Nie wiem czemu tego filmu jeszcze tu nie było,a tylko wzmianki.Fakt- nie było go na Youtube czy innych serwisach z napisami czy lektorem,a leciał w tv,i chyba parę razy.
Napisy wkleiłem do wersji eng. z Youtube.Miłego oglądania,bo warto, i pomimo,że to fabularna produkcja.
#-------#

ogólny opis filmu:
Cytuj:
NASA postanawia wysłać pierwszą załogową ekspedycje na Marsa. Jednak w czasie startu coś zawodzi i system wyrzuca ekipę z rakiety, która startuje sama. Nie chcąc jednak by wyszło to na jaw wysocy urzędnicy postanawiają nie przyznać się publicznie do błędu systemu i zorganizować fałszywe lądowanie na Marsie.
Jednak Charles Brubaker dowódca ekspedycji nie chce się na to zgodzić i ucieka ze specjalnie skonstruowanej bazy, z zamiarem powiadomienia o wszystkim prasy. Teraz rząd zrobi wszystko by nie dopuścić do kompromitacji. (Asmodeusz)
http://fdb.pl/film/4317-koziorozec-jeden i taki jeszcze infocytat:
Cytuj:
Na jednej z amerykańskich stron internetowych przeczytałem wypowiedź jednego z krytyków filmowych że po oszołamiających sukcesie filmu , dystrybucja filmu w USA została objęta embargiem. Skojarzenia filmu ze sfingowanymi "wyprawami na księżyc " są oczywiste.Do dnia dzisiejszego żaden z amerykańskich prezydentów nie przyznał się publicznie do największej mistyfikacji XX wieku jaką były rzekome wyprawy na księżyc.Armstrong na wypowiedź dziennikarz ażeby przysiągł na biblię że był na Księżycu, uderzył go w twarz.Wg Billa Kaysinga pisarza technicznych publikacji i zawansowanych technologi szansa że w 1959 r. człowiek wyląduje na księżycu i powróci bezpiecznie na Ziemię wynosiła 0,00014 %.
Ps.
NASA w przekazie porannym lądowania "na żywo" na Księżycu dla Australi pokazało scenę w której Armstrong spacerował po powierzchni księżyca i natknął się na..... butelkę Coli kopniętą przez kogoś z prawej strony kadru kamery. Oczywiście przekaz poddano edycji i rażąca butelka Coli została wycięta z filmu .Jednak wielu świadków na własne oczy widziało numer z butelką.-))
http://www.filmweb.pl/film/Kozioro%C5%B ... A+.,864843