogę je jeść łyżkami i cieszę się że ktoś taki stanął na mojej drodze.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 21:15 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 12 sty 2016, 23:23
Posty: 57
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
kiszka pisze:
A masło klarowane jest super ale tylko zrobione własnoręcznie. Sam robię np. z 10 kostek i polecam także. Czyściutki tłuszcz...


A jak polecasz je zrobić ?

ja wczoraj zrobiłem sobie własne mleko migdałowe i też zachęcam. Dużo pomysłów czerpie z bloga Olga Smile.

Cieszę się że trafiłem na ten temat bo tak bym nie świadomie nadal kupywał ten olej z biedronki . Od dawna już zrezygnowałem z olei słonecznikowych. Na początku używalem smalcu a potem przeszedłem na masło klarowane/masło normalne min 80% tłuszczu.
Oleju kokosowego używałem np tego https://biogo.pl/pl/p/Olej-kokosowy-nie ... oCmsTw_wcB ale do smażenia chciałem czegoś tanszego i smażyłem na tym z biedronki.

Sam np robie sobie mleko kokosowe z wiórków albo z kokosa.

Czyli sądząc z tego co mówicie wychodzi na to że jak chcę mieć się dobry produkt to trzeba go samemu wytworzyć.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 21:41 
Offline
Intendant of the Building * 8th Degree
Intendant of the Building * 8th Degree

Rejestracja: 23 lut 2015, 15:32
Posty: 217
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
Wywołana do tablicy odpowiadam- nadal leczę zniszczoną śluzówkę żołądka po tym Bio toksycznym
świństwie z Aury

Tak na marginesie, to ten certyfikat Bio już od dawna dla mnie nic nie znaczy. W markecie niedaleko mojego miejsca zamieszkania sprzedają bio warzywa i owoce. Są marchewki bio ( kraj pochodzenia Holandia) piękne, duże i długo leżakować mogą. Jak sam hodowałem marchewki na działce bez użycia żadnej chemii, to były dużo mniej kształtne i psuły się szybko, więc trzeba było je szybko zjadać albo wykorzystać na sok. Mój sąsiad sam hoduje warzywa, ale ma trzykrotnie większe pole ode mnie i często bierze je na sprzedaż. Też wszystko robi naturalnie bez oprysków i mówi że jak porównuje te bio cuda do swoich, to jego wyglądają przy tym koszmarnie. No ale taka jest cena za naturalną uprawę. Nie wyrastają duże, piękne i z długim terminem ważności.

Kupiłem też kiedyś olej kokosowy z certyfikatem nierafinowany. To coś nie miało w ogóle zapachu kokosa ( jeśli już, to ledwie wyczuwalny) i smakowało okropnie. Aż sprawdziłem czy się nie pomyliłem i nie kupiłem rafinowanego oleju, ale patrze na etykietę i jest napisane dużymi literami " nierafinowany".
Cytuj:
ja wczoraj zrobiłem sobie własne mleko migdałowe i też zachęcam.

Możliwości naprawdę jest dużo. Sam robię masło migdałowe, orzechowe ( tylko nie z orzechów ziemnych i nieprażonych), masło z niepasteryzowanej śmietany ( nawet w Warszawie można taką dostać, jak się dobrze poszuka) czy masło kakaowe.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 21:47 
Offline
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Rejestracja: 01 lut 2017, 21:39
Posty: 3
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Witam,
bardzo proszę o informację, gdzie można kupić(zamówić) oleje ZKT, bo widzę, że niektórzy dyskutują już w tym wątku i innym na temat tych produktów i ich właściwości.Sam mam wiele dolegliwości i chętnie bym skorzystał z ich dobrodziejstwa.
Z góry dziekuję za wszelkie informacje.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 22:45 
Offline
Master Mason * 3rd Degree
Master Mason * 3rd Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 kwie 2016, 14:10
Posty: 20
Płeć: mężczyzna
kamil2227 pisze:

ja wczoraj zrobiłem sobie własne mleko migdałowe i też zachęcam.


Jeśli to nie migdały kalifornijskie (ogólnie z USA) to czy możesz podać namiar na źródło?
Masz, mam nadzieję, świadomość, że migdał amerykański nadaje się, co najwyżej, na karmę dla chomików.

pozdrawiam



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 lut 2017, 22:59 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree

Rejestracja: 12 sty 2016, 23:23
Posty: 57
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Randy pisze:
Cytuj:
Wywołana do tablicy odpowiadam- nadal leczę zniszczoną śluzówkę żołądka po tym Bio toksycznym
świństwie z Aury


Ostatnio Pani z sklepu warzywnego powiedziała mi że jedna z klientek oburzyła się że w sklepie sprzedaje brudną marchew :D Olej co podałem z linku wyżej pachnie bardzo intensywnie kokosem i jest produkowany w Polsce

dzikidzik pisze:
kamil2227 pisze:

ja wczoraj zrobiłem sobie własne mleko migdałowe i też zachęcam.


Jeśli to nie migdały kalifornijskie (ogólnie z USA) to czy możesz podać namiar na źródło?
Masz, mam nadzieję, świadomość, że migdał amerykański nadaje się, co najwyżej, na karmę dla chomików.

pozdrawiam

Nie nie miałem takiej swiadomości .W każdym razie surowiec jest nieważny. Można robić mleko z różnych produktów.

To w takim razie jakie bakalie są według Ciebie zdrowe ?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 02 lut 2017, 8:40 
Offline
Master Mason * 3rd Degree
Master Mason * 3rd Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 kwie 2016, 14:10
Posty: 20
Płeć: mężczyzna
kamil2227 pisze:
Olej co podałem z linku wyżej pachnie bardzo intensywnie kokosem i jest produkowany w Polsce
https://biogo.pl/pl/p/Olej-kokosowy-nie ... oCmsTw_wcB


Otóż nie jest. Znam ten olej, stosowaliśmy go gdy Agnex miał go w swojej ofercie, słoików żadnych nie mam już, ale jak poszukasz po necie to są zdjęcia etykiety z krajem pochodzenia Indonezja.
Poruszony tą dyskusją poszukałem wczoraj po necie OK tłoczonego w Polsce. Jest coś takiego
http://polskaolejarnia.pl/p/4/48/olej-kokosowy-500-ml - wypadałoby się upewnić w tej olejarni, że faktycznie, tłoczą go tutaj. Oczywiście, pozostaje kwestia jakości kopry, warunków tłoczenia, tego wszystkiego o czym pisał BOW, ale eliminujemy przynajmniej możliwość fałszerstwa

kamil2227 pisze:
ja wczoraj zrobiłem sobie własne mleko migdałowe i też zachęcam.

Nie nie miałem takiej swiadomości .W każdym razie surowiec jest nieważny. Można robić mleko z różnych produktów.
To w takim razie jakie bakalie są według Ciebie zdrowe ?


Nie mam pojęcia, dlatego zadałem pytanie o pochodzenie Twoich migdałów. Wiem tylko na pewno, że migdały z USA są bardzo nie OK - są jonizowane izotopem bodajże litu co je wyjaławia. Na rynku są w sprzedaży migdały gruzińskie - może są git, nie mam danych.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 02 lut 2017, 10:23 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2011, 0:45
Posty: 1103
Płeć: mężczyzna
Chciałbym być dobrze zrozumiany. Nie twierdzę, że absolutnie wszystkie oleje kokosowe dostępne na rynku są zafałszowane. Absolutnie nie, ale można na taki trafić dość łatwo.
Dlaczego tak twierdzę?
Wiedzę na temat oleju kokosowego (OK) wciąż zdobywam i często to co pisałem kilka miesięcy temu jest nieaktualne. Tak już jest, że uczymy się wciąż i normalnym jest zmieniać zdanie.
Jeszcze kilka miesięcy temu sądziłem, że rafinowany olej kokosowy jest mniej zdrowy ale nadal można go używać. Teraz zmieniłem zdanie. Jeszcze kilka miesięcy wcześniej uważałem że jeżeli Ok ma kryształy to na 100% jest prawdziwy. Teraz wiem, że Chińczycy i z tym sobie poradzili.

Kiedy przeczytałem książkę amerykańskiego lekarza o tym jak pomógł swojej żonie z Alzheimerem (fragmenty gdzieś tu wrzuciłem na forum) podając jej 4 łyżki OK dziennie natychmiast zakupiłem kilka słoików najdroższego OK jaki był na rynku.
Podawałem po 4 później po 8 i 10 łyżek dziennie ale absolutnie nie nastąpiła żadna poprawa u mamy. Zbadałem wielokrotnie poziom ciał ketonowych które powinny być bardzo wysokie po takiej ilości kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych z OK jaki podawałem. Niestety nic nie zgadzało się ponieważ poziom ciał ketonowych zazwyczaj był bardzo niski a zależało to wyłącznie od tego jaki posiłek mama zjadła a nie od ilości OK.
Z tego właśnie powodu zacząłem zagłębiać się w temat produkcji OK, technologii, rodzajów surowców, niebezpieczeństw związanych z samą produkcją jak i zakupem surowca. Odwiedziłem olejarnie we Francji, w Niemczech i w Polsce. Rozmawiałem z producentami olejów i urządzeń, z dostawcami surowców itd.

Po wielu perypetiach i niepotrzebnych zakupach znalazłem dostawcę dobrego surowca, niesiarkowanego, nie traktowanego etoksykiną, świeżego, odpowiednio zapakowanego. Niestety surowiec ten jest drogi i trzeba zamówić ilości samochodowe ti minimum kilka palet.
Wyprodukowałem wreszcie własny OK i podałem mamie a następnie kilkakrotnie sprawdziłem poziom ciał ketonowych. Okazało się że jest dokładnie tak jak to napisał wspomniany wcześniej amerykański lekarz. Poziom ciał ketonowych był wysoki a chora znacznie lepiej funkcjonowała.
Tak w nawiasie, nie jest to zawsze skuteczne lekarstwo na chorobę Alzheimera ale często bardzo pomaga.

Wracając do surowca. Ostatnio po wzroście kursu USD cena u mojego dostawcy surowca jeszcze bardziej wzrosła. Znalazłem innego, który zaproponował znacznie niższą cenę zapewniając jednocześnie o najwyższej jakości. Przedstawił świadectwo jakości, dokument, że surowiec nie zawiera siarki i innych dodatków chemicznych. Na szczęście zgodził się wysłać jedynie 100kg próbkę towaru. Po rozpakowaniu natychmiast zauważyłem że to jest świństwo ale mimo to wytłoczyłem 20 L OK żeby zobaczyć efekt. Olej wytłoczony tego dnia wylałem, a resztę wiórków wyrzuciłem. Nie dałem ich nawet moim owieczkom bo bałem się o ich zdrowie.

Surowiec był tańszy o 6.40 zł na kilogramie ale nie nadawał się do produkcji OK takiego jaki powinien być moim zdaniem.
Jak już produkcja będzie oficjalna co nastąpi prawdopodobnie wiosną to zaproszę kilka osób z tego forum aby naocznie przekonali się jak powstaje wysokiej jakości olej kokosowy. Wytłoki są białe, niespalone, pachnące. Olej spływa do beczki 20 L z kwasówki a po 24 godzinach przebywania w temp 27 stopni rozlewany jest do słoików, które umieszczane są natychmiast w termosach indywidualnych gdzie olej stygnie o 0,5 st na dobę.

Na dnie beczki zostaje około 350ml osadu, który jest źródłem wszystkich mikroelementów oraz cukru kokosowego. Nazwałem to masłem kokosowym. Jest pyszne i przebogate. Szkoda tylko że jest tego tak niewiele :) .

Odnośnie tłuszczy to oczywiście innym doskonałym tłuszczem jest masło, prawdziwe masło. Smalec chyba też jest dobrym tłuszczem ale ja go nie używam bo również z tym jest problem. Temat ten nie dotyczy smalcu ale chyba i taki wkrótce zamieszczę.
Odnośnie mleka kokosowego, migdałowego, orzechowego to bardzo fajne, zdrowe i pożywne produkty, które sam robię i stosuję bardzo często.
Kiedyś jak już rozbuduję firmę to kupię jeszcze młyn do orzechów by robić prawdziwe masło orzechowe z orzechów brazylijskich z dodatkiem dwóch naturalnych substancji, które skutecznie rewitalizują ciało. Ale to nastąpi może dopiero za rok.

_________________
Dobrze się bawię.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 02 lut 2017, 12:30 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 wrz 2016, 17:10
Posty: 71
Płeć: kobieta
Lokalizacja: Białystok
Czy z wiórkami kokosowymi dostępnymi na rynku trzeba tak samo uważać jak z olejami? Tak się zastanawiam, bo sama robię mleko kokosowe kupując wiórki BIO, ale wiadomo jak to z tymi oznaczeniami jest.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 02 lut 2017, 12:30 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2016, 10:19
Posty: 199
Lokalizacja: Podkarpackie
Amen. I to powinno wszystkim niedowiarkom zamknąć usta... Jak zwykle wyczerująca odpowiedź



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 02 lut 2017, 21:07 
Offline
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Rejestracja: 01 lut 2017, 21:39
Posty: 3
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Witam,
Pisałem już na ten temat wczoraj wieczorem, ale być może mój post pozostał niezauważony. Czy ktoś wie, gdzie można zakupić mieszanki ZKT? Jest być może sklep internetowy, bo sprawdzałem na Allegro i w tej chwili nasz Szanowny Gospodarz niczego nie sprzedaje. Rozumiem, że produkcja jest czasochłonna, gdyż chodzi o dobrą jakość oleju. Z góry dziękuje za pomoc.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group