Zaloguj się
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest 12 gru 2019, 20:07

Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 08 maja 2013, 9:40 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2009, 23:59
Posty: 1069
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
Cytuj:
Niedawno francuski Senat zaakceptował propozycję wprowadzenia specjalnego podatku, którym mają zostać objęte wszystkie produkty, w których używany jest olej palmowy. Olej palmowy zawiera do 45 proc. niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi.

„Słodki podatek”

Olej palmowy jest bardzo popularnym dodatkiem do żywności. Zgodnie z ustawą we Francji podrożeją takie produkty jak masła czekoladowe (w tym uwielbiana przez Francuzów i nie tylko Nutella, która w 25 proc. składa się z oleju palmowego), biszkopty lub słodkie ciasteczka. Senator Yves Daudigny stwierdza: „Podatek ten jest skierowany do producentów, a nie konsumentów, i ma na celu zmniejszenie ilości oleju palmowego wykorzystywanego w produktach koncernów”. Władze Francji liczą, że dzięki „poprawce Nutella” uda się wygenerować dodatkowe 40 mln euro rocznie do francuskiego budżetu.

Czym jest olej palmowy?

Jest to olej tłoczony z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej. Pierwotnie olej ten ma kolor pomarańczowoczerwony. Wówczas też ma wiele wartości odżywczych, takich jak betakaroten, witamina E i antyoksydanty. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty. Jednocześnie, podczas obróbki termicznej pozbawiany jest składników odżywczych.

Olej „naturalny”

Olej palmowy – brzmi naturalnie, nieszkodliwie, prawda? Przez lata producenci szukali niedrogiego zamiennika – odpowiednika dla tłuszczów trans. Na etykietach na liście składników nie znajdziemy wymienionego wprost sformułowania „tłuszcze trans”, ponieważ koncerny przeformułowały swoje listy składników tak, by etykiety brzmiały i wyglądały lepiej, a nie kojarzyły się ze szkodliwymi dla organizmu tłuszczami. W ten sposób tłuszcze nasycone na stałe zagościły w przepisach na słodkości, a te dzięki nim dłużej zachowują swój smak i konsystencję. Olej palmowy znajdziemy także w gotowych zupach, mrożonych rybkach panierowanych, gotowych frytkach, mleku w proszku.

Olej palmowy jest tani, łatwo dostępny, ma długi okres trwałości i można przechowywać go w temperaturze pokojowej – dlatego jest atrakcyjny dla firm spożywczych. Szacuje się, że z 1 hektara plantacji palm można otrzymać 10 razy więcej oleju niż z upraw innych roślin oleistych!

W jaki sposób dowiedzieć się, czy w produkcie jest olej palmowy? Najprościej – spojrzeć na listę składników. Jeśli m.in. na nim opiera się wyrób, składnik powinien być wymieniony. Czasem olej palmowy ukrywa się pod pojęciem „olej roślinny”, a także „tłuszcz roślinny” lub „tłuszcz roślinny utwardzany”.

Oleju palmowego należy unikać, ponieważ:
to źródło tłuszczy nasyconych – 2 łyżeczki popularnego masła czekoladowego zawierają 22 gramy tłuszczów nasyconych. Dla porównania w 2 łyżeczkach masła jest 14 gramów tłuszczów nasyconych. Większość ekspertów zgadza się, że tłuszcze nasycone podnoszą poziom „złego cholesterolu” LDL we krwi. Jest to szkodliwe dla serca i tętnic, może wywołać stan zapalny, w najgorszym wypadku doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
szkodzi środowisku – proces zbioru oleju palmowego ma znaczący wpływ na zniszczenia lasów deszczowych w Indonezji i Malezji, co bezpośrednio zagraża mieszkającym tam zwierzętom. Według Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska, jeśli utrzyma się obecne tempo produkcji oleju palmowego to w 2022 roku zostanie zniszczonych 98 proc. lasów Sumatry i Borneo.

Źródło: thelocal.fr

http://dziecisawazne.pl/

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 

UDOSTĘPNIJ:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Tuenti TuentiShare on Sonico SonicoShare on FriendFeed FriendFeedShare on Orkut OrkutShare on Digg DiggShare on MySpace MySpaceShare on Delicious DeliciousShare on Technorati TechnoratiShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+

: 08 maja 2013, 9:40 
Offline
VIP Member
Awatar

Rejestracja: 17 kwie 2009, 22:37
Posty: 10000
Lokalizacja: PL



Na górę
   
 
 
Post: 08 maja 2013, 18:13 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2011, 0:01
Posty: 885
Lokalizacja: Alpha Orionis
Płeć: mężczyzna
Raz szkodzi ... raz nie szkodzi.... teoria goni teorię a praktyka często pokazuje co naprawdę działa i co z czym się je.

Choć nie jestem dietetykiem - ale dietą - i ogólnie odżywianiem interesowałem sie od dawna chocby z racji tego że sam uprawiam sport.

Olej palmowy stosuję od paru lat i żyję- w dobrym zdrowiu- jako jeden z nielicznych nie powoduje u mnie bólów brzucha - mogę polecić jeszcze oliwę z oliwek - ewentualnie słonecznikowy. Trzeba tez wiedziec jaki tluszcz( stopień przetworzenia) nadaje się do smazenia lub na surowo - ale to inna kwestia - kto chce ten znajdzie.

Swojego czasu stosowałem dietę wysokotłuszczowo- bialkową i tłuszcz palił się jak śnieg w upale. Samopoczucie było zupelnie inne niż przy zasilaniu ciała węglowodanami (głownie cukrami)- które W POŁACZENIU Z TLUSZCZAMI są przyczyną problemów z cholesterolem, nadwaga itd.

Trzeba trochę rozumieć podstawowe procesy biochemiczne i przemiany materii w organizmie żeby nie zwalać całej winy na tłuszcze ( obojętnie jakie) albo na węglowodany - nie wiedząc jak te cząsteczki energetyczne są zbudowane i jak sa metabolizowane w organizmie... To że są one i tak w koncowym procesie metabolizmu rozbijane do glukozy to jedno - ale tu chodzi o czas ich przetworzenia przez organizm.

W duzym uproszeniu węglowodany złożone są "rozbijane" na węglowodany proste w różnych procesach przetwórstwa spożywczego i sa główną przyczyną problemów z nadwaga, cukrzycą itd a ich mamy pełno w diecie)białe pieczywo, mąki, biały ryż, cukier trzcinowy itd. Ww proste to też cukry w naturalnej formie - np w sokach owocowych - napewno lepsze niz te otrzymane sztucznie.

często nazwa cukier stosowana jest zamiennie z węglowodanami ale to tak jakby nazwac łancuch ogniwami - niby to samo ale... cukry tworza łancuch węglowodanowy - im więcej cząsteczek cukrów tym
mówi się ze jest on bardziej zlozony. Mono sacharydy ( jedno "ogniwo")- np glukoza, fruktoza czyli naturalne slodkosci- np z owoców.

disacharydy ( węglowodan o dwóch ogniwach mono cukrów) -szkodliwy cukier trzcinowy i ogolnie to co uzywa się w przemyśle cukierniczym.

Polisacharydy( czyli wielocukry/ww złozone). mni skorbia - i to jest najzdrowsza forma ww/cukrów.

Ww złożone są w pełnych, nieprzetworzonych ziarnach, brazowy ryz, kasze, mąka żytnia, strączkowe.

Nie chcę się rozpisywac wiecej ale jeszcze wkleję cos na temat tłuszczy....


Cytuj:
"TLUSZCZE
Tłuszcze w diecie są źródłem energii dla organizmu. Im więcej wodoru zawiera tłuszcz, tym jest on lepszym paliwem. Jeżeli oprócz tego zawiera enzymy, witaminy i sole mineralne potrzebne do jego przetwarzania, tym większą ma wartość biologiczną. W tym znaczeniu najlepsze dla żywiącego się optymalnie są: żółtka, szpik kostny, słonina, śmietana, łój, masło, smalec. Nie bójmy się tłuszczu w diecie. Wątroba "lubi" szczególnie tłuszcze nasycone, tzw. twarde, o długich łańcuchach, ponieważ trafiają one do krwi bezpośrednio z naczyń chłonnych i nie obciążają wątroby pracą. Natomiast tłuszcze nienasycone, tzw. miękkie, trafiają do wątroby z krwią i dopiero tam są odpowiednio uzdatniane. Dlatego też żywienie optymalne przyczynowo leczy prawie wszystkie choroby wątroby (stłuszczenia, marskość). Tłuszcze roślinne są zawsze gorsze, ale jeżeli już je zjemy, to wybierajmy te, które pochodzą z nasion i owoców jadalnych na surowo: oliwę z oliwek czy olej słonecznikowy. Zapotrzebowanie na tłuszcze zależy głównie od trybu życia, czyli wydatku energetycznego. Zalecane proporcje to od 3 do 3,5 grama na kilogram wagi należnej. Jeśli po 20 minutach po posiłku czujemy się głodni, to znaczy, że zjedliśmy za mało tłuszczu. Tłuszczu należy jeść tylko tyle, by nie być głodnym. Nie należy go jeść "na siłę", aby zachować proporcje diety. Jedynie osoby z nadwagą muszą ograniczyć spożycie tłuszczu nawet do l ,5 - 2 gramów na kilogram wagi należnej, aby dać szansę organizmowi, by ten spalił swoje własne zapasy "tłuszczyku".


zródło: http://www.jedzoptymalnie.pl/coto2.html


Problem z dietą optymalna czy "węglowodanową"( nie mylić z cukrową....) a takrze kwestia wegetarianizmu TO KWESTIA INDYWIDUALNA uwarunkowana często genetycznie i klimatycznie -co wsumie jest powiązane. Nie każdemu jedno lub drugie wyjdzie na zdrowie- trzeba jendak znac teorię a potem eksperymentować. Na pewno trzeba wiedzieć co w połączeniu z czym nam szkodzi i w jakich proporcjach a tu nie wystarczy ufać zaleceniom i werdyktom oficjeli.

Nutella na pewno nie jest zdorwa- czy to kwestia tłusczu palmowego ? moze tak moze nie- ale napewno jego połaczenie z ww prostymi jest po prostu szkodliwe - nawet gdyby robili nutelle na bazie tluszczy jednonienasyconych to i tak była by szkodliwa. Jak cos jest jednocześnie i słodkie i tluste - to nie jest zdrowym składnikiem diety.

_________________
Mundus vult decipi, ergo decipiatur



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 08 maja 2013, 21:01 
Offline
Globalny moderator
Globalny moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2009, 23:59
Posty: 1069
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
Problem polega podejrzewam w substancjach zawartych w nutelli a nie w samym oleju palmowym, Ja generalnie gdy zjadłem trochę nutelli to na twarzy wychodziły mi od razu wypryski, także bardziej podejrzewam skład chemiczny za działanie szkodliwe.

_________________
Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Post: 08 maja 2013, 22:35 
Jacolo pisze:
Problem polega podejrzewam w substancjach zawartych w nutelli a nie w samym oleju palmowym



Jeśli by szukać szkodliwości oleju palmowego to może po tej linii, że jego głównym producentem i eksporterem jest Cargill, który działa jako joint venture z Monsanto.

Cargill, Inc. - światowy koncern zajmujący się dostawą produktów i usług dla przemysłu rolno-spożywczego, prowadzi bardzo szeroką działalność produkcyjno-handlową, (m.in. handel zbożem i roślinami oleistymi; przetwarzanie: roślin oleistych, wieprzowiny, wołowiny i drobiu; handel: bawełną, cukrem, koncentratami soków owocowych; produkcja: pasz, syropów glukozowych, itd.

Cargill jest odbiorcą modyfikowanych genetycznie nasion od Monsanto a w składzie oleju palmowego znajduje się soja.

Ale nie wiem czy uważacie taka informację za istotną?

Co do składu to znalazłem tylko cos takiego:

http://www.fitsugar.com/Palm-Oil-New-Trans-Fat-4939277


A szkodliwość dla środowiska tutaj:

http://ran.org/palm-oil


i jeszcze to:

http://www.foodcircles.missouri.edu/cargill.pdf


Niktu



Na górę
   
 
 
Post: 16 maja 2013, 1:18 
Jacolo chyba coś ci się pomyliło , że umieściłeś ten artykuł ? :? :zniesmaczony:
Cały ten temat, nadaje się do kosza...

Jacolo:
Cytuj:
Problem polega podejrzewam w substancjach zawartych w nutelli a nie w samym oleju palmowym, Ja generalnie gdy zjadłem trochę nutelli to na twarzy wychodziły mi od razu wypryski, także bardziej podejrzewam skład chemiczny za działanie szkodliwe.


Nutella jest NIE zdrowa, ale z powodu Cukru i Mleka w składzie, a nie tłuszczu palmowego ! Można sobie zrobić, domową, zdrowszą i wegańską wersje Nutelli, na mleku roślinnym i na jakimś naturalnym słodzie...
Tłuszcz Palmowy Kokosowy, jest uważany za jeden z najzdrowszych tłuszczy i Jest JEDYNYM TŁUSZCZEM NASYCONYM, KTÓRY JEST ZDROWY ! W przeciwieństwie, do nasyconych Niezdrowych tłuszczów zwierzęcych, bo zawiera do 60% Kwasu Laurynowego ! ! !


Cytuj:
Olej kokosowy, jaki kupić ?

Oczywiście również extravergin czyli nierafinowany. Tylko taki ma pełen zestaw kwasów tłuszczowych otrzymanych od natury, ma też właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne.
Olej kokosowy przydaje się w kuchni i do pielęgnacji ciała, twarzy oraz zniszczonych włosów. Jego ciekawą cechą jest to, że jest w postaci stałej, dopiero pod wpływem ciepła (ok. 25 stopni C) topi się do postaci płynnej. Najlepiej przechowywać go zatem w lodówce. Ma delikatnie kokosowy posmak oraz smakowity zapach.
Co prawda olej kokosowy ma bardzo dużo (ok. 90%) nasyconych kwasów tłuszczowych ale nie należy się tego obawiać, ponieważ mądry Stwórca umieścił w kokosie od 44% (do 60%) kwasu laurynowego, dzięki czemu olej kokosowy nie zatyka nam arterii i nie powoduje wzrostu „złego” cholesterolu, a wręcz przeciwnie – ma silne działanie przeciwzapalne.
Olej kokosowy nadaje się też świetnie do smażenia – ma wysoką temperaturę dymienia.

Jaki olej olać, a jaki kupić ?
http://www.akademiawitalnosci.pl/jaki-olej-olac-a-jaki-kupic/




Cytuj:
Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi Kwas Laurynowy. Ten związek przez organizm ludzki przekształcany jest w mono lauryn, który ma silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antypierwotniakowe, dzięki czemu wydatnie wspomaga układ immunologiczny. W dużych ilościach kwas laurynowy można spotkać tylko w oleju kokosowym i mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu.

Działa on niszcząco na drobnoustroje pokryte otoczką lipidową: do nich zalicza się między innymi wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, przyczyniająca się do powstawania wrzodów i nowotworów układu pokarmowego. W odróżnieniu od antybiotyków, niszczących wszystkie drobnoustroje bez wyboru, mono-lauryn ignoruje florę bakteryjną naturalnie występującą w organizmie, atakując tylko szkodliwe wirusy i bakterie.

Na wyspach Pacyfiku o kokosie mówi się „lekarstwo na wszelkie choroby”. Orzechy kokosowe i olej z nich wytwarzany jest tam powszechnie stosowanym lekarstwem w dziesiątkach dolegliwości: od astmę przez łysienie do zapalenia skóry. W tamtejszej tradycyjnej medycynie kokos zastępuje całą aptekę. Z jednej jego szczególnej właściwości korzystali także ranni żołnierze podczas drugiej wojny światowej – płyn zawarty w środku orzecha ma skład zbliżony do osocza krwi, jest bogaty w potas, wapń i chlorki i w awaryjnych sytuacjach może być stosowany jako kroplówka.


Olej kokosowy, w odróżnieniu od przeważającej wielkości tłuszczów spożywczych które zawierają 18 atomów węgla, składa się z kwasów o cząsteczkach zawierających 8 – 12 atomów węgla. (poważne znaczenie w ich budowie ma nie tylko ilość wiązań, ale także długość cząsteczek). Dzięki prostszej budowie są one szybciej metabolizowane przez organizm, a sposób ich przetwarzania przypomina raczej węglowodany. Nie odkładają się zatem ani w postaci tkanki tłuszczowej, ani złogów cholesterolu, ale za to dostarczają organizmowi mnóstwa energii.

Dlatego jest to znakomity produkt dla osób mających problemy z układem krążenia: zastępując dotychczas używane tłuszcze olej kokosowy przyczyni się do pozbycia nadmiarowych kilogramów i zmniejszenia ryzyko miażdżycy.


W naszym kraju choroby serca stanowią połowę przyczyn zgonów, a na Sri Lance, gdzie orzechy kokosowe stanowią znaczący element diety (przeciętny Lankijczyk zjada rocznie w formie surowej lub przetworzonej 120 kokosów) z tego powodu umiera zaledwie 1 osoba na 100 tysięcy. Nawet przy obecności innych czynników zmniejszających ryzyko zawału, rola kokosów wydaje się wybitna.


Ze względu na zawartość antyutleniaczy olej z kokosa zapobiega przedwczesnemu starzeniu, zwalczając wolne rodniki – a jego stosowanie na skórę sprawia, że staje się ona jędrna i elastyczna.


Ze względu na wysoką przyswajalność kwasy zawarte w oleju kokosowym zapewniają odpowiedni poziom tłuszczów osobom, które z powodu choroby mają problem z ich absorpcją, transportem i trawieniem. Są dzięki temu idealne w jadłospisie przy np. chorobie Crohna – Leśniowskiego.


Olej kokosowy będzie także dobrym rozwiązaniem dla osób cierpiących na cukrzycę typu II – tą formę choroby wywołuje m.in. niewłaściwy sposób odżywiania, a jednym ze sposobów jej leczenia jest redukcja masy ciała i stosowanie odpowiedniej diety. Kokos dostarcza znakomitej jakości świetnie metabolizowanego tłuszczu, który nie zawiera przyczyniającego się do insulinoodporności cholesterolu


Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.


Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym rezultatem stosowany na cerę trądzikową: wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.


Oprócz kwasu laurynowego w oleju kokosowym występuje także Kwas Kaprylowy, który również cechuje się bakterio- i wirusobójczymi właściwościami. Stosowany zewnętrznie olej kokosowy zwalcza drobnoustroje na powierzchni tkanek, nie angażując układu immunologicznego do walki z nimi i dzięki temu nie obciążając organizmu.

W przypadku braku mikroelementów: witamin A, D, E i K, wapnia lub magnezu przyjmowany wraz z zawierającymi je produktami bądź suplementami olej kokosowy przyspieszy ich przyswajanie i sprawi, że niedobory zostaną szybciej uzupełnione.

Choroby, w których pomoże olej kokosowy:

Dolegliwości układu krążenia: wysoki poziom cholesterolu, stan przedzawałowy, arterioskleroza itp.
Opryszczka
Przeziębienie
Syndrom chronicznego zmęczenia
Stan obniżonej odporności (związany ze zmęczeniem, chorobą)
Nadwaga
Wrzody i nowotwory układu pokarmowego
Choroba Cohna - Leśniowskiego
Inne dolegliwości układu pokarmowego
Egzemy
Wysypki
„Stopa sportowca”
Trądzik
Osteoporoza
Brak witaminy A, D, E, K

Odpowiednia dawka oleju kokosowego stosowanego w celach leczniczych to 3 - 4 łyżki dziennie, co odpowiada dawce kwasów tłuszczowych otrzymywanej dziennie przez niemowlę z mleka matki. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie oleju po łyżce podczas posiłków.

Zdrowie z palmy
http://olejkokosowy.zdrowylink.pl/zdrowie-kokosowy



Cytuj:
Kwas laurynowy należy do tłuszczów o średniej długości łańcucha i naturalnie występuje nasionach palmy, w oleju kokosowym,
w cynamonie, w owocach wawrzynu.



Już kiedyś umieszczałam post o tłuszczu kokosowym, http://davidicke.pl/forum/zwierzeta-nalezy-wykluczyc-z-menu-t11438.html#p158105

Cytuj:
Wbrew obiegowej opinii mówiącej, że "tłuszcze zwierzęce są nasycone, roślinne zaś nienasycone" każdy tłuszcz występujący w naturze zawiera wszystkie rodzaje kwasów tłuszczowych: nasycone, oraz jedno- i wielonienasycone. Różnice dotyczą wzajemnej proporcji między nimi. Im więcej kwasów nasyconych w tłuszczu, tym bardziej jest on twardy, czyli ma wyższą temperaturę topnienia.

Wbrew pozorom najbardziej "nasycony" jest roślinny tłuszcz Palmowy (Kokosowy), w którego składzie kwasy nienasycone stanowią zaledwie kilka procent. O jego trwałości świadczy fakt, że może być przechowywany przez cały rok w temperaturze pokojowej bez wystąpienia objawów jełczenia. Sztuka taka nie uda się z najlepszym nawet smalcem, który posiada znacznie więcej kwasów nienasyconych (ok. 50%, w tym głównie jednonienasycone) i musi być przechowywany w lodówce.

Obecność substancji konserwujących jest drugim istotnym czynnikiem stanowiącym o trwałości tłuszczów. W naturze rolę tę najczęściej pełnią związki chemiczne z grupy tokoferoli określane też jako witamina E. Każdy tłuszcz, aby uzyskać skuteczną ochronę, powinien zawierać odpowiednie ilości tokoferoli. Najlepiej dla naszego zdrowia, gdy stężenie to przekracza 1 mg/g. spośród popularnych tłuszczów płynnych (olei) dostępnych na rynku, to ostatnie kryterium spełniają jedynie dwa: oliwa z oliwek i olej rzepakowy.

A oto nasz ranking najlepszych tłuszczów do smażenia:

Tłuszcz Palmowy (Kokosowy) jest idealnym tłuszczem do smażenia w każdych warunkach.
Szczególnie nadaje się do długotrwałego smażenia w najwyższych temperaturach.
Może być używany kilkakrotnie (smażenie frytek, pączków itp.) W temperaturze pokojowej ma postać stałą, z wyglądu przypomina smalec, ale jest od niego twardszy. Topi się w temperaturze powyżej 30oC. W handlu występuje albo w postaci czystej, albo mieszanki z innymi tłuszczami (także zwierzęcymi) i nosi wtedy miano frytury. Jest dostępny w niektórych sklepach i hurtowniach zaopatrujących zakłady piekarnicze i gastronomiczne.
W praktyce prowadzonej przez naszą firmę restauracji najlepsze wyniki uzyskujemy stosując czysty 100% tłuszcz kokosowy, który kupujemy w halach MAKRO. Jest niedrogi, a jego wysoka trwałość pozwala na zakupy w ilościach hurtowych. Osoby obawiające się spożywania nadmiernych ilości tłuszczów zapewne ucieszy wiadomość, że tłuszcz palmowy ma małą zdolność do nasączania smażonych na nim potraw.



Agelrage:
Cytuj:
Problem z dietą optymalna czy "węglowodanową"( nie mylić z cukrową....) a takrze kwestia wegetarianizmu TO KWESTIA INDYWIDUALNA uwarunkowana często genetycznie i klimatycznie -co wsumie jest powiązane.
Nie każdemu jedno lub drugie wyjdzie na zdrowie-


Każdemu wyjdzie na zdrowie naturalna dieta roślinna, co pokazują liczne badania oraz lepsze zdrowie i dłuższe życie wegetarian, wegan i witarian
panie Angelrage (i inni)
Na tym forum, Nie propagujemy, Nie etycznej i NIE ZDROWEJ diety Kwaśniewskiego, która przyczynia się do wielu chorób układu krążenia - miażdżycy, zatorów, zawałów serca, udarów oraz nowotworów i do przedwczesnych zgonów ! ! !
Jasne ? !
Właśnie niedawno natrafiłam, na informacje na jakimś forum optymalnych, o tym, że wielu propagatorów diet nisko węglowodanowych, czyli tłustych i mięsnych, przedwcześnie zmarło, właśnie na te powyższe choroby ! Będąc tym samym, żywą, a raczej martwą, ANTY-reklamą, tej diety ! :wacko:



Na górę
   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów | Powered by phpBB © 2007 phpBB3 Group