Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 12 gru 2019, 19:46

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 07 cze 2013, 19:44 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
ciekawe opracowanie :uśmiech:

:

"źródło: Newsletter Poczta Zdrowia <newsletter@pocztazdrowia.pl>

Obrazek

Szanowny Czytelniku,

wiele ostatnio słyszysz o wolnych rodnikach – agresywnych cząsteczkach, które atakują nasze komórki, a nawet DNA. Przyspieszają one proces starzenia się i sprzyjają rozwojowi wielu chorób związanych z wiekiem, jak miażdżyca tętnic, pogorszenie wzroku, demencja czy nowotwory.

Skąd się biorą wolne rodniki? Z zanieczyszczeń, chemikaliów, papierosów, lecz również z normalnego funkcjonowania naszych komórek.

Aby móc działać, Twoje komórki potrzebują paliwa (glukozy), które spalają w małych elektrowniach zwanych mitochondriami. To stąd czerpią energię, by na przykład kurczyć się – w przypadku komórek mięśni – lub – jak komórki nerwowe – komunikować się, wysyłając sygnały elektryczne.

Twoje komórki wytwarzają spaliny

Tak jak silnik, nawet dobrze wyregulowany, zawsze wytwarza spaliny, tak i Twoje komórki, pracując, emitują wolne rodniki, nawet, jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia.

Im więcej uprawiasz sportu, korzystasz z szarych komórek, odczuwasz emocji, słowem – im intensywniej żyjesz, tym więcej wytwarzasz wolnych rodników.

A według obecnego stanu wiedzy istnieje tylko jeden sposób, by się ich pozbyć: przeciwutleniacze – substancje naturalnie występujące w organizmie, a także w świeżych owocach i warzywach, zwłaszcza tych kolorowych.

Problem w tym, że nasze komórki z trudem przyswajają spożywane przez nas przeciwutleniacze. Większość z nich pozostaje na zewnątrz komórek i jest wydalana z organizmu bez unieszkodliwienia choćby jednej cząsteczki wolnego rodnika.

Jak pomóc przeciwutleniaczom, które spożywasz, przeniknąć do wnętrza komórek?

Dobroczynne tłuszcze

Istnieje prosty sposób, by istotnie zwiększyć poziom absorpcji przeciwutleniaczy: owoce i warzywa łącz z tłuszczami. Nie musi to być od razu masło czy wędlina: wiele produktów zawiera dobre tłuszcze i świetnie nadaje się do dań z owoców i warzyw: są to na przykład orzechy (włoskie, laskowe, migdały), awokado (lub olej z awokado), oliwki oraz wszelkie nasiona (pestki dyni, mielone siemię lniane, pestki słonecznika).

W badaniu przeprowadzonym na owocach awokado naukowcy stwierdzili, że spożywanie ich w sałatce wraz z surowymi warzywami1:
czterokrotnie zwiększa poziom absorpcji likopenu (przeciwutleniacza występującego w pomidorach);
poziom absorpcji beta karotenu mnoży razy 2,6 (jest to prekursor witaminy A obficie występujący w marchwi oraz – w mniejszych ilościach – w zielonych warzywach liściastych).

Awokado jest bogate w kwasy tłuszczowe, jednak są to dobre tłuszcze, niezbędne dla zdrowia.

W przypadku połączenia surowych warzyw z olejem z awokado, badacze stwierdzili wzrost poziomu przyswajania:
alfa-karotenu 7,2 razy;
beta-karotenu 15,3 razy;
luteiny 5,1 razy (luteina to czerwono-pomarańczowy przeciwutleniacz występujący w żółtku jaj, kukurydzy, marchwi, szpinaku i szczawiu, chroniący przede wszystkim siatkówkę oka).

Awokado na śniadanie

Awokado to również cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają:
kontrolować glikemię (poziom cukru we krwi)2;
wzmocnić ściany tętnic3;
zmniejszyć nadciśnienie tętnicze4.

Sam często jadam awokado na śniadanie: doprawione sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, do tego jajko na miękko gotowane w niskiej temperaturze (80°C, dzięki czemu ma kremową, a nie gumowatą konsystencję), plasterek wiejskiej szynki lub filet z makreli, filiżanka herbaty (bez cukru i mleka), kilka migdałów, orzechy i sałatka z czerwonych i ciemnych owoców – wszystko to składa się na treściwe śniadanie, które zapewnia mi dobre samopoczucie oraz mnóstwo energii na cały dzień i pozwala zjeść skromny posiłek w południe i wieczorem.

Jeśli rano nie masz apetytu lub nie prowadzisz zbyt aktywnego trybu życia, wystarczy ograniczyć się do połówki awokado na śniadanie – i tak będzie to bardzo sycący posiłek.

Sztuczka poprawiająca smak awokado

Na ogół awokado dostępne w handlu są twarde jak kamień. Oczywiście jesteśmy w stanie je zmiękczyć, pozwalając mu dojrzeć w naszym schowku na warzywa. Jednak brutalna prawda jest taka, że wówczas, po rozkrojeniu awokado bardzo często zauważamy ohydne czarne plamy na miąższu. Wewnątrz owocu tworzą się czarne włókna, które sprawiają, że to, co pozostało z miąższu, jest wodniste, mdłe i nie ma nic wspólnego z kremową i soczystą konsystencją oraz piękną, pistacjową barwą dojrzałego awokado, które czynią z niego jeden z największych cudów natury.

Aby uniknąć takiego rozczarowania, wystarczy zastosować prostą sztuczkę: zaraz po powrocie z zakupów zawiń awokado w papier gazetowy i włóż do ciemnej szuflady lub szafki. Odczekaj dwa lub trzy dni, by rozkoszować się owocami awokado takimi, jak gdyby zerwano je z drzewa w idealnym momencie.

Sposób wydaje się dziecinnie prosty, jednak wiąże się z nim jedna istotna trudność: nie zapomnieć o schowanych owocach. Zdarza się, że na skrzętnie ukryte awokado trafiamy przypadkiem, powiedzmy po 6 miesiącach. Proszę mi wierzyć – nie nadaje się już wówczas do spożycia.

Inne zalety awokado

Awokado jest bogate w bardzo ważne witaminy:
witamina K poprawia krzepliwość krwi i wzmacnia kości;
kwas foliowy, czyli witamina B9, sprzyja dobrej reprodukcji komórek i rozwojowi tkanek;
witamina E chroni tkanki przed wolnymi rodnikami i wzmacnia serce;
luteina jest niezbędna dla zdrowia oczu i skóry;
witamina C wzmacnia układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki;
witamina B6 również wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga funkcje układu nerwowego oraz syntezę czerwonych krwinek5.

Życzę zdrowia – i smacznego!

Jean-Marc Dupuis

źródło:
http://polskawalczacastopsyjonizmowi.co ... e-komorek/

[jest na źródłowej stronie link do newslettera..kwestia wyboru]]

-=-
jak jeść
http://www.mporady.pl/jak-jesc-awokado.html

i stąd - z Forum..coś na temat:
to-w-koncu-maslo-czy-margaryna-t4057.html

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 07 cze 2013, 19:44 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 07 cze 2013, 19:51 
Uwielbiam avokado, po drógie jest super jako baza na maseczki do twarzy czy włosy, naprawde poecam.

No może być baban ale wystarczy kilka kropel oliwki z oliwek bul ulubiony olejek i żółdko i też daje niesamowity rezultat Mruga


Ostatnio zmieniony 07 cze 2013, 20:09 przez Nathalie09, łącznie zmieniany 1 raz


Na górę
   
 
 
Post: 07 cze 2013, 19:54 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
noo - pisałaś Mruga

tani-naturalny-bez-chemii-krem-nawilzajacy-t12184.html#p167133

Pozdrawiam

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 07 cze 2013, 23:27 
Awokado coś wspaniałego - przecudowny smak. Raz zrobiłem z niego surówkę ale już nie robię.
Zamiast mieszać to się najlepiej gryzie jak owoc - pychotka.


Niktu



Na górę
   
 
 
Post: 08 cze 2013, 5:32 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lut 2013, 16:42
Posty: 3412
Płeć: mężczyzna
fajnie by było mieć i uprawiać taką roślinkę w domku ,ogrodzie - w zależności od warunków oczywiście [miejsca].Znajomy ma niedaleko 3 drzewka brzoskwini na przykład i pomimo naszej zrypanej pogody drzewka się w zeszłym roku uginało od owoców [zacienione ma,fakt- wysoki żywopłot i mniej pizga zimą].

Awokado w doniczce:[sklepowe...no nie ma zmiłuj .. podostawały coś na wzrost...itd]

http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... -id59.html

http://ogrodek-thilien.blogspot.com/201 ... -lata.html

_________________
doświadczenie jest prawdziwe wewnątrz pudełka,ale samo pudełko już nie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 10 cze 2013, 14:06 
Zachomikowałam kiedyś taki art o awokado, więc się podzielę [bardzo lubię ten owoc, ale u nas średnio dostępny, drogi i najczęściej niedojrzały ;( ]

AWOKADO

OWOC, KTÓRY MÓGŁBY ZDEZAKTUALIZOWAĆ MASŁO I MIĘSO


Tłumaczenie: Agata Zdrodowska-Zdrozdowska
Artykuł pochodzi z http://www.rawfoods.com
 
Jeśli kochasz tłuste, kremowe, treściwe jedzenie i chcesz unikać cholesterolu i toksyn zawartych w mięsie i nabiale, wprowadź na stałe do swej diety awokado!
 
DAVID KLEIN dave@livingnutrition.com
tekst pochodzi z Living Nutrition Magazine (Magazynu o żywym pokarmie)
 
 
Awokado to coś więcej niż tylko pyszny składnik w guakamole (przyp. tłum. guakamole to dip, sos do warzyw i chipsów zawierający rozdrobnione awokado), zadowoli cię także jako samodzielny posiłek, w sałatkach i innych daniach. Większość ludzi przechodzących z typowej amerykańskiej diety na dietę wegańską z awokado, orzechami i nasionami nie tęskni za tłuszczami zwierzęcymi ponieważ surowe wegańskie tłuste rośliny są tak satysfakcjonujące jak gotowane tłuste, zwierzęce pożywienie i są bardziej odżywcze. W setkach tysięcy przypadków ludzie, którzy przyjęli dietę wegańską przeważnie surową z minimalną ilością gotowanej skrobi oraz prowadzą zdrowy styl życia (w co włączają się regularne ćwiczenia i odpowiednia ilość snu), zrzucają zbędne kilogramy, pokonują choroby, osiągają nową witalność i unikają zabójczych chorób, które są dziś epidemią w naszym mięsnym, chlebowym, mlecznym i śmieciowym (fastfoodowym) społeczeństwie. Świeże witaminy, aktywne enzymy, organiczne minerały, rozpuszczalny błonnik, wysoka zawartość wody i łatwo strawny tłuszcz i białka w awokado i innych owocach i roślinach jadalnych może pomóc przemienić każdego ospałego i otyłego mięsożercę w szczuplejszą i bardziej dynamiczną osobę. Kilku z najchudszych ludzi, których znam jedzą najwięcej awokado! Gotowane jedzenie, takie jak chleb, makaron, mięso, nabiał i jedzenie na wynos to sprawcy, którzy powstrzymują zjadacza awokado od utraty zbędnego tłuszczu.
                 
Jeśli twym celem jest ograniczyć konsumpcję lub całkowicie odstawić mięso i nabiał, awokado może być idealnym sposobem byś zaspokoił swe naturalne pożądania kremowego pożywienia. Dr. Wiliam Ester pisze w Słowniku Naturalnego Jedzenia: ″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. Dla zainteresowanych eliminacją mięsa ze swej diety nie oferuje jedynie substytutu, lecz pożywienie, które ma zdecydowanie większa wartość dla zdrowia człowieka. Jest bogate w białka i tłuszcz nieporównywalnie bardziej niż jakikolwiek inny owoc. Tłuszcz w nim zawarty jest lepiej trawiony niż tłuszcz zwierzęcy″.
                 
Awokado znane jest też pod nazwą aligatorowa gruszka ponieważ jego skórka ma kilka rodzajów szorstkości. W 17 i 18 wieku owoc ten był zwykle nazywany masłową gruszką. W tropikalnej Ameryce Środkowej drzewa awokado rosły dziko przez tysiące lat, dostarczając pokoleniom tubylców odżywczego pożywienia. Aztekowie nazywali je drzewem Ahuacati. Najeżdżające armie hiszpańskie zmieniły nazwę na abocado  lub avocado, tak jak nazywają je dziś Anglicy.
Według Małej zielonej książeczki o awokado  są przekonujące dowody na to, że drzewa awokado kwitły 50 milionów lat temu tam gdzie dziś jest Kalifornia i mogło być ono pokarmem dinozaurów.
                 
Dzisiejsze awokado pochodzi z trzech naturalnych szczepów. Typ meksykański (śródtropikalny) daje małe owoce, 6 do 10 uncji (180-300g) posiadające połyskującą purpurową, cienką jak papier (gdy dojrzeją) skórkę. Gwatemalski typ (subtropikalny) wydaje średnie owoce w kształcie gruszki, które najpierw są zielone, zmieniają barwę na purpuro-czarną lub miedziano-purpurową gdy dojrzeją, posiadają typowe twarde skorupy. Typ zachodnioindyjski (tropikalny) produkuje kolosalne, gładkie, okrągłe, błyszczące zielone owoce ważące do dwóch funtów (1kg)  (niecały kilogram). W USA 95% awokado przeznaczonych na sprzedaż pochodzi z Kalifornii, z małym procentem tych pochodzących z Florydy, Luizjany, Teksasu i Hawajów. California Rare Fruit Growers Fruit Facts w rozdziale pierwszym donosi że awokado dobrze rośnie w dolinach i przybrzeżach Kalifornii, jak na dalekim zachodnim Cape Mendocino czy Red Bluff.
                 
Uprawianie awokado w USA jest względnie od niedawna. Są one dostępne przez cały rok. Czas zbioru zależy od odmiany owocu. Hass, najlepsza handlowa odmiana jest krzyżówką typów meksykańskiego i gwatemalskiego i jest zbierana od stycznia w zależności od miejsca uprawy.
                 
Mała zielona książeczka o awokado donosi także, że drzewa awokado są wielkimi, wiecznie zielonymi drzewami z rodziny wawrzynowatych i istnieje około 400 odmian awokado w handlu. Niektóre z nich to: Bacon, Ettinger,Fuerte, Gwen, Hass, Nabal, Pinkerton, Reed i Zutano. Typy meksykańskie dojrzewają 6 do 8 miesięcy z kwiatu, gwatemalskie zaś 12 do 18 miesięcy.
                 
Istnieją szerokie różnice w smaku poszczególnych awokado, jeśli chodzi o ich słoność, orzechowy posmak, słodycz, odcienie. Jeśli owoc był zerwany zbyt wcześnie może być wodnisty i niesmaczny. Jeśli zbyt późno, niektóre odmiany mają zjełczały smak. Jeśli Bacon smakuje jak bekon to jest zjełczałe. Jeśli awokado ma ciemny miąższ (zgniły), skompostuj je lub ocal dobre części.
                 
W  warzywniakach i sklepach spożywczych czasem można natrafic na Cukes (zwane także Koktail lub Palec), te bezpestkowe, kształtem przypominające pikle owoce awokado są wynikiem niewłaściwego zapłodnienia kwiatów. Natrafić tez można na miniaturowe awokado, które ma cienką, czarną jadalną skórkę i anyżkowy smak (jedna z odmian meksykańskich), to przepyszna uczta.
                 
Julie Frink, opiekun Kolekcji Odmian Awokado z Kalifornijskiego  Uniwersytetu Stacji Badawczej w Irvine pisze: ″Mam w swoim ogrodzie blisko 20 odmian rosnących awokado i odmiana Hass jest najlepsza. Kilka zielonych odmian, sprzedawanych w sklepach zyskało złą sławę - jedynie owoców o naprawdę zielonej skórce. Większość średnio smakujących awokado została zerwana zbyt wcześnie lub miało złą jakość zapylenia. Fantastyczną ucztą jest Reed. Jakże często te cudowne awokado są zrywane i sprzedawane wiosną, kiedy SA wodniste i niesmaczne. Zielone, wydłużone gruszkokształtne  Pinkerton może być fantastyczne, jeśli pozwolimy mu pozostać na drzewie aż w pełni dojrzeje, lecz może tez być gumowate i niesmaczne, jeśli zostanie zerwane zbyt późno″.
                 
Mała zielona książeczka o awokado także utrzymuje, że pole drzew awokadowych może dać więcej jedzenia niż pole uprawne jakichkolwiek innych drzew. wyobraź sobie ekologiczne następstwa-idealnie zdrowe ″mięsne″ jedzenie, które wymaga  1/200 lub mniej areału, który potrzebny jest przemysłowi hodowli bydła na rzeź, i  które nie stwarza problemu zanieczyszczenia ani rzezi. Martwisz się choroba wściekłych krów? Jedz surowe awokado, nasiona i orzechy pozostań rozsądny i trzeźwy umysłowo!
                 
Owoce awokado obfitują w substancje odżywcze - witaminę A, B complex, C ,E ,H ,K , kwas foliowy, dodatkowo minerały magnezu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i wiele innych pierwiastków śladowych. Awokado dostarcza niezbędne aminokwasy (które musza być dostarczane przez naszą dietę) z 18 aminokwasami łącznie oraz 7 kwasów tłuszczowych, włączając w to omega 3 i 6. Awokado zawiera więcej białka niż krowie mleko, około 2% w części jadalnej. Gwałtownie wzrastający noworodek karmiony piersią uzyskuje nie więcej niż 2% białka z mleka matki, ostrożnie wiec przyjmujemy, że dzieci i dorośli nie wymagają regularnych dostawek jedzenia bogatszego w białko niż awokado. Nasze ciała zużywają przeciętnie 80% białek, gotowane pożywienie jest denaturowane i w większości bezużyteczne, tak więc nasze zapotrzebowanie na białko jest o wiele niższe niż uczą nas o tym nasi dietetycy. Małe awokado daje więcej użytecznego białka niż ogromny stek, ponieważ gotowane białko w mięsie jest uszkodzone i w większości niedostępne dla naszej wątroby, organu, który przetwarza wszystkie białka w ciele. Istnieje jasny dowód z wielu źródeł, że gotowane tłuste i wysokobiałkowe pożywienie jest pierwszym winowajcą w naszym kraju, jeśli chodzi o wywoływanie raka, jak również zapalenia okrężnicy, choroby Crohna i wielu innych schorzeń (natychmiast uleczyłem się z długich chorób, wrzodziejącego zapalenia jelit, 17 lat temu po zaprzestaniu jedzenia mięsa i przyjęciu prawidłowo skomponowanej niskotłuszczowej diety wegańskiej z przewagą surowych owoców i warzyw i od tamtej pory pomogłem ponad 1000 osób pozbyć się podobnych chorób). Dojrzałe, surowe i organicznie wyhodowane awokado  jest naturalnie czyste i zasobne we wszystkie składniki których nam potrzeba do zbudowania najwyższej jakości białka w naszym organizmie.
                 
Woda zawarta w awokado wagowo wynosi przeciętnie 70%. Ponieważ awokado jest dojrzałym, soczystym, żywym pod względem enzymów owocem ma pierwszeństwo jako najłatwiej strawne bogate źródło tłuszczów i białek w całej swej formie. Działanie dojrzewania na słońcu przetwarza zestaw białek w proste, łatwo strawne aminokwasy. Zawartość tłuszczu (wagowo) jest różna od 7 do 26% w zależności od odmiany, przeciętnie jest to 15%. Około 63% tłuszczu w awokado jest jednonienasyconych, 20% wielonienasyconych i 17% nasyconych. Awokado są doskonałym źródłem dietetycznego tłuszczu - apetycznego w jego stanie surowym, strawnego i czystego. Dodatkowa zaleta jest to, że owoce awokado nie zawierają cholesterolu.
                  
Awokado jest pożywieniem obojętnym (odczyn alkaliczny), minerały i produkty metabolizmu mają działanie zobojętniające odczyn krwi i innych płynów w ciele. Dlatego ciało ludzkie pracuje by zachować lekko alkaliczne pH (odczyn), alkalizująca dieta jest najzdrowszym sposobem żywienia. Mięso, nabiał i większość surowych orzechów tworzy zakwaszenie w ciele-nadmiar jedzenia tego rodzaju wypłukuje alkalizujący (jako przeciwwaga dla kwasu) wapń z naszych kości, co prowadzi do osteoporozy. Dr. D. Graham utrzymuje:

″Aktualne badania kości udowodniły ubytek wapnia z kości po spożyciu już jednego mięsnego posiłku. Podobny posiłek zawierający te sama ilość białka pochodzącego z roślin nie daje efektu ubytku wapnia. Białka owoców i warzyw, które dostarczają kompletu substancji odżywczych niezbędnych człowiekowi muszą być rozpatrzone jako bardziej znaczące od białek zwierzęcych, które nie posiadają lub są ubogie w wiele potrzebnych nam koniecznie substancji odżywczych takich jak błonnik, witamina C  i moc innych przeciwutleniaczy i substancji odżywczych.″

                 
Jadający awokado którzy stosują zdrową wegańską dietę zwykle doświadczają większego blasku włosów, gładszej, delikatniejszej skóry, szczuplejszego brzucha, rzadszych problemów z wyczerpaniem i wzmocnienie libido. Po odrzuceniu mięsa i nabiału, przejściu na dietę wegańską w 75-100% surową i przyjęciu zdrowego stylu życia, miliony osób zebrało zadziwiające korzyści na  zdrowiu i witalności i radości.
 
 
JAK JEŚĆ AWOKADO
 
*w sposób naturalny – użyj swoich palców i paznokci, zedrzyj skórkę. Skórka naturalnie dojrzałego awokado łatwo odejdzie w jednej do trzech części.
Spróbuj tak: przeciągnij całe obrane awokado przez swoje usta i jedz je powoli. Jest to najbardziej zmysłowe z doświadczeń w jedzeniu!
 
*w sposób nowoczesny – używając noża, przetnij awokado wzdłuż jego osi zachodnio-wschodniej lub południowo-północnej, wyjmij pestkę. Połówki awokado mogą być pokrojone w mniejsze części. Możesz ściągnąć skórkę lub wybrać miąższ łyżeczką. Jedz awokado jako przekąskę lub wybierz wnętrze i przygotuj z niego sałatkę.
 
*Generalnie awokado wymaga około jednej do dwóch godzin aby żołądek je strawił. Trawienie jest lepsze, gdy będziesz zrelaksowany, głodny, w dobrej formie, dobrze jest jeść awokado na pusty żołądek i postępować według wskazówek prawidłowego łączenia pokarmów (food combining). Jeśli jesteś zmęczony, to zjedzenie awokado może sprawić, że zaśniesz.
 
*Dla najlepszego trawienia, jedz awokado oddzielnie lub z jakimś niesłodkim i nie skrobiowym  owocem lub nie skrobiowym warzywem. Jedzenie awokado z zieleninami, selerem, ogórkiem może wzmocnić proces trawienia przez dodanie enzymów trawiennych. Ludzie ze słabym trawieniem powinni jeść awokado z sałatami w odróżnieniu od jedzenia go oddzielnie.
 
*Unikaj jedzenia awokado w czasie i w ciągu 20 minut od zjedzenia słodkich owoców lub wypicia słodkiego soku owocowego. Połączenie awokado z kropelką soku z cytryny lub grejpfruta wzmacnia trawienie w wielu przypadkach.
 
*Odczekaj przynajmniej 3 godziny po zjedzeniu awokado zanim zjesz słodkie owoce.
 
*Nie łącz awokado z jakimkolwiek innym rodzajem tłuszczu, oleju lub wysokobiałkowym pokarmem takim jak pestki, orzechy, kokosowe orzechy, oliwki, jogurt, śmietana, ser czy mięso. Odczekaj kilka godzin pomiędzy jedzeniem tych pokarmów, choć idealnie jest jedna doba przerwy. Daje to kilka godzin na strawienie i utylizowanie  każdego rodzaju ciężkiego i tłustego jedzenia a ciało ma możliwość trawienia tylko jednego tłuszczu naraz.
 
*Niektórzy stają się ospali i nie funkcjonują dobrze, kiedy rano solidnie się najedzą, dla nich lepiej będzie kiedy zjedzą awokado w południe lub później.
 
*Unikaj jedzenia awokado jeśli doświadczasz refluksu kwasu, niestrawności, bólu gardła, zapalenia lub gorączki.
 
*Przejadanie się awokado może spowodować senność, zbyt wysoki poziom kwasu w żołądku i wysypki na skórze.
 
*Ilość awokado, która jest dla nas zdrowa zależy od naszych funkcji trawiennych i preferencji. Ogólnie, jedno na dzień, 3 do 6 na tydzień jest dobrym planem. Dla najlepszych wyników słuchaj swego ciała i zmysłów i obserwuj swój poziom energii, trawienie i wydalanie.
 
 
POMYSŁY NA PRZYGOTOWANIE AWOKADO
 
rozsmaruj awokado (masło awokadowe) na pieczonych ziemniakach
posmaruj takim masełkiem warzywa przygotowane na parze
podgrzej masę awokadową i dodaj ją do prażonej kukurydzy
rozsmaruj awokadowe masełko na pełnoziarnistym chlebie lub kukurydzianych placuszkach tortilla
maczaj w maśle z awokado chipsy kukurydziane, możesz wykorzystać nieuszkodzone skórki awokado na miseczki

NA SUROWO

przekrój awokado i usuń pestkę, a potem wybierz miąższ łyżeczką lub kawałkiem selera, marchwi, brokuła, czerwonej papryki lub jedz je jako przekąskę.
dodaj do sałatki, niech to będzie dressing (lekki sos)
zmieszaj z posiekana papryką, pomidorem, selerem, sokiem z cytryny lub guakamole.
czas na imprezkę: pokrój awokado w słupki lub kostki, nabij na wykałaczki i podaj jako przekąskę (komu potrzebny jest obciążający cholesterolem i pełen tłuszczu ser?)
zrób kanapki wegańskie lub zawijki, połóż pokrojone warzywa, kiełki, pomidory i kawałki awokado na liściach sałaty lub kale albo kapusty, zwiń je razem i podawaj tak
dodaj do rozdrobnionych warzyw-sałatek, pasztetów z warzyw i ciasteczek
zrób sos z awokado i soku z marchwi lub awokado i soku pomidorowego i selerowego (dodaj kroplę soku z cytryny lub grejpfruta i/lub zioła do smaku)
masełko awokadowe- rozsmaruj awokado na świeżo wyłuskanych ziarnach kukurydzy
posmaruj nim esseński chleb (ze skiełkowanych zbóż)
nadziej awokado warzywa np. wydrążoną paprykę (całą lub połówki i podawaj jako kanapki lub przystawkę
 
PRZEPIS

Awokado i skrobiowe pokarmy (takie jak ziemniaki, chleb, ziarna, kukurydza, wyrośnięta marchew) mogą wydawać się dobrym połączeniem, ale dla dobrego trawienia nie łącz awokado z pokarmami skrobiowymi.
 
KILKA NIEZWYCZAJNYCH ZASTOSOWAŃ AWOKADO
 
*Roślina doniczkowa. Wbij wykałaczki w boki pestki awokado i zanurz je po czubek w filtrowanej wodzie w szklanym naczyniu. Gdy roślina zakiełkuje, przełóż ja do garnka na kilka tygodni. Na stronie internetowej poświęconej awokado, dr. M.  Lu Arpaia i dr. B. Faber donoszą:
″Możliwe jest, by awokado wyrosło z pestki, ale nie można pozwolić by wyschło. Uważaj czy nasienie jest wynikiem krzyżowego zapłodnienia, drzewko, które wyrośnie może być odmienne od tego skąd pochodził owoc. Na przykład jeśli twoja roślina pochodzi z odmiany Hass, drzewko, które otrzymasz może być czymś pomiędzy Hass a czymś innym. Nie będzie to Hass! Także, miej na uwadze, że awokado wyrastające z pestki potrzebują na to 5 do 13 lat i więcej zanim wydadzą kwiaty i owoce. Kiedy zacząłem hodować awokado z pestki, zwykle brałem ja z owocu, obcinałem ¼ pestki ostrym nożem i zasadzałem pestkę w garnku z ziemią. Trzymaj ja w wilgoci i czekaj (czas zakiełkowania jest różny)
 
*Krem do rąk. Jeśli masz zniszczone dłonie lub chcesz zapobiec ich uszkodzeniom w zimie, wcieraj w nie nieco awokado
 
*Krem do golenia. Posmaruj się nim
 
*Ochrona przed słońcem. Nie ma filtru przeciwsłonecznego, ale może pomóc zachować nawilżenie skóry
 
*Krem do masowania dłoni i stóp. Dziel się ze swoim partnerem luksusowym i relaksującym kremem. Jeśli oboje myślicie o seksie, nie zatrzymujcie się jedynie na dłoniach i stopach.
 
AWOKADO

pełne wody i bogate w błonnik
zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
nie zawiera cholesterolu
trawienie go zajmuje 2-4 godziny nie gnije w trzewiach
nie zawiera pasożytów, ani guzów nowotworowych patogenów
nie dostarcza nam żadnych szkodliwych chemikaliów
bogate w wodę i nie alergizujące
nie trzeba go gotować ani przygotowywać oprócz obrania
w 100% zdrowe
alkalizujące
energia wymagana do strawienia zabiera ok. 50% energii awokado i innych tłuszczów roślinnych organizmu i więcej niż 3 dni jest o połowę mniejsza niż dla mięsa
by je strawić i wypłukać a czas trawienia spada dramatycznie
100% ekologiczny stan

MIĘSO

niska zawartość wody brak błonnika
aminokwasy są zniszczone gotowaniem
bogate w cholesterol
trawienie trwa 12 - 24 godzin, zatruwa i zanieczyszcza krew tkanki i mózg
czasami ma pasożyty, patogeny i guzy
posiada dużo chemii, antybiotyków, leków i hormonów
białka mięsa są uczulające i obciążają krew                                                                                                                                        
jedzenie na surowo grozi zakażeniem patogennymi pasożytami, gotowany tłuszcz jest rakotwórczy, białka ścięte, minerały rozłożone ciepłem zaczynają odkładać się w żyłach i  jelitach wiodąc do sklerozy, chorób serca, Alzheimera...
największe ryzyko dla zdrowia, zagrożenie rakiem, zapaleniem  okrężnicy, cukrzycą, otyłością i wieloma innymi chorobami
zakwaszające
toksyny z jego rozkładu w jelicie a układ odpornościowy odpowiada na toksyczne białka
drażniące krew
zanieczyszcza środowisko, wymaga 200 razy większego areału i 10 razy więcej wody by wyprodukować funt jedzenia (około 220 galonów wody na funt awokado i 2400 galonów na funt wołowiny), wypasy powodują erozje gleby, a w niektórych krajach ubywanie lasów, płynne, stałe i gazowe odchody zwierzęce zanieczyszczają atmosferę, lądy i wody


KILKA FAKTÓW I MITÓW O AWOKADO
 
 
1. To warzywo.
 
Prawda: akurat jest to oleisty owoc jagodowy!

2. Ma dużo  cholesterolu.
 
Prawda: nie ma cholesterolu. Tylko pokarm zwierzęcy zawiera go.
 
3. Jest bogate w tłuszcz.
 
Prawda: wagowo awokado zawiera 30% łatwo strawnych kwasów tłuszczowych  i około 70% wody.
 
4. Jego nasycony tłuszcz może być niebezpieczny.
 
Prawda: tylko 2,5% jadalnych części awokado posiada nasycony tłuszcz a nie podgrzany nasycony tłuszcz pochodzący z roślin nie jest toksyczny.
 
5. Jest tuczące.
 
Prawda: to gotowana skrobia, mięso, nabiał i przetworzony cukier w diecie tuczy nasze komórki tłuszczowe. Większość aktywnych ludzi, którzy jedzą awokado jako część wegańskiej diety z przewaga surowego nie ma problemu ze straceniem nadmiaru tłuszczu i pozostaniem szczupłym.
 
6. Owoce dojrzewają na drzewie.
 
Prawda: awokado nie zmięknie na drzewie. Gdy spadnie lub zostanie zerwane, trzeba pozwolić mu mięknąć przez 4 do 17 dni w zależności od odmiany, temperatury i wilgotności środowiska.
 
7. Najlepiej dojrzewa w torebce (woreczku foliowym).

Prawda: niekoniecznie. Trzymaj swoja tygodniowa partię awokado  na stole  kuchennym, ladzie czy w pudełku  lub gdziekolwiek indziej na świetle dziennym. Uszczypnij czubek i dół każdego ranka i kiedy oba końce owocu poddają się naciskowi, oznacza, że są dojrzałe. Włóż je do lodówki, jeśli nie są gotowe do jedzenia.   
 
8. Nie daje się zamrozić.
 
Prawda: daje się! Zawiń dojrzałe awokado w plastik lub trzymaj  je w plastikowym woreczku lub pudełku. Jeśli zbyt długo jest zamrożone, może się zepsuć. Wyjmij niedojrzałe awokado z  zamrażarki 2 lub 3 dni wcześniej zanim planujesz je zjeść.        
 
9. Trzeba trzymać pestkę awokado razem z guakamole żeby nie sczerniało.
 
Prawda: to stary mit! Zawiń je w plastik by się nie utleniało.




Btw. Awokado działa przeciwzmarszczkowo ;)

I często niestety awokado sprowadzane do Polski jest z israhella ;(


Ostatnio zmieniony 10 cze 2013, 14:16 przez _Devi_, łącznie zmieniany 1 raz


Na górę
   
 
 
Post: 20 cze 2013, 21:35 
Znalazłem coś takiego.


Sałatka z avocado i mango jako dodatek do dań z ryby bądź kurczaka.


składniki:

2 avokado obrane pokrojone w kostkę
1 mango obrane pokrojone w kostkę
1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów
2 łyżki stołowe posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżka soku z limonki

sól, pieprz, kolendra

(odradzam dodawanie papryczek jalapeno jak sugerują - obejdzie się - są one tak ostre jak papryczki chilli no może troche mniej ale można łatwo przedobrzyć, kolendry nie żałujcie daje super smak jak nie macie świeżej to suszoną)

Wszystkie składniki z wyjątkiem acokado zmieszać ze sobą w misce.
Na końcu dodajemy avokado i mieszamy podrzucając całośc widelcami.

http://www.avocadocentral.com/avocado-r ... ngo-Topper

P.S.



Połączenie "mocy" i wspaniałego smaku mango i avokado razem.
Spróbowałem dzisiaj ze smażoną rybą w panierce + jeszcze inna surówka z sałaty
(zero ziemniaków!).
Naprawdę warto. Jedzenie jak z restauracji.

Ta strona jest poświęcona wszystkiemu o avokado.


Niktu



Na górę
   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group