Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 01 sie 2014, 23:27

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 28 lis 2011, 17:37 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 152
Płeć: kobieta
Czym są?

Obrazek
Kryształy Japońskie (Algi Morskie) - mikroorganizmy zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, a także Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera i prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki).
Mają formę dość kruchych "kryształków" o sporej przejrzystości, łatwo barwiących się w sokach bogatych w intensywne barwniki (np. sok z ciemnych winogron). Masa "kryształków", czyli kolonia bakteryjno-drożdżowa, jest zbudowana głównie z dekstranu - polisacharydu powstałego z cząsteczek glukozy. "Kryształki kefiru wodnego", w przeciwieństwie do tych, które wytwarzają kefir mleczny, nie syntetyzują kefiranu, który jest podobnie jak dekstran polisacharydem (zbudowany zarówno z glukozy, jak i galaktozy).

Trochę historii...

Już mieszkańcy Kaukazu znają działanie alg morskich. Już jako dzieci pija wodę z alg i przeciętnie żyją 110 lat. To jest jedyne miejsce na świecie, gdzie ludzie przy pełnym zdrowiu dożywają takiego wieku. Prof. Menkiw, który całe swoje życie poświęcił badaniom tych alg stwierdził, że w tym regionie takie choroby jak gruźlica, rak, schorzenia żołądka zupełnie są nieznane. W Niemczech potwierdzał lecznicze działanie alg dr. Drasek już przed II wojną światową. Algami uzdrawiał katary i schorzenia układu oddechowego, żołądka, chroniczne zapalenie jelit, zapalenie wątroby i kamienie żółciowe, choroby pęcherza i wspierał rekonwalescentów po ciężkich chorobach.
Japońscy naukowcy stwierdzili, że algi powodują aktywność systemu immunologicznego organizmu w szczególności komórek tzw. „walczących” z T - lymphozytem, które mają za zadanie niszczenie komórek rakowych.


Po co nam takie coś?
Algi znakomicie nadają się do:
Usuwania zmarszczek i jako odżywka dla włosów.
(Bardzo dobre efekty przynosi nacieranie głowy algami przy łupieżu i łuszczycy
kuracja powinna trwać około pół roku.)

Zastosowanie przy leczeniu:
wysokiego ciśnienia,dolegliwości sercowych,nerwic,
schorzeń wewnętrznych,schorzeń skórnych

Można też stosować przy schorzeniach takich jak:
schorzenia układu nerwowego,
wrzody wewnętrzne,nerki,
skleroza,zawał serca,żołądek i jelita,
wątroba,woreczek żółciowy,żółtaczka zakaźna,
anemia,biegunka,zaparcia,wysypki,trądzik
egzemy i łuszczyce.

Pomagaja w odchudzaniu regulują przemianę materii.
Algi zapobiegają procesom gnilnym materii w jelitach
dzięki czemu przedłużają nam życie.

Jak to się robi - czyli hodowla

Do hodowli alg morskich potrzebne będą:

- 3 łyżki alg morskich,
- 4-5 łyżeczek cukru,
- 6-8 rodzynek,
- 1 litr wody (przegotowanej lub mineralnej).

1. Algi, rodzynki i cukier umieścić w słoiku i zalać wodą.

2. Zabezpieczyć słoik (najlepiej gazą i gumką) i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.

3. Po 24 godzina odcedzić napój przez sito, a algi przepłukać bierzącą wodą.

4. Algi i rodzynki ponownie umieścić w słoiku, dodać cukier i zalać wodą na następne 24 godziny.

Wodę, której nie wypijemy można wykorzystać do mycia.

Rodzynki należy wymieniać raz na tydzień.

UWAGA!!! BRAK CUKRU I RODZYNEK ORAZ UŻWANIE METALOWYCH PRZEDMIOTÓW SPOWODUJE ZNISZCZENIE ALG.


Zalecane dawkowanie:

nadpobudliwość nerwowa - l litr dziennie
wrzody żołądka - l litr dziennie
astma i bronchit - l litr dziennie (przy astmie należy używać dłuższy okres czasu)
anemia i białaczka - l litr dziennie (w cięższych przypadkach 2 litry dziennie)
wysypki i egzemy - 0,5 litra dziennie (oraz zewnętrznie natrzeć algami i czekać aż wyschnie)
zapalenie pęcherza - l litr dziennie
schorzenia nerek - l litr dziennie
schorzenia woreczka żółciowego - l litr dziennie (po 2-6 tygodniach zaleczone)
nadciśnienie - l litr dziennie normalizuje ciśnienie.

W przypadku schorzeń rąk i twarzy, myć je rano wodą z alg; po 1 do 2 tygodni zaleczają nawet najbardziej ., uparte" schorzenia skóry.

Kuracja powinna trwać 5 – 6 miesięcy. Po zakończeniu okresu kuracji należy kryształy (tak jak wyżej) pielęgnować, a nieużytą wodę wylewać.

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 28 lis 2011, 17:37 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 28 lis 2011, 20:03 
Witam :uśmiech:
Wydaje mi się, że tego tematu jeszcze nie było ale gdyby nawet to warto sobie przypomnieć ważne informację na temat tej algi, która jest skarbnicą zdrowia :uśmiech:
Około 40 lat temu ponowne odkrycie, żyjącej od milionów lat u wybrzeży mórz, mikroskopijnej algi o nazwie Spirulina Platensis spowodowało wiele zamieszania w świecie naukowym.
Nikt nie przypuszczał, że w tak zawrotnym tempie stanie się ona spożywczym hitem najpierw w Japonii, później w USA i całej Europie.

Obrazek

Spośród 30`000 alg żyjących na naszym globie, ta mierząca niespełna 0,3 mm niebiesko-zielona mikroalga w formie spirali jest bodaj najbardziej niezwykłą rośliną odżywczą, jaka kiedykolwiek została odkryta.Trudno byłoby znaleźć inną roślinę o takiej ilości i różnorodności substancji odżywczych.Spirulina zawiera ich aż 4058! To brzmi aż nieprawdopodobnie.

Spirulina zawiera białko

Spirulina jest niezwykle bogata w cenne, niezbędne dla nas do życia składniki białek, czyli aminokwasy. Wykorzystujemy je do budowy i regeneracji komórek, a także do wytwarzania hormonów, enzymów i przeciwciał.Powszechnie za najlepsze źródła białka uchodzą: mięso, ryby, drób i produkty mleczne.Jednak Spirulina przewyższa je niemal trzykrotnie pod względem zawartości tych substancji.Zawartość pełnowartościowego białka w tej roślinie utrzymuje się na poziomie 60-70%!Czyni to z niej cenny dodatek, szczególnie do diet wegetariańskich.

Spirulina zawiera witaminy

Ta błękitno-zielona alga jest bogatym źródłem beta- karotenu, który przetwarzany jest przez organizm w potrzebną do prawidłowego funkcjonowania witaminę A.Spirulina zawiera 20 razy więcej beta karotenu niż marchew.

Pozostałe witaminy jakie zawiera Spirulina to: witamina B12, witamina B1, witamina B2, witamina B6, inozytol, kwas nikotynowy (niacyna), kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna i witamina E (tokoferol).

Spirulina zawiera makro i mikroelementy

Bogactwu witamin towarzyszy szeroka paleta substancji mineralnych i mikroelementów, jak np. wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk, selen, chrom, lit, mangan i wiele, wiele innych…
Duża zawartość składników mineralnych niweluje zakwaszanie organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Spirulina zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe

Oprócz aminokwasów, minerałów i witamin, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać należy mu dostarczać z pożywieniem niezbędne, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Należą do nich kwas linolowy i linolenowy, obecne w spirulinie w dużych ilościach.Są one przetwarzane w organizmie m.in. w kwas gamma-linolenowy, wspomagający wiele podstawowych funkcji organizmu.

Spirulina zawiera Chlorofil

Swój niezwykły, intensywny, niebiesko-zielony kolor alga spirulina zawdzięcza m. in. obecności zielonego barwnika- chlorofilu.Spirulina zawiera go w naprawdę ogromnych ilościach.Znacznie więcej niż najbogatsze w chlorofil rośliny lądowe.
Barwnik ten wywiera niezwykle korzystny wpływ na ludzki organizm.

Poza tym:
-oczyszcza organizm
-wzmacnia włosy, skórę i paznokcie
-wspomaga kontrolę prawidłowej wagi ciała
-działa antywirusowo
-obniż poziom cukru we krwi
-wspomaga pracę nerek
-wzmacnia organizm
-wzmacnia układ sercowo-naczyniowych
-poprawia pamięć i koncentrację
-likwiduje worki pod oczami
-reguluje ciśnienie
-wspomaga hormon regulujący tworzenie komórek macierzystych szpiku kostnego
-reguluje i wzmacnia produkcję białych ciałek krwi
-wspiera poprawną gospodarkę enzymów trawiennych
http://cali.pl/produkt/spirulina-oczyszczanie-organizmu/id,191.htm

Jak sami widzicie zalet ma mnóstwo więc chyba warto :uśmiech:
Pozdrawiam serdecznie :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 28 lis 2011, 20:58 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 152
Płeć: kobieta
Fajna sprawa :) Szkoda, że drogie a łykać (w postaci tabletek) trzeba (a przynajmniej zaleca się :P) dość sporo. Mimo to, myślę, że warto wypróbować. Póki co testuję kombuchę, grzybka tybetańskiego i kryształy japońskie. Ale pewnie i na to przyjdzie czas ;)

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 29 lis 2011, 9:21 
No niestety algi trochę kosztują. Chociaż ja ostatnio kupiłam w sklepie zielarskim spiruline 96 kapsułek za 19zł20 gr. firmy GAL, więc starczy mi na miesiąc :tak:
Algi można tez zakupić w postaci proszku.



Na górę
   
 
 
Post: 29 lis 2011, 9:55 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2010, 23:52
Posty: 67
Lokalizacja: Żory / Jastrzębie Zdrój
Płeć: mężczyzna
jestem tylko ciekawy jak to w koncu jest tą witaminą b12... bo czytam same różne doniesienia na ten temat.

" Wbrew wcześniejszym poglądom, glony nie zawierają witaminy B12, tylko jej analog strukturalny, który w przypadku człowieka jest nieprzyswajalny i może utrudniać wchłanianie właściwej witaminy." -> wikipedia :)

hmm

przypuszczam ze te cudowne zalety to są troche przekoloryzowane... wiadomo, marketing robi swoje :)

_________________
"We are the light that brings the end of night"



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 29 lis 2011, 11:43 
mistrzu
Wiesz co stwierdzając, że coś jest przekoloryzowane mam nadzieje, że mówisz z własnego doświadczenia a nie dlatego, że oczytany jesteś. Ja biorę spirulinę okresowo. Zaczynam jesienią kończę wiosną. Nie zauważyłam skutków ubocznych u siebie wręcz przeciwnie. Spirulinę bierze również mój syn, który jest bezglutenowcem i ma problemy z niedowagą. Dziecko ma lepszy apetyt i i są efekty gdy wchodzi na wagę. To z moich doświadczeń.Ten temat jest założony w celach informacji a nie reklamacji. Nikomu na siłę niczego nie wciskam, każdy sam wie co ma robić. Ja nie spotkałam się z negatywnym skutkiem oddziaływania spiruliny. Konsultacja z lekarzem jest zalecana w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących.
Pozdrawiam serdecznie Mruga



Na górę
   
 
 
Post: 29 lis 2011, 13:42 
Offline
Intimate Secretary * 6th Degree
Intimate Secretary * 6th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 wrz 2010, 23:52
Posty: 67
Lokalizacja: Żory / Jastrzębie Zdrój
Płeć: mężczyzna
Amitiel pisze:
mistrzu
Wiesz co stwierdzając, że coś jest przekoloryzowane mam nadzieje, że mówisz z własnego doświadczenia a nie dlatego, że oczytany


Niczego złego nie miałem na myśli i niczego Tobie nie zarzucam, to taka ogólna myśl moja :) czy na mnie podziała nie wiem, biorę dopiero 3 tygodnie...ale może więcej ludzi tutaj opisze swoje doświadczenia to na pewno będzie bardziej wiarygodne niż opisy z stron producenta gdzie każdy produkt jest lekarstwem na cale zło :)

Korzystał ktoś z spiruliny z firmy natura Vitalis? trochę zamawiałem w pośpiechu i się okazało że ta pochodzi z hodowli z chińskich jezior ;/ wiec jakoś mi to trochę nie daje spokoju...

_________________
"We are the light that brings the end of night"



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 29 lis 2011, 15:31 
Mistrzu Mruga
To się bardzo cieszę :spoko: Gdybyśmy rozmawiali osobiście to na pewno to nieporozumienie nie miałoby miejsca.
Mam nadzieje, że będziesz zadowolony z tej algi i również napiszesz tu o efektach jakie u siebie zauważysz podczas jej przyjmownia :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 29 lis 2011, 21:42 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree

Rejestracja: 24 cze 2011, 13:32
Posty: 12
Dołączam swój głos jako zwolennik zielonych alg. Warto przypomnieć w tym miejscu i o innych algach, takich jak chlorella. Zainteresowanym polecam najrzetelniejsze bodaj źródło informacji na ten temat, jakie ukazało się w Polsce, "Odżywianie dla zdrowia" Paul Pitchford. Ktoś czytał tę książkę? Analizuje szczegółowo właściwości poszczególnych alg i pomaga wybrać tę, która pasuje najbardziej do naszego typu konstytucyjnego



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 lis 2011, 7:37 
Spirulina należy do tzw. Super Foods, Super Żywności, ponieważ zawiera, bardzo dużą ilość, skoncentrowanych składników odżywczych i jest super zdrowa :!: :tak: :spoko: Jest pokarmem przyszłości :!:
Idealna dla wegetarian, wegan i witarian, zwłaszcza z grupą krwi 0 :!: :tiaa: :okok:



Spirulina-The Amazing Algae (screener)


mikroAlgi - energia przyszłości z przeszłości


spirulina & ziarna kakaowca



Cytuj:
Spirulina to mikroalga , która składa się w 60-70% z białka,
i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne.
8 aminokwasów egzogennych - (12 endogennych, syntetyzuje sam organizm).
Spirulinę nazywa się "zielonym mięsem",
gdyż zawiera bardzo dużo wysoko wartościowego i łatwo przyswajalnego białka.
Spirulina jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, chlorofil,

Witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), wit.E, której jest 3 razy więcej niż w kiełkach zbóż, a jej aktywność biologiczna jest o 49% większa od syntetycznego odpowiednika,
wit. A, której ilość, jest 20 – 25 razy większa niż w marchewce

Pierwiastki śladowe i minerały
wapń, żelazo (56 razy więcej niż w szpinaku i 25 razy więcej niż w surowej wątrobie wołowej),
potas, magnez, selen, cynk, miedź, oraz dużo naturalnych antyutleniaczy.

Spirulina powinna być spożywana najlepiej w połączeniu z witaminą C w celu lepszego wykorzystania,
wysokiej zawartości żelaza. 10-15g Spiruliny codziennie jest wystarczające do pokrycia pełnego dziennego zapotrzebowania na żelazo. Dlatego Spirulina jest również bardzo interesująca dla wegetarian.

SPIRULINA zwana jest także SUPER ŻYWNOŚCIĄ, co świadczy o znajdującym się w niej skoncentrowanym bogactwie składników odżywczych.
Spirulina pobudza do działania makrofagi, komórki układu immunologicznego, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy.

Wzmacnia odporność organizmu znacznie bardziej niż echinacea lub aloes. Badania naukowe wykazały, że już niewielkie dawki spiruliny zapobiegają grypie i przeziębieniu. Preparat zwalcza też opryszczkę, chroniczny ból, lub trudne do leczenia zapalenie płuc.

Ogólne informacje o Spirulinie:

Od wieków znana jest człowiekowi jako bogate źródło pożywienia.
Nawet Majowie i Aztekowie uzupełniali swoją dietę mikroalgami.

W Chinach i Japonii Spirulina jest wysoko ceniona. Zwłaszcza, że Japończycy są znani ze zdrowej diety i osiągania długiego wieku.
Spirulina wykorzystywana dla potrzeb człowieka hodowana jest w warunkach kontrolowanych w dużych otwartych systemach wodnych lub w systemie zamkniętym.

Zdrowie i sprawność fizyczna dzięki Spirulinie!

Spirulina posiada bezpośredni wpływ na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także:

- wspomaga utrzymanie naturalnej flory bakteryjnej jelit,
- dostarczając żelazo wpływa na likwidację anemii,
- zapewnia wysoki wzrost witalności,
- wiąże metale ciężkie i wspomaga ich wydalanie,
- usprawnia pracę gruczołu tarczycy,
- wspomaga leczenie chorób układu krążenia,
- wpływa na zmniejszenie zawartości cholesterolu we krwi,
- wpływa na regulację stężenia cukru we krwi,
- wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi,
- redukuje skutki uboczne radioterapii i chemioterapii,
- ogólnie posiada pozytywne działanie i wspomaga system immunologiczny.
-wspomaga dietę odchudzającą i utrzymanie wagi. Daje organizmowi potrzebne substancje odżywcze, a jednocześnie wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.

BOTANIKA I EKOLOGIA

Spirulina - mikro alga spiralna, zaliczana jest do Cyjanobakterii, nazywanych również niebieskimi glonami. Najstarsze skały sedymentacyjne zawierające skamieniałości wskazują, że Cyjanobakterie pojawiły się już przed 3,5 miliardem lat, jako pierwsze zielone organizmy na niezamieszkanej, niezagospodarowanej Ziemi.

Ich osiągnięciem ewolucyjnym było posiadanie chlorofilu, który posłużył do fotosyntezy, a więc do syntezy związków organicznych i produkcji tlenu. Ten sam chlorofil występujący u alg pierwotnych jest obecny we wszystkich roślinach zielonych po dziś dzień.

Energia słoneczna jest wykorzystywana nie tylko przez chlorofil, lecz również przez inne barwniki, jak na przykład wartościowy dla zdrowia Beta-Karoten i interesująca z farmaceutycznego punktu widzenia Fikocyjanina.

Spirulina posiada niezwykle duże zasoby tego barwnika. Dodatkowo zawiera całą gamę witamin i związków mineralnych, wspierające zdrowotnie enzymy, antyoksydanty oraz największą zawartość białka ze wszystkich naturalnych środków spożywczych.

WARTOŚĆ ZDROWOTNA

Substancje odżywcze i czynnie działające zawarte w Spirulinie.
Spirulina jest często określana jako doskonale wartościowe, super-pożywienie. W żadnym innym produkcie spożywczym, niezależnie czy roślinnym, czy zwierzęcym, nie ma tak dużej zawartości białka i kompletnego zestawu substancji odżywczych.

Szczególnie dotyczy to substancji, których brakuje w dzisiejszym pokarmie lub na skutek codziennych obciążeń cierpimy na ich niedobory - są to: żelazo, selen, witamina A i B12, które są obecne w spirulinie w dużych ilościach.

Alga ta jest również interesująca ze względu na relatywnie wysoką zawartość potasu przy jednocześnie niewielkiej zawartości sodu. Dzienne zapotrzebowanie na niektóre związki mineralne może być w znacznym stopniu pokryte już przy 10-cio gramowym spożyciu spiruliny i minimalnym dostarczeniu węglowodanów i tłuszczy.

Spirulina znajduje się w kręgu zainteresowań wielu ludzi odchudzających się i poszczących, gdyż 10 gramów ma tylko 36 kalorii. Spożywanie spiruliny praktycznie nie pociąga za sobą żadnego ryzyka, na co wskazują doświadczenia żywienia ludzkiego w kręgach wielu kultur, które sięgają setek, a nawet tysiąca lat.

Poza tym spirulina bogata jest w określone substancje wspierające zdrowotnie, które łącznie określa się mianem antyoksydantów. Odgrywają one znaczną rolę w hamowaniu procesów starzenia i zapobiegają powstawaniu nowotworów.

W spirulinie znajdują się też takie substancje jak sulfolipidy i polisacharydy, których aktywność przeciw chorobowa w różnych testach farmakologicznych wypadała bardzo obiecująco. Związki te wywierają działanie przeciw wirusowi HIV i opryszczki.

Ponieważ spirulina nie posiada twardej ściany celulozowej, należy do substancji łatwostrawnych. Wszystkie witaminy i związki mineralne w niej zawarte są łatwo przyswajalne przez organizm, ponieważ występują jako połączenia organiczne.

BIAŁKA

Spirulina zawiera około 60-70% wysokowartościowego białka, szczególnie zalecanego do spożycia, gdyż zawiera pożądane aminokwasy egzogenne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka, a które wykorzystywane są do budowy i regeneracji komórek, wytwarzania hormonów, enzymów i przeciwciał.

Wartość białka spiruliny jest porównywalna z wartością białka pochodzenia zwierzęcego, jednakże białko z tej algi jest o wiele bardziej zdrowsze, gdyż nie obciąża organizmu cholesterolem, jest lekkostrawne i jeszcze dodaje energi, a nie ją zabiera na trawienie. Poza tym, pokrywamy zapotrzebowanie na białko z najsmaczniejszego ze wszystkich źródła.

WITAMINY

Spirulina zawiera bogaty zestaw witamin. Alga ta przy dziennym spożyciu od 2 do 3 gram pokrywa zapotrzebowanie na witaminę A i B12.
Witaminy i związki mineralne, jak również inne wartościowe substancje występują w tym naturalnym pożywieniu jako związki związane biologicznie.

Takie kompleksy lepiej nadają się do wykorzystania przez organizm niż syntetyczne substancje niezwiązane. Jednocześnie są one łatwiej tolerowane przez żołądek i jelita.

Organizm wybiera tylko te komponenty z szerokiej oferty dostarczanych zdrowych, różnorodnych substancji, których naprawdę potrzebuje. Niebezpieczeństwo toksycznego przedawkowania, które istnieje przy substytucji syntetyczną witaminą A, tutaj praktycznie nie występuje.

Zielono-niebieski kolor SPIRULINY wywołany jest zawartym w niej chlorofilem oraz polieptydowym barwnikiem - fytocjaniną. Chlorofil normalizuje wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia krążenie krwi i pracy serca fytocjanina stymuluje i wzmacnia prces tworzenia się krwi, wspiera hormon EPO, który reguluje tworzenie komórek macierzystych szpiku kostnego.

Naukowcy są zdania, że fytocjanina reguluje i wzmacnia produkcję białych ciałek krwi, nawet w przypadkach, kiedy komórki macierzyste szpiku są niszczone przez chemiczne toksyny i promieniowanie.
SPIRULINA posiada bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, odbywa się to za sprawą beta-karotenu, witaminy E oraz selenu.

Przeprowadzone badania udowadniają, że tylko żywność, lub preparaty w skład, których wchodzi kompleks naturalnych karetonoidów posiada właściwości utleniające wolne rodniki.

Dieta bogata w beta-karoten w dużym stopniu zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych, redukuje ujemne skutki radioterapii i chemioterapii, odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, poprawia zdolność koncentracji i pamięć, wpływa korzystnie na jędrność skóry oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów wzroku. Syntetyczne formy beta-karotenu tych właściwości nie posiadają.

SPIRULINA jest najbogatszym źródłem kwasu gamma-linolenowego - GLA (występującego również w mleku karmiących matek). Oleje nienasycone w SPIRULINIE zawierają do 30% GLA. GLA stanowi również aktywny składnik olejku wiesiołka, który jest uważany za jego najbogatsze źródło, ale zawiera jedynie od 7 do 9% GLA.

Kwas gamma linolenowy jest stosowany m.in. we wspomaganiu leczenia wysokiego ciśnienia, alergii i otyłości. Jest ważnym ogniwem w regeneracji komórek mózgowych uszkodzonych w wyniku działania alkoholu i narkotyków.

wspomaga przy:
-oczyszczaniu organizmu,
-normalizuje masę ciała,
-niedożywienie, osłabienie fizyczne po przebytych operacjach (rekonwalescenci),
-przy wszelkich chorobach skóry,
-kosmetyka - maseczka na twarz (ujędrnia i regeneruje skórę).
-leczy z anemii
-przy nadmiarze cholesterolu
-na stany zapalne oczu
-przy daleko i krótkowzroczności,
-przy stanach zapalnych trzustki, jelit i dróg żółciowych,
-na chroniczne przeziębienia

Działanie spiruliny:
- odżywia mózg - bogata w aminokwasy alga przyczynia się do odbudowy systemu nerwowego i ochrania komórki mózgowe
- działa jak eliksir młodości - zawiera witaminy A i F, które dotleniają komórki organizmu,
- wpływa korzystnie na skórę i włosy
- wzmacnia system immunologiczny,
- obniża i normalizuje poziom cholesterolu i trójglicerydów, obniża ryzyko zmian miażdżycowych,
- poprawia pamięć i zdolność koncentracji.
- jest antyoksydantem, ogranicza niszczący wpływ wolnych rodników na komórki
- ułatwia przemianę jodu w organizmie - pobudza zdolność regeneracyjną i autoterapeutyczną organizmu
- stabilizuje i uaktywnia naturalną florę przewodu pokarmowego
- reguluje poziom cukru we krwi,
- poprawia przemianę materii, - oczyszcza organizm z toksyn
- dostarcza dobrego błonnika, który wyprowadza z jelit toksyny - produkty metabolizmu,
- stosuje się w chorobach dermatologicznych - łuszczyca,
- wzmacnia organizm przy stosowaniu różnych diet odchudzających, jako czynnik regenerujący.
- pobudza proces krwiotwórczy
- działa antybakteryjnie i antywirusowo,
- regeneruje komórki centralnego układu nerwowego,
- spowalnia proces starzenia się,
- wspomaga odchudzanie i leczenie otyłości,
- wspomaga leczenie chorób reumatycznych i wysokiego ciśnienia,
- jest nadzieją w profilaktyce leczenia chorób nowotworowych i AIDS,
- jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetarian,
- wskazany dla ludzi starszych i rekonwalescentów,
- zmniejsza negatywne oddziaływanie zdegradowanego ekologicznie środowiska, niehigienicznego trybu życia, braku aktywnego wypoczynku, stosowania używek i palenia papierosów,
- jest całkowicie nietoksyczny,
- nie posiada skutków ubocznych nawet w przypadku przedawkowania.


Spirulina zdjęcia
http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=5&gs_id=s&xhr=t&q=spirulina&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1280&bih=622&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi



Na górę
   
 
 
Post: 30 lis 2011, 10:51 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 152
Płeć: kobieta
Ta spirulina to chyba jakaś magia, tyle ma zastosowań :D No nic, pozostaje wypróbować. Skoro tyle osób ją chwali, a nie jest jakimś syntetycznym syfem... Chyba się wykosztuję :)

Powiedzcie mi tylko - jak jest tak naprawdę z tym dawkowaniem? Amitiel, piszesz, że 96 kapsułek wystarczy Ci na miesiąc. Zalecane dawki jakie wyszukałam to 3-5 a nawet 6-9 kapsułek po 3x dziennie, przed posiłkami. To jak to w końcu jest? Przy najmniejszej dawce wychodzi ok 270 kapsułek na miesiąc. Nie rozumiem... :(

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 lis 2011, 11:25 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree

Rejestracja: 24 cze 2011, 13:32
Posty: 12
aponivi,
dawkowanie zależy od celu, jaki chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz leczyć jakąś dolegliwość przy pomocy spiruliny, dawka będzie wyższa, a jeśli traktujesz ją jako suplement, wówczas będzie oczywiście niższa. Producenci podają dość rozbieżne dawki, zwykle wahają się pomiędzy 500 mg i 3000 mg (np. od 1 do 6 kapsułek spiruliny hawajskiej po 500 mg/tabletkę). Spirulina to bezpieczny suplement i nawet przy dużych dawkach nie daje raczej objawów ubocznych. Pitchford zaleca dawkę standardową 10g (10 000 mg), to byłoby 20 tabletek po 500 mg, zatem więcej niż mówi większość ulotek. Sądzę, że jakikolwiek dodatek tej algi do diety może być korzystny. Co do leczenia, np. w cukrzycy rekomenduje dawkę 20g (20 000 mg).
Spirulinę można kupić też w proszku, wychodzi taniej, i przygotowywać z niej koktajle. Smakuje dobrze zmiksowana z sokami warzywnymi lub owocowymi, można dodać owoc typu banan dla smaku i przyjemnej konsystencji. Warto też poszukać w sieci dostawców spiruliny z upraw certyfikowanych ("bio"), niewiele różnią się cenowo.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 lis 2011, 12:01 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 152
Płeć: kobieta
Myślałam raczej o spirulinie jako o suplemencie. Zdecydowałam się na te: http://pestki-moreli.pl/pestki-moreli-s ... ennik.html Na początek w tabletkach, 250 sztuk.

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]


Ostatnio zmieniony 30 lis 2011, 12:21 przez aponivi, łącznie zmieniany 1 raz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 lis 2011, 12:19 
Witam Mruga
Bardzo się cieszę, że ten temat wzbudził zainteresowanie :uśmiech: i dziękuję wszystkim za uzupęłnianie tego wątku
Alcyone dziękuję za cenne informację :spoko:
Aponivi z tą spirulina jest dokładnie ta jak napisał/ła Amlar
Ja to opakowanie które kupiłam mam na miesiąc ponieważ biorę 3 kapsułki dziennie. Stosuje ją jako dodatek do posiłków. Mój syn na razie spożywa jedną kapsułkę ale myślę żeby zwiększyć mu dawkę. Staram się jeść dużo warzyw, owoców codziennie przygotowuje świeży sok, pijemy tez w okresie jesienno-zimowym wodę z dodatkiem cytryny, miodu i soku z aloesu także dla mnie ta dawka jest wystarczająca.Na opakowaniu spiruliny, którą zakupiłam mam napisane dawkowanie: 3 razy dziennie :uśmiech:
Pozdrawiam

P.S Amlar wspominał/ła o innych cennych algach więc może też ten temat tu poruszymy lub założymy nowy wątek? Taka mała propozycja z mojej strony :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 30 lis 2011, 12:23 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 152
Płeć: kobieta
Tak, tak! Następny zróbmy o chlorelli :mrgreen: :mrgreen: Kryształy Japońskie, póki co, nikogo nie zainteresowały... Smutny

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 30 lis 2011, 12:38 
Witam :uśmiech:
Algi morskie to rodzaj glonów żyjących w środowisku wodnym. Mogą żyć w morzu, rzece, jeziorze. Botanicy wyodrębnili ponad 20 tysięcy gatunków alg morskich. 40 z nich znalazło szerokie zastosowanie w kosmetyce i medycynie naturalnej. Algi morskie zawierają niezwykłe bogactwo substancji organicznych takich jak:
- aminokwasy
- proteiny
- węglowodany

oraz nieorganicznych:
- związki jodu
- magnesu
- potasu
- chloru
- żelaza
- wreszcie elementy śladowe miedzi, cynku, kobaltu, wanadu, strontu i innych.
Pomagają na wiele schorzeń, pielęgnują też urodę.
Najwięcej alg zbiera się u wybrzeży Japonii, Bretanii i Hawajów, ale najwierniejszymi ich zwolennikami są mieszkańcy Kaukazu.

Algi morskie dostępne są w postaci różnorakich preparatów, kapsułek, maści, maseczek, itp. Nie trzeba jednak ograniczać się do jednej, konkretnej formy. Ostatnio wyjątkowo modne stało się hodowanie alg we własnych domach. Algi są bardzo tanie, a odpowiednio pielęgnowane będą się rozmnażać jak szalone i nigdy się nie skończą. Do hodowli tych glonów potrzeba jednak dużo systematyczności. Zapominalscy i leniuchy szybko zaniedbają hodowlę i zniszczą swoje algi. A byłoby szkoda, bo dobrze prosperująca hodowla nie wymaga żadnego nakładu finansowego, a każdego dnia dostarcza litr dobroczynnego płynu.

Aponivi temat założony przez Ciebie wzbudził moje zainteresowanie i również dziś kupiłam sobie te algi na allegro. Czekam teraz na przesyłkę i sama również rozpoczynam hodowlę :uśmiech:
Pozdrawiam :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 30 lis 2011, 12:47 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 152
Płeć: kobieta
Amitiel, dzięki za wsparcie Mruga
Algi jak najbardziej polecam wszystkim. Nie ma przy nich dużo roboty. Jednak ważna jest systematyczność. Zazwyczaj mam z nią problem ale w tym przypadku daję radę. Zbyt wielką mam z nich frajdę, żeby je zaniedbać :mrgreen: Od wczoraj łączę z syropem pomarańczowym, pyszności :mniam: :okok:

Chlorella to glon morski (alga), która działa na nasz organizm oczyszczająco. Chlorella pochodzi z Azji i to właśnie społeczność z tamtych obszarów stosowała chlorellę jako element pożywienia. W ciągu jednego roku Japończycy kupują łącznie 200.000 ton chlorelli (więcej niż żeń-szenia)

Obrazek

Chlorella leczy zaburzenia układu nerwowego

Najbardziej zadziwiającą właściwością Chlorelli jest jej ‘umiejętność naprawiania’ tkanki nerwowej w każdej części ciała. Osoby cierpiące na dolegliwości powiązane z degeneracją tkanki nerwowej dzielą się na blogach pozytywnymi doniesieniami o uzdrawiającym działaniu chlorelli. Chwalonym przez nie uzdrowicielem jest obecny w jadrze komórkowym glonu CGF [skrót ten tworzą angielskie słowa Chlorella Growth Factor, gdzie chlorella jest już przez nas dobrze rozpoznawalne jako nazwa własna glonu, growth znaczy wzrost – jako rzeczownik, ale tu pełni on funkcję przymiotnika, który opisuje słowo factor, który znaczy czynnik.

Chlorella jest też funkcjonalnie przymiotnikiem, zatem całość należy rozumieć jako chlorellowy czynnik wzrostu, co oczywiście lepiej brzmi jako czynnik wzrostu (występujący w) chlorelli. CGF stymuluje wrodzone zdolności organizmu do samo-naprawiania tkanki nerwowej.

Chlorella a system krążenia

Lista korzyści zdrowotnych jakie zapewniają Chlorella nie ma końca, nie ma też organu, który by się na niej nie znalazł. Jednym z nich jest nasze serce.

W temacie serce, najistotniejszymi zaletami mikro-glonów są:
Poprawiona elastyczność tkanki łącznej serca
Wzmocniona ochrona układu krążenia
Zredukowany cholesterol surowiczy
Zapobieganie arteriosklerozie

Związki odżywcze obecne w algach maja bardzo korzystny wpływ na nasz system sercowo-naczyniowy. Dzieje się tak za sprawą całkowitej strawności związków dostarczanych przez mikro-glony w przeciwieństwie do ‘nierozpuszczalnego’ błonnika pochodzącego z większości warzyw i jadalnych roślin. Ściana komórkowa Chlorelli ulega ‘rozbiciu’ na proteiny i cukry złożone w procesie trawienia w organizmie ludzkim.

Mukopolisacharydy pochodzące ze ściany komórkowej Chlorelli wzmacniają wszystkie tkanki, zwłaszcza tkankę łączną czyniąc ją bardziej elastyczną i prężną. Mają też działanie przeciwzapalne. Te atrybuty nie pozostają bez znaczenia dla osób aktywnych fizycznie, jak i dla osób starszych, zwłaszcza ze względu na ich działanie wzmacniające dla serca i głównych arterii oraz oczyszczające krew z tłuszczy.

Chlorella zawiera o wiele więcej kwasów tłuszczowych w porównaniu z innymi algami, 20% z pośród których to kwasów wykazuje działanie oczyszczające z cholesterolu i w ten sposób zapobiegające arteriosklerozie, co swoim doświadczeniem klinicznym popiera Paul Pitchford, autor Healing With Whole Foods.

Kiedy stosujemy chlorellę?


Po algę chlorelli sięgamy w przypadku następujących dolegliwości: cukrzyca, reumatyzm, artretyzm, wahanie się ciśnienia oraz zaburzenia trawienia. Ma też właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera też składniki, które umacniają układ odpornościowy (immunologiczny), oczyszczają organizm z trucizn i toksyn. Stosowanie chlorelli ma też wpływ na poprawianie pamięci oraz lepszą koncentrację

Właściwości chlorelli:
Wzmacnia błonę śluzową w żołądku i jelitach, która jest naturalnym pancerzem ochronnym przed szkodliwymi substancjami.
Nie pozwala na niszczenie spowodowane przez własne przeciw ciała, co można określić jako reakcja autoimmunologiczna.
Zaopatruje organizm w przydatne składniki: witaminy, kwasy tłuszczowe, minerały, aminokwasy.
Stymuluje pracę komórek (makrofagi), które odpowiadają za ochronę organizmu przed czynnikami patogennymi.

Wspomaga pracę jelit
Oczyszcza organizm
Tworzenie odporności
Odmładza organizm
Poprawa kondycji fizycznej i psychicznej.

1. Wspomaga pracę jelit

W przypadku zaparć używanie tradycyjnych środków przeczyszczających może spowodować poważne dolegliwości związane z przewodem pokarmowym. Chorella używana jest jako dodatek do codziennej diety, dzięki czemu wznawia prawidłowa pracę jelit i regeneruje osłonę bakteryjną w całym przewodzie pokarmowym. Częste i regularne wypróżnienia są wynikiem działania Chorelli. Zaleca się również stosowanie jej w przypadku biegunek oraz zaparć. W Ameryce Północnej (USA) nazywana jest też “wielkim regulatorem”, ponieważ przywraca równowagę organizmu.

2. Oczyszcza organizm

Toksyny, konserwanty oraz ciężkie metale, które obecne są w zanieczyszczonym środowisku to główne przyczyny wielu przewlekłych chorób. Chlorella usuwa je z organizmu oraz zapobiega wtórnym zatruciom (przenikanie stolca do krwiobiegu). Stosowanie chlorelli jest wskazane w trakcie intensywnego odchudzania, głodówki, postu czy wizyty w saunie. zapobiega też przeciążeniu wątroby i nerek.

3. Tworzenie odporności

Mniejsza odporność organizmu spowodowana jest stresem, antybiotykami lub zanieczyszczeniami środowiska. To co odróżnia chlorellę od antybiotyków to fakt, że niszczy ona jedynie bakterie patogenne. Sprzyja też wzrostowi i rozprzestrzenieniu się przyjaznej flory bakteryjnej. Aby ustrzec się grypy w okresie jesienno-zimowym zalecane jest stosowanie Chlorelli. Ponadto przydatna jest dla osób z cukrzycą, reumatyzmem, artretyzmem, zaburzeniami ciśnienia, trawienia i wchłaniania oraz w przypadku grzybicy, alergii czy wirusowych i bakteryjnych infekcji.

Chlorella (Spirulina)

4. Odmładza organizm

Japonia jest największym konsumentem chlorelli, dzięki czemu średnia wieku Japończyków jest najwyższa na świecie. Powoduje szybszą regenerację tkanek, DNA oraz nie pozwala szkodliwym substancjom na dostanie się do krwiobiegu.
Chlorella zapobiega chorobom skóry, serca, arteriosklerozie. Zawiera w sobie ksantofil, który zapobiega pogorszeniu się wzroku (zaćma).

5. Poprawa kondycji fizycznej i psychicznej.

Stosując chlorellę zauważymy zwiększenie swoich możliwości fizycznych oraz psychicznych (intelektualnych). Zaobserwować możemy tez poprawę koncentracji oraz lepszą pamięć. Wszystko dzięki wzajemnemu i wzmacniającemu oddziaływaniu CGF (Czynnik Wzrostu Chlorelli), witamin z grupy B i chlorofilu.
CGF zawiera kwasy nukleinowe, które stymulują energię i siły życiowe.
Chlorofil sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek, dzięki czemu następuje dotlenienie. W komórkach, które maja więcej tlenu i więcej składników odżywczych nasila się metabolizm. W rezultacie powstaje motywacja do działania oraz wzrost energii życiowej.


Chlorella a zapobieganie i leczenie nowotworów

Niektóre mikro-algi mają bardzo prozdrowotny profil odżywczy wspomagający terapie lecznicze stosowane do zwalczania nowotworów i wspomagania systemu odpornościowego. Chlorella zapewniaja ochronę na poziomie komórkowym niezwykłymi ilościami beta karotenu (prowitaminy A) i chlorofilu. Chlorella zawiera czynnik wzrostu (CGF), który wpływa stymulująco na układ immunologiczny.


Mikro-algi ze swoimi zadziwiającymi właściwościami w leczeniu nowotworów działają wielopoziomowo, przypuszczalnie z wykorzystaniem wielu innych – tysięcy ( jeszcze nie opisanych klinicznie) substancji. Chlorellę wypróbowano w wielu testach na leczenie raka, w których Chlorella pozyskała sobie uznanie odzwierciedlone na stronach ksiażki Herbal Medicine, Healing & Cancer Donalda R. Yance’a.

W 1990 r. W Medical College of Virginia wraz z chemioterapią i naświetlaniem promieniami rtg, zastosowano sproszkowaną spirulinę i płynną chlorellę. Efekt był zadziwiający – przeżywalność pacjentów (przez kolejne dwa lata) wzrosła z 10 na 40%.

Jak donosi w swojej książce Yance, niektórym naukowcom udało się całkowicie zwalczyć guzy u myszy poprzez bezpośrednie wstrzyknięcie do nich wodnego roztworu chlorelli. Według licznych doniesień, chlorella nie tylko leczy, ale przeciwdziała zachorowalności na nowotwory oraz choroby wywoływane przez wirusy.

Wyniki badań nad chlorellą opublikowane w Japonii w r. 1992 opisują niezwykły jej wpływ na krew – chlorella wpływa na wzrost liczby czerwonych i białych krwinek, krwinek płytkowych i wzrost ilości albuminy, której poziom jest zwykle zaniżony u chorych na raka. Zaniżony poziom albuminy oznacza niekorzystną prognozę dla pacjenta. Chlorella jest natomiast istotnym suplementem albuminy dla każdego z jej niskim poziomem (wg Yance’a).


Od czego zacząć?
Zaczynaj od małych dawek. Stopniowo zwiększaj dawkowanie, żeby wyczuć swoje indywidualne zapotrzebowanie na Chlorellę. Kolejna indywidualna sprawa każdego kto przyjmuje chlorellę to czas trwania kuracji. Na ogół trwa ona około trzech miesięcy, ale należy powtarzać jż przynajmniej raz w roku. Aby kuracja nie poszła na marne, pamiętaj też o poprawnej diecie (bogatej w błonnik).
Najlepszą dzienną dawką jest od 10 do 15 tabletek (2-3 gramów). Ta ilość odpowiednia jest zarówno dla dorosłych osób jak i dzieci.

Tabletki chlorelli należy zażywać w trakcie posiłku, popijając dużą ilością wody. Ilość dawek jest zależna tylko i wyłącznie od osoby, która stosuje chlorellę. Można przyjmować wyżej podaną ilość raz dziennie lub tez podzielić ją na dawkę poranna i dawkę wieczorną.Drugi sposób jest bardziej efektywniejszy.

W trakcie kuracji możesz zauważyć u siebie zielony stolec, ale w tym przypadku jest to normalne, ponieważ chlorella zawiera wysokie stężenie chlorofilu. Nie oznacza to, że dzienna dawka została przekroczona, ani to, że kuracja jest niebezpieczna. To normalne w kuracji z udziałem chlorelli. Zaobserwować tez można większy i częstszy stolec (do 3 razy dziennie), co świadczy o detoksykacji (oczyszczaniu) jelit. Powrót do zdrowego rytmu pracy jelit z czasem będzie coraz bardziej widoczny.

Każde nietypowe zachowania organizmu mogą wzbudzić w nas strach i niepewność, ale w tym przypadku nie ma o co się martwic. Wszystko jest tak jak powinno być przy stosowaniu chlorelli.
Osobom, które mają trudności z koncentracją i nauką zaleca się 3-4 gram chlorelli dziennie przez co najmniej sześc miesięcy.
Spożywanie chlorelli nawet do 1kg dziennie (!) nie jest niebezpieczne czy też ryzykowne. W przypadku zażycia tak dużej ilości tabletek chlorelli, jedyną dolegliwością będzie uczucie ciężkość związane z żołądkiem, ale nie ma to skutków ubocznych, które zagrażałyby w jakikolwiek sposób naszemu organizmowi.


skład: http://spirulinachlorella.pl/sklad-spiruliny-i-chlorelli/

Chlorella jest najczęściej badaną algą na świecie. Jest ona również bardzo dobrze znana milionom ludzi, którzy bardzo ją chwalą. Jest ona obecnie najczęściej stosowanym suplementem w, m.in. w herbacie, zupie, mleku, soku, makaronie, jogurcie itp. Istnieją tysiące badań nad chlorellą przeprowadzonych przez instytucje medyczne, pisma naukowe i uniwersytety. Nawet NASA prowadziła uprawę chlorelli na stacji kosmicznej. Chlorella to wspaniały, naturalny suplement bogaty w wartościowy chlorofil, który pomaga usunąć toksyczne metale z organizmu, wspomaga odporność, wspomaga skuteczne trawienie, usuwa nieświeży oddech i odświeża go, dodaje energii i sił.


Więcej info: http://spirulinachlorella.pl/

Może kogoś zainteresuje chlorella? ;>
http://davidicke.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=8743

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 gru 2011, 11:40 
Witam Mruga
Nie zakładam nowego tematu tylko dołączam tu informacje o kolejnym ciekawym glonie

Ascophyllum nodosum
Obrazek

Wodorosty ascophyllum nodosum, pochodzące z zimnych północnych wód oceanicznych są szczególnie cenne dla zdrowia i pielęgnacji ciała. Zawierają bardzo wysokie stężenie różnorodnych składników aktywnych biologicznie, w tym wszystkie minerały w zrównoważonych proporcjach, 14 witamin (w tym witaminę B12, niewystępującą w roślinach lądowych i kompletną postać witaminy E), 16 aminokwasów, fitosterole, związki usuwające z organizmu metale ciężkie.

Są znakomitym źródłem kwaśnych polisacharydów, głównie kwasu alginowego, laminaryny i fukoidyny. Składniki te charakteryzują się właściwościami antyseptycznymi i intensywnie wiążącymi wodę. Aktywują biosyntezę kolagenu i proliferację fibroblastów skóry, a także ukrwienie skóry i jej metabolizm.

Właściwości

- odtruwa organizm z metali ciężkich m.in.: arsen, ołów, rtęć, stront, beryl, kadm i inne;
- regeneruje i uspokaja komórki mózgu i układ nerwowy;
- reguluje pracuję hormonów w tym tarczycy a szczególnie w niedoczynności i przy wolu
- usprawnia przemianę materii i oczyszczanie organizmu
- wspomaga leczenie schorzeń alergicznych i pasożytniczych skóry;
- wpływa korzystnie na koloryt, jakość oraz zapach skóry (przy nadpotliwości, odorze);
- sprzyja regulacji procesów trawiennych - szczególnie przy antybiotykoterapii
- wspomaga rozwój elementów narządu ruchu: nerwy, mięśnie, stawy, kości, ścięgna;
- stanowi materiał budulcowy dla tkanki łącznej: skóry, ścięgien, chrząstek stawowych,dziąseł (parodontoza)
- podnosi ogólną odporność organizmu.
-skutecznie redukuje płytkę nazębną i kamień oraz zapobiega jej ponownemu się osadzaniu
http://www.biosila.pl/content/view/607/439/

Algi nazywane są "pokarmem ludzi trzeciego tysiąclecia" gdyż w porównaniu z innymi roślinami zawierają najwyższą różnorodność składników odżywczo-leczniczych.
Włączając je do swego codziennego jadłospisu Twój posiłek będzie wypełniony w niezbędne składniki odżywcze i lecznicze na cały dzień. :uśmiech:
Pozdrawiam serdecznie :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 01 gru 2011, 11:48 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 152
Płeć: kobieta
Nasza przyszłość w glonach! Mruga

Biorąc pod uwagę stężenie chemów na naszym pięknym niebie, właściwości odtruwające tych wodorostów wydają się być baardzo ciekawe :tak: :tak:

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 02 gru 2011, 11:33 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2011, 9:00
Posty: 117
Lokalizacja: Z Kosmosu
Płeć: mężczyzna
Dokładnie aponivi chmury/smugi dają popalić :!: a te algi/glony wydają się być znakomitym lekarstwem :hura:

_________________
"Eter-Orgon może być sterowany skoncentrowanymi myślami, o czym mówią nam wszystkie religie świata i "nauki tajemne". Jest wykonawcą naszych pragnień, przez co odpowiednio afirmując podświadomość budujemy nasze życie społeczne i osobiste w dłuższym lub krótszym czasie."
"Kryształy są dowodem na istnienie podstawowych zasad bytu i jeśli nie zdołamy zrozumieć kryształów, nie będziemy w stanie pojąć życia.” Nikola Tesla



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 04 gru 2011, 22:20 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 152
Płeć: kobieta
Ciągle czekam na paczkę ze spiruliną. Ah, Poczta Polska... :bezradny:

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 07 gru 2011, 9:09 
Kryształy japońskie

Z całej hodowli nie tylko cenna jest woda z alg ale i same algi. Jak się rozmnożą można je komuś podarować lub wykorzystać je w zabiegach pielęgnacyjnych :uśmiech: Ja dopiero wczoraj rozpoczęłam swoją hodowlę. Wraz z algami otrzymałam kilka fajnych przepisów, które tu wklejam dla osób które by chciały skorzystać :uśmiech:

Algowe musujące pastylki do kąpieli

Algowe pastylki do kąpieli spełniają kilka pożytecznych funkcji. Łączą właściwości tonizujące i nawilżająco-odżywcze dzięki obecności tłuszczów, a dzięki algom - także lecznicze. A w zależności od zastosowanego olejku eterycznego - działają także aromaterapeutycznie. Pastylki wrzucone do ciepłej wody przez chwilę musują, pachną i dostarczają skórze cennych składników.

Składniki:
• łyżeczka dokładnie odsączonych kryształów japońskich
• 100 g sody spożywczej
• 50 g kwasku cytrynowego
• 25 - 30 g masło (kakaowe, kokosowy lub inny tłuszcz w postaci stałej)
• 25 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
• 25 g mleka w proszku
• kilka kropli olejku eterycznego
• barwnik spożywczy
• foremki

Sodę, kwasek cytrynowy, mąkę, mleko w proszku, czyli wszystkie suche składniki należy dokładnie zmieszać razem. Tłuszcz natomiast należy roztopić, najlepiej w tzw. łaźni wodnej, czyli umieszczając naczynie z tłuszczem w talerzu wypełnionym gorącą wodą. Roztopiony tłuszcz teraz można zmieszać z suchymi składnikami i mieszać do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku. W tym momencie należy dodać algi i olejek eteryczny oraz barwnik spożywczy, jeżeli chcemy, aby pastylki dodatkowo barwiły wodę w kąpieli.
Tak przygotowaną mieszankę można włożyć do foremek. Mogą to być foremki do kostek lodu, do babeczek lub inne, przy czym bardzo dobrze spisują się silikonowe. Można także spróbować ulepić coś z takiej masy, przykładowo kulę. Jeżeli mikstura zaczęła przedwcześnie musować, należy te miejsca przycisnąć łyżką (plastikową lub drewnianą ze względu na obecność alg). Tak przygotowane foremki powinny spędzić przynajmniej 24 godziny w zamrażalniku. Po tym czasie pastylki można wyjąć z foremek - są gotowe do użycia.

Pastylki nie wymagają przechowywania w lodówce, wystarczy umieścić je w suchym pudełku lub pojedynczo owinąć folią.

Domowe mydło z algami

Mydło jest niedoceniane w kosmetyce, przez wiele osób nawet gorliwie unikane. A tym czasem za jego pomocą w łatwy i tani sposób można pomóc skórze. Mydło szare zalecane jest przez wielu dermatologów jako pomoc w walce z trądzikiem, glicerynowe pomaga uporać się z suchością skóry, białe mydła dla dzieci poleca się posiadaczkom cer wrażliwych. Tutaj podajemy ciekawy sposób, jak łącząc przyjemne z pożytecznym, wzbogacić zwykłe mydło ciekawym (naturalnym i bezpiecznym dla skóry) zapachem, nową funkcjonalnością (np. elementami peelingującymi) czy wreszcie dobroczynnym działaniem alg morskich.

Składniki:
- 2 kostki (200 g) naturalnego mydła białego, przezroczystego glicerynowego lub szarego
- 2 łyżeczki odsączonych kryształów japońskich

Mydło należy zetrzeć na tarce do warzyw a następnie rozpuścić je w łaźni wodnej - naczynie z suchym mydłem należy wstawić do większego, wypełnionego gorącą wodą (lub bezpośrednio na kuchence). Dodajemy kryształki. Jeżeli mydło nie chce się rozpuszczać, można dolać kilka kropli wody z alg.

Tutaj można puścić wodze fantazji i dodać inne składniki zapachowe (np. olejki aromatyczne, cynamon, goździki, czy inne przyprawy, tartą skórkę cytryny lub pomarańczy) lub urozmaicające, np. otręby, cukier, sól, kawę, gdy chcemy uzyskać mydło peelingujące. W mydle można umieścić także suszone rośliny, brokat, ziarna kawy czy inne ozdobne elementy lub dodać barwników.

Masę należy mieszać tak długo, aż będzie miała jednolitą konsystencję. Teraz można ją przełożyć do miękkich foremek (np. pojemnik po margarynie), wcześniej posmarowanych tłuszczem - kiedy mydło stwardnieje nie będzie problemu z wyjęciem go z foremki. Inną opcją, gdy mydło trochę wystygnie, jest własnoręczne ulepienie dowolnego kształtu. W takiej postaci pozostawiamy mydło w suchym i ciepłym miejscu do odparowania i stwardnienia. Po około 24h mydło jest gotowe do użytku.

Domowe maski do włosów z algami morskimi

Maska wygładzająca do włosów

2 łyżki siemienia lnianego wsypać do małego garnuszka i dolać troszkę wody z alg. Zagotować chwile aż zacznie się robić żel. Dodać płatków owsianych i pół szklanki alg. Nałożyć na włosy na około 1 godzinę. Spłukać.


Maska do długich, zniszczonych włosów na ciepło (odbudowująca)

Zmieszać w kubku:
- żółtko,
- sok z polowy cytryny,
- łyżeczka miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół szklanki kryształów alg morskich.

Wymieszać i podgrzać, nałożyć na całe włosy, przykryć folią, a po kilku godz. umyć włosy. Do stosowania 2 - 3 razy w miesiącu.


Maska do długich, zniszczonych włosów na zimno (przyspieszająca wzrost)

Zmieszać:
- żółtko,
- sok z polowy cytryny,
- 2 łyżki nafty kosmetycznej,
- 1 łyżka oleju rycynowego,
- 3 łyżki kryształów alg morskich.

Zmieszać i wmasować w skórę głowy i końcówki. Spłukać po pół godziny.


Maska na wypadające włosy

Zmieszać:
- olejek rycynowy,
- żółtko,
- sok z cytryny,
- 3 łyżki kryształów alg morskich.

Nałożyć na włosy, zawinąć folią i trzymać tak ok. dwie godziny, później zmyć szarym mydłem, na koniec umyć szamponem.


Domowe peelingi z algami morskimi

Peeling do ciała z cukrem

- pół szklanki cukru,
- oliwa z oliwek,
- pół szklanki kryształów alg morskich.

Całość mieszamy, moczymy cukier w oliwie, następnie wcieramy w ciało, po chwili spłukujemy. Skóra jest gładka i nawilżona

Domowy peeling

Baza:
- 2 kopiate łyżki fusów z wcześniej zaparzonej kawy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół szklanki kryształów alg morskich,
powstaje gumiasta papka.


Peeling antycellulitowy:

- 3 łyżki kawy mielonej,
- 3 łyżki soli,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 3 łyżki kryształów alg morskich.

Wymieszać w miseczce z woda aby utworzyła się papka.
2 razy w tygodniu masować miejsca z cellulitem, czyli uda, pośladki, brzuch.


Peeling kwasami owocowymi

po jednym plasterku:
- kiwi,
- cytryny,
- pomidora,
- ogórka,
- pomarańczy,
- grejpfruta,
- pół szklanki kryształów alg morskich.

Zrobić papkę (najlepiej przy pomocy miksera) i przemyć twarz. Zostawić na kilka minut i zmyć. Może troszkę piec ale to naturalne. Do stosowania raz w tygodniu. Odświeża cerę i złuszcza martwy naskórek.


Peeling z płatków owsianych i mleka

3 łyżki płatków owsianych zalać szklanką gorącego, chudego mleka, odstawić na 30 minut aż napęcznieją i ostygną, dodać 3 łyżeczki alg.


Peeling z płatków owsianych

Zmielone płatki (tak prawie na mąkę ale z grudkami) wymieszać z przegotowaną wodą algową i 3 łyżeczkami alg. Taka papkę nałożyć na twarz i masować - jak w przypadku klasycznego peelingu. Następnie zmyć wodą i przetrzeć tonikiem.

Sól do kąpieli z algami morskimi:

- 2 szklanki grubej soli kamiennej,
- olejek eteryczny,
- pół szklanki wysuszonych alg morskich.

Wszyskie skladniki należy dokładnie wymieszać.


Piękny zapach można uzyskać przez dodanie do soli olejków eterycznych. Ożywiającej cytryny, pobudzającej mięty pieprzowej, stymulującego cynamonu, uspakajającej mandarynki, relaksującej lawendy, rozmarynu, róży - możliwości mnóstwo.

Kąpiel z algami morskimi

Nasz organizm bardzo łatwo absorbuje substancje lecznicze przez skórę. Kąpiel z dodatkiem napoju z alg ma właściwości pobudzające i tonizujące. Do kąpieli należy użyć ok 1 litra napoju z alg. Woda nie powinna być za gorąca, optymalna temperatura to 36-38 stopni Celsjusza.

Algi antycellulitowe

Algi połączyć w proporcji 1:3 z letnią wodą i lekko wmasować lub nałożyć pędzlem na miejsca przeznaczone do zabiegu. Ciało obłożone algami można owinąć prześcieradłem foliowym oraz zastosować koc termiczny na 30-40 minut. Po zmyciu preparatu delikatnie wklepać krem antycellulitowy. Zabieg należy powtórzyć 6-8 razy, 1 lub 2 razy w tygodniu

Pozdrawiam serdecznie :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 20 gru 2011, 20:25 
Witam :uśmiech:
Morszczyn pęcherzykowaty

Obrazek

Morszczyn pęcherzykowaty jest to glon morski występujący w wodach Bałtyku, Morza Północnego i północnych rejonach Atlantyku. Surowcem są odsolone i wysuszone plechy morszczynów zawierające nie mniej niż 0,1% jodu.

Morszczyn pęcherzykowaty jest bogatym źródłem, deficytowego w żywności, organicznie związanego jodu i selenu. Zawiera także witaminy i minerały: witaminę A, B1, B2, C, potas, wapń, miedź, cynk, mangan i inne związki.

Wysoka zawartość dobrze przyswajalnych związków jodu zapobiega m.in. otyłości i przerostowi gruczołu tarczowego. Zawarte w surowcu polisacharydy łatwo pęcznieją w jelitach i ułatwiają wypróżnianie u osób z atonią jelit oraz zaparciem.

Morszczyn pęcherzykowaty zwiększa objętość żołądka, sprzyja stopniowemu wchłanianiu węglowodanów oraz tłuszczy do krwi i tym samym reguluje apetyt.

Morszczyn pęcherzykowaty wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne oraz sprzyjające gojeniu się ran. Zwiększa on aktywność enzymów biorących udział w utlenianiu lipidów i przekształcaniu cholesterolu w kwasy żółciowe oraz zapobiega ich odkładaniu na ściankach naczyń.

Morszczyn pęcherzykowaty jest skuteczny w stanach zapalnych układu moczowo-płciowego oraz w dysbakteriozie (hamuje rozwój patogennej mikroflory bakteryjnej). Morszczyn pęcherzykowaty potrafi usuwać z organizmu metale ciężkie (m. in. ołów, rtęć) oraz radionuklidy. Może być skuteczny w usuwaniu uporczywych zaparć, zwłaszcza u osób otyłych i jako źródło mikroelementów dla rekonwalescentów i osób starszych. W nowoczesnym lecznictwie morszczyn stosuje się przede wszystkim do kąpieli.


Sposób użycia podawany w medycynie naturalnej:
– napar: 1 łyżeczka suszu zalać 1 szklanką wrzącej wody, po 10 minutach pić
– jako posypka na kanapki
– jako przyprawa do rosołu, sałatek, sosów, zup

http://ogrodysmaku.pl/ziola/morszczyn_pecherzykowaty.html

Pozdrawiam :uśmiech:



Na górę
   
 
 
Post: 12 maja 2012, 16:41 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 12 maja 2012, 16:20
Posty: 1
Witam, ja długi czas porykałam się z powracającą anemią, nic mi nie pomagało,bądż na krótki okres. Martwiłam się, że nie mogę pozbyć się jej, zaczełam szukać w necie po forach osób z podobnym problemem. Znalazłam artykuł o spirulinie i pochlebne komentarze, zamówiłam, stosowałam zgodnie z ulotką. Po 2 miesiącach zaczełam zauważac, że czuję się dużo lepiej, mam więcej energii, nie chce mi się spać w ciagu dnia,przestały mi wypadać włosy. Właśnie kończę swoje pierwsze opakowanie ale następne jest już w drodze :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 12 maja 2012, 22:07 
Offline
Grand Master Architect * 12th Degree
Grand Master Architect * 12th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2009, 21:44
Posty: 878
Lokalizacja: NRW
Płeć: kobieta
Mam caly wielki sloik spiruliny i nie wiem dlaczego jej nie jem...chyba znowu zaczne, zwlaszcza po antybiotykach.

_________________
Go to work, send your kids to school
Follow fashion, act normal
Save for your old age, obey the law
Walk on the pavement, watch T.V.
Repeat after me: I am free



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 31 maja 2012, 16:25 
Offline
Provost and Judge * 7th Degree
Provost and Judge * 7th Degree
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 gru 2010, 10:49
Posty: 152
Płeć: kobieta
Cottontail, jak nie jest Ci potrzebna, ja chętnie przygarnę :zęby: :zęby:

_________________
[b][Youtube]http://www.youtube.com/nivienne22[/Youtube][/b]

[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img][/url]
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img][/url]



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 31 maja 2012, 20:34 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree

Rejestracja: 06 sie 2011, 9:30
Posty: 12
pytanko - czy spiruline mogą jeść "normalni" ludzie, czy tylko tacy z problemami z tarczycą? Mam nietknięte opakowanie (kupione dla kogoś z takowymi problemami) i nie wiem czy mogę to jeść? hmm??



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 cze 2012, 11:21 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree

Rejestracja: 24 cze 2011, 13:32
Posty: 12
Michał,
oczywiście, możesz spożywać spirulinę. Potraktuj ją jak jedzenie/dodatek do jedzenia.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 cze 2012, 18:55 
Offline
Entered Apprentice * 1st Degree
Entered Apprentice * 1st Degree

Rejestracja: 01 cze 2012, 18:50
Posty: 1
Płeć: mężczyzna
Cześć wszystkim,niech mi ktoś odpowie na jedno pytanie , czy spirulina natura vitalis jest porównywalnie dobra do spiruliny hawajskiej Pacific?hodowanej na hawajach, pozdrawia.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 01 cze 2012, 20:30 
Offline
Fellow Craft * 2nd Degree
Fellow Craft * 2nd Degree

Rejestracja: 24 cze 2011, 13:32
Posty: 12
Trudno powiedzieć, bo dystrybutorzy spiruliny czasami nie podają, gdzie jest ona produkowana. Ta, o której piszesz, jest z Chin:
Spirulina, którą Państwu oferujemy jest hodowana przez nas w specjalnych wysoko zmineralizowanych wodach w chińskich jeziorach. Duże wymagania, jakie stawiamy środowisku, w którym hodowana jest alga sprawiają, że nasze Spiruletki są najwyższej jakości. Każda Spiruletka to bogate źródło białka, witamin i minerałów, a także niezbędnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych. (http://sklep.spirulina.pl/algi-spirulin ... -p-31.html), ale nie znaczy to, że jest niedobra. Warto poszukać alg z uprawy bio lub pewnego źródła. Spirulina jest produkowana nawet w Europie, ja wiem o jednym miejscu - w Grecji:
http://www.bionaturel.gr/adynatisma-dia ... ulina.html
Do takiej "lokalnej" spiruliny mam największe zaufanie.
A tu ciekawostka:
http://www.spiroulina.gr/text/4/company

A Wy, algożercy, jaką spirulinę kupujecie?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group